Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Zrób to sam - Jaka moc solara?

mario91 - 2013-04-12, 21:09
Temat postu: Jaka moc solara?
Witam szanowne koleżeństwo i pozdrawiam w ten wiosenny (deszczowy) wieczór.
Mam taki regulator w szafie.
Jaka może być max moc (W) panela.

WINNICZKI - 2013-04-12, 23:40

Do 100 Watt.
mario91 - 2013-04-12, 23:59

Muszę troszeczkę więcej opisać sytuację. Muszę dokupić 2 akumulatory ponieważ przy zakupie samochodu ich brakowało. Był tylko rozruchowy sprawny, ale do rzeczy.
Pożyczyłem akumulator od kolegi na próbę w zaszłym roku i wszystko jakoś sprawnie działało.
Ale nie wiem jakiej mocy jest ten solar i jak mam to sprawdzić. Od tego regulatora odchodzą dwie wiązki na ak. pokładowy zabudowy i druga na ak. dodatkowy. Trzeci to rozruchowy 90 Ah.
Mam takie pytanie tych kolegów co siedzą w temacie solarków:
1. Czy akumulatory 1 i 2 muszą być jednakowej pojemności?
2. Czy trzeba zastosować separator?
3. Jak sprawdzić moc solara na dachu?
:spoko :spoko Pozdrawiam :spoko :spoko

papamila - 2013-04-13, 07:26

mario91 napisał/a:
3. Jak sprawdzić moc solara na dachu?

odkręć go, pod spodem powinna być tabliczka znamionowa
mario91 napisał/a:
Czy akumulatory 1 i 2 muszą być jednakowej pojemności?

jesli mówimy o zabudowie to tak, powinny być jednakowe
mario91 napisał/a:
Czy trzeba zastosować separator?

jesli posiadasz/kupisz regulator co obsłuzy dwa akumulatory to nie, on ma to w sobie

ale coś mi się widzi że twoj regulator nie pociągnie dwóch akumulatorów,
ma jedno wyjście a ponadto jest 10A
to może świadczyc o tym że twój panel jest do 100W-130W

sprawdz dobrze co to za kable, te po prawej, to wyglada na jakiś odbiornik

marmur - 2013-04-13, 09:37

Zrób ja papamila radzi.
ad 3 - zamiast odkręcać solar w słonaczny dzień zmierz prąd zwarciowy. Na jego podstawie można oszacować moc solara, tylko po co??

mario91 - 2013-04-13, 16:49

Sprawdziłem te dwa przewody o których papamila pisze. Dzisiaj mam mało czasu, ale obiecuję na poniedziałkowy wieczór więcej fotek. Z wyjścia VOLT te dwa przewody idą przez klemy pokładowego do przodu sam. pod maską w dolnej części jest zamontowana taka podstawa na pomocniczy akumulator wraz z klemami +,- . Klema - jest podłączona do masy samochodu. Klema + ma dodatkowy przewód który idzie do akum. rozruchowego przez taką puszeczkę (wydaje mi się że jest to swojego rodzaju jakaś dioda zaporowa). Piszę o tej diodzie tak bo nie jestem zawodowcem w tej dziedzinie, ale podłączyłem akum. w zabudowie i sprawdziłem napięcie na klemach pomocniczego (taka podstawa) było 12,5v, a na kemach rozruchowego 0v (klemy rozruchowego nie podłączone).
Pozdrawiam w poniedziałek dam fotki :spoko

mario91 - 2013-04-13, 17:18

marmur bo nie mam ani jednego akumulatora tylko rozruchowy i muszę wiedzieć jakie kupić.
Pozdrawiam Wszystkich forumowiczów pozytywnie zakręconych :spoko :spoko

papamila - 2013-04-13, 18:27

mario91 napisał/a:
Z wyjścia VOLT te dwa przewody idą przez klemy pokładowego do przodu sam.

to mi wyglada na jakąś rzeżbę- zrób z tym porzadek -odłącz to

mario91 napisał/a:
muszę wiedzieć jakie kupić.

