Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nasze opinie i pytania, - Wspomnienia o dawnych podróżach. Ankieta.

koko - 2013-03-24, 12:10

Jacek ja popieram takie wstawki widać że tam był i wcześnie zaczął
Powinno się swoje podboje pokazywać ,to ciekawsze niż puste ględzenie :spoko

JaWa - 2013-03-24, 15:39

koko napisał/a:
Powinno się swoje podboje pokazywać ,to ciekawsze niż puste ględzenie

Zdecydowanie Konrad masz rację, ale może AD mogłaby otworzyć jakiś nowy dział, np. Moje podróże - wspomnienia. Tu ma być raczej historia CT.

Tadeusz - 2013-03-24, 15:49

JaWa napisał/a:
może AD mogłaby otworzyć jakiś nowy dział, np. Moje podróże - wspomnienia.

No,no! Zapaliłem się do tego pomysłu. :wyszczerzony:

Jacuś, czuję się zmobilizowany do działania. :ok

JaWa - 2013-03-24, 16:00

Tadeusz napisał/a:
Jacuś, czuję się zmobilizowany do działania.

Teraz nie będziesz już miał wyjścia i weźmiesz się za skanowanie swojego analogowego archiwum. :haha: :haha:

janusz - 2013-03-24, 16:17

JaWa napisał/a:
może AD mogłaby otworzyć jakiś nowy dział, np. Moje podróże - wspomnienia.

Tadeusz napisał/a:
No,no! Zapaliłem się do tego pomysłu. :wyszczerzony: Jacuś, czuję się zmobilizowany do działania. :ok

To ja zapytam wprost, A Gdzie?
Forum ma być merytoryczne nie społecznościowe. Jak takie wspomnienia maja się do kamperowania?
W podróżach? Zaraz będzie, że to nie kamperowe.
W klubie? Przecież wtedy nie było CamperTeamu.
W off topie? Przecież to nie o d. maryny.
Gdzie i dla czego w tym miejscu. :ok

SlawekEwa - 2013-03-24, 16:29

janusz napisał/a:
W podróżach? Zaraz będzie, że to nie kamperowe.

'Podróże- retro"

janusz - 2013-03-24, 16:32

Cytat:
'Podróże- retro"

Tam już jest dział - kamperowców podróże nie kamperowe.

Tadeusz - 2013-03-24, 16:42

janusz napisał/a:
To ja zapytam wprost, A Gdzie?

Forum ma być merytoryczne nie społecznościowe.

To jest oczywiście troszkę prowokacyjne pytanie, ale rozumiem, Januszu, sarkazm w nim zawarty.

Nawet najfajniejsze pomysły można utopić w morzu malkontenctwa i tumiwisizmu.

Chętnie poczytam opinie Kolegów na temat pomysłu podrzuconego przez Jacka.

Miałem zamiar natychmiast utworzyć na głównej stronie forum dział w którym moglibyśmy wyszaleć się wspominając nasze dawne podróże piesze, autostopem, rowerowe, motocyklowe, samochodowe i karawaningowe, ale też pociągami, samolotami i wszystkim co wymyślono do przemieszczania się.

Widziałem oczyma wyobraźni te stare, pożółkłe zdjęcia zeskanowane i wklejone dla radowania naszych oczu, oczu podróżników wrażliwych na wszystko co z włóczęgą związane.

I wtedy, kiedy już otwierałem panel administracyjny, przyszło otrzeźwienie. Zadałem sobie dokładnie to samo pytanie, które zadał Janusz:

Jak zareagują ci, którzy chcieliby pisać, a jeszcze bardziej czytać na tym forum tylko o kamperach?

Zatem proszę, oto mamy możliwość wypowiedzenia się na ten temat. :ok

SlawekEwa - 2013-03-24, 16:48

Tadeusz napisał/a:
Jak zareagują ci, którzy chcieliby pisać, a jeszcze bardziej czytać na tym forum tylko o kamperach?

