Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - zabudowa ducato blaszaka

Szymonidas - 2013-04-07, 19:02
Temat postu: zabudowa ducato blaszaka
Witam serdecznie,
Już wczesniej się przywitałem a teraz chciałem Was prosić o pomoc.
Zaczynam zabudowę Fiata Ducato Max 160KM na campera.
Poki co izolowałem podłogę 2cm styrodur i sklejka antypoślizgowa 1,5cm.
Rozplanowałem wnętrze, będzie standarodwo 4 osobowy,jedno duże spanie z tyłu i drugie mniejsze rozkładane z tylnego siedziska.
Większość graatów już mam kupione bo zbierałem je jakiś czas, czyli truma combi4E, Lodówka 60L, zlew z kuchenką, toaleta Dometic, brodzik.
budowę rozpoczołem po świętach mam ambitny plan pierwszego wyjazdu na majówkę więc z góry dziękuje za uwagi, pomoc i komentarze żeby zbyt wiele głupot nie narobić.

jarko_66 - 2013-04-07, 19:26

Szymonidas ja jestem na finiszu zabudowy średniego Ducato, nie szaleję, robię zabudowę dośc prostą (szyber, solar144W, lodówka60.2 łóżka piętrowe pojedynki składane w kanapę.kuchnia.zlew.kibelek. szafa.szafki.)i powiem jedno plan masz naprawdę ambitny .co do terminu. Jeżeli mogę coś poradzic to czytaj forum i wybieraj to co jest Twoim zdaniem dobre . Pamiętaj Twoje przemyślenia , plus sugestie innych mogą dac dobre efekty.Ja zmieniałem kilka razy koncepcję w stosunku do planu początkowego. Powodzenia trzymam kciuki :spoko :spoko :spoko
Szymonidas - 2013-04-07, 19:31

dzięki jarko,

Plan ambitny ale nie będę tego robił sam. instalacje zlecam fachowcom, izolacje robią mi pracownicy i ogólnie większość ktoś będzie robił.
Mam pytanie. Czego użyłeś na ściany? Ja mam zamiar obłożyć go elastyczną sklejką 3mm i i obić materiałem tapicerskim/eco-skora albo alcantara/.
Możesz podesłać zdjęcie tego rozwiązania dwóch pojedynczych łóżek

jarko_66 - 2013-04-07, 19:55

trzecia strona 16 pozycja,, ducato robione na izotermie " to moje wypociny .On jest teraz zupełnie inny. aktualne fotki zamieszczę w połowie tygodnia. Ja nie robiłam ocieplenia kupiłem z gotowym wyciepleniem. 10 cm podłoga i po12cm sufit i boki. w lecie w pełnym słońcu w środku jest chłodno. niestety kosztem miejsca. Myślę że to co proponujesz jest zbyt liche, chociaż ze 3-4cm izolatora na to sklejka i tapicerka inaczej się ugotujesz na słońcu :spoko :spoko :spoko
Szymonidas - 2013-04-07, 20:06

pod sklejke ma iść izolacja ok 4cm, poszukam Twojego forum i zobacze
Robinson_44 - 2013-04-07, 20:21

Szymonidas napisał/a:
pod sklejke ma iść izolacja ok 4cm, poszukam Twojego forum i zobacze

Szymonidas trzymam kciuki bo nie lada wyzwanie przed Tobą. Moją zabudowę robi profesjonalna firma, a wspominam o tym, bo to co zamierzasz to terminowo raczej mało prawdopodobne niestety. Auto odstawiłem w połowie lutego, a odbieram koło 20-tego kwietnia, ale co tam zawsze jest ten pierwszy raz więc powodzenia.

Szymonidas - 2013-04-07, 20:40

wierze w to ze dam rade. bede posyłał zdjecia. a TY Robinson komu zleciłeś?
jarko_66 - 2013-04-07, 20:43

jak podpisze cyrograf to da radę :spoko
Szymonidas - 2013-04-07, 20:59

próbuje załączyć zdjęcia z prac ale jakiś błąd wyskakuje
Robinson_44 - 2013-04-07, 21:03

Szymonidas napisał/a:
wierze w to ze dam rade. bede posyłał zdjecia. a TY Robinson komu zleciłeś?

Neo Traveller (Elcamp). Rozważałem zabudowę we własnym zakresie, ale nie wiem czy wróciłbym wtedy w całości z pierwszego wyjazdu :wyszczerzony:

Robinson_44 - 2013-04-07, 21:06

Jaki rocznik Ducato kupiłeś i w jakich rozmiarach ?
Szymonidas - 2013-04-07, 21:12

L4H3 2009 160KM ale mam zamiar go chipować. Ja też myślałem o elcampie ale mam własny serwis samochodowy to mi tam wiele zrobią, instalacje gazową i elektryczną już mam prakttycznie zrobioną przez serwis camperowy tylko zostało podłączyć do sprzętów więc tak na dobrą sprawę mam do zrobienia izolacje, wstawienie okien, i zabudowę meblową. Sklejkę camperową będę miał w tym tygodniu i się zacznie. izolacje zaczołem dziś robić jutro mam nadzieje któryś z pracowników mi to skonczy.
fiba56 - 2013-04-07, 21:13

Nie wiadomo skąd,nie wiadomo kto.To internet(wszystko co nas śmieszy i...)
Szymonidas - 2013-04-07, 21:14

fiba56,
możesz rozwinąć?

Szymonidas - 2013-04-07, 21:19

no to Robinson skoro odbierasz 20 kwietnia to gdzie planujesz na majówkę ruszyć? może jednak się wyrobię i pochwalę swoją strzałą.
piotr1 - 2013-04-07, 22:07

Prosimy o foty :spoko
CORONAVIRUS - 2013-04-07, 22:36

piotr1 napisał/a:
Prosimy o foty :spoko

Piotruś ... "IVECO W BUDOWIE " .... :lol: też prosimy o foty ;)

Szymonidas - 2013-04-08, 12:36

próbuje umieścić foty ale wyskakuje mi błąd. są tu jakieś ograniczenia co do pojemności zdjęcia, bo prace posuwają się w szybkim tempie a nie mogę się nimi dzielić.
Skorpion - 2013-04-08, 12:45

No sa ograniczenia do 256kb
Szymonidas - 2013-04-08, 13:04

no to wrzucam kilka zdjęć.
kolejna porcję zdjęć wrzucę jutro.