na poczatek kup jeden 100-110 Ah typu marine (głebokiego rozładowania)
podlacz to pod solar i zobaczysz jak to się będzie w twoium aucie sprawować,
aku rozruchowego do tej instalacji nie mieszaj, powinien wytrzymać swobodnie
nawet tygodniowy bezruch- w razie problemów radio zasil z aku pokładowego
(ew pozostanie sprawa alarmu jesli posiadasz ale o tym pózniej)
kilka wyjazdów i będziesz miał obraz sytuacji i twoich potrzeb.
Drugi aku pokładowy zawsze mozna dołożyć o ile okaże się potrzebny
(po mojemu nie będzie takiej potrzeby)

xr5pl - 2013-04-13, 18:36

zgadzam się z papamila, lepiej mieć jeden dobrze naładowany niż dwa chronicznie niedoładowane.
Co do mierzenia prądu zwarciowego na solarkach to serdecznie odradzam :) ))) solarki tegonie lubią ,oj nie. spalisz diody w solarze (ale moge sie mylić)

marmur - 2013-04-13, 19:19

Spoko, można bez żadnych ubocznych konsekwencji mierzyć prąd zwarciowy.
xr5pl - 2013-04-13, 19:35

ja sie tam nie znam , niech się modrzejsi od mnie wypowiadają na temat zwarcia :) ja solarki tylko okazyjnie sprzedaje :haha:
mario91 - 2013-04-13, 23:22

Ppampamila żeby w temat wejść głębiej zrobię w poniedziałek fotki jak to leci w temacie będzie lepszy podgląd na sprawę. Do poniedziałku z wieczorka HEJ :idea :spoko :confused
marmur - 2013-04-13, 23:36

mario91 napisał/a:
marmur bo nie mam ani jednego akumulatora tylko rozruchowy i muszę wiedzieć jakie kupić.
Pozdrawiam Wszystkich forumowiczów pozytywnie zakręconych :spoko :spoko

W takim układzie sprawa wydaje się prosta.
Solar doładowuje akumulator rozruchowy.

Kupujesz drugi akumulator, rozdzielasz instalacje, Kupujesz separator lub budujesz prymitywny układ z przekaźnikiem do ładowania akumulatora pokładowego w czasie jazdy i sprawa załatwiona.

KFAJP - 2013-04-14, 00:14

Witam

Mierzenie pradu zwarciowego, nie polega na zwieraniu + z - i patrzeniu jak sie iskrzy, oj lepiej nie :shock: do tego jest miernik, wiec bez obaw, ale skoro nie ma akumulatorow to zabezpiecz koncowki, aby nie bylo zwarcia :bajer

Ja mam inne pytanie, posiadajac panel jak polaczyc ladowanie przez panel i z innych zrodel ? (z sieci przez modul i przez alterntor). Wiem ze te regulatory maja zabezpieczenie, aby prad plynal do akumulatora tyllko, ale czy jest to tak zrobione, ze mozna bezpiecznie dolozyc do istniejacego sytemu, bez dodatkowych sterownikow itp. ?

Pozdrawiam

papamila - 2013-04-14, 07:44

KFAJP napisał/a:
jak polaczyc ladowanie przez panel i z innych zrodel

zazwyczaj kupuję coś dedykowanego, montuję i używam zgodnie z instrukcją obsługi
najlepiej z obrazkami
po pierwsze nie jestem fachowcem,
po drugie nie chcę poprawiac fabryki

mario91 - 2013-04-15, 22:20

Witam Wszystkich zainteresowanych moim solarem.
Podrzucam kilka fotek z mojego dzisiejszego wypadu do kampera. Jednocześnie mam pytanie. Jeżeli nie ma podłączonego akumulatora pokładowego (zabudowy) to z regulatora na wyjściu powinno być jakieś napięcie? Z solara dzisiaj (piękne słoneczko) wejście przed diodą 19,9V zmierzyłem. Czy to dobry wynik? :idea :spoko :roll:

marmur - 2013-04-15, 22:56

Wyniki pomiarów są jak najbardziej prawidłowe. Brak napięcia na obciążeniu bez podłączonego akumulatora jest też normalne. Teraz zmierz prąd tam gdzie mierzysz napięcie i oszacujesz sobie moc. Oczywiście przed pomiarem wyczyść szybę.
Na moje oko to panel o mocy około 50 W, więc w dobrym słońcu powinieneś uzyskać prąd zwarciowy ok 2,5A

mario91 - 2013-04-15, 23:13

Bardzo dziękuję za pomoc na pewno to sprawdzę jak mi się uda to jutro. To chyba dlatego, że nie mam podłączonego akumulatora, to żadna kontrolka w regulatorze nie działa. :(
marmur - 2013-04-15, 23:27

