|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - Wymiana silnika
prezes1960 - 2013-04-29, 11:41 Temat postu: Wymiana silnika Tak ,wiem że temat był wałkowany już kilkakrotnie ,ale nie doczytałem się tych wiadomości których potrzebuję .Mianowicie ,mam silnik 2.5 bez sprężarki,chcę go wymienić na 2.8 idTD.Co potrzebne jest do wymiany ,chodzi o to że mam sam silnik 2.8 bez skrzyni.Czy przy wymianie silnika 2.5 na 2.8 td jest konieczna wymiana skrzyni (mam skrzynię 5 biegów )następnie czy trzeba zmienić półosie napędowe oraz koła ,czy może zostawić stare elementy ale czy wtedy wytrzyma stara skrzynia i czy pasuje do silnika 2.8.Co z przełożeniami ,mam koła 14"?.Tak tych pytań jest jeszcze wiele, ale te są najważniejsze.Mam w swoim wspomaganie i podwozie 14.
JaroW - 2013-04-29, 12:07
Witaj
potrzebujesz dawce ze wszystkimi podzespołami.
Sam silnik to za mało .
Wywalasz stary silnik i w miejsce starego dajesz nowy ale w nowym 2.8 idtd
jest inna elektryka czujnik,i skrzynia biegow, węże , belka z zawieszeniem jest inna i wspomaganie , mocowanie alteratora jest inne inny alternator..koła 15 cali lub 16 cali dużo za dużo róznic konstrukcyjnych.
DAWCA TYLKO DAWCA CIE RATUJE.
ps.silnik nic nie daje jak masz zajechany silnik to w mniejsce starego dajesz taki sam.
prezes1960 - 2013-04-29, 13:30
JaroW, dzięki ,zrozumiałem że wymienia się cały zespół napędowy ,zastanawia mnie tylko skrzynia biegów a w zasadzie sama dźwignia zmiany biegów (mechanizm ).Nie wiem jak jest w nowszych modelach ,ale słyszałem że mechanizm jest na linki ?!Wygląda na to że łatwiej jest wstawić silnik2.5 z turbiną.
eMWu - 2013-04-29, 13:47
prezes1960 napisał/a: | Wygląda na to że łatwiej jest wstawić silnik2.5 z turbiną. |
duzo łatwiej. ale czy wyjscie ze skrzyni 2,.5 sie dogada z blokiem 2,8? reszte sie dorobi a 2,8 idtd to prosty silnik jeszcze jesli chodzi o sterowanie.
prezes1960 - 2013-04-29, 13:58
eMWu, myślałem o silniku 2.5 ze turbo z tego samego rocznika .Co prawda moc niewiele większa ale jak mam remontować to lepiej ten z turbo.Jnną sprawą jest silnik po 94 roku,przy tym silniku nie wiem czy wystarczy wymiana samego silnika???właśnie tu są pytania!!!.
eMWu - 2013-04-29, 14:24
to mialem na mysli tylko jak zwykle pojechałem skrotem.
A co gdyby wrzucic głowice i inne szpeje z 2,5 TD do 2.5D? roznica mocy nie jest przepastna "dół" powinien wytrzymac. Wczoraj robilem pierwszą trase mnoim "nowym" nabytkiem i ... i fajnie sie jedzie jak pusta droga. ale przy duzym ruchu trzeba miec nerwy na wodzy. Mocy przybywaj...
WINNICZKI - 2013-04-29, 23:30
Rozmawiałem o tym z mechanikami (mam ten sam problem)Podobno 2.5 TD ma inny kształt denka tłoka,myśle,że jest rozprężony w stosunku do D.Trzeba by było zmienić również tłoki. Dół silnika musi mieć inną pompę olejową( TD ma chodzenie tłoków od spodu olejem) Stary pozostaje tylko blok silnika. Dużo przeróbek. lepiej wsadzić 2,5 TD od nowszej wersji,podobno to da sie wykonać.
eMWu - 2013-04-30, 08:25
tylko co ze skrzynią biegów... jak od nowszej wersji to sterowanie jest zupelnie inne. Czy blok nowszego 2.5td pasuje do starej skrzyni?
WINNICZKI - 2013-04-30, 09:20
StasioJola jest absolutnym specem w tej materii,warto zasięgnąć jego opinii.
