| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Chorwacja - Jaką trasą z najlepiej jechać do Chorwacji do Sibenika?
Aszuna - 2013-04-15, 10:39 Temat postu: Jaką trasą z najlepiej jechać do Chorwacji do Sibenika? Mamy zamiar wybrać się z 3,5 letnim dzieciaszkiem do Sibenika, podpowiedzcie proszę jaką drogę - najmniej kolizyjną obrać?
Dziękuję za pomoc.
dziwaczek - 2013-04-15, 10:50
najszybciej i najmniej kolizyjnie to będzie autostradami (Polska, Austria, Słowenia ew. Węgry i Chorwacja).
W Chorwacji proponuję pojechać "magistralą adriatycką" http://pl.wikipedia.org/wiki/Magistrala_Adriatycka przepiękne widoki - polecam, jechałem (kręto, powoli i ostrożnie).
Aszuna - 2013-04-15, 10:53
A którą trasę Wy byście wybrali? przez Austrię czy przez Węgry? No i jak wygląda sprawa opłat i winiet?
dziwaczek - 2013-04-15, 11:13
Przez Słowację i Węgry nie zawsze autostradami. http://www.pzmtravel.com....-drogowych.html
Słowacja - można się prześlizgnąć bez opłat (umiejętny dobór trasy)
Węgry - można bez opłat lub wineta elektroniczna kamery zaczytują numer rejestracyjny (nic się nie nakleja, płacisz przed wjazdem na stacji benzynowej, restauracji itp - są znaki)
Chorwacja - tu raczej autostrady, drogi lokalne gorsze niż u nas no i polecam jazdę na zboczu wzdłuż Adriatyku Autostrady drogo.
MrTommy - 2013-04-15, 11:31
Wypowiem się tak.
Jadąc z maluszkiem, zależy nam na szybkim dojeździe (dziecko nudzi się w drodze i tyle)
Ja wybrałbym drogę przez Czechy 10EUR Austrię koszt winiety 10EUR, Słowenię chyba 8EUR i juz jesteś w Chorwacji.
W zeszłym roku na Chorwację jechałem przez Słowacje, Węgry, Słowenię a wracałem zahaczywszy o Wenecję właśnie przez Austrię, i Czechy i było szybko i sprawnie.
Aszuna - 2013-04-15, 11:58
Dokładnie dziewczynka ma 3,5 roczku także obawiam się, że na raz nie damy rady przejechać kamperem. Gdybym jechała drogą przez czechy i austrię gdzie polecacie bezpieczny nocleg? Jesteśmy ja i mąż kierowcami ale ktoś musi się dzieckiem opiekować - nie ma zmiłuj!!!!
@ndrzej - 2013-04-15, 12:18
| dziwaczek napisał/a: | Chorwacja - tu raczej autostrady, drogi lokalne gorsze niż u nas no i polecam jazdę na zboczu wzdłuż Atlantyku Autostrady drogo. |
Proponowałbym raczej wzdłuż Adriatyku!
MrTommy - 2013-04-15, 12:23
Spoko
Z Konina dolecisz do granicy, potem Czechy i Austria, wydaje mi się, że nocleg wypadnie Wam gdzieś na granicy Słoweńsko Austriackiej, a tam wystarczy znaleźć po drodze odpowiednią stację benzynową i lulu
My tak zawsze robimy
Nie stawaj tylko przy TIR-ah, oni przez całą noc tasują się na stanowiskach i czasami można trafić po sąsiedzku chłodnię a chłodnia cały czas ma włączony agregat
Aszuna - 2013-04-15, 12:26
oki dzięki a powiedz mi jeszcze jak wskoczyć po przekroczeniu granicy Chorwackiej na magistralę? Bo chyba tak nazywa się dorga wzdłuż adriatyku prawda?
Aszuna - 2013-04-15, 12:30
Jak ominąć góry
dziwaczek - 2013-04-15, 13:49
| @ndrzej napisał/a: | | dziwaczek napisał/a: | Chorwacja - tu raczej autostrady, drogi lokalne gorsze niż u nas no i polecam jazdę na zboczu wzdłuż Atlantyku Autostrady drogo. |
Proponowałbym raczej wzdłuż Adriatyku! |
fakt - omyłka
Gór nie ominiesz jedziesz przez przełęcze i zboczami, fajnie i pięknie i serpentyny, brak pobocza, skały, brak barier - mi się podobało tylko czasem się żona modliła (ale to też były inne drogi lokalne tzw. białe górskie) .
Jak chcesz prościej to pozostaje autostrada w Chorwacji jest ich sporo.
Ja dałem radę to i Ty dasz
Aszuna - 2013-04-15, 13:55
Oki jakie ma oznaczenie magistrala - to jest na co sie kierować z granicy?