Skorpion - 2013-04-08, 13:06

na razie widać to czego później już się nie zobaczy :spoko
HENRYCZEK - 2013-04-08, 13:10

No,no, :roll: bydzie tak profesjonalnie i na bogato :spoko
Robinson_44 - 2013-04-08, 15:49

Szymonidas napisał/a:
no to Robinson skoro odbierasz 20 kwietnia to gdzie planujesz na majówkę ruszyć? może jednak się wyrobię i pochwalę swoją strzałą.

Jak Bóg da to na majówkę Słowacja. Żonka pracuje nad trasą. Ile przebiegu ma Twoja 9. Co do chipowania to jest wśród nas na forum profesjonalista. Poleciłbym się jednak zastanowić czy warto. Jeżeli motor trzyma parametry pomimo latek i przebiegu to ja bym poczekał. Zrobił, sprawdził jak jeździ i wtedy dopiero podjął decyzję. Ja rozważałem 150 KM, ale różnica w cenie nie była duża więc zdecydowałem się na maksa. Skąd jesteś i gdzie masz warsztat może kiedyś skorzystam z usług :spoko

Szymonidas - 2013-04-08, 16:44

jestem z Płońska,
Mam tam salon i serwis samochodowy więc nie specjalizuje się w kamperach ale przeglądzik, wymianę płynów to oczywiście zapraszam. Przebieg mam 180tys.
Nie mam pomysłu jak ma wyglądać mocowanie półek więc jeśli ktoś ma pomysł to proszę o wskazówki.
zastanawiam się czy przyklejać jakiś stelaż drewniany przed położeniem cienkiej sklejki do którego będę mocował półki czy może mocować je do wzmocnień blaszanych które już są.
Z góry dzięki za pomoc kogoś kto już mocował w blaszaku półki

Robinson_44 - 2013-04-08, 17:19

Szymonidas napisał/a:
jestem z Płońska,
Mam tam salon i serwis samochodowy więc nie specjalizuje się w kamperach ale przeglądzik, wymianę płynów to oczywiście zapraszam. Przebieg mam 180tys.
Nie mam pomysłu jak ma wyglądać mocowanie półek więc jeśli ktoś ma pomysł to proszę o wskazówki.
zastanawiam się czy przyklejać jakiś stelaż drewniany przed położeniem cienkiej sklejki do którego będę mocował półki czy może mocować je do wzmocnień blaszanych które już są.
Z góry dzięki za pomoc kogoś kto już mocował w blaszaku półki

To nie dużo tego przebiegu jak na 4 latka biegania po "łące" :wyszczerzony: Ten salon niedaleko KFC to Twój biznesik ? Być może nie omieszkam zawitać. Przez 2 lata muszę pilnować przeglądów gwarancyjnych więc jeśli to w Twojej gestii to być może chętnie skorzystam. Ja jestem z tamtąd gdzie kończą się Reguły :) a zaczyna się ...... Niestety nie mam pojęcia o mocowaniu półek :gwm sprawy techniczne to jedyna moja słaba strona :roll:

Szymonidas - 2013-04-08, 17:42

dokładnie ten salon przy KFC.
No nic będę czekał może ktoś kto już uporał się z tymi półkami coś podpowie.

marmur - 2013-04-08, 17:51

Podpinam się pod temat, bo też jestem w.... trakcie. Może nie warto wyważać otwartych drzwi i posłuchać tych do mają już jakieś doświadczenia.
Szymonidas - 2013-04-08, 18:21

marmur no to czekamy aż ktoś z doświadczeniem się wypowie.
jarko_66 - 2013-04-08, 18:37

słabo to widzę zostało 21 dni i nawet układ z :diabelski_usmiech może nic nie dac. A teraz poważnie najpierw musisz miec konkretną wizje i plan. A później dobrego stolarza który robi meble na wymiar i od jutra będzie miał czas dla Ciebie, bo zabawy jest dużo . Ja szukałem miesiąc taka robota to nie jest zwykła zabudowa jak w mieszkaniu i nie każdy sie podejmie :bigok :bigok :bigok
silny - 2013-04-08, 18:39

a ja mam pytanie czy kable ida w peszlach bo nie widze a o przetarcie izolacji nie trudno a pod zabudowe nie zajzysz
Szymonidas - 2013-04-08, 18:40

to fakt wszystko ze stolarzem jest problem. wszystko mam dograne oprócz stolarza ale w ostateczności myślę że jakaś "złota rączka" mi pomoże :)
Szymonidas - 2013-04-08, 18:42

tak oczywiście kable w peszlach.
jarko_66 - 2013-04-08, 18:51

zlota rączka Ci nie pomoże, to musi byc ktoś kto ma pojęcie i zaplecze techniczne ,(dobrze wyposażony warsztat stolarski) :spoko
Szymonidas - 2013-04-08, 19:18

pierwsza warstwa izolacji za mną, woda i gaz rozłożone, jutro będzie osadowienie płyty wc i ustalenie dokładne położenia ścianek, w środę montuję markizę, zbiornik na czystą wodę ze stelażem i zbiornik na brudną wodę pod samochód :szeroki_usmiech mało czasu a wierzę że dam radę
silny - 2013-04-08, 20:08

ja mam jeszcze jedno pytanie odnosnie zdjecia , mianowicie czy ta izolacja jest - tak jak mi sie wydaje ze widze- bez ochrony przed wilgocia :?: . taka sciana blachy potrafi zrobic kupe wody jak za oknem chlodno i to ci bedzie sie tam zbierac i chlonac wode w wate :idea :spoko
Robinson_44 - 2013-04-08, 20:39

Szymonidas napisał/a:
pierwsza warstwa izolacji za mną, woda i gaz rozłożone, jutro będzie osadowienie płyty wc i ustalenie dokładne położenia ścianek, w środę montuję markizę, zbiornik na czystą wodę ze stelażem i zbiornik na brudną wodę pod samochód :szeroki_usmiech mało czasu a wierzę że dam radę