Nie działa, bo regulator jest zasilany z akumulatora.
docent1773 - 2013-04-16, 02:20

KFAJP napisał/a:
Witam

Ja mam inne pytanie, posiadajac panel jak polaczyc ladowanie przez panel i z innych zrodel ? (z sieci przez modul i przez alterntor). Wiem ze te regulatory maja zabezpieczenie, aby prad plynal do akumulatora tyllko, ale czy jest to tak zrobione, ze mozna bezpiecznie dolozyc do istniejacego sytemu, bez dodatkowych sterownikow itp. ?

Pozdrawiam

No więc inne źródła musisz podłączyć bezpośrednio pod akumulator bo podłączenie do regulatora ładowania od baterii słonecznej, spali regulator. Musisz tylko sprawdzić czy te dodatkowe źródło pradu ma jakiś regulator żebyś nie przeładował akumulatora.

mario91 - 2013-04-17, 22:00

Witam, witam, witam wszystkich pozytywnie zakręconych. Mam dzisiaj spaniały dzień. Ładowanie akumulatora/ów z solarka jest (odnalazłem). W ciągu dnia na słoneczku 2,45A. Zdjęcie zrobiłem dopiero wieczorkiem po zakończeniu całej roboty. :lol:
mario91 - 2013-04-17, 22:26

Ale wracając do wcześniejszego tematu. Akumulator pożyczyłem od znajomego kolumbryna 140Ah. tylko do testu. Poprosiłem o pomoc znajomego elektronika. Sprawdził mi ten regulator i stwierdził jednoznacznie: "jest sprawny tylko ktoś ukradł od niego amperomierz". Zamontowałem więc taki tani (foto niżej) i co?. Wszycho działa. Dlatego mam wspaniały dzień.
Ponieważ obiecałem wcześniej parę fotek tego solarowego wynalazku to podrzucam .

marmur - 2013-04-17, 23:09

No i fajnie że Ci to działa. Zmierzony prąd 2,45A potwierdza moje przypuszczenia o mocy solara rzędu 50W.
Te diody (moim zdaniem zbędne) mogą powodować jednak nieprawidłową pracę regulatora, który w podanym przykładzie widzi napięcie na akumulatorze 13,5V, choć wynosi ono rzeczywiście 12,4V.
Jeśli już koniecznie chcesz mieć tą diodę to poszukaj diody Shottkiego 10A, a uzyskasz spadek napięcia poniżej 0,5V

mario91 - 2013-04-18, 00:08

Marku może wiesz co to za pudełeczko. Ja to nazwałem "dioda", ale widzę to pierwszy raz w życiu w moim autku (szerszeniu). A może ktoś z kolegów widział coś takiego kiedyś?. :idea :spoko
mario91 - 2013-04-18, 00:17

Odnośnie twojego postu Marku:13,5V to jest napięcie z akumulatora pokładowego, a 12,4V to napięcie akumulatora rozruchowego. W takim razie jaką rolę spełnia ten układzik?
marmur - 2013-04-18, 00:30

To może nie jest dioda tylko układ załączający ładowanie uku pokładowego gdy pracuje silnik. Ze zdjęcia niewiele wynika.
mario91 - 2013-04-19, 21:22

Witam i pozdrawiam w ten deszczowy wieczór.
Marku postaram się zrobić fotkę i ją opisać jak to wszystko jest podłączone. Jak mi się uda to jutro zrobię nową.
Pozdrawiam. :spoko

wagabunda - 2013-04-23, 20:56

Moc solara można określic orientacyjnie (z braku danych)z powierzchni czynnej 1cm2=1W
marmur - 2013-04-23, 21:07

wagabunda napisał/a:
Moc solara można określic orientacyjnie (z braku danych)z powierzchni czynnej 1cm2=1W

Oj!!!!!!