SlawekEwa - 2013-04-15, 14:01
| Aszuna napisał/a: | | e jak wskoczyć po przekroczeniu granicy Chorwackiej na magistralę? |
To zależy gdzie wjedziesz do CRO
dziwaczek - 2013-04-15, 14:10
Droga E65 (8)
zależy którędy będziesz jechał ja jechałem
w dól od Węgier:
E65 (A1) E71 potem 42 do Plitvicka Jezera potem 1 i A1
w górę właśnie E65 (8) nad Adriatykiem do Senj potem 23 do A1 i do domu przez Węgry.
Aszuna - 2013-04-15, 14:24
Nawigacja pokazuje przejście:
Take exit 7-razcep Slivnica to merge onto A4/E59 toward Ptuj/Aerodrom
Continue to follow E59
Partial toll road
Entering Croatia
@ndrzej - 2013-04-15, 15:21
O ile dobrze pamiętam, ostatnio przekraczaliśmy granicę węgiersko-słoweńską w Redics. Stamtąd jest bardzo krótki "przesmyk" do Chorwacji, tak że nie trzeba kupować słoweńskiej winietki. Trzeba tylko uważać, żeby nie wpakować się na autostradę, a jechać te kilkanaście kilometrów do przejścia granicznego z Chorwacją drogą lokalną wzdłuż autostrady!
darol - 2013-04-15, 17:16
| @ndrzej napisał/a: | O ile dobrze pamiętam, ostatnio przekraczaliśmy granicę węgiersko-słoweńską w Redics. Stamtąd jest bardzo krótki "przesmyk" do Chorwacji, tak że nie trzeba kupować słoweńskiej winietki. Trzeba tylko uważać, żeby nie wpakować się na autostradę, a jechać te kilkanaście kilometrów do przejścia granicznego z Chorwacją drogą lokalną wzdłuż autostrady! |
potwierdzam, jechałem kilkakrotnie , wklejam mapkę
http://goo.gl/maps/NVb6j
Fux - 2013-04-15, 18:59
Z Konina to najmniej „kolizyjnie" będzie przez Wrześnię-Środę-Śrem-Rawicz-Wrocław-Gliwice-Chałupki-za granicą winieta na Shellu na Czechy, ew. Austrię i Słowenię, jeżeli akurat będą mieli-Ostravę-Brno-Breclav-Reintal-tutaj kupisz austriacką ew. słoweńską-Wiedeń-Graz-autostrada w Słowenii lub jej objazd przez Ptuj-Zagrzeb-Karlovac- na dół w kierunku Dubrovnika. Od Wrocławia ta trasa jeździłem już wielokrotnie i jest najlepsza.
Nie wiem, jaki jest cel Waszej podróży.
W Cro byłem 12 razy, więc gdyby co, to służę pomocą.
Jazda Jadranką to przemieszczanie się kamperem ze średnia 40km/h, osobówką 10 więcej, jak kierowca mało strachliwy i nic wyżej nie będzie.
Rozumiem, że córuś choroby lokomocyjnej nie ma...
Rozważ Jadrankę na powrót do Rijeki i dalej przez Postojna Jamę, jeżeli nie byłeś.
O inne atrakcje możesz śmiało pytać.
Na dwa tygodnie pobytu koło Sibenika czasu Ci zabraknie na opalanie...
No i wtedy nie warto oszczędzać na winietę słoweńską.
Wyżej ceny podano Ci mało rzetelnie, ale to nic nowego...
Komuś się wydawało, że wie.
Tutaj masz info w miarę na bieżąco.
http://www.cro.pl/faq-czy...ytania-f27.html
Zdravim.
silny - 2013-04-15, 19:33
[quote="Fux"] Wrześnię-Środę-Śrem-Rawicz-Wrocław-[/quote
na wroclaw to z konina inaczej troszke
Fux - 2013-04-15, 19:42
Może, ale droga miała być nie uciążliwa i tego się trzymajmy.
Do Cro jeżdżę +200km, niż przez jakiś gógiel, ale warto...
Aszuna - 2013-04-15, 21:09
Dziękuję bardzo za podpowiedź, chyba zdecydujemy się na czechy, austrię i slowenję potem chorwacja i nad adriatyk tak zwaną magistralą.
Dziękuje
Aszuna - 2013-04-16, 08:50
A czy mogę jeszcze prosić o podpowiedź czy to prawda, że do podłączenia kampera w Chorwacji potrzeba jakiś innych końcówek? naczytałam się na forum takich rzeczy i dlatego wolę sprostować takie informacje? Co będzie ewentualnie potrzebne do kampa z takich technicznych rzeczy? Podpowiecie?
dziwaczek - 2013-04-16, 12:42
Jak byłem w Chorwacji to na kempingach były także nasze "polskie" gniazdka, ale te niebieskie też są. Ja osobiście mam przejściówkę, weź tak będzie bezpieczniej. Można ja kupić na kempingu lu wypożyczyć u obsługi kempingu.
