|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kamperowanie - DMC 3500kg pytanie ważne
marek01 - 2013-04-26, 19:37 Temat postu: DMC 3500kg pytanie ważne Witam mam pytanie do kamperowców ?
jak na dziś wygląda ważenie kamperka przez policje i inne organy w polsce i zagranicą czy samochód przy kontroli jest wazony z osobami czy bez osób.
Tadeusz - 2013-04-26, 19:45
marek01 napisał/a: | jak na dziś wygląda ważenie kamperka przez policje i inne organy w polsce i zagranicą czy samochód przy kontroli jest wazony z osobami czy bez osób. |
Za granicą możesz spotkać się z kontrolą i skierowaniem na wagę, lub na ważenie w biegu. To ostatnie działa już i w Polsce. Jedziesz kamperem i najeżdżasz na wagę umieszczoną w jezdni i notującą wynik, a kamery z bramki odnotowują numery rejestracyjne samochodu wykonując zdjęcie.
To daje dodatkową możliwość wyłowienia pojazdów unikających myta dla DMC pow. 3,5 T.
salut - 2013-04-26, 20:34 Temat postu: Re: DMC 3500kg pytanie ważne
marek01 napisał/a: | czy samochód przy kontroli jest wazony z osobami czy bez osób. |
Na wagę wjeżdżasz z całym dobytkiem i nie możesz ważyć więcej niż masz DMC w dowodzie rejestracyjnym
Tadeusz - 2013-04-26, 21:31
salut napisał/a: | Na wagę wjeżdżasz z całym dobytkiem i nie możesz ważyć więcej niż masz DMC w dowodzie rejestracyjnym |
No właśnie, słuszna uwaga. Zapomniałem to od razu mocno podkreślić.
tadek - 2013-04-26, 22:52
Ciekawy tu jest problem prawny. Opłatą Viatoll obciążone są pojazdy o DMC większym niż 3,5t. Przy wjechaniu na wagę DMC pojazdu bez względu na masę pojazdu się nie zmienia. Możemy być ewentualnie ukarani za przekroczenie dopuszczalnego DMC, natomiast z całą pewnością nie możemy być obciążeni za nie zapłacenie opłaty należnej od pojazdów o dmc > 3,5t. Wszelkie próby wyłudzenia nienależnych kar przez nadgorliwych urzędasów należy kierować do sądu.
marek01 - 2013-04-26, 23:39
Dzięki za odpowiedzi ale jeszcze jedno w czasie jazdy osoby się liczą czy się odejmuje od wagi
przykład .DMC 3500kg
waga samochodu z paliwem i wodą i butla gazowa waży 3200kg
załoga 6 osobowa 500kg
3700kg jest to problem czy nie
Agostini - 2013-04-26, 23:44
tadek napisał/a: | ...nie możemy być obciążeni za nie zapłacenie opłaty należnej od pojazdów o dmc > 3,5t. |
To samo dotyczyć się będzie np. braku uprawnień do prowadzenia samochodu pow. 3,5t.
grzegorz997 - 2013-04-26, 23:48
sumujemy razem wszystko co jest na pokładzie, nawet psa jeżeli będzie z nami jechał
majsterus - 2013-04-27, 00:02
Problem jest zawsze gdy DMC jest większe niż w dowodzie rejestracyjnym.
Mniejszy gdy auto ma do 3,5t, a większy rzędu 3500zł gdy auto jest powyżej 3,5t w dowodzie i przekroczona jest masa i nie ma viatoola.
marek01 - 2013-04-27, 00:03
ok wszystko rozumiem dzięki za odpowiedzi.
Tylko za każdym wyjazdem trzeba liczyć wagę i co się ładuje
A czy wam się zdarza być przeładowanym i jest jakiś procent przekroczenia DMC
Agostini - 2013-04-27, 00:16
Jak chcesz mieć zgodnie z przepisami, to trzeba liczyć.
Pewnie 90-ciu procentom nas, zdarza się, i to notorycznie (zaliczam się do nich) być przeładowanym.
Ale gdzieś tu przeczytałem o czyichś 5 t wagi, co uważam za przegięcie, i to mocno niebezpieczne.
marek01 - 2013-04-27, 01:10
dzięki kolego Andrzeju za podpowiedz, jestem nowym nabywcą kamperka i szykuje się gdzieś ruszyć ale czym więcej czytam to forum to się bałem z tą wagą ale po twoim poście się trochę uspokoiłem. jeszcze raz dzięki i pozdrawiam .