Oto jest pytanie- dylemat Hamleta to pikuś :haha:

JaWa - 2013-03-24, 16:57

Proponuję posty o podróżach retro przenieść do tematu z ankietą. Tu niech zostanie historia CT.
Tadeusz - 2013-03-24, 17:14
Temat postu: Wspomnienia o dawnych podróżach. Ankieta.
Przeniosłem posty dotyczące utworzenia działu wspomnień o podróżach dawnych do stosownego działu i załączam ankietę.

Proszę Kolegów o wyrażenie swego zdania. :spoko

baja02 - 2013-03-24, 17:48

:dobrarob
JaWa - 2013-03-24, 18:22

Można by też umieszczać różne ciekawostki, gadżety z dawnych lat. Niedawno Wanda znalazła w jakiejś książce nie zrealizowany talon na benzynę (1981). Jechaliśmy do Bułgarii.

20 litrów za 4 rubelki. :slinka: :slinka: Komu to przeszkadzało :?

Tadeusz - 2013-03-24, 18:29

JaWa napisał/a:
Niedawno Wanda znalazła w jakiejś książce nie zrealizowany talon na benzynę (1981). Jechaliśmy do Bułgarii.

Fajna pamiątka. :szeroki_usmiech

Ja już przygotowałem zdjęcia z rejsu jachtem z Mazur, rzekami Pisą, Narwią i Wisłą do morza, a potem z Zalewu Wiślanego Kanałem Elbląskim do Iławy, potem znów kanałem do Ostródy i zamknięcie pętli na lawecie. Trwało to półtora miesiąca i ... troszkę się działo. :szeroki_usmiech

janusz - 2013-03-24, 18:44

Mi z 1986 roku została książeczka Baltony. Żeby coś kupić w sklepie bezcłowym na promie trzeba było płacić dewizami albo czekami z takiej książeczki.
Elwood - 2013-03-24, 18:47

Janusz chyba bliżej wspomnieniom z podróży do turystyki kamperowej niż działowi Sacrum czy Profanum. Sam w roku 1979 odbyłem z kuzynem podróż dookoła Europy mini kamperkiem o nazwie Fiat 126p i nawet znalazłem parę slajdów z tej podróży.

Dział może się nazywać np. "Wspomnień czar - czyli nasze podróże w czasach socjalistycznej rzeczywistości"

Opisy takich podróży zapewne będą ciekawe

Tadeusz - 2013-03-24, 19:10

O to własnie chodzi! Elku, już wyobrażam sobie Twoje wypracowanie ilustrowane takimi wdzięcznymi fotkami.

Kurde, Ty zawsze byłeś taki przystojny. :szeroki_usmiech

janusz - 2013-03-24, 19:24

Elwood napisał/a:
Janusz chyba bliżej wspomnieniom z podróży do turystyki kamperowej niż działowi Sacrum czy Profanum.

W kwestii formalne i proszę nie kontynuować tej dyskusji :haha:
Sacrum czy polityka jest w wydzielonej części nie turystyczno kamperowej, razem z "urodą i zdrowiem" :haha: :haha: :haha:

koko - 2013-03-24, 20:10

Jak tu piknie :bukiet:
Tadeusz - 2013-03-24, 20:16

koko napisał/a:
Jak tu piknie

Konradzie, ty już szykuj jakieś fajne wspomnienia sprzed lat. :ok

SlawekEwa - 2013-03-24, 20:18

Jak te slajdy z przed 30 lat pokazać tutaj? :shock:
Tadeusz - 2013-03-24, 20:22

SlawekEwa napisał/a:
Jak te slajdy z przed 30 lat pokazać tutaj?

