Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Płw. Iberyjski - Południową Francją na Giblartar

kola - 2013-04-28, 10:08
Temat postu: Południową Francją na Giblartar
Witam, szanownych forumowiczów.
Planujemy wyjazd na lipiec i sierpien na kraniec Europy - Giblartar.
Ktoś chcę się dołączyć?
Niemcy chcemy przeskoczyć szybkim tranzytem, Francja pięknie przyjazna kamperom,
południem Francji blisko przy morzu aż po Giblartar. Powrót raczej tą samą drogą.
W Hiszpani nie byłem, szukam informacji, czytam gdzie się da. Czy macie może jakieś sugestie aby wiedział coś co powinienem wiedzieć?
Czy stellplatze w Hiszpani sa z zasady płatne jak w Niemczech czy raczej bezpłatne lub za drobną opłatą jak we Francji?
Czy nocowanie na dziko jest bezpieczne i dozwolone?
W jakich regionach być ostrożnym?

papamila - 2013-04-28, 11:01

kola napisał/a:
wyjazd na lipiec i sierpien na kraniec Europy - Giblartar.

ciepło, nawet bardzo cieplo
kola napisał/a:
południem Francji blisko przy morzu

tłoczno, bardzo tloczno .........i liczne bramki 2,20m a nawet 1,8m
kola napisał/a:
sugestie aby wiedział coś co powinienem wiedzieć?

oczy dookoła głowy, zarówno w południowej FR i ESP bardzo dobrze rozwinięty proceder
okradania kamperów- 15 min wystarczy
kola napisał/a:
Czy nocowanie na dziko jest bezpieczne i dozwolone?

jak znajdziesz miejsce bez zakazu, znaczy wolno
a czy bezpiecznie- patrz wyżej
kola napisał/a:
W jakich regionach być ostrożnym?

we FR to całe lazurowe, w szczególności Marsylia, Perpignon,
w ESP, również badż czujny, (Girona, Barcelona)
Polecam odzałować kilkadziesiąt € i jednak stelplace lub campy.
W wątku o lazurowym koledzy podpowiadali mozliwe m postojowe,
ja dodalbym/ poleciłbym do tego m. Leukcate ew Leucate plage (opisywalem z gps)
można kilka dni beztrosko spędzić i relatywnie tanio SP (6-10€/doba)
były też dzikie free kamperowiska/komuny w własnymi nocnymi patrolami
ale dużo się pozmieniało, pozakladali szlabany, parkometry

kola - 2013-04-29, 17:59

serdeczne podziękowania za podpwiedzi.
lazurowe raczej omine z powodu tłoku, mam zamiar we francji dotknąć morza ale dopiero w Montpellier, stamtąd dalej przy morzu.
Zastanawiam się czy rowery w Hiszpani to dobry pomysł, czy aby nie za gorąco na przejażdzki. Pamiętam lato w Grecji, tam się nie da nic innego tylko lezac na plazy i to w cieniu.

Małgorzata Plawgo - 2013-04-29, 20:19

:spoko
Zgadzam się z sugestiami papamili. trzymaj się tych wskazówek.
Jeżeli lubicie ciepełko to lipiec sierpień jest dla Was :kamp
W Hiszpanii polecam trasę wzdłuż wybrzeża ,niezapomniane widoki.
Na pewno natraficie na urokliwe miejsce na nocleg przy plaży obok innych camperów.
Pamiętajcie aby nie zostawiać samochodu bez opieki przy marketach.
:kawka: Przewertuj posty o bezpieczeństwie zastosuj je a na pewno będą to udane wakacje.
Może się uda to i ja kolejny raz wyruszę ta trasą do Hiszpanii.
Kilka lat temu po spotkaniu z pewnym nieznajomym w Barcelonie musieliśmy zakończyć podróż na Hiszpanii.Giblartal został w planach z braku dokumentów , ale to nic bo wizyta na posterunku policji bezcenna :szeroki_usmiech

fortero - 2013-04-29, 20:32

ja niedawno wróciłem z hiszpani zostawiłem na godzinę campera i wyłamali mi boczną szybe w zabudowie w okolicach barcelony uważaj przy granicy z giblartarem okradają campery nawet na pseudo płatnych parkingach przy granicy
majmarek - 2013-04-30, 08:48

przed Montpellier możesz dotknąć morza na Camarque - plaza jak beton dojezdzasz do samej wody i mozna bezpiecznie nocować.
gdyby to był inny miesiąc to pewnie bym dołączył ale tutaj rację ma papamila.
wrzesień -pażdziernik chcę przerobić z france passion ?
bon voyage et bon chance!!!!!!!!!!!!!!!
mm

gryz3k - 2013-05-01, 00:41

Na południu Hiszpanii trudno jest znaleźć coś na dziko. Wybrzeże raczej zabudowane. Temperatury latem hardcorowe. O 4 rano mieliśmy nad morzem 36 st. :shock:
Ja byłem z przyczepą kempingową. Zostawiałem ją gdzie popadło i na szczęście obyło się bez przygód. Przy granicy z Gibraltarem stała cały dzień przy ulicy. Nie czytałem wtedy jeszcze CT i nie wiedziałem, ze mam się bać :roll:
Jak zajedziesz tak daleko to polecam zahaczyć o Portugalię. Dla mnie dużo fajniejsza niż Hiszpania i klimat latem bardziej do życia. :spoko

fortero - 2013-05-04, 21:31

ja przez 5 miesięcy stałem na południu całym w hiszpani i nie zauważyłem problemu z postojem na dziko camperem jeżdże od 12lat do hiszpani ale zgodzę się że jest coraz mniej ale bez przesady za almerią jest dużo fajnych miejsc owszem w lato hiszpania to masakra w portugali jest przjemniej pozdrawiam
kola - 2013-05-05, 09:27

Cytat:
wrzesień -pażdziernik chcę przerobić z france passion ?

jechaliśmy z france passion w lecie 2011, świetna sprawa, namiary na miejsca postoju u milych gospodarzy winiarni czy gospodarstw rolnych. Miło, bezpiecznie, winka pod dostatkiem. Polecam