AndyS - 2013-05-31, 00:17
Agostini napisał/a: | JAle gdzieś tu przeczytałem o czyichś 5 t wagi, co uważam za przegięcie, i to mocno niebezpieczne. | I nam zdarzyło się kiedyś mieć na krótkim odcinku praktycznie 5T. Tyle że DMC 4600 więc "skucha" była mniejszego kalibru. Auto bezproblemowo dawało radę.
tadek - 2013-05-31, 00:40
majsterus napisał/a: | Problem jest zawsze gdy DMC jest większe niż w dowodzie rejestracyjnym.
Mniejszy gdy auto ma do 3,5t, a większy rzędu 3500zł gdy auto jest powyżej 3,5t w dowodzie i przekroczona jest masa i nie ma viatoola. |
DMC nie może być większe niż w dowodzie rejestracyjnym. Może być tylko większa masa rzeczywista.
Przepisy mówią, że viazłodziej jest wymagany przy DMC powyżej 3,5 t. Jeżeli Twoje auto waży więcej, to jego cieżar rzeczywisty jest większy niż 3,5 t. ale dokumentacyjne dmc nadal jest poniżej 3,5 t. Nie dajcie się urzędasom. Możecie w takim przypadku być ukarani za przekroczenie dmc. Na pewno nie za brak viazłodzieja i nie za brak uprawnień do prowadzenia pojazdów o dmc większym niż 3,5 tony. Trzeba skarżyć wszystkie bezprawne decyzje urzędasów. Brak reakcji utwierdza ich w przekonaniu, że postępują właściwie i mogą nas gnębić realizując wytyczne statystyczne swoich szefów-rekieterów.
Jeżeli ktoś ma problemy, chętnie doradzę na PW.
tadek - 2013-05-31, 00:48
Tadeusz napisał/a: | To ostatnie działa już i w Polsce. Jedziesz kamperem i najeżdżasz na wagę umieszczoną w jezdni i notującą wynik, a kamery z bramki odnotowują numery rejestracyjne samochodu wykonując zdjęcie.
To daje dodatkową możliwość wyłowienia pojazdów unikających myta dla DMC pow. 3,5 T. |
Tadziu, waga rzeczywista i DMC to dwie różne sprawy. Masz kampera o DMC poniżej 3,5 t. to gdy najedziesz na taka wagę, to możesz odpowiadać jedynie za przekroczenie DMC, czyli za tzw. przeładowanie i nic więcej. Na pewno nie za brak viazłodzieja. On obowiazuje dla pojazdów o DMC powyżej 3,5t. Tobie nic w dokumentach się nie zmienia, choćbyś nie wiem ile ważył. Przejechałeś przez bramkę pojazdem o DMC mniejszym niż 3.5 t.
gino - 2013-05-31, 07:27
tak wygląda kontrola
jak widać, widzą i wiedzą wszystko..
http://www.gitd.gov.pl/co...-dmc-do-35-tony
taka jest zasada działania i karania
http://www.gitd.gov.pl/co...elektronicznych
zwracam uwagę na to, o czym napisał tadek
ostatnie zdanie pkt 1
Cytat: | Należy również zwrócić uwagę, że to, czy pojazd (zespół pojazdów) objęty jest obowiązkiem uiszczania opłaty elektronicznej, określa się na podstawie dopuszczalnej masy całkowitej (wskazanej w pozycji F2 dowodu rejestracyjnego), NIE na podstawie masy rzeczywistej pojazdu w chwili przejazdu. '' |
no i aktualny taryfikator naruszeń
500 zł - gdy dmc. jest przekroczona nie więcej niż o 10%;
2000 zł - gdy dmc. jest przekroczona więcej niż o 10% i nie więcej niż o 50%;
5000 zł - w pozostałych przypadkach, tzn. jeśli dmc. jest przekroczona więcej niż o 50%.
czyli odpowiednio w przypadku pojazdu o dmc. (w dowodzie rejestracyjnym oznaczone F. 2) wynoszącej 3500 kg bo te nas interesują najbardziej
będzie to kara:
500 zł - kiedy z ładunkiem będzie ważył do 3850 kg(+10%)
2000 zł - kiedy będzie ważył więcej niż 3850 kg i nie więcej niż 5250 kg(+10%>50%)
5000 zł - kiedy będzie ważył więcej niż 5250 k (+50%>)
tak to wygląda formalnie
Tata - 2013-05-31, 11:46
Gino podane przez Ciebie interpretacje i kary jakie stosuje GITD to stalinowska metoda karania ludzi.