Mocno przesadziłeś. Solar metr na metr o mocy 10000W. Każyd by taki chciał. Nawet w domu.
Po co nam elektrownie.

docent1773 - 2013-04-23, 23:24

Również zalecałbym ostrożność przy tego rodzaju oszacowaniach.
Ja mam baterie niemieckie i chińskie.
Moc to 120W (i tych i tych).
natomiast wymiary [mm] to
1483 X 660 X 35 Niemieckich
1230 X 668 X 35 Chińskich

Widać zdecydowaną różnicę w powierzchni przy tej samej mocy. Powiem więcej, niedawno mierzyłem przy identycznym oświetleniu i Chińskie mimo że mniejsze miały lepsze wyniki. Dawały zarówno wyższe napięcie jak i większy prąd.

mario91 - 2013-04-23, 23:28

Dobry wieczór wszystkim. Sądzę, że Marek ma rację. Chyba wkradł się Tobie jakiś błąd. Patrząc na mój solar to jest 36 kwadracików - dają w pełnym słoneczku (około południa) przeciętnie 2,45A = około 50W napięcie na akumulatorze zabudowy 13,6V. Mam ostatnio mało czasu, ale postaram się jeszcze zrobić tą obiecaną fotkę z opisem. :spoko
Pozdrawiam

marmur - 2013-04-24, 00:25

Zwróćcie również uwagę na to jak złudnym pojęciem jest moc paneli podawana przez producentów.
Żeby nie być gołosłownym podam przykład z autopsji. Na moim panelu o mocy podawanej przez producenta 100W można przeczytać: Voltage at P max = 17.9V, Current at P max = 5,56A. Rzeczywiście mnożąć jedno przez drugie otrzymamy ok. 100W. Ale w praktyce ładując akumulator 12V do dyspozycji zostaje 12X 5,56 = 66,7W.
Przy sprawności akumulatora na poziomie 60% do dyspozycji mamy już tylko ok. 40W i to tylko w warunkach gdy mamy do dyspozycji pełne nasłonecznienie.
W pochmurne dni możemy mieć do dyspozycji tylko 10 - 20 % z tego. Czyli wystarczy na pewno na oświetlenie LEDowe i naładowanie telefonu.
Poszaleć z TV czy laptopem raczej nie można.
A z drugiej strony w Grecji starczało na wszystko, ale tam słońca było pod dostatkiem.

szadok - 2013-04-24, 01:08

marmur, 5,56A*14.4V=80,06W To raz; druga rzecz: widziałeś, żeby regulator dawał taki prąd na aku? Jakie napięcie było w tym momencie na aku?
Mikesz - 2013-04-24, 08:59

Przecież to jest układ równoległy solar z akumulatorem i trochę od solara i trochę od akumulatora jest pobierany prąd.Przy naładowanym akumulatorze prąd pobierany jest z solara ze względu na wyższe napięcie.Jeśli prąd pobierany przekroczy wartość prądu jaki nam daje solar to wtedy pobór prądu również jest z akumulatora.W nocy tylko z akumulatora. 17,9*5,56=99,52 .Zawsze parametry urządzeń podaje się maksymalne.
KFAJP - 2013-05-02, 04:29

Moge zapytac jaka moc solara byscie proponowali ? Powiedzmy co wystarcza na Polskie warunki pogodowe (z wlasnego doswiadczenia) ? Przykladowo macie 50W i czasami brakuje, lub macie 100W i nigdy sie nie przaytrafilo doladowywac aku. Wiadomo, ze wszystko zalezy od pogody.

Pozdrawiam :spoko

WINNICZKI - 2013-05-02, 05:23

130 watt w Polsce powinno wystarczyć.Przy małym obciążeniu akku. W Grecji w zupełności wystarcza 50 watt ,ale tam słońce świeci, a nie chowa się za chmurami :spoko
TomekM - 2013-05-02, 09:27

Ja mam 130W i wszystko działa, ale. ....
Większość oświetlenia mam led. Nie mam telewizora. Czasami podłączam komputer i co noc 2-4 telefony. Nie wiem ile mam zapasu ale na to co mam obecnie wystarcza.

docent1773 - 2013-05-02, 13:13

Hmm aby stwierdzić jakiego dokładnie potrzebujesz solara, to najlepiej policzyć sobie swoje zużycie prądu. Wtedy najlepiej dopasujesz moc solara do swoich potrzeb. Jedni mają TV inni nie, jedni lubią sobie czasem podsuszyć głowę inni nie.
KFAJP - 2013-05-02, 22:50

docent1773 napisał/a:
Hmm aby stwierdzić jakiego dokładnie potrzebujesz solara, to najlepiej policzyć sobie swoje zużycie prądu. Wtedy najlepiej dopasujesz moc solara do swoich potrzeb. Jedni mają TV inni nie, jedni lubią sobie czasem podsuszyć głowę inni nie.