StasioiJola - 2013-04-30, 13:41
Specem od przekładki , ale już w nowszym modelu po 1994r jest JaroW i Sławek Dehler bo oni sami przekładali silniki w swoich kamperkach. Jest tak jak Jarek pisze -szukac całego dawcy z kompletem oprzyrządowania. W Waszym modelu- myślę tu o modelu do 94 roku- szukać silnika 2,5TD- będziecie mieli 95KM i to jest wszystko co można zrobić. Inne przeróbki no nowszego typu silniki typu 2.5 TDi czy 2,8 iTdT nie zdadza egzaminu!!
SlawekEwa - 2013-04-30, 18:07
StasioiJola napisał/a: | i Sławek Dehler |
Stasiu jakie był kod cyfrowy silnika 1.9TD w starszym modelu /Dukato I/?
StasioiJola - 2013-04-30, 23:36
Po 01.1989r montowany był w Ducato 1.9 Turbo Diesel o pojemności 1930cm3 60Kw/82PS o symbolach 280A 1.000.
SlawekEwa - 2013-05-01, 08:09
Stasiu masz rację. Założyć coś dużo mocniejszego= marne szanse
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fiat_Ducato#Silniki
Tu można poczytać
samotny wilk - 2014-01-03, 15:03 Temat postu: Wymiana silnika w Ducato I Dotyczy: wymiany silnika w Ducato I
Jestem zaintersowany wymianą silnika w Ducato I - 1,9 D z 1992 r. na 2,5 TD.
Mój silnik 1,9 D ma przejechane zaledwie 105 tyś. km.
Proszę o pomoć w zakresie:
- gdzie można nabyć używany, ale w dobrym stanie silnik 2,5 TD ?
- kto wie, gdzie (w którym warsztacie) mogę dokonać takowej zamiany ? Najlepiej by było gdyby warsztat znajdoał się w Warszawie lub okolicach. Jeżeli będzie w dalszej odległości, to też jestem zdecydowany. Proszę o adresy takich warsztatów,
- jaki może być koszt zakupu silnika 2,5 TD oraz koszt wymiany silnika ?
Chce już na wioisnę (kwiecień 2014 r.) wyruszyć w siną dal z nowym silnikiem.
Pozdro
Andrzej
przemo.d - 2014-01-03, 15:32
Najtaniej to Ci wyjdzie kupić całe ducato z silnikiem który chcesz zamontować..
W takim przypadku nie będzie dużych kłopotów z przekładką i większość warsztatów się tego podejmie;) -> inaczej to będzie niekończąca się ilość zakupów drobnych i grubszych; niepasujących lub brakujących elementów..;)
Na koniec zrobisz wyprzedaż pozostałych gratów, ja bym tak to zrobił .
Powodzenia.
papamila - 2014-01-03, 16:11
Andrzej5707 napisał/a: | silnik 1,9 D ma przejechane zaledwie 105 tyś. km. |
jesli faktycznie to ma taki przebieg to Twego życia nie starczy aby go zajechać
po zmianie wiele wiecej (lepiej, szybciej nie będzie, może odrobinę ciszej
a kosztów co nie miara
eMWu - 2014-01-03, 16:29
chyba ze dawca b.tani a robocizna wlasna/po znajomosci. ale szanse na taki stan silnika jaki jest teraz minimalne.
samotny wilk - 2014-01-03, 20:39
Mam świadomośc, że to b. trwały motorek. Jednak poruszanie się nim z V max ok. 75 km/h daje mocno w kość. Z Warszawy do Cisnej jechałem prawie 11 godz.
Spotykam kolegę, który podobnie do mnie ma też mwolnossący 1,9 D. Odcinek 220 km pokonuje ok godziny szybciej ode mnie. Jego kamperek swobodnie osiąga nawet ponad 100 km/h. Dla mnie to kosmos, nieosiągalny.
Po każdej dłuższej podróży jestem wykończony. Może trzeba dokładnie sprawdzic stan techniczny mojego kamperka: chłodnica, luzy zaworowe, moment wtrysku itd.
Jest jakiś "dobry" fachowiec od DUCATO I ?
Dajcie namiary (W-wa i okolice, ale jak trzeba, to pojadę i nim nawet do Szczecina). Oby tylko odzyskał "jakąś" moc.
Na forum jest kilka osób, ktore dokonały zamiany motorka. Jednak jeszcze nikt nie zajął w przedmiotowej sprawie stanowiska.
Pomóżcie
SlawekEwa - 2014-01-03, 20:49
Andrzej5707 napisał/a: | Na forum jest kilka osób, ktore dokonały zamiany motorka. Jednak jeszcze nikt nie zajął w przedmiotowej sprawie stanowiska |
Wymieniłem jestem b. zadowolony o jakie stanowisko Ci chodzi?
eMKa - 2014-01-03, 20:55
Gdybyś chciał 1,9TD to mam cały samochód Lancie Dedrę. Silnik pracuje aż miło.Samochód jeżdżący, zarejestrowany, ale to nadal nie 2,5.