Kara 5000 zł. za nie wskazanie kierującego pojazdem dla własciciela - posiadacza pojazdu jest jawnym złodziejstwem.
W myśl zasady, jak mi powiesz, że jestem brudny i chcesz mnie ukarać to jeszcze powiedz gdzie, czy na twarzy, czy na plecach, czy na d
To ITD powinno wskazać kierowcę dając fotki a nie właściciel który może być w tym czasie na urlopie, w delegacji, za granicą itd i każdy z jego kierowców może się wyprzeć, że to nie on prowadził samochód a właściciel może narazić się na proces sądowy za wskazanie kogoś na chybił - trafił.
Następnie, kto ma zapłacić karę gdy viaTOLL w trakcie jazdy się zepsuje a Bogu ducha winny kierowca przejedzie 50 bramek lub pojedzie dalej.
Kara za przejechanie 1 bramki to 3000 zł, a wystarczy, że ktoś przejedzie 3 bramki i robi się 15 tyś. W ustawie zapisano, że kara za przejazd po drodze bez opłaty viatoll to 3 tyś a nie za przejazd jednej bramki bo tak sobie interpretuje urzędnik ITD.
Nastepnie według ustawy karany ma być kierowca a według rozporządzena do ustawy własciciel pojazdu.
To jest dopiero Polska.
Bo głównym pomysłem obecnego rządu na dobrobyt i bezpieczeństwo polaków są wyłącznie kary, wyższe podatki, opłaty, viatole, fotoradary i nagrody dla kolesi.
Państwo dba o obywateli. :
eMWu - 2013-05-31, 13:29
Ale zeby Mascota zarejestrowac na 3,5 t przeartysta.
szadok - 2013-05-31, 13:39
eMWu napisał/a: | Ale zeby Mascota zarejestrowac na 3,5 t przeartysta. | No co, styropianu nie można wozić?
yuras - 2013-05-31, 18:37
endy chcą za niemanie viatola od 1,5 do 3 mln zł
gino - 2013-05-31, 19:03
chłopaki..myślę że dyskusja o ''zasadności'' przepisów, jest troszkę bez sensu..
no i szkoda nerwów
powyższe info podałem raczej po to, abyście mieli świadomość co i jak, zanim ruszycie ''przeładowani''
ivo - 2013-05-31, 20:48
Temat jest bardzo ważny i boję się, zeby go nie zagasić, co już mi się zdarzyło wcześniej
Na osłodę pesymistom cytuję rozporządzenie:
Polska Główny Inspektorat Transportu Drogowego
Istnieje tolerancja wynikająca z Zarządzenia nr 3/2006 Głównego Inspektora Transportu Drogowego w sprawie postępowania Inspektorów Inspekcji Transportu Drogowego w trakcie kontroli parametrów pojazdów poruszających się po drogach publicznych i pobierania kar pieniężnych. Ze wskazania wagi należy odjąć 200kg, a następnie odjąć 2%. Należy podkreślić, iż tolerancja ta wynika z możliwości wystąpienia błędów w pomiarze.
Dla beztroskich optymistów polecam całą stronę:
http://www.gitd.gov.pl/co...gi-w-krajach-ue
.
papamila - 2013-06-01, 13:40
temat ważenia wraca jak bumerang
http://finanse.wp.pl/kat,...,wiadomosc.html
ew cytat:
Polowanie na kierowców trwa w najlepsze
wp.pl / Rzeczpospolita | 28.05.2013 | 09:22
Inspekcja Transportu Drogowego poluje na kierowców większych osobówek i minivanów, którzy również muszą płacić e-myto, a często tego nie robią. W grę wchodzą olbrzymie pieniądze - pisze "Rzeczpospolita".
Zgodnie z ustawą o drogach publicznych opłaty uiszczane są za zespoły pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 3,5 tony. Na konieczność wniesienia opłaty muszą więc uważać posiadacze tzw. suvów, aut terenowych czy minivanów, jeśli jadą z przyczepą.
