Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

S³owacja - S³owacja - Majowy weekend 2013

Lalamido - 2013-03-28, 20:00
Temat postu: S³owacja - Majowy weekend 2013
Najbli¿szy majowy ³ikend zamierzamy spêdziæ tu¿ za granic± Polski - na S³owacji . Wstêpny plan jet nastêpuj±cy: Besenova – Liptowski Jan – PN S³owacki Raj – Tatranska Lomnica – Vrbov(Wierzbów) – Wy¿ne Ruzbachy.
Jestem ju¿ po lekturze wszystkich tematów forumowych dotycz±cych naszych po³udniowych s±siadów. Od¶wie¿am temat o S³owacji maj±c nadziejê na Wasz± pomoc w planowaniu wyjazdu. Wiem, trasa nie jest zbyt ambitna ale jak wynika z Waszych opisów do¶æ urokliwa. Poniewa¿ wyje¿d¿amy z trzema ma³ymi smykami (13,12,7)......( o kurcze oni ju¿ nie tacy mali - jak ten czas szybko leci) nie mo¿e zabrakn±æ w repertuarze basenów z atrakcjami ale przy okazji chcemy przemyciæ S³owacki Raj i Tatrzañsk± £omnicê. Przedstawiam listê kempingów, które zamierzamy odwiedziæ podczas planowanej eskapady:
-Villa Betula Camp lub Mara Liptovský Trnovec
- camping w miejscowo¶ci Podlesok
- Stara Lesna Camping Jupela lub RijoCamping
- Intercamp Tatranec Tatranska Lomnica 202
Bardzo proszê o Wasze opinie na temat w/w kempingów. Bêdê wdziêczny te¿ za ka¿d± dodatkow± sugestiê dotycz±ca wycieczki. A mo¿e kto¶ wybiera siê w tym kierunku? Termin 26.04 - 03.05 .2013.
Wiem ,¿e rzeczywisto¶æ pewnie zweryfikuje te plany. Trudno te¿ uwierzyæ ( patrz±c na to co siê dzieje za oknem),¿e równo za miesi±c pogoda bêdzie sprzyjaæ. Mamy nadziejê ,¿e wszystko uda siê pozapinaæ, a wiosna zago¶ci na dobre. Proszê Was o wszelkie podpowiedzi dotycz±ce planowanej trasy.
Pozdrawiam

GregdeWal - 2013-03-28, 20:57

Lalamido napisa³/a:
trasa nie jest zbyt ambitna

Kolego... Wg mnie kamperowanie to nie pogoñ za kilometrami. Wierz mi, ¿e na S³owacji mo¿esz zobaczyæ i prze¿yæ o wiele wiêcej ciekawych rzeczy, ni¿ gdzie¶ pêdz±c kilka tysiêcy kilometrów...

A na pierwszy (chyba) wyja¼dzik nowym autkiem - jak znalaz³ :)

Wiêc powodzonka i bêdê ¶ledzi³ relacjê...

Lalamido napisa³/a:
basenów z atrakcjami ale przy okazji chcemy przemyciæ S³owacki Raj

S³owacki Raj to te¿ nie ma³a atrakcja a i wyk±paæ da siê nie¼le :)

:spoko

Bogus³aw i Ewa - 2013-03-28, 21:45

Plany masz fajne,termin na wyjazd super,pogoda bêdzie OK.Do tego trochê adrenaliny(pierwszy raz),bêdzie mi³o,tego ¿yczymy :spoko :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-03-29, 19:40

Na kempingach sie nie znam,ale Slowenski Raj,tak.Jezeli macie dzieci,to z Podlesoka najfajniejsza trasa 2 biely potok.Rowniez przelom Hornalu.Na miejscu sie dowiesz czy czynna jest dobsiniva lodowa jaskinia.Vrbov ma kemping kiedys to byl nasz najulubienszy basen/przed remontem/.Jezeli chodzi o Tatrzanska lomnice,to moze na 1 maja beda znizki na gondole,kupujcie bilety jak na narty,bo w lecie kolejka na szczyt Lomnicy ma zawrotna cene.Mozna byc w raju a na kompanie jechac jednym autem do Vrvowa chyba czynne do 22godz. :spoko :spoko
artanek - 2013-03-29, 20:23

