|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Miejsca Przyjazne Kamperowiczom - pomoc zagranicznym kamperowiczom
janooo - 2013-04-25, 15:11 Temat postu: pomoc zagranicznym kamperowiczom witam Koledzy!
mieszkam w częstohowie
widzialem juz pierwsza ekipe kemperowa z Włoch błąkającą sie po mieście w 4 kampery.
oznakowanie u nas beznadzieja. zadnych informcji dla turystow a co dopiero dla tak specyficznych jak my. obrazek jak co roku.
widze ze szukaja miejsca zeby sie spokojnie zatrzymac.
widze jak to wyglada u nas i podejrzewam ze tak to jest w calym kraju.
uwazam ze milo byloby takim ludziom pomoc sie odnalesc w naszej jungli
oczywiscie jak mam okazje to podbiegam i pytam czy czegos nie potrzebuja ale trzebaby to zrobic na szersza skale.
wydaje mi sie ze dobrze byloby sie zaoferowac na forach i stronach zagranicznych ze jestesmy w stanie pomoc.
moglaby to byc mapa na ktorej umiescimy punkty pomocne. moze np. kontakt do ludzi z danego miasta ktorzy moga pomoc o czywiscie za zgoda i nie ogólnodosępnie.
moze moglibysmy sie zaoferowac ze jesli ktos chce u nas "wyserwisowac" kampera podpiac sie do pradu lub nawet spedzic noc na naszym podworku to jestesmy na to otwarci.
ja np jestem bo wiem jak cudownie jest w podrozy trafic na kogos kto chce Ci pomoc.
co o tym myslicie?
kalinin - 2013-04-25, 15:42
Zmakomity pomysł. Niech przysłowiowa polska gościnność nie pozostanie tylko frazesem. Mieszkam i mam zaplecze techniczne przy S 7 Jedlinsk k Radomia 200 m od trasy Warszawa-Krakow. Jeśli mnie nie ma sa pracownicy ktorzy wiedza o co chodzi. Zapisz mnie na liste. Od razu stawiam Ci piwo.
Jerzyk - 2013-04-25, 15:47
pomysł super - dopisuję się do listy Józefów k/W-wy; miejsce, narzędzia, kanał
TomekM - 2013-04-25, 15:58
Z całym szacunkiem do pomysłu ale czy nie jest to dublowanie pomocy "krajowej"? A tak swoja drogą sama lista dzięki (na szczęście) dużej liczbie chętnych do pomocy jest bardzo nieczytelna. Jest takie narzędzie jak googlemaps, na którym można umieszczać znaczniki. Trochę dłubię przy stronkach i mógłbym coś takiego opracować jeszcze przed wakacjami dla Camperteam, ale potrzebuję miejsca na jakimś serwerze. Wtedy podawało by się adres i zakres oferowanej pomocy a google samo obliczy koordynaty i pokaże na mapie. Proste i jak sądzę ułatwiało by to życie.
janooo - 2013-04-25, 16:54
poczekajcie
tak jak tomekm powiedzial to musi byc uszeregowane czytelne i klarowne
ja nie podejme sie tego poniewaz nie mam o techniczej stronie zielonego pojecia
uwazam jednak ze nasze dane powinny byc udostepnione dopiero po weryfikacji danego zainteresowanego.
chodzi mi o to zebysmy nie chwalili sie publicznie gdzie mieszkamy i co mamy do zaoferowania
wydaje mi sie to niebezpieczne.
ale super ze komus sie podoba moj pomysl
TomekM - 2013-04-25, 17:06
Cała zabawa ma sens, jeżeli od razu podasz adres albo bardzo go przybliżysz (tak w promieniu 1km). Sama Częstochowa (a nie jest to duże miasto) ma kilkadziesiąt kilometrów rozpiętości a co mówić o Łodzi, Warszawie czy Gdańsku? Myślę, że publikacja dokładnego adresu faktycznie być dla niektórych zbyt ryzykowna ale wskazanie go +/- 1km już załatwia sprawę.
