Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - Hydrauliczny system samopoziomujący - jak używać?

Mahawatar - 2013-05-14, 10:34
Temat postu: Hydrauliczny system samopoziomujący - jak używać?
Witam.

Nasz kamperek jest wyposażony w system jak w temacie. I stąd moje pytanie: jak uważacie, czy w przypadku dłuższego postoju, powiedzmy 2-3 tygodnie, należy pojazd pozostawić na podporach czy na kołach? Co jest zalecane/zdrowsze dla pojazdu ważącego około 4,5 tony w stanie spoczynku? No i co w przypadku postoju zimowego trwającego kilka miesięcy (w pomieszczeniu z betonową posadzką i w temperaturze zawsze powyżej 0°C)?

Dziękuję za uwagę ;)

maszakow - 2013-05-15, 22:46

2-3 tygodnie - na kołach. Hydraulika wytrzyma.
na zimę - nie stać tylko jeździć :) ale na poważnie sugerowałbym podpory - nie z powodu systemu hydrauliki, tylko dla samych opon.

darboch - 2013-05-16, 07:40

Na zimę zostawiam na kołach już trzeci sezon i żadnych odkształceń opon nie zauważyłem ani nie odczułem podczas jazdy...poduchy ustawiam na 2-2,5 bar. Zaznaczam jednak, że moje auto to waga ok 2600 kg.
Mahawatar - 2013-05-22, 12:26

Dzięki za sugestie.
Świstak - 2013-06-06, 22:12

Mialem citroena BX i kilka citroenów XM. Hydraulika obciążona była od nowości aż do dnia kiedy się z autami rozstawałem. Nigdy nie było to problemem dla auta czy dla zawieszenia. Jednak uważam że gruchy (elementy amortyzujące) bez ciśnienia oleju kompensującego ciśnienie gazu są bardziej podatne na utratę szczelności membran gumowych i w efekcie ucieczkę gazu do oleju. Zostawiałbym pod ciśnieniem.