Inspekcja drogowa nie odstępuje od karania nawet, gdy taki zestaw przekroczy limit o 10 kg. Jak twierdzi Tom Rollauer z Zespołu Prawnego Transtica, kierowcy z przyczepkami są obecnie częściej karani niż ci, którzy jeżdżą ciężarówkami.
Kary są niemałe. Na każdej bramce kontrolnej naliczana jest kara za nieopłacony przejazd w wysokości 3 tys. zł. Ministerstwo pracuje nad zmianami. Kary mają być naliczane nie na każdej bramce, ale co 6 godzin.
Dla porównania, w Niemczech kierowca, który nie zapłaci za przejazd, dostanie karę znacznie niższą niż w Polsce. Za pokonanie trasy od granicy z Polską do granicy z Holandią zapłaci 180 euro. Dodatkowo w Niemczech jest możliwość uregulowania zaległej opłaty, co powoduje, że kary wówczas się nie nakłada. W Polsce takiej możliwości nie ma.
W Austrii za brak opłaty kara wynosi 220 euro i jest nakładana co 100 km lub co pięć godzin jazdy.
a Gino pisał o tolerancji wagowej
tadek27 - 2013-06-02, 07:59
Papamila masz tylko połowę racji w tym co piszesz , a Gino również ma rację.
sprawa rozbija się o dwa pojęcia wałkowane na forum przez cały czas a mianowicie DMC i masę rzeczywistą.
w przypadku przekroczenia DMC nawet o 10kg podlegasz karze , co jest logiczne mając kampera który w dokumentach ma powyżej 3,5t lub zespół pojazdów przekracza tą masę.
inaczej ma się to do przeładowania. To są inne paragrafy i tu są tolerancję( o czym pisał Gino)
Argo - 2013-06-02, 10:27
tadek27 napisał/a: | Papamila masz tylko połowę racji w tym co piszesz , a Gino również ma rację.
sprawa rozbija się o dwa pojęcia wałkowane na forum przez cały czas a mianowicie DMC i masę rzeczywistą.
w przypadku przekroczenia DMC nawet o 10kg podlegasz karze , co jest logiczne mając kampera który w dokumentach ma powyżej 3,5t lub zespół pojazdów przekracza tą masę.
inaczej ma się to do przeładowania. To są inne paragrafy i tu są tolerancję( o czym pisał Gino) |
Ubawiłeś mnie tym postem. Kary są za przekroczenie DMC, a co za tym idzie masy ładunku, który w sam. specjalnych nie powinien być określany i nie jest, liczy sie tylko DMC. Masa własna jest potrzebna do określenia ilości osób na jaką ma być zarejestrowany pojazd.
tadek27 - 2013-06-02, 12:05
Do AIR
przeczytaj wcześniejsze posty(ze zrozumieniem)
Nie jestem przekonany , czy reagować na takie posty jak twój.
naklepałeś coś na klawiaturze i już.
DMC pojazdu które jest określone w dowodzie rejestracyjnym w rubryce F2 jest podstawową informacją czy masz mieć viatoll czy nie(jeżeli zaczepiasz przyczepkę to suma DMC obu ). jak mieścisz się do 3.5t nie masz obowiązku posiadania! nawet jeżeli masa rzeczywista jest większa
możesz zostać ukarany za przeładowanie- przekroczenie DMC (tu są tolerancję) a nie za brak viatola.
I gwoli uściślenia nigdzie nie piszę o"masie własnej" tylko o masie rzeczywistej (tej z pomiaru na wadze)
Ahmed - 2013-06-02, 14:52
AiR napisał/a: | co za tym idzie masy ładunku, który w sam. specjalnych nie powinien być określany i nie jest, liczy sie tylko DMC |
Tym razem Ty mnie ubawiłeś
§ 9.
1. Dane techniczne pojazdu specjalnego, w szczególności dopuszczalną ładowność lub dopuszczalną masę całkowitą pojazdu oraz liczbę miejsc w pojeździe, określa organ dokonujący rejestracji pojazdu na podstawie:
1) danych zawartych w świadectwie homologacji, a w odniesieniu do pojazdów, na które świadectwo nie zostało wydane - danych producenta;
2) zaświadczenia stacji kontroli pojazdów upoważnionej do przeprowadzania badań technicznych pojazdów - w przypadku zmiany jego dopuszczalnej ładowności, dopuszczalnej masy całkowitej lub liczby miejsc.
