|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - 97r ducato tdi-cisnienie doladowania?
erikson - 2013-04-14, 19:15 Temat postu: 97r ducato tdi-cisnienie doladowania? Podłączyłem wskaźnik cisnienia doładowania turbiny, na obrotach pokazuje 0,5Bar ,wydaje mi sie ze to mało,co radzicie sprawdzić?
SlawekEwa - 2013-04-14, 19:48
Szczelność przewodów powietrznych.
erikson - 2013-04-14, 20:14
Ok,wejde pod auto i po sprawdzam weze od powietrza. Miam jeszcze inny problem,na nie włączonym sprzęgle słychać juz jak szumi łożysko,czasem wiecej,czasem mniej,a jak sie wciśnie to przestaje,zastanawiam sie czy da sie jeszcze tym polatać pare km,bo narazie nie uśmiecha mi sie zdejmować skrzynie.
erikson - 2013-04-16, 09:21
niestety daje max 0,7bar
CORONAVIRUS - 2013-04-16, 11:09
erikson napisał/a: | niestety daje max 0,7bar |
sprawdź sterowanie czyli ...rurkę podciśnieniową , które jest doczepiona do turbiny ... jeśli będzie nieszczelna lub w niej nie będzie podciśnienia to cała moc turbiny idzie w przysłowiowy gwizdek ....
możesz pominąć dla sprawdzenia sterowanie i bezpośrednio podłączyć turbo z podciśnieniem generowanym przez pompę vacum lub kolektor ssący , w tej sytuacji będziesz miał pełna moc turbiny włączona na stałe ... TYLKO DO SPRAWDZENIA !!! nie do jazdy na wakacje
Mikesz - 2013-04-16, 11:59
Mógłbyś nam napisać jaki wskażnik podłączyłeś?
Mikesz - 2013-04-16, 12:02
erikson napisał/a: | Ok,wejde pod auto i po sprawdzam weze od powietrza. Miam jeszcze inny problem,na nie włączonym sprzęgle słychać juz jak szumi łożysko,czasem wiecej,czasem mniej,a jak sie wciśnie to przestaje,zastanawiam sie czy da sie jeszcze tym polatać pare km,bo narazie nie uśmiecha mi sie zdejmować skrzynie. |
Na pewno sprawdziłeś wcześniej poziom oleju w skrzyni.
erikson - 2013-04-16, 14:50
kupilem wskaznik-BOOST ,wpiołem sie w rurke idącą z pompy wtryskowej do kolektora ssącego,co do tej rurki przy turbinie to niestety nie sprawdziłem,wiec spr. jeszcze raz,ale bedac pod autem ,przy pracującym silniku nie czułem nigdzie aby coś dmuchało. Wyraznie slychac jak hurgocze łozysko przy docisku,olej byl sprawdzany.
erikson - 2013-04-16, 17:25
No name napisał/a: | erikson napisał/a: | niestety daje max 0,7bar |
sprawdź sterowanie czyli ...rurkę podciśnieniową , które jest doczepiona do turbiny ... jeśli będzie nieszczelna lub w niej nie będzie podciśnienia to cała moc turbiny idzie w przysłowiowy gwizdek ....
możesz pominąć dla sprawdzenia sterowanie i bezpośrednio podłączyć turbo z podciśnieniem generowanym przez pompę vacum lub kolektor ssący , w tej sytuacji będziesz miał pełna moc turbiny włączona na stałe ... TYLKO DO SPRAWDZENIA !!! nie do jazdy na wakacje |
a mozesz wyjasnic prosciej,bo sie pogubilem co z czym palaczyc
CORONAVIRUS - 2013-04-16, 18:21
to odpowiadaj na pytania :
1. czy w cieniutkiej rurce dochodzącej do turbo jest wyczuwalne podciśnienie (oczywiście na silniku pracującym ) ?
Wyczujesz palcem albo jezykiem jak dosięgniesz
2. czy masz dobre wspomaganie hamulców czy słabsze niz kiedyś ?
3. Na wyłączonym silniku naciśnij kilka razy hamulec by stał sie twardy , naciśnij hamulec i zapal silnik , czy pedał hamulca opadnie około 2 cm ?
