Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grupa Hymer - Problem z podwójnie lecącą wodą

1kornik21 - 2013-05-01, 11:16
Temat postu: Problem z podwójnie lecącą wodą
Dzisiaj rano przy porannym śniadaniu, zauważyliśmy że w czasie kiedy jest włączony kran w zlewie w kuchni ze spłuczki w toalecie również leci woda. W momencie jak zamknę kran woda w spłuczce przestaje lecieć. To samo z prysznicem, jak jest włączony w WC leci woda. Jak wyłącze cisza i spokój. Trochę kłopotliwe, bo w podróży trzeba co chwile opróżniać kasetę z WC. Co może być powodem i jak to można naprawić? Będę wdzięczny za poradę.
makdrajwer - 2013-05-01, 12:40

W spłuczce jest elektrozawór otwierający dopływ wody w momencie naciśniecia spłuczki. Najprawdopodobniej zawiesił sie on w pozycji "otwarty " wiec za każdym włączeniem pompki będzie się lała woda do kibelka.
1kornik21 - 2013-05-05, 18:46

Tak też sam podejrzewałem, że zawór w spłuczce coś nawala. Nie ma pojęcia jak się do niego dostać. Domyślam się że z poziomu łazienki a nie otworu na kasetę. Poproszę o poradę w którym miejsce on może się znajdować i jak go "odwiesić"
marekoliva - 2013-05-05, 22:09

Wyjmij pojemnik na papier toaletowy a dostaniesz się do zaworu
1kornik21 - 2013-05-06, 11:00

Drodzy Koledzy, niestety nie mam żadnego pojemnika na papier toaletowy. Wklejam zdjęcia z mojego kampera. Mam nadzieję, że to będzie bardziej pomocne abyście mi doradzili gdzie zlokalizować ów zawór.
ARCADARKA - 2013-05-06, 11:38

No super,,, :bigok ,,,,że w końcu ,zacząłeś od głowy :haha: ,podaj nr Thetforda które C :haha: ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,może jakieś techniczne dane podsunę ,,,,,,,,,,,ale proponuje podjedź do najbliższego serwisu kamperów ,,,,,,,,,to ci profesjonalnie pomogą ,,,,,chyba :bigok
łoś - 2013-05-07, 00:49

Zawór mógł się zaciąć z powodu osadu kamienia.
Spróbuj preparatów do ekspresu do kawy. Wlej w zbiornik, puść wodę i zakręć na dobę.
Powtórz kilka razy grzejąc wodę.

Camp77 - 2013-06-21, 15:43

Temat przerabiałem osobiście. Usterkę miałem podobną w Hymerze. Toaleta z pojemnikiem na papier toaletowy. Koledzy mają racje - elektrozawór. Nie pomogły żadne
zabiegi czyszczenia. Mam jedną centralną pompę wody która zasila zarówno baterię łazienkową jak i baterię kuchenną i oczywiście spłuczkę WC. Przy otwarciu którejkolwiek
baterii - miska klozetowa napełniała się wodą. Nadto bez otwierania jakiejkolwiek baterii napełniania się podczas jazdy w wyniku wytworzonego podciśnienia. :gwm
Rozwiązaniem tymczasowym było wstawienie ręcznego zaworu przelotowego GARDENY na przewód zasilający spłuczkę. Przy jego ręcznym zamknięciu usterka ustała. Spłukiwanie odbywało się prysznicem łazienkowym. :wyszczerzony:
Diagnoza uszkodzony elektrozawór. Zawór ten zdobyłem w ELKAMPIE i problemy ustały.
Zawór ręczny z GARDENY pozostał jako awaryjny. Oczywiście jest w pozycji "otwarty". :spoko