Oczywiście na razie tworzymy "szkic zarysu" ale jak już będzie konkret i zainteresowanie to mogę podjąć się realizacji.
janooo - 2013-04-25, 17:17
a co gdyby zamieszczac tylko ludzi w danym miescie czyli nick,jaki serwis oferuja i kontakt (mail lub telefon)
a adres podajesz dopiero jak zainteresowany do Ciebie zadzwoni albo napisze
kalinin - 2013-04-25, 17:23
Nie boje sie podawania gdzie mieszkam jak sie nazywam jaki mam telefon. Nie dajmy sie zwariowac i zastraszyć. Mam wszystko ubezpieczone, elektroniczna ochrone posesji, monitoring a nawet karabin.
Chowanie głowy w piasek nigdy sie dobrze nie kończy
Www.kalinin.pl
Fux - 2013-04-25, 17:42
A są takie odpowiedniki za granicą, bo raczej nie zauważyłem?
Pomysł fajny, realizacja gorsza. W Krakowie widziałem kampery stojące przy ulicy, we Wrocku na Solnym.
Tacy sami turyści, jak wszyscy inni.
W takim Rzymie, Neapolu to trudno nawet parking znaleźć i Włosi się tym nie przejmują.
Oznakowanie strefy w centrum Rzymu jest tak „dobrze" oznakowane, że wjechanie do niej skutkuje ponad 100 eurowa „nagrodą"...
Myślę, że lista „polska" ale dostępna w innych językach wystarczy.
Jeszcze dobrze będzie przy adresach, jakimi językami dysponent lokalizacji włada io co oferuje.
janooo - 2013-04-25, 17:49
kalinin to ja sie chyba za duzo 997 naogladalem
no pewnie masz racje ale biorac pod uwage ze nie kazdy moglby sobie zyczyc trzebaby cos wymyslic zeby wszyscy byli zadowoleni
janooo - 2013-04-25, 17:52
Fux
to mogloby byc na zasadzie coachingu
ja pomagam Tobie kiedys Ty pomozesz mi
Fux - 2013-04-25, 18:06
janooo napisał/a: | Fux
to mogloby byc na zasadzie coachingu
ja pomagam Tobie kiedys Ty pomozesz mi |
coaching to bardziej trenowanie, kształcenie osobowości...
Ale merytorycznie, to jaki widzisz kanał dotarcia do zainteresowanych?
Z wielu innych dziedzin widać, że fejsy, fora i inne elektroniczne kanały częściowo tylko spełniają zadanie.
Spora grupa ludzi nie korzysta wcale z tych kanałów.
Mogę mnożyć przykłady dot. marek, produktów, etc.
Dla mnie mimo wszystko „oficjalne" oznakowania dotrą do największej liczby odbiorców i także tam mogą być podane np. adresy do takich serwisów; czy to będzie fejs, strona www, forum z wyborem języka na stronie głównej.
Pochwalę się, iż np. w Chorwacji „spowodowałem", że odwiedzana chyba z 8 razy jedna miejscowość, dorobiła się wersji w j. polskim...
www.pakostane.hr
Super miejscem są także stacje paliw, gdzie takie informacje mogłyby być dostępne...
Jak słyszę od znajomych, co np. ADAC robi w D, to porównując z PZMot, to tylko
kalinin - 2013-04-25, 18:18
Kiedys jeszcze na starej drodze E7 wywrotke niedaleko mojego domu mial jeden z austriackich motocyklistów. Było ich dwoch, zagubionych jak dzieci. Udzieliliśmy maaksymalnej pomocy łącznie z uzyskaniem informacji gdzie jest najblizszy serwis BMW, (najbardziej rozsmieszyło mnie jego zdziwienie ze mam komputer i siec WiFi), pozniej otrzymałem maila z zaproszemiem do Klagenfurtu, okazało sie ze poszkodowany był vice burmistrzem miasta. Podziekowałem i oczywiście nie skorzytałem ale miałem poczucie że postrzegawczość Polski nabrała ciepłych barw, wielu jego znajomych i przyjaciół spojrzało na nasz kraj pozytywnie. To sie zdarzyło na miesiąc przed przyjęciem nas do Unii.