Wiem i rozumiem, ale pytam aby miec jakis odnosnik. Jak sie gdzies jedzie to czlowiek nie wie jaka zastanie pogode. Jak bedzie pochmurno to i solar nie pomoze,a na dodatek czlowiek bedzie siedzial w kampie i uzywal tego i owego.

Ja zamiast dodawac waty z kazdeego sprzetu jaki mam, licze sobie co innego. Przykladowo przy odpaleniu samochodu i na biegu jalowym, doladuje mi aku. Przyjmujac ze na biegu jalowy na godzine spali mi 4 litry ropy (chyba nie wiecej) to solar sie zwroci juz po okolo 30-40 godzinach lub ilus tam litrach ropy...Mysle ze patrzac na to, solar wychodzi tanio, ale z drugiej strony nie ma co panikowac i da sie zyc bez tego. Zamontuje jak bede miec taka mozliwosc i "zbedne"£250-300, czy tez ...nie wiem po ile w Polsce.

Moge zapytac o mocowanie ? czy ktos ma inne rozwiazanie niz plasko na dachu ? Wiem ze sa panele "elastyczne" , ale mi bardzie chodzi o rame, ktora ewentualnie mozna ustawiac pod lepszym katem do slonca ... ?

Pozdrawiam

marmur - 2013-05-03, 00:01

No to trochę praktyki i to na bieżąco.
Właśnie buduję sobie kamperka. Na dachu mam już dwa solary po 100W i testuję sobie ich zachowanie i wydajność.
Kamper stoi tuż przy północnej ścianie domu i praktycznie słońce wogóle nie pada na solary bezpośrednio. Stale mam załączone 2 listwy LED które pobierają 1A oraz stale gra radio zasilane z aku pokładowego. Wszystko to jest załączone przez ok 10 godzin dziennie. Prądu nie brakuje, akumulator jest stale naładowany. Nawet przy pełnym zachmurzeniu i padającym deszczu prąd ładowania nie spada poniżej 1A, dopiero po godz. 19 można zaobserwować niższe wartości.
W bezchmurny dzień stojąc w cieniu uzyskiwany prąd ładowania to 3,5 - 4,5A.
Co do mocowania to zastosowałem klejone do budy kształtowniki aluminiowe by zapewnić zalecaną przez producenta centymetrową szczelinę pod panelami.
Wg mnie lepiej zastosować większy panel niż budować dość niewygodną w użyciu konstrukcję z ustawianiem panela do słońca.
Panele 100 W kosztowały mnie po 360 zł/szt.

KFAJP - 2013-05-03, 22:41

marmur napisał/a:
No to trochę praktyki i to na bieżąco.
Właśnie buduję sobie kamperka. Na dachu mam już dwa solary po 100W i testuję sobie ich zachowanie i wydajność.
Kamper stoi ......
.....budować dość niewygodną w użyciu konstrukcję z ustawianiem panela do słońca.
Panele 100 W kosztowały mnie po 360 zł/szt.

Super i to walsnie nazywam konkrety (chodzi o calosc Twojej wypowiedzi) :mrgreen: :ok Dzieki "marmur"
Dobrze wiedziec ze zachmurzenie nie ma tak strasznego wplywu na panel.

Przy okazji: regulator osobno dokupowany ? jakis specjalny na dwa panele, czy wystarczy jeden o odpowiednio duzej mocy ?

Pozdrawiam

marmur - 2013-05-03, 23:02

No nie przesadzaj. Zachmurzenie ma jesnak spory wpływ na wydajność paneli. Moje 2 panele w słońcu dają prąd ponad 11A.
Wszystkie ogniwa w panelu połączone są szeregowo i wydajność panela będzie równa wydajności najsłabiej oświetlonego ogniwa. Wystarczy zatem by tylko mały fragment panela był zacieniony a wydajność jego mocno spada. Całość mojej instalacji uzupełni trzeci panel przenośny z kablem ok 20m, który zawsze można wystawić w optymalne warunki.