Zeskanować, Sławku. :bukiet:

Elwood - 2013-03-24, 20:25

koko napisał/a:
Jak tu piknie :bukiet:

Koko Ty też, podobnie jak Tadziu, masz mnie na myśli ? ? ? ? :oops: :oops: :oops:

P.S.
Chłopaki nie wiem czy temat nie zaczyna zahaczać o "Związki partnerskie" :haha: :haha: :haha:

Rawic - 2013-03-24, 21:02

Widzę , że rozpętałem burzę, jak umieściłem swoje zdjęcie z przyczepą z roku 1986. Dziękuję "koko" za wsparcie. JaWa , ja tylko myślałem ,że historia członka CT,jest poniekąd historią CT.Chętnie pooglądam stare zdjęcia naszych kolegów z CT z przyczepami i camperami.
Oczywiście własne karawaningowe podróże retro.
Ja tez mam zdjęcia z wycieczek rowerowych z namiotem,ale takich nie pokazuję.
Nie pokazuje też rachunków z Hiltona,ani nawet kwitów na węgiel.Cześć

zibikruk - 2013-03-24, 22:19

Od historii do rzeczywistości. Przecież zawsze żyjemy wspomnieniami, tymi odległymi i nie.
Jak są chętni to znajdzie się też dział dla nich.
Pewnie również cosik napiszę i wkleję ze swoich czasów "prehistorycznych". :spoko

gryz3k - 2013-03-25, 00:15

Na początku poproszę o przebaczenie bo upity jestem jak świnia. Za błędy przepraszam więc :szeroki_usmiech

Pierwszy mój samodzielny, karawaningowy wyjazd odbył się do Chorwacji i Włoch /Wenecja i Rimini/ w 1994 roku. Zestaw Skoda Favorit 136 LS plus N126P. Miałem wtedy dokładnie 21 lat i kilka miesięcy, Jak znajdę to wstawię jakieś foty. Wyprawa obejmowała półwysep Istra oraz okolicę Wenecji aż do Rimini. Skład złogi to Ja + narzeczona moja. Wrażenia niezapomniane. W Chorwacji trwała wojna. :spoko

koko - 2013-03-25, 08:56

Też Eligjuszu, powiedzcie jak zeskanować slaidy i zdjęcia analogowe
Andrzej1 - 2013-03-25, 09:17

koko napisał/a:

Koko, sam slajdów nie zeskanujesz, trzeba mieć specjalny skaner. Poszukaj w necie, pewnie w Radomiu jest ktoś, kto to dobrze zrobi.

Ps. Prawdopodobnie masz zapchaną skrzynkę, bo nie mogę wysłać wiadomości do Ciebie :spoko

Elwood - 2013-03-25, 09:26

koko napisał/a:

Kupiłem w sklepie Tschibo taki malutki /amatorski/ skanerek za ok. 200 zł. do slajdów. Potem jeszcze tylko dwa lata i już wszystkie slajdy będę miał zeskanowane.
Co do zdjęć analogowych to najprościej je zeskanować na normalnym skanerze. :spoko

koko - 2013-03-25, 15:20

Dzięki Elik. Andrzej już czysta
koder - 2013-03-25, 16:44

Elwood napisał/a:
Co do zdjęć analogowych to najprościej je zeskanować na normalnym skanerze.

Zakładając, że są wywołane na gładkim papierze. Z matowego wychodzi tragedia - przerabiałem.

Ad meritum - ankieta zgoła niepotrzebna IMHO, to tematyka dużo bliżej tematyki forum, niż różne inne off-topiki, które tutaj goszczą.

szymek1967 - 2013-03-25, 16:56

ja z wielka przyjemnościa poogladam wasze wspomnienia z wielkich podrózy :wyszczerzony:

i sam takze zapodam kilka z dziecinstwa (a mam ich trochę :wyszczerzony: )

ps. czy będa obowiązywały jakieś szczególne kryteria dotyczące np. wieku,celu,odległośći ?

Tadeusz - 2013-03-25, 17:21

koder napisał/a:
Ad meritum - ankieta zgoła niepotrzebna IMHO, to tematyka dużo bliżej tematyki forum, niż różne inne off-topiki, które tutaj goszczą.

Dla mnie to również oczywiste, rzecz w tym, że nie dla wszystkich. Tą ankietą chcieliśmy sprawdzić proporcje między zwolennikami forum otwartego na wszelkie odmiany podróżowania a ortodoksyjnymi karawaningowcami. :-P :szeroki_usmiech

szymek1967 napisał/a:
ps. czy będa obowiązywały jakieś szczególne kryteria dotyczące np. wieku,celu,odległośći ?