Muszę chyba potwierdzić słowa Majsterka. Próbując dogadać się z Ebacampem, czy Camperspolem w czasie wizyt u nich w firmie oglądałem niejednego blaszaka w trakcie lub już ocieplonego. Musze Cię zmartwić niestety. Żaden nie był ocieplony czymkolwiek co by choc trochę przypominało Twoje ocieplenie. Każdy z nich używał specjalnej pianki camperowej, ale nazwy nie pamiętam. Jedna była w kolorze czarnym inna w niebieskim. Mimo wszystko trzymam kciuki :spoko

CORONAVIRUS - 2013-04-08, 21:20

A kto udowodnił porównawczo , że ocieplenia z targów są lepsze lub gorsze ? Nikt ....
Teraz jest moda na takie pianki a za chwile będą na inne ...

Mam bardzo podobnie ocieploną furę jak prezentuje to Kolega wyżej .... po roku moge powiedzieć , że :

w lecie idealnie izoluje , w środku kilka stopni mniej niż na zewnatrz

moim zdaniem wygłuszenie wręcz idealne , nie słychac o czym stojący obok na zewnątrz rozmawiaja a to o czyms świadczy ... jak ktoś w nocy na zlocie uruchomił diesla bo zmarzł to dowiedziałem się o tym rano a Ci w oryginalnych kamperach juz w nocy ... pewnie mam sen mocny .

w zimie przy -5 st piec w nocy jest ustawiony na 1-2 pozycji ( na 10 ) i w środku utrzymuje się 20 stopni .

wycinałem kontrolnie otworek w poszyciu , zero wilgoci w wełnie

ocieplałem matami z castoramy uzywanymi do izolacji kominków , 3 cm + folia + pianka w profile .... całość na najwieksze iveco wyniosła około 550 zł

życzę powodzenia i wyrobienia się w terminie choc ten wydaje się lekko wariacki ... prezentowane blaszakokampery w Poznaniu wymagały 8-9 tygodni by stać się autem kempingowym i nie robia tego tylko dwie złote rączki ...

:spoko :spoko :spoko

dyha - 2013-04-08, 21:32

Szymonidas napisał/a:
dokładnie ten salon przy KFC.
No nic będę czekał może ktoś kto już uporał się z tymi półkami coś podpowie.

Jakoś nikt nie chce pomóc.....to może ja pierwszy:
Bierzesz śrubę np. M10x60 obcinasz jej główkę i w te miejsce wspawujesz pręt ok 3 cm tak aby śruba przypominała literę "T".Następnie w belkach wzmacniających robisz nacięcie tak aby "daszek"tej litry "T" wsunął się w te wycięcie i teraz ....UWAGA!....obracasz śrubę o 180 stopni i lekko przytrzymując nakręcasz nakrętkę pamiętając o podkładce .Tak oto otrzymujesz gwintowane sworznie( bolce )do których przykręcasz pólki ,szafki i inne takie
Jest to jeden ze sposobów u mnie sprawdził się w 100%

Szymonidas - 2013-04-08, 21:32

no name bardzo dobrze Wam to podsumował.
Pracowałem kilka lat w izolacjach termicznych, i akurat na tym się znam, jest to najlepszy opór cieplny i najlepsza bariera akustyczna, jak widzę te pseudo pianki kamperowę to trochę uśmiecham się pod nosem że ktoś za to tyle pieniędzy próbuje brać jak na rynku dużo jest lepszych materiałów do izolacji zarówno chroniących przed wilgocią itp.
Każdy producent wełny mineralne, rockwool, isover, knauf ma gotowy system i skoro blaszane hale magazynowe, biurowce i inne budynki dużo bardziej wystawione na różnice temperatur stosują taki materiał więc wydaje mi się to dobre wyjście.
Kolega dobrze podpowiedział używając płyty kominkowej, ja podpowiem że ja użyłem wełny do izolacji kanałów wentylacyjny bo jest samoprzylepna i daje się dostosowywać do dowolnych kształtów, Rockwool klimafix Koszt na podwójną warstwę całego kampera 300pln/po znajomości z branży/ detal około 500pln.

Szymonidas - 2013-04-08, 21:34

dzięki wielkie Dyha,
Masz może zdjęcie jak to wygląda?

Robinson_44 - 2013-04-08, 21:51

Jak widać człowiek uczy się całe życie :spoko
Szymonidas - 2013-04-08, 21:58

Robinson bo Cię głowa rozboli od tego walenia,
Ty wybrałeś gotowe rozwiązanie z gwarancją, więc nie masz się co martwić, ja muszę kombinować bo pretensje będę mógł mieć tylko do siebie.
Dyha podpowiedział z montażem półek mam jeszcze kilka dylematów do rozwikłania i walczyć trzeba od rana bo czasu mało.
co do tych półek to jeszcze myślałem o przymocowaniu drewnianego stelaża do belek wzmacniających na to sklejka ściaenna a później z półkami wkręcać się w ten stelaż ale nie wiem czy to dobry pomysł. jest ktoś kto może coś powiedzieć o takim rozwiązaniu?

marmur - 2013-04-08, 22:08

Dyha.
No na takie właśnie detale czekaliśmy.
Ja rozważałem również użycie nitonakrętek, ale trochę z tym zachodu.
A tak wogóle to najchętniej pooglądał bym Twojego Bolida osobiście.

CORONAVIRUS - 2013-04-08, 22:24

Większość szafek górnych nie wisi tylko jest podpartych przez ściany pionowe , nośne ... w blaszaku można użyc wszystkich "chwytów " by szafke przytwierdzić bez wiekszych kombinacji do narożnika , belek dachu czy pionowych . Ja do belek dachu przyczepiam nośną belkę drewnianą na styku ściany z drzwiczkami i dachu , mam tym samym mozliwość przytwierdzenia szafki tam gdzie trzeba a nie tylko można ... ;)
Szymonidas - 2013-04-08, 22:32

no name masz może jakieś zdjęcie tego rozwiązania?
dyha - 2013-04-08, 22:44

marmur napisał/a:
A tak wogóle to najchętniej pooglądał bym Twojego Bolida osobiście.

