|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - Ducato II - gdzie znajdę sterownik centralnego zamka
marmur - 2013-04-16, 15:43 Temat postu: Ducato II - gdzie znajdę sterownik centralnego zamka Witam
Mam problem ze znalezieniem sterownika centralnego zamka we Fiacie Ducato z 1999r.
Centralny nie daje znaków życia. Siłowniki są we wszystkich drzwiach i wygląda to fabryczną robotę.
Może ktoś z Was zna rozwiązanie?
JaroW - 2013-04-16, 16:02
WITAJ
Sterownik centralnego zamka jest pod schowkiem jak zdemontujesz półkę tę z głosnikiem
to są przekaźniki i tam wśród nich jest żółty duży prostokątny przekaźnik inne są kwadratowe
to to czego potrzebujesz .
POZDRAWIAM
silny - 2013-04-16, 16:59
ale ale, za tym schowkiem jest tez sterownik zamka wygladajacy jak czarne pudelko , plaskie - to jesli masz zamki na pilota
marmur - 2013-04-16, 18:23
No co ja bym bez Was zrobił? Musiałbym szukać po omacku a tak w dwie minuty sprawa załatwiona. Stawiam po "piwku"
Żółty przekaźnik miał odłączone zasilanie. Po podłączeniu centralne zamykanie drzwi przednich ruszyło. W przesuwnych i tylnich jeszcze nie działa, więc poszukam po kablach. Siłowniki są sprawne.
Znalazłem też czarną skrzynkę w okolicy, ale sądząc po jej zawartości to nie jest sterownik radiowy centralnego zamka.
Dokupię sobie jakiś sterownik i będę miał zamki na pilota. Z tym sobie poradzę.
marmur - 2013-04-16, 20:00
Po kolejnej godzince już wszystkie drzwi działają. Teraz czas na sterowanie pilotem. Jeśli macie jakieś uwagi bądź propozycje w tym temacie to czekam właśnie na nie.
JaroW - 2013-04-16, 20:06
marmur napisał/a: | Teraz czas na sterowanie pilotem. |
Ja zamontowałem autoalarm z alledrogo i mam sterowanie podlaczone do tego żóltego sterownika.
KUP NAJTAŃSZY ALARM I MASZ STEROWANIE..
silny - 2013-04-16, 20:14
a jak juz kupisz ten alarm to poczytaj instrukcje i tam gdzies bedzie funkcja zamykania automatycznego po czasie np. 30 s. to sobie wylacz i uchronisz sie przed omylkowym zatrzasnieciem kluczykow
marmur - 2013-04-16, 20:21
Majsterku! Już raz alarm samoczynnie zamknął mi kluczyki w aucie. Żadnych takich wynalazków nie przewiduję. Tylko pilot zamknij/otwórz i absolutnie nic więcej, żadnego powiadamiania kierunkowskazami, żadnych syrenek, alarmów itd.
Jeśli kiedyś zdecyduję się na alarm to wyłącznie domorosły.
marmur - 2013-04-19, 21:21
Dziś zainstalowałem radiowy sterownik centralnego zamka. Wszystko poszło sprawnie i bezproblemowo. Między przekażnikami znalazło się miejsce w sam raz na centralkę. Zamyka i otwiera drzwi, nawet potwierdzenie kierunkowskazami działa, choć nie było tego w planie.
Ale........... wkładając żółty przekaźnik doktkąłem przekaźnika tuż nad nim i stwierdziłem, że jest ciepły. Okazuje się, że jest on stale załączony, bez względu na to w jakiej pozycji jest kluczyk w stacyjce.
Wg mojego rozeznania jest to przekaźnik odłączający elektryczne szyby przy wyłączonym zapłonie. A u mnie szyby działają działają również po wyjęciu kluczyka.
Czy u Was jest podobnie?
CORONAVIRUS - 2013-04-19, 21:24
ile pinów ma ten gorący przekaźnik ?
marmur - 2013-04-19, 21:35
Chyba 5. Instalacja wygląda na fabryczną, bez ingerencji.
CORONAVIRUS - 2013-04-19, 21:42
pytam , bo niektóre maja czasówkę czyli jakiś czas po wyjęciu kluczyka też działają ale nie na 5 -ciu pinach .... coś masz nie tak podłączone albo listwa z zasilaniem tego przekaźnika się jakoś "zacięła"
marmur - 2013-04-19, 21:56
Wydaje mi się, że ktoś przełączył zasilanie tego przekaźnika z "po zapłonie" na 12V prosto z akumulatora by mieć możliwość sterowania szybami w każdym czasie. Może to i wygodne, ale pobiera stale prąd z aku. Lepiej by było wyjąć przekażnik i założyć zworkę na styki. Efekt ten sam bez poboru prądu.
CORONAVIRUS - 2013-04-19, 22:01
Też tak kiedyś miałem i jak zostawiłem w środku psa to ten łapami otwierał okna
marmur - 2013-04-19, 22:09
Znam ten ból. Mój namiętnie uruchamia mi światła awaryjne w BMW.
janus - 2013-04-19, 22:20
No to do kompletu - moja kotka zawsze naciska na klakson, tak ze pierwszą czynnością po przyjeździe na miejsce postoju jest wyjęcie bezpiecznika klaksonu, tyle że nie działa wtedy też centralny
Co do szyb, to działają u mnie też po wyjęciu kluczyka i to jest wygodne
Natomiast w moim autku centralny nie działa na drzwi suwane i uważam to za zaletę.
silny - 2013-04-20, 09:46
to na bank sa czasowki , tylko moze sie popsuly , te przekazniki
marmur - 2013-04-20, 10:17
majsterek napisał/a: | to na bank sa czasowki , tylko moze sie popsuly , te przekazniki |
Logicznie rzecz biorąc to jest prawdopodone, że jest to przekaźnik wykonawczy z jakiejś czasówki.
|
|