Z tego co widze masz najstarsze dziecko w wieku 13 lat wiêc wogóle zrezygnuj z szlaków takich jak Sucha Bella oraz z prze³omu Hornadu .Jest piêkny lesny szlak na Klasztorisko z autokampingu w Podlesoki .To nie pora na ekstremy bo drabiny ³ancuchy czy k³adki s± bardzo sliskie i dzieci sobie nie poradz± .S³owenski raj jest piêkny sam kiedys wybra³em sie z wnukami tymi szlakami i do dzisiaj mam wygadane przez ¿one ¿e ich tymi szlakami prowadzi³em .Fakt ¿e nic im sie nie sta³o ale chyba MIA£A RACJE .By³em w raju trzy razy.Natomiast warto sie wybrac ciep³o ubrany do Dopsinskiej Lodowej Jaskini.
Robinson_44 - 2013-03-29, 20:43

Podlesok jak najbardziej polecam, by³em tam z rodzink± we wrze¶niu 2012 i by³o naprawdê fajnie. Zafundowa³em swoim dziewczynom w³a¶nie traskê po drabinkach i k³adkach. Bardzo im siê podoba³o. Sam kemping przyzwoity, okolica przepiêkna. Polecam skorzystanie z gor±cych ¼róde³ek w Aqua Parku w Popradzie. Najlepiej po po³udniu ¿eby zostaæ do koñca i obejrzeæ pokaz laserów. Robi wra¿enie. Ja równie¿ planujê S³owacjê i gor±ce ¼róde³ka i byæ mo¿e powrót do Podlesoka, bo zosta³o kilka tras do zdobycia :)
TheRamziu - 2013-03-29, 20:55

Witam. Jest du¿a szansa ¿e spotkamy siê na kempingu w Podlesoku. My wybieramy siê tam na cztery, piêæ dni. Zreszt± ju¿ nie pierwszy raz. Osobi¶cie kamping polecam, toalety nowe i czyste (jedynie woda ciep³a okresowo :wyszczerzony: ) ale da siê "wstrzeliæ", stanowisko obs³ugi (wc, szara,czysta) najbardziej profesjonalne jakie spotka³em w ¶rodkowo-wschodniej Europie :szeroki_usmiech .

Je¿eli chodzi o szlaki Sucha Bela a zw³aszcza Prze³om Hornadu to osobi¶cie uwa¿am ¿e sprawny i zdyscyplinowany 13-latek sobie z nimi poradzi, (ale zaznaczam ¿e jest to moje zdanie).

vincent - 2013-03-29, 22:36

My równie¿ polecamy wjazd na £omnice, 2 lata temu ceny by³y takie (fotka).
¯yczê dobrej pogody, bo widoki s± przednie.... :spoko

MILU¦ - 2013-03-29, 23:19

Po przeczytaniu :

http://www.slovenskyraj.sk/atc/

te¿ powa¿nie zaczynamy sie zastanawiaæ nad spêdzeniem tam paru dni weekendu majowego .

:spoko

Lalamido - 2013-04-12, 17:46

Dziêkuje Kochani za pierwsze cenne podpowiedzi. Od¶wie¿ê nieco temat bo Majówka zbli¿a siê du¿ymi krokami( zosta³o raptem 2 tygodnie).Przygotowania do akcji "S³owacja" w toku,ale...... Nie ukrywam ,¿e zaczynam siê trochê niepokoiæ o Pani± Wiosn±. Czy uda jej siê dotrzeæ do S³owacji przede mn±? Na ostatnim walnym zgromadzeniu rodzinnym ustalili¶my ,¿e s³oneczna i ciep³a pogoda to najwa¿niejsze dla nas kryterium.
Na wypadek - nie dotarcia wiosny- tworzê plan awaryjny w kierunku po³udniowym. Zerkam w stronê Balatonu. Je¶li tam te¿ aura nie dopisze, dopadnê to s³oñce wreszcie, choæby nad Adriatykiem....
W koñcu kamper to wolno¶æ i niezale¿no¶æ , prawda?

kazbar - 2013-04-12, 20:11

Mo¿e siê przyda?
http://caravaningworld.pl...europa/slowacja
http://caravaningworld.pl/artykuly/slowacki-raj

Slovensko je krásna :spoko