Zapraszam!! mieszkam niedaleko a po drodze jest jeszcze kolega od którego się uczyłem fiba 56

piotr1 - 2013-04-08, 22:58

dyha napisał ....UWAGA!....obracasz śrubę o 180 stopni i lekko przytrzymując nakręcasz nakrętkę pamiętając o podkładce

Myślę że 90 stopni :spoko

dyha - 2013-04-09, 09:09

Dzięki piotr1 masz rację 90 stopni :oops: jakiś taki zakręcony jestem :spoko
Szymonidas - 2013-04-10, 10:07

witam,
tempo prac nie zwalnia póki co, wczoraj wpasowałem łazienkę, dziś montujemy zbiorniki na brudną i czystą wodę, markizę i drugi rząd foteli.
Jutro postaram się wrzucić zdjęcia z postępów prac. W piątek montaż okien :wyszczerzony: :wyszczerzony:

tadek27 - 2013-04-10, 14:13

TEMPO PRAC ZAWROTNE :!: :!: :!:
bliżej zakończenia wrzuć wyliczenie zabudowy, widzę że idzie "na bogato".
Chciałbym (myślę że nie tylko ja) zobaczyć jakim kosztem zamyka się zabudowa.
rozumiem ,że truma , łazienka itd zakupione są nowe :?:

silny - 2013-04-10, 17:52

kol.Szymonidas , ja buduje powolutku :) wiec troche podpytam jeszcze .

ciekawi mnie czy izolowales i czym profile wewnetrzne pionow i zakamarki zeby zlikwidowac mostki cieplne :?: :spoko

Szymonidas - 2013-04-10, 18:55

podsumuje na koniec całe koszty, truma, łazienka i pozostałe graty wszystko nowe.
nie wiem czy na bogato czy nie ale chcę właśnie zrobić na nowym sprzęcie bo liczę że mi będzie długo służył. Najdroższa jest truma bo chyba z 8tys brutto z dodatkową grzałką elektryczną, lodówkę kupiłem za 1,4tys, zlew z kuchenką 1,2tys, wc 1,4tys, markiza 2,6tys reszta to już drobniejsze wydatki, sklejka ta kamperowa jest droga, elektroblok około 2tys. Realnie myślę, że jak to nazwałeś "na bogato" wyjdzie i tak połowę mniej niż w takiej specyfikacji biorą polskie "profesjonalne " firmy.

Szymonidas - 2013-04-10, 19:10

Majsterek profili jeszcze nie izolowałem zostawiam to na później przed samym pokryciem sklejką bo może coś jeszcze będę chciał nimi przeprowadzić. te małe szczeliny w płaskich profilach wypełniłem pianką poliuretanową w te grube profile o ile się da będę wkładał wełne szklaną w workach, jak nie to też pianka, później to wszystko jeszcze raz zostanie pokryte samoprzylepną wełną żeby totalnie nie było mostków termicznych, czyli krycie wełną jest dwuwarstwowe tak ja na poddaszu jedna warstwa w krokwie druga na krokwie.
tadek27 - 2013-04-10, 21:19

do tego doliczyć trzeba robociznę . wiele idzie zrobić samemu ,ale i fachowca od stolarki , gazu i prądów trzeba mieć . raczej free tego nie robią :spoko :spoko :spoko
Szymonidas - 2013-04-11, 19:04

no fakt trzeba doliczyć i jak będę wiedział dokładnie to dam znać.
Może robinson da kalkulacje z elcampu jaką mu zaproponowali to będzie porównanie

Robinson_44 - 2013-04-11, 21:55

Szymonidas napisał/a:
no fakt trzeba doliczyć i jak będę wiedział dokładnie to dam znać.
Może robinson da kalkulacje z elcampu jaką mu zaproponowali to będzie porównanie

Całej kalkulacji nie mogę przesłać bo to tajemnica handlowa która mnie obowiązuje po podpisaniu umowy :stop: , ale cenę paru wybranych, pojedyńczych elementów why not i to wyłącznie na priv.

Robinson_44 - 2013-04-18, 23:03

Już jeeeeeeeesssssst !!!! :spoko :ok :mrgreen:
Robinson_44 - 2013-04-18, 23:05

cdn :ok
Robinson_44 - 2013-04-18, 23:09

cdn :ok
tadek27 - 2013-04-18, 23:10

gratuluję :brawo :brawo :brawo
a teraz czekamy na sesję zdjęciową
P.S.
na pw czekam na kosztorys

Robinson_44 - 2013-04-18, 23:11

:ok
marmur - 2013-04-18, 23:12

Gratuluję.
Daj zdjęcia w lepszej rozdzielczości.

Robinson_44 - 2013-04-18, 23:18

:ok
Robinson_44 - 2013-04-18, 23:22

Więcej fotek nie mam :-P , te są zrobione przez producenta :ok
Robinson_44 - 2013-04-18, 23:27

tadek27 napisał/a:
gratuluję :brawo :brawo :brawo
a teraz czekamy na sesję zdjęciową
P.S.
na pw czekam na kosztorys

Tak jak pisałem wcześniej, całego kosztorysu nie mogę podać, zapytaj konkretnie co Cię interesuje. Mogę podać ceny jedynie z dodatkowego wyposażenia. Proszę o wyrozumiałość :roll:

wędrowiec - 2013-04-18, 23:35

Zdjęcia trochę jak z katalogu rozdawanego na targach w Poznaniu
Robinson_44 - 2013-04-18, 23:39

Zgadza się bo to jedna z 3 wersji (+ rozkładane spanie z ławki i stolika) którą wybraliśmy oddając wcześniej auto do zabudowy. Ale wszystkie pochodzą z mojego autka. Gdzieś po drodze zawsze do weryfikacji :box :spoko
wędrowiec - 2013-04-19, 00:02

No to można powiedzieć, że byłem w środku, widziałem, dotykałem i bardzo mi się podobało. Pomysły naszych konstruktorów nie odbiegają od najlepszych marek.
Jakość wykonania lepsza niż w niejednej firmie ze znanym logiem.
Szczerze gratuluję i oby długo służył.