Będzie bardzo ciężko znaleźć 2,5 TD,prędzej 2,8, ale musiałbyś wymienić cały zespół napędowy, no nie wiem....
eMKa - 2014-01-03, 20:57
Sławek, sam wymieniłeś, kosztów przekładki nie liczysz
SlawekEwa - 2014-01-03, 21:08
eMKa napisał/a: | Będzie bardzo ciężko znaleźć 2,5 TD, |
http://allegro.pl/silnik-...3817809965.html
http://allegro.pl/fiat-du...3800943627.html
http://allegro.pl/silnik-...3808675859.html
http://allegro.pl/silnik-...3812950132.html
http://allegro.pl/silnik-...3816361244.html
http://allegro.pl/ducato-...3822082038.html
samotny wilk - 2014-01-03, 21:08
Do: SlawekEwa
Pytasz o stanowisko. Wyżej już o ty napisałem, ale teraz powtórzę:
"Proszę o pomoć w zakresie:
- gdzie można nabyć używany, ale w dobrym stanie silnik 2,5 TD ?
- kto wie, gdzie (w którym warsztacie) mogę dokonać takowej zamiany ? Najlepiej by było gdyby warsztat znajdoał się w Warszawie lub okolicach. Jeżeli będzie w dalszej odległości, to też jestem zdecydowany. Proszę o adresy takich warsztatów,
- jaki może być koszt zakupu silnika 2,5 TD oraz koszt wymiany silnika ?".
Ty "SlawekEwa" jesteś już po takowej wymianie motorka. Gdzieś to robiłeś ?
Może conieco podpowiesz ?
SlawekEwa - 2014-01-03, 21:16
Andrzej5707 napisał/a: | Gdzieś to robiłeś |
http://www.camperteam.pl/...wymiana+silnika
samotny wilk - 2014-01-03, 21:17
Do: SlawekEwa
Dzięki za namiary na Allegro na silniki.
Teraz czas na adresy warsztatu (warsztatów). Ja pytałem w Warszawie i w Legionowie o kwestię ewentualnej wymiany. Nikt nie chciał podjąć się żadnej wymiany.
SlawekEwa - 2014-01-03, 21:20
Pogadaj z Grzesiem gino on zna różnych majsterklepków w W-wie
IAAN - 2014-01-03, 21:24
nie mylcie pojęć kolega pyta o ducato I
nie o II Sławek zrobił przekładkę na II
najtaniej bedzie kupić całe auto ducato I i zrobic przekładkę jednak może być cięzko znależć 2,5TD z jedynki w dobrym stanie
trzeba zmienić skrzynie i całe zwieszenie
JaroW - 2014-01-03, 21:41
Witam
Panowie przecież chodzi o DUCATO 1981-1994
A reszta panów doradza silniki z DUCATO po roku 1994
do tego auta co kolega chce zabudować 2.5 td to silnik o symbolu
SOFIM 8140.27 o mocy 95KM i takiego trzeba szukać
a nie SŁAWKU z DUKACIAKA 2
IAAN - 2014-01-03, 21:51
http://tablica.pl/oferta/...html#6b6d4e6dc9
np.auto tutaj plus drugie tyle za przekładkę
samotny wilk - 2014-01-04, 12:48
Masz całkowitą rację "JaroW".
Mnie rzeczyeiście chodzi o DUCATO I do 1994 r. Chcę zakupić używany silnik o pojemności 2.5 TD i mocy 95 kM.
Sporo o nim czytałem. Wszystkie opinie o tym motorku są pozytywne.
Ale widzę na Allegro, że nie obędzie się bez zakupu całego starego autka. W ten sposób pozyskam tez pozostały osprzęt np. skrzynię biegów, elementy zawieszenia itd.
"JaroW" powiedz, gdzie kupić taki ładny motorek, jak ten na zamieszczonym zdjęciu ?
A może znasz namiary na warsztat, który podejmie się takowej zamiany silników ?
W międzyczasie doradzono mi dokładne sprawdzenie obecnego motorka 1,9 D.
Być może po dokładnym sprawdzeniu motorka i jego regulacji odzyska on właściwą moc.
Może trzeba dokładnie sprawdzic: chłodnicę : luzy zaworowe, moment wtrysku itd.
