|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Motoryzacja - Przeglad techniczny za granica
papajjek - 2013-04-11, 21:21 Temat postu: Przeglad techniczny za granica Hej hej
Mam problem
Mieszkam w Portugalii od 4 lat mam Westfalie juz 3 lata i co roku jezdze Portugalia - Polska - Portugalia. Niestety w zeszlym roku juz mi sie nie pojechalo i mam teraz problem. Mam moja Karawanka cala sprawna i jezdzaca tylko bez przegladu w Portugalii.
Myslalem sobie ze ja tu zarejestruje ale z tego co sie orientuje musialbym zaplacic jakies 5000€ za te szalenstwo. Nie stac mnie....
Jakies pomysly, opinie ?? Laweta i do Polski ?? A moze jest jakies prawo europejske co mi pozwoli ja przyjechac do Polski ??
hmmm
KFAJP - 2013-04-13, 23:39
Witam
Rozumiem, ze autko na Polskich papierach, i przy tych wizytach w Polsce robiles przeglady. Teraz utknales w Portugalii bo przeglad techniczny minal. Zgadza sie ?
Napisz do kiedy byl przeglad ?
Radzil bym jeszcze sie popytac ale w urzedach, bo wierzyc mi sie nie chce aby to tyle kosztowalo. Ja sie troche orientowalem w tym temacie, bo chialem kupic autko z Hiszpanii, i rozmawialem z Anglikami majacymi tam zarejestrowane samochody. Nie moze byc az takiej roznicy miedzy Hiszpania a Portugalia i tym bardziej miedzy przerejestrowaniem osobowki UK lub kampera z Polski. Radze wrocic do urzedu i popytac jak wyglada sprawa z rejestracja pojazdu z zagranicy, jako ze jestes "powiedzmy nowym" rezydentem Portugalii. Adres/zameldowanie, jakies portugalskie dokumenty masz wyrobione ?
Znamy temat z rejestracja anglikow w Polsce ? wiemy co sie dzieje... a kolega sciagnal sobie Fiata 125p do UK i jedyny problem jaki ma to swiatla przednie na ruch lewostronny, ktos pomoze ?
Pozdrawiam i powodzenia
CORONAVIRUS - 2013-04-14, 00:05
Załatw w Niemczech tablice na 5 dni , przyczep do auta i jedź do Polski , kosztują około 100 euro , sam wypełniasz dowód rejestracyjny . Osoba kupująca takie tablice z ubezpieczeniem bierze na siebie odpowiedzialność co i w jakim stanie wyprowadzi na autostradę w europie ...
kaimar - 2013-04-14, 09:42
papajjek napisał/a: | Jakies pomysly, opinie ?? Laweta i do Polski ?? A moze jest jakies prawo europejske co mi pozwoli ja przyjechac do Polski ?? |
Można na ten samochód załatwić w Polsce próbne tablice - koszt około 60 zł na miesiąc. wydawane są miedzy innymi w celu dojazdu na przegląd techniczny.
kimtop - 2013-04-14, 12:01
No name napisał/a: | Załatw w Niemczech tablice na 5 dni |
Czy można wziąć niemieckie tablice na samochód zarejestrowany na stałe w Polsce?
CORONAVIRUS - 2013-04-14, 12:19
kimtop napisał/a: | No name napisał/a: | Załatw w Niemczech tablice na 5 dni |
Czy można wziąć niemieckie tablice na samochód zarejestrowany na stałe w Polsce? |
oczywiście , że można ... każdy obywatel Unii może przyczepić sobie do swojego auta , przyczepy tablice niemieckie na 5 dni ... Bierze na siebie odpowiedzialność a w cenie jest ubezpieczenie ....
MrTommy - 2013-04-14, 12:41
Przyślij do PL dowód i po ptakach
SlawekEwa - 2013-04-14, 12:44
MrTommy napisał/a: | Przyślij do PL dowód i po ptakach |
I flaszkę
CORONAVIRUS - 2013-04-14, 14:58
a czym różni się przysłanie dowodu od jazdy bez przeglądu ???
salut - 2013-04-14, 16:07
No name napisał/a: | a czym różni się przysłanie dowodu od jazdy bez przeglądu ??? |
Ano pewnie tym, że nie jest potrzebny przegląd, tylko pieczątka
papajjek - 2013-04-15, 20:27
Wydaje sie ze wyslac dowod do Polski to nie takie proste. Ostatnie info jakie mam to takie, ze miski maja kamery w warsztatach gdzie sie robi przeglady i juz mnie sluchy dochodzily ze jak sie wpadnie z tymi przekretami to po sadach sie ludzie wlocza. Lubie sobie zwiedzac, ale inne rzeczy
Jezeli chodzi o rejestracje i 5000 - to jest prawda. W styczniu tego roku w Portugalii zmienilo sie troche prawo jesli chodzi o rejestracje pojazdow zagranicznych. zmienilo sie prawo i zmienil sie system naliczania cla i innych. w zeszlym roku zaplacilbym 2000 a teraz 5000 i co smieszniejsze nie ma znaczenia jaka jest wartosc samochodu tylko inne cudaki takie jak emisja i bla bla bla....
