|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Zakup kampera za granicą
ziomek - 2013-05-11, 19:31 Temat postu: Zakup kampera za granicą Witam wszystkich kamperowiczów.
Od ponad dwóch godzin czytam wątki w tematach "Kupujemy kampera".
Czym więcej czytam tym mniej wiem. Nie będę pytał o akcyzę ponieważ zostało duuuuużo powiedziane.
Bardzo proszę o informację.
Będę przywoził kampera zakupionego w autohausie w Niemczech.
Jakie dokumenty muszę załatwić na miejscu w Niemczech?
Wyrejestrowanie, żółte tablice, co jeszcze ??? - ile to kosztuje ?
Jakie dokumenty powinienem dostać od sprzedawcy ?
No i faktura. Jeżeli komis wystawi mi fakturę - jak to wygląda u nas jeżeli chodzi o VAT?
Kupuję kampera jako osoba fizyczna. Mam nadzieję, że nie będę płacił żadnego VAT'u ?
Czy jakies dodatkowe opłaty wnoszę po stronie niemickiej. Kamper jest bardziej niż pełnoletni.
Pozdrawiam i czekam nieciepliwie na odpowedź.
Wieluniak_1 - 2013-05-12, 16:47
W Niemczech musisz załatwić wyrejestrowanie, tablice wyjazdowe, ubezpieczenie - koszty w zależności od land'u (max płaciłem do tej pory 150 euro, ale i dużo mniej też płaciłem).
Musisz mieć fakturę lub umowę kupna-sprzedaży (komis da ci raczej fakturę , ich nazwa to rechnung) oraz brief.
W Polsce zapłacisz chyba 150 zł za zaświadczenie w urzędzie skarbowym, vat nie płacisz. Nie wspominam o tłumaczeniach, akcyzie i opłacie rej w Polsce
Thom - 2013-05-13, 08:27
Ponadto na tablice "zjazdowe" będziesz miał wystawiony taki różowy dokument
przypominający dowód... będzie Ci to potrzebne do zrobienia przeglądu bo
od tamtego roku aby tego dokonać diagnosta musi mieć auto z tablicami...
jeśli go nie będzie to będziesz musiał załatwiać w dziale komunikacji nasze
próbne tablice...
ja miałem te zjazdowe i ten różowy dowodzik, ale nie wiedziałem, że na niemieckich
mogę to zrobić i jak mi powiedzieli, że muszą być tablice to kazali kupić próbne...
jak coś jestem do dyspozycji w razie pytań... pisz na PW
@ndrzej - 2013-05-13, 10:54
W Niemczech kupowałem dwie przyczepy i dwa kampery. Za każdym razem w wyrejestrowaniu ich i ubezpieczeniu na drogę oraz zakupie tablic rejestracyjnych pomagali mi sprzedający. Wszystkie formalności w tamtejszych wydziałach komunikacji trwały od jednej do dwóch godzin max. Po powrocie do Polski nie miałem nigdy problemów z brakiem jakiegokolwiek dokumentu. Po prostu - zwykła niemiecka dokładność i porządek w papierach!
ziomek - 2013-05-13, 18:58
Dziękuję wszystkim za informacje
Socale - 2013-05-13, 20:59
@ndrzej napisał/a: | ...
zwykła niemiecka dokładność i porządek
|
A przede wszystkim logika i kompetencja - w PL króluje interpretacja typu widzimisię + antonim tego co w D
Witek G - 2013-05-14, 08:25
tu znajdziesz duzo ciekawych informacji. miłej lektury, pozdrawiam
http://motofinanse.pl/import-samochodow
ziomek - 2013-05-15, 00:02
Witek G - dzięki. Przedstawiona jest cała ścieżka
ziomek - 2013-05-26, 15:13
Obiecuję, że w kolejnych postach nie będę wymieniał wszystkich krajów jakie znam, z których mógłbym ściągnąć kampera. Sytuacja jest już w miarę klarowna.
Niemniej bardzo proszę o wskazówki dotyczące wszystkich dokumentów muszę mieć aby ściągnąć kampera z Holandii - żebym nie miał problemów przy zarejestrowaniu
Jak wygląda sprawa tablic rejestracyjnych wyjazdowych, gdzie je załatwić oraz ubezpieczenia na czas podróży. Jaki jest koszt na miejscu w NL: dokumentów, tablic, ubezpieczenia.
Dziękuję
Socale - 2013-05-26, 18:39
ziomek napisał/a: | Witek G - dzięki. Przedstawiona jest cała ścieżka |
Nie do końca zgodna z prawdą:
"Następnie należy nabyć obowiązkowe ubezpieczenie samochodu (OC) na czas podróży do Polski."
Bzdura.
Tablice z żółtym paskiem ważne są na terenie Unii i obligatoryjnie jest z nimi ubezpieczenie na ten obszar w ważnym okresie.
Można je wykupić w Niemczech a pojechać po auto gdziekolwiek w Unii.
.
Sprowadzałem auto z USA, przypłynęło do Gdyni a do domu dojechałem na jego własnych kołach, właśnie na takich tablicach.
.
Pełną procedurę od namiaru auta do zarejestrowania w PL opisałem w ogromnym opublikowanym artykule http://www.tajemnicevoyagerow.inten.pl/index.php
Witek G - 2013-05-27, 09:20
było by miło gdybyś podał linka bezpośrednio do swojego opublikowanego artykułu.
Warto zbudować coś na kształ "ABC zakupu za granicą"
Pozdrawiam
Argo - 2013-05-27, 09:42
Wystarczy wpisać w Google hasło import samochodu z np. Holandii i mamy wszystko podane na tacy http://unfallwagen.net/przepisy/wedlug_krajow/4/
Tworzenie nowego tematu jest bez sensu, niedopieszczeni zaraz go zaśmiecą swoimi teoriami.
Socale - 2013-05-27, 11:33
Witek G napisał/a: | było by miło gdybyś podał linka bezpośrednio do swojego opublikowanego artykułu.
... |
Zonk.
Moje konto jest tam już dawno nie aktywne. Nie pamiętam hasła i nie dokonywałem corocznych opłat na konto forum.
Założenie nowego konta i jego aktywacja następuje po wpłacie 10zł
Chryslera już dawno nie mam, nie ma sensu tam ponownie zaistnieć.
|
|