| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Dethleffs - Bezpieczniki - gdzie szukać
Forest - 2013-05-09, 22:17 Temat postu: Bezpieczniki - gdzie szukać Mam następujący problem. Dzisiaj naprawiając lampkę przy szafce spowodowałem zwarcie w instalacji, co spowodowało ( prawdopodobnie ) spalenie jakiegoś bezpiecznika, a nie wiem gdzie go szukać. Nie działają trzy lampki po stronie kierowcy. Na panelu kontrolnym bezpieczniki automatyczne są wciśnięte. Pomóżcie bo nie mam pomysłu. Zabudowa to dethleffs z 1996 A 5420.
marekoliva - 2013-05-09, 22:30
W schowku w kabinie sprawdzałeś?
Forest - 2013-05-09, 22:41
Tak tam sprawdzałem. Niby wszystkie ok
marekoliva - 2013-05-09, 22:45
Są jeszcze montowane bezpośrednio na kablach pod deską rozdzielczą, ale nie sądzę aby były tam od oświetlenia.
kaimar - 2013-05-10, 07:39
Po którymś z foteli w kabinie kierowcy
Forest - 2013-05-10, 07:50
Sprawdzę obyś miał rację....
Dzięki
marekoliva - 2013-05-10, 11:14
fakt pod fotelem kierowcy jest kilka bezpiecznikow
Forest - 2013-05-10, 12:16
Oby tam były. Na razie nie mogę sprawdzić. A jak nie będzie to gdzie szukać?
tadek27 - 2013-05-10, 19:23
Panowie , czy mi się wydaje czy forest pisze o lampce w szafce zamudowy ?
jeżeli o nią chodzi to kolego szukaj bezpiecznika na energoblocku. one odpowiadają zabezpieczają zabudowę.
lepciak - 2013-05-10, 19:34
StasioiJola ma chyba takiego samego Dethleffsa. Bezpieczniki znalazłem u niego w energobloku fabrycznie zainstalowanym w szafie stroną z bezpiecznikami do półki. Wymiana bezpieczników to demontaż energobloku. Wykonałem specjalną konstrukcję aby bezpieczniki były zawsze widoczne i dostębne. Może poproś o fotkę.
Forest - 2013-05-10, 22:17
Dzięki Panowie, ale po 3 godz sprawdzania i szukania - poddałem się. Długo by pisać na ten temat. Oczywiście chodziło o zabudowę, która teoretycznie powinna być zabezpieczona bezpiecznikami automatycznymi znajdującym się na panelu sterowniczym na kokpicie. Są tam 4 bezp. 2 obwody światła lodówka oraz jeden wolny. Niestety bezpiecznik prawdopodobnie nie zadziałał i musiało coś paść w energobloku. Wymontowałem go oczywiście- znajduje się pod kokpitem po stronie pasażera ale tam nie ma bezpieczników. Zrobiłem więc odczep z obwodu pompki wodnej i zadziałało. Tylko zastanawia mnie dlaczego bezpiecznik nie zadziałał, a może jednak jest jeszcze w innym miejscu ? Dziękuję za odzew i próbę pomocy.
Malefisto - 2013-05-14, 16:57
Mam w tym samym miejscu energoblok u mnie nei działał bojler okaząło się ze odczepił się poin we wteyczce i nie stykał z gniazdem, sprawdż czy prąd dochodzi na przewód od lampek dochodzący do energobloku.
|
|