|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Poduszka silnika czy skrzyni?
scuter0 - 2013-05-02, 17:07 Temat postu: Poduszka silnika czy skrzyni?
Jako ze musialem szybciej zakonczyc weekend majowy w dniu wczorajszym po kilkudniwym pobycie nad naszym morzem obralem cel na swoj dom.Niestety w drodze powrotnej wystapily male problemy. Przy jezdzie na 4 i 5 biegu przod auta wpadal w duze wibracje.Sprawdzilem kola przykrecone,powietrze jest,przy hamowaniu i w czasie jazdy zadne wibracje nie sa przenoszone na kierownice. Przy jezdzie powyzej 80 problem ustepuje,ale po zciagnieciu nogi z gazu i ponowne przyspieszenie kola(takie mialem odczucia)zdawaly sie latac na lewo i prawo.Moze ktos mial podobny problem jakies sugestie i rady .Pod auto jeszcze sie nie kladlem,na razie leje
gino - 2013-05-02, 18:29
prawdopodobnie łożysko półosi...
prawa,dłuższa półoś, w połowie swojej długości ma łożysko/podporę...czasem potrafi wypaść ze swojego gniazda...wtedy wyczuwalna jest dość mocna wibracja,,,
scuter0 - 2013-05-02, 19:54
Dzieki za podpowiedz,tego nie bralem pod uwage
marekoliva - 2013-05-02, 23:03
Raczej na pewno łożysko o którym pisze GINO, rozsypało mi się w poprzednim kamperku, objawy były takie jak opisujesz. Naprawa w miarę prosta i nie kosztowna.
sławek w. - 2013-05-06, 09:06
gino napisał/a: | prawdopodobnie łożysko półosi...
prawa,dłuższa półoś, w połowie swojej długości ma łożysko/podporę...czasem potrafi wypaść ze swojego gniazda...wtedy wyczuwalna jest dość mocna wibracja,,, |
Niekoniecznie - trzeba zobaczyć czy w ogóle ma podporę, mój nie ma - wymieniałem teraz i pierwsze pytanie w sklepie było czy półoś z podporą czy bez. Też byłem mocno zdziwiony po sprawdzeniu okazało się, że nie ma.
scuter0 - 2013-05-06, 19:38
Okazalo sie ze u mnie niema takowego lozyska.Wlasnie przedchwila zakonczylem demontaz okazalo sie ze walnieta jest poduszka skrzyni ta ktora jest pod filtrem powietrza.Guma odchodzi od metalu da sie ja dosyc lekko skrecac rekami.Jutro wrzuce fotki bo bede mial pytanie odnosnie skladania jej bo troche zaniepokoilo mnie w jaki sposob byla zamontowana.Pozdrawiam
scuter0 - 2013-05-08, 18:08
Witam zamieszczam zdjecie nieszczesnej poduszki i mam pytanie czy podkladki zaznaczone przezemnie powinny byc umieszczone prawidlowo tak jak strona czarna czy czerwona
CORONAVIRUS - 2013-05-08, 18:13
Jeśli to są dystanse ( dystansy ) to powinny być po czarnej stronie mocy a jeśli podkładki to po czerwonej ....
TomekW - 2013-05-09, 12:13
Nawet jeżeli nie ma podpory, takie wibracje może dawać zacierający się przegub wewnętrzny półosi (od strony skrzyni biegów). Miałem kiedyś taki przypadek w Peugeocie 406; przy dodawaniu gazu kierownica wyrywała się z rąk. Mieszek na półosi był pęknięty i przegub zaczął się zacierać. Na szczęście obyło się bez wymiany półosi, wystarczyło przegub wyczyścić i nasmarować.
scuter0 - 2013-05-09, 12:32
Tak tylko u mnie na kierownice nie byly przenoszone zadne wibracje
marekoliva - 2013-05-09, 23:42
Aby to była tylko poduszka, co prawda u mnie oprócz wibracji słychać było dzwonienie z okolicy skrzyni.
scuter0 - 2013-05-14, 12:40
Wyzej wymieniona poduszke zamontowalem w sobote,jako ze troche zmoklem nie bylo tez czasu na probna jazde,wiec odbylem ja dzisiaj.Wszystko ok. Dzieki wszystkim za podpowiedzi
|
|