Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - wyciek z pompy wtryskowej

IAAN - 2013-05-14, 10:49
Temat postu: wyciek z pompy wtryskowej
czy ktoś oriętuje się czego można spodziewać się po odkręceniu tej blaszki zaznaczonej na czerwono czy jest tam coś co po zdjęciu tej blaszki może wypaśc jakaś sprężynka lub coś innego
zauważyłem że przy mojej pompie jest wyciek z tego miejsca pewnie jest to skręcone na oringu i trzeba by wymienić oring ale dostęp do tego na silniku jest słaby da się odkręcić ale jak coś wystrzeli z pod blaszki to może być nieciekawie
co tam jest pod tą blaszką

mayer - 2013-05-14, 13:02

Nic tam nie ma. To miejsce pod czujnik. Blaszka o-ring i nic wiecej.
Argo - 2013-05-14, 14:02

Pod blaszką jest sprężyna z podkładkami regulacyjnymi, regulatora przyspieszenia wtrysku. Jeżeli na zdjęciu to twoja pompa,to daj pompę do sprawdzenia i regulacji.
IAAN - 2013-05-14, 18:13

to nie jest moja pompa moja jest w aucie i zauważyłem że cieknie z tego miejsca paliwo
chciałbym to uszczelnić bez demontażu pompy z silnika
dostęp jest utrudniony mało miejsca pomiędzy silnikiem a pompą ale myśle że da radę odkręcić jednak nie chciałbym aby coś się posypało z tego i wtedy moze być nieciekawie
czyli jak delikatnie odkręce to nie powinło wyszczelić zdejmę blaszkę wymienię uszczelkę i powinło być ok

Argo - 2013-05-14, 20:41

Spróbuj najpierw dokręcić, może śrubki się poluzowały.
mayer - 2013-05-15, 13:36

AiR napisał/a:
Pod blaszką jest sprężyna z podkładkami regulacyjnymi, regulatora przyspieszenia wtrysku. Jeżeli na zdjęciu to twoja pompa,to daj pompę do sprawdzenia i regulacji.

To jest moim skromnym zdaniem po przeciwnej stronie. ALe moge się mylić jak jest w reniferze.

IAAN - 2013-05-19, 09:54

odkręciłem nie ma tam nic co by wypadło
wymieniłem oring i śruby z torks na zwykle aby w przyszłości było łatwiej odkręcić
paliwo przestało wyciekać