4. czy po połączeniu cieniutkiej rurki wychodzącej z TURBO i zasilania układu podciśnień wydajnosc Turba sie poprawiła ? ( musisz mieć do tego inną rurkę )
5. czy po podłączeniu rurki z pkt 3 podciśnienie w niej jest identyczne jak to z pkt 1 ?
Jak odpowiesz na te pytania to bedę wiedział co masz walniete .
Mikesz - 2013-04-16, 18:29
erikson napisał/a: | kupilem wskaznik-BOOST ,wpiołem sie w rurke idącą z pompy wtryskowej do kolektora ssącego,co do tej rurki przy turbinie to niestety nie sprawdziłem,wiec spr. jeszcze raz,ale bedac pod autem ,przy pracującym silniku nie czułem nigdzie aby coś dmuchało. Wyraznie slychac jak hurgocze łozysko przy docisku,olej byl sprawdzany. |
Ten typ tak ma,ja na twoim miejscu nie szukałbym przysłowiowej dziury w całym.
Skąd wiesz że to łożysko przy docisku,może na wałku głównym.
erikson - 2013-04-16, 19:00
wspomaganie jest sprawne,nic sie nie dzieje,co do cienkiej rurki przy turbo-sprawdze, musze znalesc czas wejść pod auto. Zamówiłem już turbinę,idzie i tak do wymiany,bo stara cieknie i mam olej w dolocie.
SlawekEwa - 2013-04-16, 19:30
erikson napisał/a: | niestety daje max 0,7bar |
Ile powinno być?
Argo - 2013-04-16, 19:48
SlawekEwa napisał/a: | erikson napisał/a: | niestety daje max 0,7bar |
Ile powinno być? |
od 0,6 do 0,9 zależy od wersji silnika.
Cyryl - 2013-04-16, 20:01
ciśnienie po doładowaniu może wzbudzić podejrzenia, ale trzeba wiedzieć, że w kolektorze ssącym jest bardzo mocne podciśnienie. jeżeli ktoś czyścił układ paliwowy w Maluchu poprzez zatkanie ręką przewodu ssącego przy zwiększeniu obrotów, wie jak to wygląda.
więc 0,6 jest dobrym wynikiem w porównaniu z wolnossącymi silnikami.
CORONAVIRUS - 2013-04-16, 20:26
Cyryl napisał/a: | ciśnienie po doładowaniu może wzbudzić podejrzenia, ale trzeba wiedzieć, że w kolektorze ssącym jest bardzo mocne podciśnienie. jeżeli ktoś czyścił układ paliwowy w Maluchu poprzez zatkanie ręką przewodu ssącego przy zwiększeniu obrotów, wie jak to wygląda.
więc 0,6 jest dobrym wynikiem w porównaniu z wolnossącymi silnikami. |
Cyryl ,,,nie mieszaj podciśnienia w kolektorze z ciśnieniem doładowania turbo ... mieszasz ludziom w głowach
sławek w. - 2013-04-16, 22:15
No name napisał/a: | Cyryl napisał/a: | ciśnienie po doładowaniu może wzbudzić podejrzenia, ale trzeba wiedzieć, że w kolektorze ssącym jest bardzo mocne podciśnienie. jeżeli ktoś czyścił układ paliwowy w Maluchu poprzez zatkanie ręką przewodu ssącego przy zwiększeniu obrotów, wie jak to wygląda.
więc 0,6 jest dobrym wynikiem w porównaniu z wolnossącymi silnikami. |
Cyryl ,,,nie mieszaj podciśnienia w kolektorze z ciśnieniem doładowania turbo ... mieszasz ludziom w głowach |
W takim razie gdzie powinien być podłączony wężyk od zegara - sprzedawcy tych zegarów zalecają właśnie wpięcie w rurę przed kolektorem, na forach fiszą, że lepiej wywiercić i nagwintować otwór w kolektorze dolotowym. Sam rozważam kupno takiego wskaźnika.
SlawekEwa - 2013-04-16, 22:19
sławek w. napisał/a: | W takim razie gdzie powinien być podłączony wężyk od zegara |
Na wylocie turbiny.