SlawekEwa - 2013-04-16, 13:12
Kup sobie w OBI lub innym takim markecie niebieską wtyczkę z trzema bolcami /uziemienie najgrubszy/ i sam zrób taką przejściówkę.
Aszuna - 2013-04-16, 13:17
Takie coś zak[piłam mam nadzieję, że dobry ten adapter będzie???????
http://przyczepytam.vpsi....roducts_id/1203
dziwaczek - 2013-04-16, 14:08
będzie dobry, ale lepiej zrobić samemu na kabelku i dwóch wtyczkach jak radzi SlawekEwa. Łatwiej podłączyć w skrzynce prądowej.
SlawekEwa - 2013-04-16, 14:17
| dziwaczek napisał/a: | | j zrobić samemu na kabelku i dwóch wtyczkach jak radzi SlawekEwa. |
Tak na kabelku, ale jedna wtyczka niebieska "chorwacka" i gniazdko "polskie".
Aszuna - 2013-04-16, 14:54
Żeby zrobić samemu to trzeba umieć hehehe kupiłam adapter także myślę, że będzie pasował. Dziękuję za pomoc
dziwaczek - 2013-04-16, 17:44
| SlawekEwa napisał/a: | | dziwaczek napisał/a: | | j zrobić samemu na kabelku i dwóch wtyczkach jak radzi SlawekEwa. |
Tak na kabelku, ale jedna wtyczka niebieska "chorwacka" i gniazdko "polskie". |
prawda - pomyłka z mojej strony
futro2606 - 2013-04-21, 08:25
Aszuna mam pytanie kiedy jedziesz?Ja także teraz tzn.26 kwietnia uderzam w tamte strony.Może się dołączysz?
paweldorota72 - 2013-04-23, 12:18
ją jadę 25.04 o 16.00 z Lubina a może ktoś wie na temat wrażenia w Austri na autostradach i nie tylko ?
Fux - 2013-04-23, 13:23
Wrocław-Sośnica-Chałupki-Ostrava-Brno-Breclav-Reintal-Wiedeń-Graz-dalej wg uznania.
Trasa zrobiona kilkanaście razy.
andi at - 2013-04-23, 14:26
wbij sobie ViaMichelin i wpisz wroclaw-wieden
jedz ta trasa i bedziesz zadowolony a nie jakas tam ostrava- reintal
Fux - 2013-04-23, 14:29
| andi at napisał/a: | wbij sobie ViaMichelin i wpisz wroclaw-wieden
jedz ta trasa i bedziesz zadowolony a nie jakas tam ostrava- reinthal |
Szerokości...
andi at - 2013-04-23, 14:50
| paweldorota72 napisał/a: | | ją jadę 25.04 o 16.00 z Lubina a może ktoś wie na temat wrażenia w Austri na autostradach i nie tylko ? |
autostrady sa fajne i szerokie,czesto masz parkingi gdzie mozesz sie przespac w camperku
oplata za autostrade to 8e za 10 dni
autostrada jest lagodna,mysle tu o wzniesieniach
futro2606 - 2013-04-23, 16:55
Jeżeli jedziesz do CRO to warto ominąc płatną autostradę (15 e za 10 kilometrów) .Zjazd jest chyba na 226 lub 228 km nie pamiętam na miejscowość Mureck i wyjedziesz na końcu płatnej w miejscowości Ptuj.Powodzenia
futro2606 - 2013-04-23, 16:58
paweldorota72 dołanczaj się do nas ale musicie poczekać do 26 ,chyba ,że poczekacie na nas na termach w Ptuju?
Fux - 2013-04-23, 16:58
Kompedium
http://www.cro.pl/faq-czy...ytania-f27.html
http://www.cro.pl/samocho...y-uwagi-f4.html
Pozdravki.
Aszuna - 2013-04-24, 10:19
| futro2606 napisał/a: | Aszuna mam pytanie kiedy jedziesz?Ja także teraz tzn.26 kwietnia uderzam w tamte strony.Może się dołączysz? |
Dziekuje bardzo za zaproszenie ale postanowiliśmy lecieć na łikend późniejszy majowy czyli od 28 lub 29 maja i zostaniemy około dwóch tygodni. Zależy nam na cielpejszej wodzie dla córci. Ciągle choruje a mam nadzieję, żę późniejszy wyjazd zagwarantuje nam troszeczkę cieplejsza pogodę.
paweldorota72 - 2013-04-24, 22:21
dzięki za zaproszenie ale nie jadę sam mam pasażerów do Makarskiej , potem luz nie mam planów zostaję do 5.05
|
|