Robinson_44 - 2013-04-19, 00:14

wędrowiec napisał/a:
No to można powiedzieć, że byłem w środku, widziałem, dotykałem i bardzo mi się podobało. Pomysły naszych konstruktorów nie odbiegają od najlepszych marek.
Jakość wykonania lepsza niż w niejednej firmie ze znanym logiem.
Szczerze gratuluję i oby długo służył.

Potwierdzam powyższe słowa, szczerze dziękuję i tak na pewno się stanie :bigok

sator - 2013-04-19, 11:00

nie zamieścił byś więcej fotek?
GregSad - 2013-04-19, 11:24

I może troszkę większe niż 3 x 2 cm bo mi się lupa zapodziała :haha: :haha: :haha:

Pozdrawiam
Grzegorz

dyha - 2013-04-19, 21:20

No Pięknie to wygląda !!!!Gratulacje z zakupu!!
Wielu pięknych chwil życzę w romantycznych miejscach świata tego :spoko

Tylko faktyczne jakbyś wrzucił parę swoich większych zdjęć ,chętnie podpatrzylibyśmy i może wykorzystali pewne rozwiązania.No chyba ,że to też tajemnica niczym budowa niewidzialnego bombowca co bomby wozi :chytry
Wiesz...musisz zagrać na nosie tym wszystkim niedowiarkom bo parę Stealth-ów na tym forum już było
A zatem..... :foto

jarekzpolski - 2013-04-19, 22:48

Robinson_44 napisał/a:
...Całej kalkulacji nie mogę przesłać bo to tajemnica handlowa...

tak sobie poczytałem i ośmielam się stwierdzić : bzdura kolego Robinson !

Wklej proszę ten fragment umowy z Elkampem który zobowiązuje Cie do trzymania ceny wykonania usługi w tajemnicy....(najlepiej z jednoczesną definicją "tajemnicy" i czasu "trzymania"...). Dramatyzm rodem z filmów z James Bond... :szeroki_usmiech

Oczywiście musielibyśmy uszanować - co jest jak najbardziej zrozumiałe i akceptowalne - Twój brak ochoty na opowiadanie o osobistych wydatkach, ale nie, "tajemnica handlowa" brzmi lepiej....

Ludziska pytają, bo dla wszelakich weekendowych wojowników, byłoby warto wiedzieć jaka jest różnica między zleceniem do "profi" firmy a własnym zgrzebnym garażem.

Chcesz to powiedz, nie to nie - ale daj spokój z tymi "tajemnicami tylko na priv"...
:spoko

PS

autko bajka. Gratuluję. Do zobaczenia na szlaku, James...

Robinson_44 - 2013-04-20, 00:05

jarekzpolski napisał/a:
Robinson_44 napisał/a:
...Całej kalkulacji nie mogę przesłać bo to tajemnica handlowa...

tak sobie poczytałem i ośmielam się stwierdzić : bzdura kolego Robinson !

Wklej proszę ten fragment umowy z Elkampem który zobowiązuje Cie do trzymania ceny wykonania usługi w tajemnicy....(najlepiej z jednoczesną definicją "tajemnicy" i czasu "trzymania"...). Dramatyzm rodem z filmów z James Bond... :szeroki_usmiech

Oczywiście musielibyśmy uszanować - co jest jak najbardziej zrozumiałe i akceptowalne - Twój brak ochoty na opowiadanie o osobistych wydatkach, ale nie, "tajemnica handlowa" brzmi lepiej....

Ludziska pytają, bo dla wszelakich weekendowych wojowników, byłoby warto wiedzieć jaka jest różnica między zleceniem do "profi" firmy a własnym zgrzebnym garażem.

Chcesz to powiedz, nie to nie - ale daj spokój z tymi "tajemnicami tylko na priv"...

PS

autko bajka. Gratuluję. Do zobaczenia na szlaku, James...

Hmmm, może i faktycznie tajemnica handlowa brzmi lepiej, ale tej właśnie wersji będę się trzymał. Jak wszyscy zapewne wiedzą, firmy od zabudów mają wersję standardową której cena absolutnie nie jest tajemnicą, ale niestety nie obejmuje wyszczególnienia wszystkich cen. Stąd kłopot z uzyskaniem miarodajnego porównania. Cena za standard jest jedna, łączna za wszystkie czynności i elementy przypisane do wyposażenia. Nie są również tajemnicą ceny wyposażenia dodatkowego. Ale na pewno tajemnicą zarówno firmy jak i moją są wynegocjowane warunki transakcji. Nie zamierzam nikogo zbywać zasłaniając się ową tajemnicą. Po prostu szanuję wzajemne relacje i liczę na zrozumienie. Chętnie odpowiem na konkretne pytania, ale całkowitą wycenę zostawię pozwólcie dla siebie.

P.S. W kwestii różnicy to na pewno jest znaczna. Pytanie tylko czy posłuży równie długo i bezawaryjnie zachowując naprawdę wysoki standard wykonania. Nie mnie to jednak oceniać, gdyż doświadczenia dopiero przede mną :kawka:

Robinson_44 - 2013-04-20, 00:13

Dziękuję wszystkim za Dobre Słowo na początek dalszej drogi do marzeń. Szczerze bardzo dziękuję. Chętnie zamieszczę większe zdjęcia, ale przyznam, że nie wiem jak. Będę wdzięczny za instrukcję :)
kodi - 2013-04-20, 05:02

Witaj.
Musisz zmniejszyć zdjęcie. Czym to zrobisz i jak to już Twoja zabawa. Programów jest masa sposobów tego wykonania również.

Tak zmniejszone zdjęcie musisz wrzucić w polecenie "wybierz plik" który jest w zakładce "załącz plik" która znajduje się na dole okna "dodaj odpowiedź"

Pozdrawiam

Fux - 2013-04-20, 07:13

ELCAMP i jeszcze dwie Firmy na MS w Poznaniu były przyjaźnie nastawione do zwiedzających, a nade wszystko do ludzi PYTAJĄCYCH!