Szymku, jeśli wygra opcja wolnych, nieskrępowanych podróżników, to nie widzę żadnych ograniczeń. :ok

:spoko

CORONAVIRUS - 2013-03-25, 17:36

Tadeusz napisał/a:

Szymku, jeśli wygra opcja wolnych, nieskrępowanych podróżników, to nie widzę żadnych ograniczeń. :ok

:spoko

czyli trzeba odświeżyć temat bo co ma wygrywać jak w piwnicy pod węglem temat juz jest :diabelski_usmiech

Witold Cherubin - 2013-03-25, 19:17

Sprawdziłem że ten temat nie jest w off topic, więc pozwalam sobie zabrać głos w dyskusji (żeby się nie narazić na zarzut złamania mojego silnego postanowienia, aby nie uczestniczyć w dyskusjach nie związanych z kamperowaniem). :diabelski_usmiech
Wydaje mi się, ze takie wspomnienia mogą wnieść coś ciekawego do naszego forum. Ja sam przyznaję, że z rozrzewnieniem oglądam nieraz stare czarno-białe fotki, gdy naszą przesławną "gazelą szos" wędrowałem z namiotami i kajakami/składakami na bagażniku dachowym i mnóstwem innych "przydasiów" nad polskie morze i w inne zakątki naszej pięknej Ojczyzny.
Jestem więc za dzieleniem się tymi wspomnieniami, bo zawierają one nie tylko sentymentalne wynurzenia ich uczestników, ale także mogą zawierać bardzo praktyczne wskazówki dotyczące podróżowania na zasadzie "gdzie nas poniesie, tam będzie fajnie" bo to była namiastka kamperowania.
Pozdrawiam

CORONAVIRUS - 2013-03-25, 19:53

Witold Cherubin napisał/a:
Sprawdziłem że ten temat nie jest w off topic, więc pozwalam sobie zabrać głos w dyskusji (żeby się nie narazić na zarzut złamania mojego silnego postanowienia, aby nie uczestniczyć w dyskusjach nie związanych z kamperowaniem). :diabelski_usmiech

to jakieś szaleństwo by przed napisaniem postu w temacie trzeba było sprawdzać w jakim dziale CT jest temat i czy się nadaje .... Witoldzie , nie męcz się , nie warto samemu sobie kłód pod nogi rzucać ... wracaj do normy :spoko

Witold Cherubin - 2013-03-25, 20:15

No name napisał/a:

to jakieś szaleństwo by przed napisaniem postu w temacie trzeba było sprawdzać w jakim dziale CT jest temat i czy się nadaje .... Witoldzie , nie męcz się , nie warto samemu sobie kłód pod nogi rzucać ... wracaj do normy :spoko

No nie zupełnie jest tak jak piszesz. Ostatnio zostałem skrytykowany, że napisałem w temacie aktualna pogoda, który jest podobno nie związany z kamperowaniem. Więc żeby się nie narazić na kolejną krytykę sprawdziłem czy nie popełnię gafy pisząc w temacie wspomnieniowym. I to by było na tyle kolego No name - czytaj ze zrozumieniem :diabelski_usmiech

CORONAVIRUS - 2013-03-25, 20:25

rozumiem , że masz dodatkowe "obowiązki " ...jak lubisz to ok . :spoko :spoko :spoko a krytyką to się nie martw , czego byś tu nie dotykał to zawsze komuś , coś ,się nie podoba ... TERAZ POLSKA :-P
janusz - 2013-03-25, 20:29

Ostatnio zostałem skrytykowany
:terefere:
łoś - 2013-03-25, 20:32

Ja o wspomnieniach mogę dużo, tylko w jakim dziale. :haha: :gwm :spoko
JaWa - 2013-03-26, 08:58

łoś napisał/a:
Ja o wspomnieniach mogę dużo, tylko w jakim dziale.