SlawekEwa - 2013-04-25, 18:21
Fux napisał/a: |
Pochwalę się, iż np. w Chorwacji „spowodowałem", że odwiedzana chyba z 8 razy jedna miejscowość, dorobiła się wersji w j. polskim... |
Kiedy ostatnio tam byłeś?
Fux - 2013-04-25, 18:31
W zeszłym roku, jak co rok prawie...
SlawekEwa - 2013-04-25, 18:42
Fux napisał/a: | W zeszłym roku, jak co rok prawie.. |
W takim razie proszę o info - czy kamp CUKA jeszcze istnieje?
Fux - 2013-04-25, 19:01
SlawekEwa napisał/a: | Fux napisał/a: | W zeszłym roku, jak co rok prawie.. |
W takim razie proszę o info - czy kamp CUKA jeszcze istnieje? |
Literówki nie zrobiłeś?
W którym miejscu Pakostane?
SlawekEwa - 2013-04-25, 19:31
KAMP CUKA
+385 23 381 089
+385 23 381 089
+385 99 6790 388
Biliśmy tam w 2003 i 2007 kamp Cuka obok dużego kempingu Kozarica.
KECZER - 2013-04-25, 20:00
a to przyklad Waszej (bo mnie nie ma w kraju) pomocy cudzoziemcom
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=12383
temat byl "Rosjanie w Polsce"
wiem ze oni dzisiaj juz zupelnie inaczej mysla no nas i nie beda przelatywali przez nasz kraj jak express do Berlina czy Wiednia...
tylko zatrzymaja sie na dluzej
Grzegorz
Fux - 2013-04-25, 20:25
SlawekEwa. W okolicach Kozaricy jest chyba z kilkanaście kampingów. Od nr 1 Kozarica po totalny syf koło zoo, gdzie stoja przyczepki podłodziowe i desperaci.
Nie potrafię Ci potwierdzić, bo nigdy nie byłem tym planktonem zainteresowany.
Forumowicze z cro.pl także preferowali inne; Kozaricę, Lukę, Koraba, Nord See. Ten ostatni odradzam-bardzo niemiecki i słabo zadrzewiony.
Chęci i ilość turystów przerosła możliwości właściciela i sanitariatów. Plaża w zasadzie z mikroskopijnym cieniem.
gryz3k - 2013-04-25, 22:32
Problemem może być dotarcie do kamperowiczów z innych krajów. W krajach gdzie jest ich dużo są często niezrzeszeni lub zrzeszeni w bardzo małych klubach. Barierą może być też język. Konieczny byłby chyba kontakt z jakimiś tambylczymi organizacjami.
janooo - 2013-04-26, 09:22
fux
ale strzelilem gafe
chodzilo mi o couchsurfing
https://www.couchsurfing.org/
janooo - 2013-04-26, 12:21
gryz3k
dokladnie tak
musielibysmy sie pokazac na zagranicznych stronach ale to juz chyba dzialka naszych Administratorow jesli oczywiscie popieraja ten pomysl
Andrzej 73 - 2013-04-26, 18:12
Łukasz , pomysł super tylko wątpię aby mógł być wdrożony w życie.
Zastanawiam się czy w innych krajach też mają podobne forum do naszego CT , jeśli takowe są jest jakaś szansa na wdrożenie Twojego pomysłu.
janooo - 2013-04-26, 18:15
Andrzeju
z Ciebie to jednak niepoprawny pesymista
z wynalazkami jest tek ze przychodzi ktos kto nie wie ze tego sie nie da zrobic i to robi
Andrzej 73 - 2013-04-26, 18:24
janooo napisał/a: | niepoprawny pesymista |
Popraw na realista.
Nie twierdze , że nie do wykonania , tylko przyjmuję pewne założenia.
Jeśli są w Europie podobne fora do naszego jest dużo większa szansa na wykonanie tego pomysłu.
W innym wypadku będzie to długa droga.
koko - 2013-04-26, 20:00
Oprócz internetu istnieje Real i kluby z zagranicy zrzeszone są przeważnie w FICC jest to światowa organizacja Campingu Carawaningu z racji wieku uprawiających carawaning internetowe fora są marginesem i póki co nie odgrywają żadnej roli w światowym carawaningu.Organizacje w Polsce należące do FICC to PFCC oraz PZMOT
Fux - 2013-04-26, 21:36
Znaczy nekropolia....
koko - 2013-04-27, 11:55
Ci z nekropolji przeważnie uprawiają turystykę realną mniej wirtualną i przeważnie mają sprzęt do jej uprawiania
Fux - 2013-04-27, 13:15
koko, a PZMot to prężna organizacja wg Ciebie?
