| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Okno dachowe REMIS - problem
Sznurek - 2013-05-17, 21:37 Temat postu: Okno dachowe REMIS - problem Witam
Mam problem z oknem duchowym takim jak wystawione na aukcji:
Link do aukcji
Zamykanie okna odbywa sie, można powiedzieć, dwuetapowo. Najpierw okno sie opuszcza a potem powinno zostać zablokowane przez dwa haczykowate zaczepy znajdujące sie po bokach. U mnie jednak po opuszczeniu i dalszym kręceniu zaczepy te nie blokują okna. Korbka przeskakuje ( działa zabezpieczenie przeciwko przeciazeniu gwintu) a zaczepy nie blokują.
Rozkręcałem mechanizm, czyściłem, smarowałem i nic....
Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to ugryźć ?
Pozdrawiam
Sznurek
gino - 2013-05-18, 04:53
| Sznurek napisał/a: | | Rozkręcałem mechanizm, czyściłem, smarowałem i nic.... |
czy pewny jesteś że powinno być nasmarowane ?
pytam czysto teoretycznie, bo nie wiem..
ale , wiem..że elementy które nie powinny być smarowane, bo nasmarowaniu,dość często przestają prawidłowo działać
Sznurek - 2013-05-18, 07:08
Fabrycznie było nasmarowane, więc po czyszczeniu zrobiłem to samo...
jedrek49 - 2013-05-18, 10:30
witam
Mialem podobny problem z moim oknem
zdjalem pokrywe okna od dolu i widac bylo mechanizm przekladniowy od dolu tzn od korbki prawdopodobnie u Ciebie przychodzi plastikowy element /od strony przychodzi taka wieloklin zebatka a od elementu przekladniowego bolec szesciakatny,i na tym wlasnie polaczeniu u mnie przeskakiwalo,wyrobil sie element plastikowy
Wlozylem w element palsykowy szescikatny cieniutka blasze ,weszlo na wcisk w bolec przekladni ,i przestalo przeskakiwac,okno otwiera sie i zamyka na te wlasnie zatrzaski
pozdrawiam
jedrek49
Sznurek - 2013-05-18, 10:55
Mówisz o pokrywie okna od strony wnętrza kampera ?? Jak zdjąć to dziadostwo bo jak dotąd mi sie nie udało a boję się, żeby czegoś nie uszkodzić ...
Andrzej 73 - 2013-05-18, 11:15
A ja wymieniłem całe okno dachowe i mam spokój.
Cena okna 175PLN. Jestem tego zdania , że jak się zacznie psuć , to w perspektywie dalszego użytkowania psuć się będzie - nawet po doraźnej naprawie. Zabieg wolę wykonać na miejscu , niż borykać się z problemem w drodze.
Sznurek - 2013-05-18, 12:10
175 zł za okno 90x60 cm ?? Hmm.... Chyba zera na końcu zabrakło
artanek - 2013-05-18, 13:18
| Sznurek napisał/a: | 175 zł za okno 90x60 cm ?? Hmm.... Chyba zera na końcu zabrakło | To okienko pewnie 40/40 cm.
Ja za okno fabrycznie nowe 90/60 zapłaciłem 1400 zł
Andrzej 73 - 2013-05-18, 13:59
| Sznurek napisał/a: | | za okno 90x60 |
Faktycznie nie o takim oknie myślałem (sorki nie otworzyłem linka do aukcji) , ale nie zmienia to faktu , że trzeba będzie wymienić całe okno , bo tak to jest z tymi mechanizmami , że naprawiamy , naprawiamy a i tak w końcu trzeba dokonać wymiany całości.
papamila - 2013-05-18, 16:42
| Sznurek napisał/a: | | Jak zdjąć to dziadostwo bo jak dotąd mi sie nie udało |
dolna obudowa jest na wcisk, na takie gumowe kule, trzeba silniej pociągnąć
- powyższe tyczy się REMIS III 40x40
- myślę że tu będzie podobnie, patrząc na obudowę
voice - 2013-05-19, 19:49
| Andrzej 73 napisał/a: | | Sznurek napisał/a: | | za okno 90x60 |
Faktycznie nie o takim oknie myślałem (sorki nie otworzyłem linka do aukcji) , ale nie zmienia to faktu , że trzeba będzie wymienić całe okno , bo tak to jest z tymi mechanizmami , że naprawiamy , naprawiamy a i tak w końcu trzeba dokonać wymiany całości.
|
Po co wymieniać całe okno ?? Czy jak świeca się przepali wymieniacie cały silnik ???
U mnie w przyczepie Hobby z 2007r. było to samo i niestety rożne zabiegi pomagały ale po kilku otwarciach problem się powtarzał. Więc zamówiłem koło Poznania w firmie u SMOLICZA kompletne zamykanie tego okna koszt 170 zł łącznie z haczykami itp... Okno jak nowe.
Andrzej 73 - 2013-05-19, 20:32
| voice napisał/a: | | Czy jak świeca się przepali wymieniacie cały silnik ??? |
Oczywiście że nie , bo świece można wymienić.
Jeśli są dostępne części zamienne do okna to i owszem należy zakupić i wymienić.
Sznurek - 2013-05-31, 07:36
Kończąc, mam nadzieję, temat problemu z niedomykającym się oknem dachwym chciałem się podzielić co mi się udało (lub nie) zrobić
1. Można bez większych problemów kubić kompletny mechanizm otwierania i zamykania okna, który wygłada tak:
Cena niestety kosmiczna - bo około 600-650 PLN. W firmie o której pisał Voice już nie mieli..
2. Stwierdziłem, że nie wydam 50% wartości nowego (i lepszego) okna na sam mechanizm, który jak wszyscy zgodnie twierdzą jest awaryjny i zawodny.
3. Kupiłem 2 klamki okienne i za ich pomocą załatwiłem, jak mi się wydaje, temat ryglowania okna po zamknięciu. Otwieranie i zamykanie puki co działa - brakowało tylko ryglowania.
4. Okno z klamkami wygląda tak:
Pozdrawiam
Sznurek
KECZER - 2013-05-31, 19:47
| voice napisał/a: | | Po co wymieniać całe okno ?? Czy jak świeca się przepali wymieniacie cały silnik ??? |
a jeden gruzin wymieniam auto na nowe jak mu sie popielniczka w aucie zapelnila
koko - 2013-05-31, 19:53
a ja mam takie okno kompletne
|
|