Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Zrób to sam - Elektryczny generator iskry - Lodówka, Kuchenka

xr5pl - 2013-05-04, 19:15
Temat postu: Elektryczny generator iskry - Lodówka, Kuchenka
Miałem zepsute pstrykadło którym zapalało się gaz w lodówce raz iskra była raz nie kciuk mi odpadał ... Postanowilem wymienić to na "generator iskry" do kuchenek jakie mamy w domu.

Generator iskry posiada 4 wyjscia wysokiego napiecia więc aby je wykorzystać ,dokupiłem jeszcze 2 iskrowniki które zamontowałem obok palników kuchenki gazowej.
Włacznik chwilowy zamontowałem na panelu lodówki. Zasilanie generatora z puszki za lodówką .
Pamiętajcie aby nie wiercić otworów pod iskrowniki zbyt blisko palnika iskra jest mocna 10mm odstępu nie stanowi dla niej problemu. Udało się mi to wszystko spasować i pięknie działa zarówno lodówka jak i kuchenka a kciuk nie boli :ok Kuchenka zapala od pierwszego strzału ,al lodówka ciężko wyczuć ale za drugim może trzecim pstryknięciem.

ceny
- generator iskry 29.90zl (uważajcie bo w opisach na allegro piszą 12v, a sa na 230V)
- 3szt. iskrownikow 6,40zl

reszta znaleziona w piwnicy.
Pomysł nie jest nowy ale ja sam na niego wpadłem.

i jeszcze rysuneczek za który mnie wyśmiejecie (fotki z internetu) :oops:

Uploaded with ImageShack.us

WINNICZKI - 2013-05-04, 22:34

Super patent,zaraz montuje u siebie. :spoko
marmur - 2013-05-04, 23:15

Dobry temat. Kciuk rzeczywiście czasami potrafi zaboleć.

Właśnie kupiłem do mojego bolida dwupalnikową kuchenkę Amica z zapalaniem w pokrętle. Wszystko fajnie tylko że potrzebuje zasilania 220V. Też będę kupował generator iskry z Miflexu na 12V
Model W09-2A. można go dostać tu: http://www.tme.eu/pl/deta...ory-wn/miflex/.

Dostępne są również modele z 4 i 6 wyjściami.

Również użytkownicy ogrzewaczy Trumy mogą być tym zainteresowani.

gino - 2013-05-05, 06:37

dobry patencik...brawo
stawiam zasłużone :pifko :spoko

xr5pl - 2013-05-07, 13:57

dzięki koledzy :spoko

Uploaded with ImageShack.us