Miła, rzeczowa rozmowa, uprzejmi interlokutorzy otwarci na moje oczekiwania i warunki zabudowy auta.

Dwie pozostałe to EBAC i WALDI.

Oby takich było więcej.

Gratki z zakupu.
Ile zostało Ci ładowności takiej prawdziwej po zalaniu płynami. Ważyłeś auto?

Robinson_44 - 2013-04-20, 09:27

W przyszłym tygodniu w planach mamy pierwszą wyprawę, zaleję do pełna, usadowię rodzinkę i poszukam wagi :haha: dam znać, większe zdjęcia zamieszczę troszkę później.
Fux - 2013-04-20, 12:02

Zważ bez Rodziny...
Mnie interesuje różnica, jaka Ci została między masą własną a DMC 3,5t, jak mniemam... :mrgreen:

sator - 2013-04-20, 12:05

wrzuc na picasa
Jaan - 2013-04-20, 13:59

można też zmniejszyć online - bez instalacji programu, np.: http://zmniejszacz.pl/
Bajaga - 2013-04-20, 15:26

jarekzpolski napisał/a:

.

OK, to ci powiem. Taka zabudowa kosztuje ok. 80.000zł netto. Good ? :wyszczerzony:
Czyli razem z autem cuzamen do kupy jakieś ok. 160 tys. netto.

CORONAVIRUS - 2013-04-20, 15:35

żadna to tajemnica ile co kosztuje ... w Poznaniu ceny sypali z rękawa , więc jak ktoś zapytał to się dowiedział ... gdyby ktoś chciał złote klamki to dopłaci ... a jak zrezygnuje z połowy zabudowy by wsypać tam kartofle to będzie miał taniej .... :bajer
Fux - 2013-04-20, 15:35

Nófka fiat z dobrym wyposażenie typu najwiekszy silnik, klima, automat, pneumatyczny zawias to koło 100 netto. Zabudowa koło 80 wg tekstów na dzień dobry na MS w Poznaniu, więc wyjdzie grubiej.
Iveco max długi jest faktycznie dłuższy o te 60-80cm, bardziej spartański, ale 10-20 tańszy.
No i ładowność dziebko mniejsza.
Ja się waham między tymi dwoma...

CORONAVIRUS - 2013-04-20, 15:45

Ducato i Iveco nie ma porównania pod względem prowadzenia auta .... nie twierdzę co lepsze a co gorsze ...zwyczajnie inne i o ile ducatu są przypisywane zalety auta osobowego to iveco"u tych walorów przypisac już się nie daje ... Osobiście wolę auto bardziej ciężarowe niz bardziej osobowe , więc jeśli masz taki dylemat to najpierw wsiądź i "zalicz " kilkanaście kilometrów tym i tym autem a wybór będzie bardziej "dopracowany "...

powodzenia :spoko

PS . co uważasz za bardziej spartańskie w iveco ?

Fux - 2013-04-20, 16:06

Choćby deskę rozdzielczą, zawias, „okrojone" wyposażenie vs. ducato.
Z drugiej strony większa długość nęci, jednakże ładowność ducato kusi.... :gwm :gwm
Nie sprawdzałem jeszcze hałasu wewnątrz.

CORONAVIRUS - 2013-04-20, 16:09

konkretem jest długość i masa a reszta to kwestia gustu i o tym trudno rozprawiać ... :)
Fux - 2013-04-20, 16:16

No sam widzisz; jeden dłuższy i cieńszy, w masie; drugi na odwrót...
Ja mam kilka priorytetów.
Bagażnik na dwa rowery i skuter, wygodne spanie i jazda dwie osoby ew. 4 os.-najwyżej Młodzież śpi w namiocie, auto stelth; zawsze mniejsze ryzyko rozpierdówki w dziwnych rewirach.
Samemu się dziwię, że do takich wniosków doszedłem.
Zakup i zabudowę planuje na przyszły rok, ew. następny.
W półśrodki nie będę się bawił.
Najpierw obrót i firma.

CORONAVIRUS - 2013-04-20, 19:04

Fux napisał/a:

Najpierw obrót i firma.

szkoda zycia na takie myślenie .... masz tylko jedno i każdy weekend to strata przed TV ...

ja tam co zarobie to wydaję i nie czekam na lepsze ... ale każdy ma jakąś politykierke w swoim zyciu :spoko

Fux - 2013-04-20, 19:11

No name, za dużo tłumaczenia, jak funkcjonuję zawodowo...

TV prócz F1 prawie nie oglądam.
Książka najczęściej.
Rekreację mam po wyjściu z domu i daleko nie muszę jechać, aby las i rzekę mieć...

Najczęściej rower i spacer.

TomekM - 2013-04-20, 19:38

Fux - wprawdzie to nie miejsce na tego typu wynurzenia ale z mojego doświadczenia powiem ci jedno - za późno kupiłem kampera! Najpierw była budowa domu, potem firma a teraz, z perspektywy czasu widzę, że od 10 lat mogłem mieć fajne wakacje a reszta i tak by się poukładała. Oczywiście kazdy ma jakiś pomysł na życie, więc ja pisze za siebie ale czasem warto posłuchać podpowiedzi innych.
Pozdrawiam i już nie zaśmiecam tematu.

PS.
Robinson_44 - fajne masz autko. Dawaj dużo, dużych zdjęć!

Fux - 2013-04-20, 19:51

Dzięki i wcale się nie obrażam/irytuję, etc.
Obieg kasy u nas jest taki, jaki jest.
Wakacje co roku są, nie narzekamy na nie; Cro, Italy, Turkey, etc.

Miast wydać ca. 200kpln na gadżet, który będzie używany kilka tygodni w roku, wolę pocierpieć i ....

poczekać.

Musi zaistnieć kilka zdarzeń, aby realizować to, co chcemy. Jak wyżej napisałem, tak funkcjonujemy. Nie mamy sklepów, pracowników, warsztatów, etc.

Na forum nie za bardzo chcę to opisywać.