Panele mam połączone równolegle z diodami separującymi. Do tego rozbudowany regulator 30A z wyświetlaczem.

mwservice - 2013-05-03, 23:45

Mam panel 130W i akumulator ok. 100Ah. Oświetlenie LED w 100%. Po 4 dniach na pełnym słońcu w Chorwacji, gdy przyszło załamanie pogody, schowalismy się wieczorem w kamperze, włączyliśmy oświetlenie, ładowaliśmy komórki i zabrakło prądu ... Przez te 4 dni jedynie ładowanie komórek i wentylatory w lodówce. Wniosek:zainstalowałem miernik prądu pobieranego z akumulatora, aby kontrolować sytuację. Np. wyłączony Tv w trybie standby może pobierać 200mA, co daje stratę >4Ah na dobę. Sam elektroblok pobiera także ok. 200mA, ale tego raczej nie będę wyłączał...

Polecam regulator, który może doładować dwa akumulatory - można ustawić rozkład % prądu jaki idzie na obydwa akumulatory. Oczywiście, jesli jeden z nich jest naładowany, to cały prąd idzie na ten drugi.

xr5pl - 2013-05-04, 16:24

a nie irytuje was to że gdy juz mamy pełne akumulatory regulator malutkim prądem rusza w nich elektrolitem , a reszta energii się marnuje ? zamiast grzać wodę w bojlerku lub wspomagać lodówkę na gaz ?
marmur - 2013-05-04, 19:46

Od przybytku głowa nie boli.
Ale jak masz za dużo energii to włącz sobie światło, żeby było jaśniej. A jeśli to Cię nie satysfakcjonuje to zawsze możesz wyjść na dach i zasłonić solarki - niech się nie męczą. :mrgreen:

xr5pl - 2013-05-04, 20:05

Jak lubisz skakać po dachach, to sobie skakaj i zaslaniaj ...(podpowiem że warto mieć dodatkowy wyłacznik,aby uniknąć zwarcia gdy np wyjmujesz akumulator :? lepsze to niż skakanie ... ) . Ja przedstawiłem konkretny problem.
szadok - 2013-05-05, 11:48

xr5pl napisał/a:
a nie irytuje was to że gdy juz mamy pełne akumulatory regulator malutkim prądem rusza w nich elektrolitem , a reszta energii się marnuje ? zamiast grzać wodę w bojlerku lub wspomagać lodówkę na gaz ?

żaden problem - zrób na mosfecie przełącznik, który powyżej odpowiedniego napięcia będzie dawał napięcie na grzałkę lodówki.

docent1773 - 2013-05-05, 16:52

albo kup wiekszy akumulator
xr5pl - 2013-05-05, 19:05

nie planuje dokupywać akumulatora mam juz 200Ah z tym mosfetem to dobry pomysł tylko jak to zrobić są jakieś gotowe układziki które można by zaadoptować ?
KFAJP - 2013-05-05, 23:05

Na chwile obecna mam na pokladzie 6 aku. Nie bylo to zaplanowane, ale tak wyszlo. Skoro juz bylem w posiadaniu tylu aku, zaplanowalem jak je wykorzystac. Trzy z nich mialy swoje miejsce (czyli rozruchowy:pod siedzeniem kierowcy, camperowy: w czesci mieszkalnej, i turystyczny/zapasowy). Dwa kolejne umiescilem pod fotelem pasazera i podlaczylem do aku rozruchowego, z wylacznikiem masy po drodze To celem zalaczania ich do ladowania tylko w dlugich trasach, i dodatkowo jak juz bede z nich korzystal to aby przy okazji nie rozladowac aku rozruchowego, a w razie utraty mocy z aku rozruchowego te dwa go wspomogaja. Ostatni aku wyladowal obok tego turystycznego pod siedzeniem w czesci mieszkalnej.

Plan jest taki aby 5 akumulatorow bylo tak polaczonych, aby mozna z nich bylo pobierac prad w czasie uzytkowania czesci mieszkalnej. Jednoczesnie kontrolujac, czyli majac mozliwosc odlaczenia niektorych z nich, jak i rowniez mozliwosc kontroli ladowania.

Przykladowo pod panel podpiete byly by dwa akumulatory turystyczne, do ladowania z alternatora juz sa podlaczone 2 a dwa dodatkowe moga byc zalaczone recznie. Ostatni akumulator mieszkalny jest ladowany z alternatora jak i rowniez (w czasie podlaczenia pod 230V) z sieci. Mysle aby pociagnac kable tak, abym mogl ladowac z sieci kolejne dwa aku.