2. Liczbę miejsc siedzących i stojących oraz dopuszczalną ładowność pojazdu specjalnego ustala się tak, aby nie była przekroczona dopuszczalna masa całkowita pojazdu, przyjmując średnią masę jednej osoby równą 75 kg.
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRÓW: SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI1),
OBRONY NARODOWEJ, FINANSÓW2) ORAZ SPRAWIEDLIWOŚCI
z dnia 24 listopada 2004 r.
SlawekEwa - 2013-06-02, 20:22
oskp napisał/a: | ) zaświadczenia stacji kontroli pojazdów upoważnionej do przeprowadzania badań technicznych pojazdów - w przypadku zmiany jego dopuszczalnej ładowności, dopuszczalnej masy całkowitej lub liczby miejsc.
|
To DMC można zmienić czy nie?
Ahmed - 2013-06-02, 20:34
W uzasadnionych przypadkach można , ale niestety zmiana tylko w kierunku obniżenia
eMWu - 2013-06-03, 09:39
czyli bez problemu moge podjechac do Ciebie na stacje i obnizyc DMC przyczepy lekkiej z 550 kg na 400 ? tyle mi brakuje zeby razem z kamperem sie w 3,5 zmiescic.
HarryLey4x4 - 2013-06-03, 10:11
DMC można obniżyć. Szczególnie przydatne w przypadku DMC pojazdu równym 3500 kg. Aby jakiś nadgorliwy urzędnik nie uznał ,że DMC 3500 kg już się kwalifikuje do np. założenia viatolla. Osobiście mam z tego powodu obniżone DMC do 3945 kg. Wówczas nie rodzi to wątpliwości.
Ahmed - 2013-06-03, 10:20
eMWu napisał/a: | czyli bez problemu moge podjechac do Ciebie na stacje i obnizyc DMC przyczepy lekkiej z 550 kg na 400 ? tyle mi brakuje zeby razem z kamperem sie w 3,5 zmiescic. |
To nie jest uzasadniony przypadek
eMWu - 2013-06-03, 11:03
a ze np. chce ciągnąć samochodem małolitrazowym?
a serio - przy kupnie moglem sobie wybrac dmc w 3 ech wersjach i teraz chce wrocic do najmniejszego mozliwego dla tej przyczepy.
Ahmed - 2013-06-03, 11:31
eMWu napisał/a: | a serio - przy kupnie moglem sobie wybrac dmc w 3 ech wersjach i teraz chce wrocic do najmniejszego mozliwego dla tej przyczepy. |
To nie potrzebujesz żadnego badania na stacji . Zwróć się do producenta , niech przyśle Ci świadectwo homologacji na to niższe DMC i nową tabliczkę znamionową .
eMWu - 2013-06-03, 11:39
aaaa... dobre - skocze do Tadeo moze sie okazą pomocni.
Z nowym swiadectwem homologacji prosto do WK?
a co do tabliczki.... myslisz ze ktos sie kłopotał i zmienial tabliczke? wybite jest 750 kg :D tyle co w wersji max
jak mnie zlapia z "przeladowaną" to przynajmniej argument ze sprzet nieprzystosowany nie bedzie mial racji bytu.
Ahmed - 2013-06-03, 11:49
eMWu napisał/a: | Z nowym swiadectwem homologacji prosto do WK? |
Tak
A gdyby urzędnik w okienku miał jakieś ale to proś o kierownika . Nie wiem pod który wydział podlegasz , jeśli pod starostwo proś z P. Jadzią Malarz
eMWu - 2013-06-03, 13:36
nie... pod bielski miejski. Ale jakos zawsze udalo mi sie tam zalatwic co trzeba ( np rejestracje auta ktorego bylem chyba 6 kolejnym posiadaczem ale pierwszym ktory postanowil przerejestrowac). Dzieki za info stawiam piwko. A przy najblizszej okazji na zywo. np za tydzien w Ustroniu
SlawekEwa - 2013-06-03, 22:29
HarryLey4x4 napisał/a: | Osobiście mam z tego powodu obniżone DMC do 3945 kg. Wówczas nie rodzi to wątpliwości. |
Rodzi, rodzi i to duże wątpliwości
HarryLey4x4 - 2013-06-05, 06:40
..,że niby jakie ??