Dajcie wiarę, że w stosownym momencie dam głos... :mrgreen:

Robinson_44 - 2013-04-20, 22:45

"......Miast wydać ca. 200kpln na gadżet, który będzie używany kilka tygodni w roku, wolę pocierpieć i ....poczekać."

Kilka tygodni w roku to on ma odpoczywać !!! Błąd w założeniu już na starcie, ale to Ty jedziesz do mety, więc nie oceniam, a jedynie podpowiadam :bajer Moja wersja jest całoroczna właśnie po to by nie być ograniczanym, a wspólnie przekraczać wszystkie granice :spoko

Robinson_44 - 2013-04-20, 22:54

Może teraz się uda :)
Robinson_44 - 2013-04-20, 22:59

:)
Robinson_44 - 2013-04-20, 23:03

Robinson_44 - 2013-04-20, 23:05

Robinson_44 - 2013-04-20, 23:07

Robinson_44 - 2013-04-20, 23:09

Robinson_44 - 2013-04-20, 23:11

Robinson_44 - 2013-04-20, 23:13

Robinson_44 - 2013-04-20, 23:14

Robinson_44 - 2013-04-20, 23:16

Robinson_44 - 2013-04-20, 23:20

Robinson_44 - 2013-04-20, 23:24

To już ostatnie, więcej nie mam :spoko Miłego ogladania i do zobaczenia gdzieś po drodze :spoko
silny - 2013-04-21, 04:52

jaka jest dugosc paki w twoim modelu i jakie dlugie lozko tylne :?:

bardzoo mi sie podoba :spoko

papamila - 2013-04-21, 05:49

podziwiam podziwiam
ale gdzie auto ma umywalkę?

janus - 2013-04-21, 06:59

Bardzo ładna zabudowa. Gratulacje
Umywalka jest w środku po lewej, za zasłonką naprzeciwko łoża :lol:

Tatko Niedzwiedz - 2013-04-21, 07:30

Przyłączam się do gratulacji :spoko , bardzo dobry pomysł aby zrezygnowac z umywalki w toalecie dla komfrtu prysznica. Przymierzam się do kupna kampa, a czytając o blaszankach dochodze do wniosku że rozwiązanie jest to genialne. dyskrecja komfort jazdy. Te noclegi gdzie wypadną,bez inwazji niebieskich kosmitów.
Robinson_44: twój układ wnętrz najbardziej przypadł mi do gustu. na moje potrzeby zrobiłbym garaż na mojego weterana , podnosząc łóżko .
Tylko te koszty :zimno :zimno
ale co tam, ludzie ludzi robią :szeroki_usmiech
zawsze można samemu coś ulepić :spoko :spoko

Fux - 2013-04-21, 08:24

Piękny sprzęt!
Ile masz miejsc do spania, a ile do jazdy?

Klimatyzację postojowa masz w części mieszkalnej?

ARCADARKA - 2013-04-21, 08:50

Blaszaczek ,,,,,,,,,super smacznie wykonany ,, :-P ,,,koledzy z Elcampu dochodzą do perfekcji :bigok :bigok
Gratuluję :-P :-P :-P

Robinson_44 - 2013-04-21, 10:58

majsterek napisał/a:
jaka jest dugosc paki w twoim modelu i jakie dlugie lozko tylne :?:

bardzoo mi sie podoba :spoko

Długość paki to 3705, długość łóżka tylnego to 194 cm, wersja nadwozia to H3L3

Robinson_44 - 2013-04-21, 10:59

papamila napisał/a:
podziwiam podziwiam
ale gdzie auto ma umywalkę?

zdjęcie 4sypialnia po lewej stronie pod lustrem.

CORONAVIRUS - 2013-04-21, 11:07

długośc ok a szerokość ???
Robinson_44 - 2013-04-21, 11:41

No name napisał/a:
długośc ok a szerokość ???

Szerokość pojazdu 1870, łóżka tylnego 126 cm, wymiary łóżka ze stolika i ławki 130 x 170

Robinson_44 - 2013-04-21, 11:42

Fux napisał/a:
Piękny sprzęt!
Ile masz miejsc do spania, a ile do jazdy?

Klimatyzację postojowa masz w części mieszkalnej?

4 miejsca do spania i 4 do jazdy, klimatyzacja tylko samochodowa.

Fux - 2013-04-21, 12:03

Dzięki.
CORONAVIRUS - 2013-04-21, 13:28

Robinson_44 napisał/a:
[ łóżka tylnego 126 cm,

miałem tak kiedyś w starym kampie .... niestety za mało jak na moje machanie łapami we śnie ... żona zawsze dostawała :box minimum 140 w ramionach jak dla nas ....

powodzenia i samych miłych doznań :spoko

Fux - 2013-04-21, 13:51

I nadal biję sie z myslami. Ducato czy Iveco... :gwm
CORONAVIRUS - 2013-04-21, 14:09

taki układ jak pokazywany wyżej wmontowany na iveco , tyle , że kibelek na samym końcu z dojściem do niego pomiędzy wyrkiem z lewej i prawej byłby idealny .... takie ustawienie chodzi mi po głowie :-P Ten metr gratis na długości pozwala na takie coś :)
Fux - 2013-04-21, 14:50

Ja mam dream, aby z tyłu zmieścić skuter, dwa rowery.
Wyrko wygodne na dwie osoby, ale bez klaustrofobii.
I 2 osoby do jazdy i spania.
Fura jak najmocniej incognito.

Fux - 2013-04-21, 19:14

dizajn na tył.... :mrgreen:

ivo - 2013-04-21, 19:42

Chciałbym włączyć się na krótko do dyskusji w temacie "ducato blaszaka", który przed tygodniem zagaił kolega Symonidas. Temat chyba niechcący przejął kolega Robinson44 i z ilości wejść widzę, że temat jest bardzo zajmujący.

Dawno temu chcąc podzielić się z kolegami swoją drogą do wymarzonego kampera zagaiłem temat i ... poleciało....
Sądzę, że niechęć wielu kolegów wzbudziły moje uwagi i przemyślenia, dlaczego buduję samochód wg. własnej wizji a nie kupuję gotowego z fabryki. Wymieniałem wiele "niedogodności" samochodów fabrycznych, których to chciałem uniknąć przy własnej konstrukcji.