Wszystko po to aby nie bylo sytuacji gdzie ktorys z akumulatorow jest niedoladowany, a tak by bylo gdybym je wszystkie razem polaczyl.

Czy ktos juz spotkal regulator, ktory byl by w stanie zarzadzac trzema zrodlami energi (panel sloneczny, alternator i modul), jak i rowniez 5-6 akumulatorami ? Na pewno bylo by to ulatwienie, choc wystarczy mi kilka przelacznikow i miernik, do czasu az ustale ile aku dla mnie bedzie wystarczajace.

Pozdrawiam

papamila - 2013-05-06, 08:44

KFAJP napisał/a:
Na chwile obecna mam na pokladzie 6 aku.

jejku,
łeb boli od tych kombinacji :bajer
po co tyle?
zamontowałeś sobie kłopot, nie dość że kupa roboty z przełączaniem w czasie ładowania i postoju to potem konserwacja tego- zapomnisz i aku będą po zimie do wyrzucenia.
Moim zdaniem rozruchowy i 2 turystyczne to spory zapas energii a alternator i solar będą miały co robić. W razie kłopotów zawsze można uruchomić silnik i awaryjnie podładować

P.S.
jak czytam te opisy połaczeń, wariantów ładowań, mostkowań to na myśl przychodzi mi jedno:
wiesz jak długo pali się kamper?
(bez obrazy o fachowość wykonania instalacji)

KFAJP - 2013-05-07, 03:35

papamila napisał/a:
KFAJP napisał/a:
Na chwile obecna mam na pokladzie 6 aku.

jejku,
łeb boli od tych kombinacji :bajer
po co tyle?
zamontowałeś sobie kłopot, nie dość że kupa roboty z przełączaniem ...
... na myśl przychodzi mi jedno:
wiesz jak długo pali się kamper?
(bez obrazy o fachowość wykonania instalacji)

Glowa boli ? :oops:
Po co tyle ? - Kupilem jeden na wymiane w osobowce, ale aku byl dobry, zaroweczka rozladowywala aku, i nowy aku zostal do kampera. Podobna sytuacje mialem z kamperem i ponownie kupilem aku, tyle ze tym razem byla to wina alternatora, wiec zostal mi drugi nowy aku. Trzeci to przez moj blad na Ebay-u, rozlaczylo mnie i zamiast sprawdzic czy kupilem, kupilem drugi.

To wszystko to nic. Kamper i praca przy nim to moje Hobby - Nie problem. Ciesze sie, ze tak wyszlo i ze moge sie w to bawic.

Jezeli chodzi o przelaczanie, to jest to wyzwanie, aby osiagnac jak najlepszy "wynik" (czyli bylo jak najlatwiejsze). Ilosc przelacznikow bedzie podyktowana wlasnie kwestiami bezpieczenstwa i warunkami technicznymi, a dodatkowo instalacja bedzie sprawdzona przez niezaleznego specjaliste.

Ponownie odpowiadajac - Po co tyle- czytajac powyzsze posty, widac ze w dzisiejszych czasach energii nigdy za wiele (laptopy, telefony, TV itp.)

Przegladajac rozne panele sloneczne, a zwlaszcza regulatory zauwazylem, ze niektore sa na dwa akumulatory, a inne na jeden, i dodatkowe wyjscie na "oswietlenie". W moim przypadku zdecydowanie wybiore regulator na dwa akumulatory, a w glowie juz sie rodzi pomysl jak zrobic "przylacze" do kolejnego aku, na wypadek pelnego naladowania dwoch pierwszych.

To wszystko ze wzgledu na czytanie wszystkich innych postow, przykladowo o lodowkach (ponoc lodowka zuzyje energie z jednego aku przez 8-10 godzin. Majac dwa, lodowka spokojnie moze smigac z aku przez noc, zamiast na gazie, a w dzien panel je naladuje).

Nie bede sie juz rozpisywal, bo to po prostu "moj wymysl" na podstawie wszystkiego co czytam. Dodam tylko, ze paneli slonecznych mozemy sobie dac na dach ile tylko mamy miejsca, ale aby energie przechowac musi byc aku. Ja mam ich 6 teraz tylko musze je jak najlepiej wykorzystac, aby nie wozic kilogramow na darmo :szeroki_usmiech

Pozdrawiam