SlawekEwa - 2013-06-05, 06:59
HarryLey4x4 napisał/a: | Aby jakiś nadgorliwy urzędnik nie uznał ,że DMC 3500 kg już się kwalifikuje do np. założenia viatolla. Osobiście mam z tego powodu obniżone DMC do 3945 kg. Wówczas nie rodzi to wątpliwości. |
Czeski błąd, sprawdzaj co napisałeś
Camper Diem - 2013-06-05, 07:05
HarryLey4x4 napisał/a: | Aby jakiś nadgorliwy urzędnik nie uznał ,że DMC 3500 kg już się kwalifikuje do np. założenia viatolla. Osobiście mam z tego powodu obniżone DMC |
ale czy to nie jest nadgorliwość?
HarryLey4x4 - 2013-06-05, 14:40
SlawekEwa napisał/a: | HarryLey4x4 napisał/a: | Aby jakiś nadgorliwy urzędnik nie uznał ,że DMC 3500 kg już się kwalifikuje do np. założenia viatolla. Osobiście mam z tego powodu obniżone DMC do 3945 kg. Wówczas nie rodzi to wątpliwości. |
Czeski błąd, sprawdzaj co napisałeś |
Sławku, rzeczywiście - pierdoła ze mnie , oczywiście 3495 kg
StasioiJola - 2013-06-05, 22:15
Tak, tak przezorności nigdy za wiele- już raz było że podatek drogowy od 3500 kg co póżniej zmienili na 3501, więc i z DMC tak może być!!! wszystko zależy od widzimisię urzędasów, których coraz więcej do szukania dziury w całym!!!
Camper Diem - 2013-06-06, 08:54
Stasiu, akurat Via Toll (podobnie jak emyta w innych krajach) jest przypisany do DMC powyżej 3500kg, więc nie trzeba się denerwować
StasioiJola - 2013-06-06, 09:25
Krzysiu-ja to wiem, ze na razie od 3501 kg DMC jest Viatoll, ale denerwuje mnie cała nasza biurokracja, gdzie na załatwienie np, rejestracji pojazdu tracisz mnóstwo czasu , a nasz syn u zachodnich sąsiadów załatwił wszystko w 12 minut łącznie z tablicami stałymi!!
eMWu - 2013-06-06, 09:33
i dlatego masowo w polsce auta są nie przejestrowywane. Kampera mam ze swojego miasta i wiem ze przy przerejestrowaniu bede musial byc 2 razy w urzedzie i bede musial odkrecic tablice ktore przykrece znowu! paranoja. Kiedys przerejestrowywalem auto to musialem mbyc w urzedzie 4 razy w ciagu 2 miesiecy bo tyle trwala weryfikacja dokumentacji! chromole, na razie nie mam zamiaru przerejestrowac.
SlawekEwa - 2013-06-06, 13:42
eMWu napisał/a: | bede musial odkrecic tablice ktore przykrece znowu! paranoja. |
Tablica odkręcasz po to, żeby urzędnik nakleił nowe znaki legalizacyjne. Pewnie chciałbyś wygonić biedaka z za ciepłego biurka na parking do Twojego auta
eMWu - 2013-06-07, 16:06
SlawekEwa napisał/a: | Tablica odkręcasz po to, żeby urzędnik nakleił nowe znaki legalizacyjne. Pewnie chciałbyś wygonić biedaka z za ciepłego biurka na parking do Twojego auta |
no zal mi go normalnie w obecnym aucie cywilnym wogole nie mam naklejek! sa tak wazne... ze nikt nie zauwazyl ze ich tam nie ma od 3 lat! Licze ze przy kamperze urzednik bedzie rownie leniwy i nie bedzie mu sie chcialo oklejac. Powiem ze mam blachy na nitach
Brajtek - 2013-06-07, 21:27
Wszystko zależy na kogo trafisz. Ja mam przednią tablicę na nitach i przy wymianie dowodu gość wyszedł na parking i mi przykleił nowe naklejki.
grzegorz997 - 2013-06-15, 13:23
Może być tak
krimar - 2013-07-13, 21:13
ale chyba nie u nas (mam na myśli branie przez policję bagaży w depozyt i przechowywanie nadwagi na komisariacie póki Familie Gregorzewski nie kupi sobie przyczepki, aby nie przeciążać kamperka)
janusz - 2013-07-14, 10:30
Ciekawe ile ludzi wie ile waży ich kamper?