CORONAVIRUS - 2013-04-16, 23:27
SlawekEwa napisał/a: | sławek w. napisał/a: | W takim razie gdzie powinien być podłączony wężyk od zegara |
Na wylocie turbiny. |
Nie na wylocie z turbiny tylko jak najbliżej kolektora ssącego a nawet w nim samym . Ma byż wskazanie faktycznego doładowania więc i monitorowanie nieszczelności rur , intercoolera , złączek itp ....
Sławek , masz słaby dzień
Cyryl - 2013-04-17, 04:26
No name napisał/a: | ...Cyryl ,,,nie mieszaj podciśnienia w kolektorze z ciśnieniem doładowania turbo ... mieszasz ludziom w głowach |
może źle to ująłem, ale spotkałem się z przekonaniem wśród kierowców zawodowych (dość częstym), że w kolektorze ssącym jest ciśnienie otoczenia, a zastosowanie turbosprężarki powinno podnieść to ciśnienie do takiego pozwalającego swobodnie napompować koło.
silny - 2013-04-17, 08:00
cisnienie na wlocie do silnika na poziomie 0.4-0.5 to juz kicha . dobre w zaleznosci jak mocno doladowane 0.65 --do 0.95
bardziej doladowanych nie robilem ale najwieksze jakie mi wiswietlil komputer w passacie to 1 atm.
najczesciej psuja sie wezyki i zaworek na turbinie , warto sprawdzic dzialanie zaworka upustowego , w nim jest membrana
erikson - 2013-04-17, 09:39
u mnie pokazywalo w czasie jazdy od 0.4 do 0.5 w porywach do 0.7,czyli stan -kicha, wymieniam bo denerwuje mnie olej w dolocie i wydechu.
Argo - 2013-04-17, 10:17
erikson napisał/a: | u mnie pokazywalo w czasie jazdy od 0.4 do 0.5 w porywach do 0.7,czyli stan -kicha, wymieniam bo denerwuje mnie olej w dolocie i wydechu. |
Jak turbo pracuje cicho to jest OK. Sprawdź zawór EGR i odrzutnik oleju w odmie. Ciśnienie doładowania jest dobre bo silnik nie pracuje w 100% obciążony. Jeżeli masz dużo kasy to wszystko możesz robić, a efekt i tak będzie mizerny. Możesz zaślepić EGR ale ja nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania. Pamiętaj, że masz wersję silnika od sam. dostawczego a nie osobowego.
SlawekEwa - 2013-04-17, 10:38
AiR napisał/a: | Możesz zaślepić EGR ale ja nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania. |
Dlaczego?
erikson - 2013-04-17, 12:10
EGR mam juz zaślepiony, patrzyłem dolot( za filtrem) i tam oleju nie ma
silny - 2013-04-17, 18:53
AiR dobre prawi , w zalenosci od obciazenia cisnienie rosnie i maleje ale w sytuacji pelnego wcisniecia pedalu gazu i sporych obrotow cisnienie bedzie max. jakie daje silnik wiec jak robic pruby to tylko na drodze bo na postoju to nie oddaje prawdy
erikson - 2013-04-21, 19:01
turbo zmienione,przy okazji i intercooler bo lekko puszczał ,pompuje do 0.9 bara
SlawekEwa - 2013-10-25, 19:05
Wracając z super Zlotu w Cisnej /jeszcze raz dzięki Rysiu za wspaniale spędzony weekend w Bieszczadach/ nawigacja poprowadziła nas do Przemyśla b. malowniczą trasą w pobliżu Arłamowa i Kalwarii Pacławskiej. W pewnej chwili nawet złapał nas roaming sieci ukraińskiej. Kamperek dzielnie pokonywał podjazdy ,agrafki i całkiem spore wzniesienia. W pewnym momencie tej sielanki pod jednym z podjazdów coś jakby moc spadła i z rury wydechowej czarno zaczęło dymić. Blogi nastrój relaksacyjnej jazdy prysł jak mydlana bańka. Jednak szybki rzut oka na wskażnik doładowania turbiny pokazał drastyczny spadek ciśnienia. Wężyk ciśnienia mam podłączony na wylocie turbiny / bo tak mi pasowało z poprowadzeniem go po ścianie grodziowej/ cholera turbina padła uff nie to opaska zsunęła się z kolektora ssącego. Z tego wniosek, że w całym układzie dolotowym panuje takie samo ciśnienie.
|
|