Przyłączam się w tym temacie do gratulacji składanych obszernie koledze Robinsonowi44 za tak wartościowy nabytek, bo przecież na loterii tego nie wygrał.
Ale skoro kolega Robinson44 postanowił swą oblubienicę pokazać i to w dziale, gdzie w większości dyskutuje się o dłubaniu przy własnych konstrukcjach, ich wadach i zaletach, wątpliwościach i mękach przy tworzeniu, to my możemy o tej oblubienicy Jego poplotkować.
Ze skąpego opisu i kilku zdjęć wnioskuję, że to prawie kalka większości zabudów na blaszakach u wszystkich producentów w Europie.

Fakt, na tej malutkiej przestrzeni niewiele jest możliwości do twórczych kombinacji, a jeśli produkt ma się sprzedawać to musi być "śliczny" a niekoniecznie praktyczny. Klient kupuje marzenie, a bolesna rzeczywistość dopada go w drodze.

Dla wielu przedstawiona konstrukcja jest bardzo dobra i przemyślana i ja szanuję ich opinię.

Ja natomiast uważam, że oklejenie samochodu ozdobnymi foliami robi go wprawdzie "ślicznym i dynamicznym" nawet na postoju, ale folia, szczególnie czarna, nagrzeje blachę o kilkadziesiąt stopni niż blachę jasną [a najmniej białą]. W tym samochodzie podniesie to temperaturę wnętrza i będzie to odczuwalne.

Łóżko "główne" jest podstawowym urządzeniem części mieszkalnej każdego kampera. W tym pojeździe w okolicach głowy z prawej strony jest znaczne zwężenie, dla osoby drugiej łóżko zwęża się w okolicy nóg. Przy tak wąskim legowisku bedzie miało to ogromne znaczenie.
Łóżko dodatkowe powstałe z foteli i stolika [fot nr 9] jest też sztuką dla sztuki. Kawałki ruchomych gąbek nie czynią wygodnego posłania nawet dla dzieci. Komfort spania na gąbkowych klockach znany jest użytkownikom naszych przyczep z Niewiadowa.

Fotele drugiego rzędu są tzw ławkami karnymi dla jadących. Prawie pionowe oparcia i brak trzymania bocznego sprawia, że jazda staje się nieznośna, ale "są ładne".

Jak pokaże kolega Robinson44 więcej szczegółów to może będzie co podziwiać. Zabudowa wykonana jest estetycznie i może podobać się nabywcy.

W tym dziale wiele osób od sześciu lat szuka informacji i natchnienia jak zbudować swój wymarzony pojazd. Większość zdaje sobie sprawę, że pojazd zbudowany własnoręcznie nie będzie tańszy od fabrycznego. Nawet jak kupią bazę za 20tys i dawcę wnętrza za 10tys to i tak suma wydatków przewyższy cenę za jaką by kupili używany w podobnym wieku pojazd kempingowy fabryczny.

Ale powoduje nimi coś innego, inna wizja pojazdu i przy tym temacie wiele piwa popłyneło.

Jeżeli poprzez prezentację gotowca w TYM dziale Robinson44 chciał przyćmić nasze samodzielne dłubanki, to uprawnia to czytelnika tego działu do koleżeńskiej krytyki niektórych przedstawionych rozwiązań w jego oblubienicy.

Fux - 2013-04-21, 19:55

ivo, powierzchnia blaszaka ma swoje ograniczenia.
Sporo ludzi chce steltha. Kiedyś powątpiewałem, teraz skłaniam się ku takiemu rozwiązaniu.
Wykonanie środka, drugi rząd do jazdy mnie akurat nie obchodzi, gdyż raczej go nie będzie. Zamiast tych „ławek" wolałbym zamontować fotele takie, jak kierowcy i pasażera, może recaro.
Samochód wyżej przedstawiany jest skrojony przez właściciela na jego potrzeby i tego się trzymajmy.
Ty skrytykujesz takie wyposażenie/zabudowę, ja inne, ktoś jeszcze co innego.
Nikt nikomu nie dogodzi i tego się trzymajmy.

YAN - 2013-04-21, 20:22

ivo browar leci :pifko
Są tacy co budują sami - tacy co kupuja gotowce - i tacy co tylko potrafią :kawka:

Fux - 2013-04-22, 06:23

JJJB napisał/a:
Są tacy co budują sami - tacy co kupuja gotowce - i tacy co tylko potrafią

Święte słowa. Masz piwo.

Jedni budują, przebudowują, zmieniają, odkręcają, przykręcają i w sumie sami nie wiedzą, co chcą, bo podpatrzyli na zlocie.

Inni już przemyśleli poszli i kupili. Oby to był przemyślany wybór.

Jeszcze inni dokonują wyborów, aby uniknąć błędów tych pierwszych. :spoko

Poniał? Jeżeli tak, to uszanuj odmienne zdanie i działanie. ;)
Poddałem Twój pojazd krytyce? Nie! No to miej klasę i zrewanżuj się tym samym.

Też wszystko genialnie zrobiłeś? :roll:
To sobie swój watek poczytaj, choćby o materacu....

YAN - 2013-04-22, 07:41

Mam swoje autko i jest takie jak sobie wymarzyłem i zabudowałem ,korzystam z niego bardzo często i śpi mi sie w nim bardzo wygodnie . Jak miałem wątpliwości to pytałem we własnym temacie nie zasmiecałem innym .
http://www.camperteam.pl/...fic_005_688.jpg

Robinson_44 - 2013-04-22, 16:27

Proponuję skończyć tą dysputę bo nic już Twórczego nie wniesie. Na koniec chciałem tylko baaaardzoooo podziękować za wszelkie miłe słowa i gratulacje, to miłe i bardzo motywujące. Jednocześnie baaaardzooo przeprosić kolegę Szymonidasa za danie upustu mojego szczęścia na jego wątku, stawiam przy okazji :pifko2 . Proszę o wyrozumiałość więcej tego błędu postaram się nie powielić. Szerokości wszystkim życzę i do miłego spotkania gdzieś po drodze :spoko