SlawekEwa - 2013-07-14, 10:32
janusz napisał/a: | Ciekawe ile ludzi wie ile waży ich kamper? |
Wiem 3000- 3150kg
TomekM - 2013-07-14, 10:41
Ja wiem. Mało tego, po załadunku miesci sie w 3, 5t!
SlawekEwa - 2013-07-14, 10:46
TomekM napisał/a: | po załadunku miesci sie w |
w DMC ?
TomekM - 2013-07-14, 10:58
DMC mam 3500kg. Samochód bez ekwipunku (w chwili zakupu) ok. 2750kg (dokladnie nie pamietam). Ważony w chwili wyjazdu (waga kilometr od domu) z całą rodziną na pokładzie (2+3), pelny zbiornik paliwa i wody rowerami i resztą szpargalow ważył 3480kg.
janusz - 2013-07-14, 12:58
TomekM napisał/a: | pelny zbiornik paliwa i wody rowerami i resztą szpargalow ważył 3480kg. |
A piwa ile było?
TomekM - 2013-07-14, 13:05
Nie no piwa nie było i dlatego <3.5t
eMWu - 2013-07-15, 09:33
czyli nie brac piwa a nie bedzie przeciązony??
kurde byleby zona tego nie przeczytała
bartosz_b - 2013-07-15, 15:05
Mnie ostatnio na przeglądzie zważyli, auto puste, bez wody, w baku paliwa na niecałe 100km i okazało się że jest o 250kg cięższy niż w DR piszą, zamiast 2750 waży 3t
krimar - 2013-07-15, 16:05
bartosz_b napisał/a: | Mnie ostatnio na przeglądzie zważyli, auto puste, bez wody, w baku paliwa na niecałe 100km i okazało się że jest o 250kg cięższy niż w DR piszą, zamiast 2750 waży 3t |
Sprawdź szczelność, bo nadwaga praktycznie pustego kamperka może wynikać tylko z nasiąknięcia zabudowy. (zakładając, że w DR nie ma błędu)
TomekM - 2013-07-15, 16:57
albo z zamontowania markizy, solarów, przetwornicy, półeczki, obrazka i wielu innych duperelek, które zostały dodane po wyjechaniu auta z fabryki.
bartosz_b - 2013-07-15, 17:06
Jest szczelny, obstawiam bardziej opcje drugą że masę wpisali katalogowo a potem doszły markiza, łapy do stabilizacji, 3 anteny, dodatkowy aku, tv, koło zapasowa itp
OMEGA - 2013-07-15, 18:20
Co się martwisz , ja ostatnio przekraczałem granicę Niemcy - Austria na A7 zaraz za granicą stał piękny znak " tylko na wprost pojazdy poniżej 2800kg " reszta w prawo i przez wagę a tam kilku urzędników i patrzyli ile wskaże waga , było kilka kamperków ale wszyscy przejechali , widocznie mieściliśmy się w granicach błędu.
Głowa do góry nie jest tak złe.
Tym razem się udało
janusz - 2013-07-15, 18:53
bartosz_b napisał/a: | że masę wpisali katalogowo |
Ale te 2750 to Masa własna, czy DMC?
Mój samochód ma w dowodzie 2815 ale masy własnej. A DMC 3500
bartosz_b - 2013-07-16, 10:53
janusz napisał/a: | bartosz_b napisał/a: | że masę wpisali katalogowo |
Ale te 2750 to Masa własna, czy DMC?
|
Na szczęście MW, DMC jest równe 3,5T, ale 250kg ładowności utraconej to dużo, a szkoda bo myślałem od platformie i skuterze ale się wagowo nie zmieszczę
MAWI - 2013-07-16, 11:15
bartosz_b napisał/a: | myślałem od platformie i skuterze ale się wagowo nie zmieszczę |
Na twoim miejscu nie martwił bym się tak bardzo Zrobił bym te rampę .Fakt ,że przekraczasz DMC , ale 90% kamperowców popełnia ten grzech. Należy unikać wag. Ale wagi to jeszcze nic powszechnego.Coć niestety coraz częściej je widać nawet wPolsce. Nie ma innego wyjścia.(jeśli chcesz podróżować kamperem o DMC <lub=3,5T). Tak robi większość.
piotr1 - 2013-08-02, 00:07
Mój waży 2910 kg. A robiłem go na Wilku 2010r
Cooder - 2013-08-02, 11:02
bartosz_b napisał/a: | Jest szczelny, obstawiam bardziej opcje drugą że masę wpisali katalogowo a potem doszły markiza, łapy do stabilizacji, 3 anteny, dodatkowy aku, tv, koło zapasowa itp |
Dokładnie, w dowodzie jest masa auta z wyposażeniem standardowym (czytaj golas). Wyposażenie, które wymeniłeś, spokojnie mogło dać +250 kg.