Tablice w Niemczech.. hmmmm slodki pomysl - moze sie skusze ale szkoda ze tylko 5 dni - ja bym potrzebowal jakis miesiac zeby sie do Polski dowloczyc
Jako "nowy rezydent" Posrtugalii to juz nie zadziala bo jestem tu zameldowany juz jakis czas i ten cudak z samochodem jakos tak dziwacznie sie ciagnal bo sie nie moglem zdecydowac co w zyciu robic.... i nie da rady
Dzieki za podpowiedzi - bede sie teraz orientowal co i jak z tymi probnymi blachami z polski na dojazd do przegladu...
Jak gdzies po glowie wiecej pomyslow chodzi to chetnie uslysze........
kimtop - 2013-04-15, 20:49
Zaproś kolegę Oskp.
Jest diagnostą.Przyjedzie z pieczątką
Bogusław i Ewa - 2013-04-15, 21:03
Czy te tablice w Niemczech ,,załatwia,, się czy wykupuje się ubezpieczenie a następnie idzie do urzędu i rejestruje pojazd tam zakupiony(z nalepeczką na tablicę).Czy chodzi o tzw. żółte czy czerwone tablice?
Ahmed - 2013-04-15, 21:04
kimtop napisał/a: | Zaproś kolegę Oskp.
Jest diagnostą.Przyjedzie z pieczątką |
Nie ze mną te numery
Tak na serio , to na mojej stacji jest monitoring . Kilka kamer : przed bramą wjazdową , na ,, ścieżce zdrowia " i przy wyjeździe . Co max. 3 dni wszystkie badania przesyłane są do CEPIK-u .
W tych czasach nie ma szans na takie numery
papamila - 2013-04-15, 21:20
Bogusław i Ewa napisał/a: | Czy chodzi o tzw. żółte czy czerwone tablice? |
w zeszłym roku sporo się w tym temacie w DE pozmieniało,
dla nas istotne jest to że tablice wywozowe to czerwone
a zółte to tylko po terenie niemiec
CORONAVIRUS - 2013-04-15, 22:22
papamila napisał/a: |
a zółte to tylko po terenie niemiec |
Jarku ... w tamtym tygodniu kumple przywieźli 3 auta na żółtych ...jeden pojechał dalej na wschód ...
tu możesz sobie tablice zamówić : http://www.zolte-tablice....CFUQV3god4gsAYw
http://www.youtube.com/wa...d&v=M8dlKmn5zf8
Jeśli tak twierdzisz to prosze o link to takiej zmiany w przepisach... może byc po niemiecku Nie kupowałem takich blach już 2 lata
papajjek - 2013-04-16, 21:18
haha...
To juz mam tego pomysla... blachy z niemiec wysylkowo do Portugalii i jade na badania, pewnie jeszcze jaki mandad zabule bo za pozno badania robie ...hmmm
....... widze swiatelko w tunelu ....
A nie ma jakichs tablic na dluzej niz 4 dni, bo to jakos tak krotko te 4 dni - ja nie moge znalezc na dluzej ....
SlawekEwa - 2013-04-16, 21:21
papajjek napisał/a: | pewnie jeszcze jaki mandad zabule bo za pozno badania robie ...hmmm |
Spoko nic Ci nie grozi
papamila - 2013-04-16, 22:43
taką informację dostałem jak odbierałem auto
mnie dealer nie wypuścił na zółtych, musiałem kupować czerwone
CORONAVIRUS - 2013-04-16, 22:52
papamila napisał/a: | taką informację dostałem jak odbierałem auto
mnie dealer nie wypuścił na zółtych, musiałem kupować czerwone |
Bo Niemcy mają inne podejście do tych swoich żółtych tablic niż niemieccy urzędnicy . Też spotkałem się z tym , że w głowie im się nie mieści by z wywozić furę z ich kraju na innych tablicach niż tylko i wyłącznie celne ... jakaś mania połączona z ichnym porządkiem, po to stworzono celne czerwone by je kupować ... nie troche tańsze żółte . Pewnie diler ma układ w ubezpieczeniach i musi tak TWIERDZIĆ by wyjść na swoje i spokojnie spać
papajjek - 2013-07-09, 11:40
HAHA ---
Powiem tak - te całe żółte tablice działają.
Jesteśmy teraz w Polsce po maratonie 4 - dniowym Portugalia - Polska. Zatrzymali nas we Francji popatrzyli i póścili dalej. W takim razie działa. Miałem troche stracha no ale już jest dobrze. Teraz to na spokojnie sobie pojeździmy.......
Prosze państwa: wielkie dzięki za pomoc. Mam już wszystko legalnie i fajnie.
|
|