Ja mam odmienne zdanie.
Ich „przemyślane" działanie polega na dowalaniu kosmicznych marż na winiety w innych Państwach a upośledzeni umysłowo je kupują i wspierają TWA.
Masz o nich lepsze zdanie, bo ja nie...
Tam jeszcze późny Gierek i wczesny Jaruzelski.
Ilona - 2013-04-28, 12:59
Andrzej 73 napisał/a: | Łukasz , pomysł super tylko wątpię aby mógł być wdrożony w życie.
Zastanawiam się czy w innych krajach też mają podobne forum do naszego CT , jeśli takowe są jest jakaś szansa na wdrożenie Twojego pomysłu.
|
tak maja, bardzo podobne
http://www.motorhomefun.co.uk/
Andrzej 73 - 2013-04-28, 13:32
Ilona napisał/a: | tak maja, bardzo podobne |
To o wiele zwiększa szansę na wdrożenie pomysłu Łukasza. Tym bardziej że jest to forum w języku angielskim.
Może podobne są w innych krajach
Ilona - 2013-04-28, 13:45
Andrzej 73 napisał/a: | Ilona napisał/a: | tak maja, bardzo podobne |
To o wiele zwiększa szansę na wdrożenie pomysłu Łukasza. Tym bardziej że jest to forum w języku angielskim.
Może podobne są w innych krajach
|
przejrzalam kilka watkow i prosze mi wierzyc ze dykusje bardzo podobne do tych na forum CT jest nawet watek o machaniu/pozdrawianiu dluugi na 14 stron, oprocz tego wszystko to samo o czym tutaj plus identyczne awatary z identycznymi danymi typu nazwa zalogi, ile razy pomogl itd maja ponad 14 000 zarejestrowanych uzytkownikow duzo to czy malo?
koko - 2013-04-29, 16:06
Jeżeli się zdarzają wzajemne odwiedziny to na pewno nie wynikają one z kontaktów internetowych są to osobiste znajomości ze zlotów międzynarodowych.
Ja prowadziłem grupę Rosjan od Radomia do Pragi na światowy zlot ale znaliśmy się z wcześniejszych zlotów i kotakty byly telefoniczne
gryz3k - 2013-04-29, 23:02
No tak, ale ci z którymi mamy kontakt telefoniczny nie potrzebują pomocy od CT. Mają ją od nas. Nie są więc chyba "targetem" w tym wątku.
janooo - 2013-05-14, 15:34
no i wyobrazcie sobie ze chyba dzieki temu watkowi znalezli mnie ludzie z Francji.
przyjezdzaja do mnie w sierpniu
szukaja rowniez noclegow w krakowie zakopanem i warszawie
no i co jest zapotrzebowanie?!
darciox - 2013-05-14, 16:12
Ja myślę,że to powinno być zrobione jak Jeden Telefon bo trudno o pomoc w nieznanym miejscu .
Na forum powinien być spis alfabetyczny krajów i miast osób chętnych nieść pomoc !
By łatwo i szybko znalezć odpowiednią osobę .
Ja oferuję siebie znam ludzi pomocnych mechaników, spawaczy, itp
Uk Walsall czyli okolice Birmingham
tel 0044 7843440065
MILUŚ - 2013-05-14, 16:28
Andrzej 73 napisał/a: | .......................
Może podobne są w innych krajach |
Nawet bardzo podobne :
http://www.camperteam.nl/
darciox - 2013-05-14, 16:36
dobre by było jak tel 112 ale to raczej nie realne
janooo - 2013-05-14, 17:46
faktycznie
ale co znalazlem
ta strona super wyglada
http://www.france-voyage.com/nl/
Andrzej 73 - 2013-05-14, 20:10
MILUS napisał/a: | Nawet bardzo podobne |