IAAN - 2013-10-03, 17:17
u mnie w firmie auto to VW T5 zabudowa warsztatowe szafki na aucie
Jeden z naszych techników donosi, że:
zostałem zatrzymany przez ITD ( inspekcję transportu drogowego ) i poddany kontroli . W wyniku kontroli została wykryta błędna waga ( masa własna pojazdu )
jest to punkt "G" w dowodzie rej . Wpisane jest 1810 kg, ale jest to bez zabudowy stałej, a tak są kwalifikowane szafki na samochodzie . Po ważeniu, panu z ITD wyszło, że masa własna jest o ponad 300 kg większa .
Zagroził mi zabraniem dowodu - ale po rozmowie kazał mi skorygować masę w dowodzie i dał spokój .
Proszę więc o wyjaśnienie sprawy jak to jest , żeby nie było problemów .
W związku z tym, w tej sprawie wypowiedział się przedstawiciej firmy, która dostarcza nam szafki.
Furgon 3-osobowy posiada przestrzeń pasażerską i ładunkową.
W przestrzeni ładunkowej do przewozu towarów ma Pan prawo przewozić różne ładunki i towary, których łączna waga wraz z pojazdem nie przekracza DMC pojazdu.
Ponieważ wyposażenie w postaci szafek nie jest integralną częścią pojazdu bo nie jest mocowane na stałe do pojazdu, a montowane w postaci wyposażenia dodatkowego co stanowi również formę przewożonego ładunku.
Ponieważ nie jest mocowane na stałe do pojazdu to nie wymagana jest Homologacja na podstawie której zmieniają się masy w pojeździe.
Przepisy mówią wyraźnie, że masa własna pojazdu jest to masa pojazdu bez ładunku i kierowcy.
W furgonie stanowi ona masę samego samochodu bez ładunku ruchomego lub zamocowanego.
Po konsultacji z okręgową stacją oraz Importerem samochodów, zmianę w dowodzie rejestracyjnym możemy tylko dokonać zmieniając przeznaczenie pojazdu na Specjalny co nie jest dla Państwa koniecznością.
Ponieważ na tego typu produkty nie jest wymagana homologacja to nie zmieniamy masy własnej pojazdu .
Zwróciliśmy się równolegle do ITD z nurtującym Pana problemem i czekamy na odpowiedź.
W opinii Importera i Okręgowej Stacji nie ma takiej konieczności zmiany masy własnej pojazdu po zamontowaniu w nim zabudowy wewnętrznej, którą można w każdej chwili zdemontować i ta masa znowu nie będzie się zgadzać.
Ahmed - 2013-10-03, 17:42
IAAN napisał/a: | u mnie w firmie auto to VW T5 zabudowa warsztatowe szafki na aucie |
W przypadku gdyby pojazd był zarejestrowany jako samochód specjalny o przeznaczeniu warsztat wtedy ITD miało by rację . Masa szafek powinna być zaliczona do masy własnej tego pojazdu
Jeśli jest to samochód ciężarowy uniwersalny to racji ITD nie ma , możesz przewozić szafki lub ziemniaki
minimaniak - 2013-10-13, 16:19
Czy istnieje jakas mapka z wagami na drogach w Polsce . ?
yuras - 2013-10-13, 16:27
Jakaś taka ?
http://www.tirstop.pl/mapa-wag/
MAWI - 2013-10-13, 18:05
Nie iem jak u was ,ale w mojej okolicy mocno nieaktualna
Camper Diem - 2013-10-13, 18:09
MAWI napisał/a: | w mojej okolicy mocno nieaktualna |
dopisuj Wiesiek, dopisuj
Fux - 2013-10-14, 08:25
DK 5
321km parking leśny, ITD.
Odcinek Rydzyna-Leszno; jeden wpis bliżej Rydzyny jest, drugie miejsce bliżej Leszna na przeciwległym pasie. ITD.
DK 36 miejscowość Miejska Górka ok. 8km od Rawicza. ITD.
Droga 434 miejscowość Dolsk. ITD.
Tak na szybko z ostatnich podróży.
|
|