Łosiu dla Ciebie będzie dział specjalny; " Ja i moje klempy" :haha: :haha:

koko - 2013-04-03, 10:04

Nareszcie wszyscy którzy zaczynają posty ,,tam też byłem" pokazać nam jak tam jest
CORONAVIRUS - 2013-04-03, 10:08

koko napisał/a:
Nareszcie wszyscy którzy zaczynają posty ,,tam też byłem" pokazać nam jak tam jest

prosze jaśniej :)

Tadeusz - 2013-04-03, 10:16

No name napisał/a:
prosze jaśniej

No wiesz? Ależ masz wymagania.

:szeroki_usmiech

koko - 2013-04-03, 14:27

Na przykład ktoś pisze że też był na księżycu to może też da fotkę zobaczymy jak tam jest.
Jasne Adamie

CORONAVIRUS - 2013-04-03, 16:14

gorzej jak zapomniał aparatu to relacja nieważna .... :mrgreen:

teraz jasne Konradzie :spoko

Rawic - 2013-04-03, 17:11

Jak zapomniał aparatu, to niech się wróci, albo wykona zdjęcie telefonem. :gwm
rysiol - 2013-04-03, 18:50

Wspomnienia o dawnych podróżach. Czyli z czasów kiedy telefon stał na półce i to w mało którym domu.
gryz3k - 2013-04-03, 20:39

Doktor House powiedział przecież: Każdy kłamie.
Dowody muszą być. Powinno być jeszcze sprawdzane czy Photoshop nie był w użyciu :diabelski_usmiech

andi at - 2013-04-03, 20:53

[quote="No name"]gorzej jak zapomniał aparatu to relacja nieważna ....

jest jeszcze jedna opcja..

sprawdzic czy UB albo SB nie zrobili ci jakiegos filmu lub zdjec

gryz3k - 2013-04-03, 21:17

[quote="andi at"]
No name napisał/a:
gorzej jak zapomniał aparatu to relacja nieważna ....

jest jeszcze jedna opcja..

sprawdzic czy UB albo SB nie zrobili ci jakiegos filmu lub zdjec

No jest szansa, że jacyś dawni funkcjonariusze się tu na forum ujawnią :haha:

CORONAVIRUS - 2013-04-03, 23:54

jeszcze następni :?: :?: :shock: :shock: :shock: :chacha2
Rawic - 2013-04-04, 00:24

Jak weszliśmy na temat funcjonariuszy, to dla mnie jasne jest, że żaden z nich tutaj, się do tego nie przyzna, nie przedstawi się z nazwiska i imienia ,nie pokaże swojej twarzy, ani żadnej fotografii.Na przełomie lat 80-tych i 90-tych mieszkałem i pracowałem 12 lat jako elektromechanik we Wiedniu , słyszałem , że Wiedeń to miasto agentów i detektywów.
Protoplastą agentów był niejaki Franciszek Kulczycki, do dzisiaj jest Kulchitzky Gasse, a ostatnim słynnym był Rutkowski.
Schodzimy na jakieś prowokacyjne tematy, wielu kolegów się odgrażało, że pokaże stare slaidy, zdjęcia z początków karawaningu, ja , tak lubię ogladać takie wspomnienia, a tu nic.
Ponieważ, mają też być wspomnienia podróży ,niekoniecznie zwiazane z karawaningiem, tylko z jachtingiem to może znów zacznę pierwszy, ale tym razem na wesoło.
Foto nr 1) p.t. " Na motyla" , Niektórzy wiedzą co to znaczy, Tadeusz napewno !

Tadeusz - 2013-04-13, 13:18

Wyniki ankiety nie są dla mnie zaskoczeniem. Tak naprawdę, to nawet Koledzy optujący za ściśle merytorycznym, czyli wyłącznie o karawaningu traktującym forum, już dawno nie zaglądaliby tu, gdyby takim było. Umarlibyśmy z nudów. :szeroki_usmiech

Oczywiście, zobligowany wynikiem ankiety utworzę teraz dział wspomnień o podróżach sprzed wielu lat. Koledzy, szykujcie już stare zdjęcia i skanery. Przydadzą się. :ok

Dziekuję 65-ciu uczestnikom ankiety. :spoko