Jest jakiś "dobry" fachowiec od DUCATO I ? Podajcie namiary na Warszawę i okolicę. Jesli będzie gdzieś dalej, to też jestem zdecydowany. Oby pomógł.
Być może zamiana silnika okaże się niepotrzebna ?
samotny wilk - 2014-01-04, 12:51
Andrzej5707, IAAN, IAAN,
A gdzie dokonać zamiany silników ? Podaj adresy zakładów, o ile takie znasz.
samotny wilk - 2014-01-04, 13:00
eMKa, dzięki za ofertę sprzedaży samego silnika. Ale mnie chodzi o cały komplet tj. motor + skrzynia biegów + osprzęt.
JaroW - 2014-01-04, 13:19
Andrzej5707 napisał/a: | Masz całkowitą rację "JaroW".
Mnie rzeczyeiście chodzi o DUCATO I do 1994 r. Chcę zakupić używany silnik o pojemności 2.5 TD i mocy 95 kM.
Sporo o nim czytałem. Wszystkie opinie o tym motorku są pozytywne.
Ale widzę na Allegro, że nie obędzie się bez zakupu całego starego autka. W ten sposób pozyskam tez pozostały osprzęt np. skrzynię biegów, elementy zawieszenia itd.
"JaroW" powiedz, gdzie kupić taki ładny motorek, jak ten na zamieszczonym zdjęciu ?
A może znasz namiary na warsztat, który podejmie się takowej zamiany silników ?
W międzyczasie doradzono mi dokładne sprawdzenie obecnego motorka 1,9 D.
Być może po dokładnym sprawdzeniu motorka i jego regulacji odzyska on właściwą moc.
Może trzeba dokładnie sprawdzic: chłodnicę : luzy zaworowe, moment wtrysku itd.
Jest jakiś "dobry" fachowiec od DUCATO I ? Podajcie namiary na Warszawę i okolicę. Jesli będzie gdzieś dalej, to też jestem zdecydowany. Oby pomógł.
Być może zamiana silnika okaże się niepotrzebna ?
|
http://www.gumtree.pl/cp-...awete-550752332
Tylko jedno ale one maja powyżej 300 tyś km
więc trzeba mieć pewnego dawce albo robic od razu mały remoncik.
wiesz co ja ci radzę kupić silnik 1.9 td i zrobić dokładkę do twojego tylko głowica i turbo..
i powinien odzyskać wigor..
co prawda 1.9 td ma 82 konie ale 110 km to jechał bez problemu np mój.
Forest - 2014-01-04, 17:26
Nię chcę się mądrzyć ale powinieneś przede wszystkim sprawdzić stan techniczny silnika i auta. Istotnym elementem jest tutaj pompa i wtryski, zresztą już to ktoś doradzał. Ja posiadam silnik 1,9 td (82 KM) i miałem podobne problemy do Twoich. Prędkość max to 100km/h - myślałem że tak ma być ale... Doradzono mi pojechać do pompiarza, który sprawdził pompę, przestawił kąt wtrysku i jest ok. Autko ma klimatyzację i śmiga teraz bez oporu 125km/h, a do setki to przyjemność. Jest zdecydowanie ciszej. Koszt pełnej regeneracji to ok 800zł.
Pozdrawiam
samotny wilk - 2014-01-04, 17:45
"forest07" dobrze gadasz.
Też tak uważam, najpierw muszę sprawdzić i to dobrze stan technicznu silnika. Już sporo naczytałem się, że wiodącę w tym temacie mogą być pompa i wtryski.
Może Ty "forest07" wskażesz mi adres dobrego pompiarza ?
Forest - 2014-01-04, 20:25
W Warszawie to nie wiem, ale dopytaj w serwisach, wbrew pozorom jest to dość powszechna usługa. Ja naprawiałem u gościa ( okolice Krosna) który zajmuje się serwisowaniem pomp Bocha i z tego żyje. Po drogach jeździ masę aut wyposażonych w podobne urządzenia. Pompa w dieslu to kluczowa sprawa. Popytaj najlepiej właścicieli - użytkowników starszych aut dostawczych, najlepiej ducato, jumper czy boxer. Te modele miały takie same silniki. Jeżeli istotnie Twoje autko ma przejechane zaledwie 105 tys., to nie szukaj kosztów. Gwarantuję, że problem leży ww elementach, a po naprawie auto nabierze wigoru
JaroW - 2014-01-04, 22:24
Panowie ale jest jedno ale nasz kolega ma tylko 1.9 Deee
Więc dużo nie nawojuje
"z pustego i Salomon nie naleje.."
Zwykłe D nie jeździ tylko się toczy..
|
|