| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - Spryskiwacz
toledo - 2013-05-18, 16:49 Temat postu: Spryskiwacz Szukam pomocy odnośnie braku działania spryskiwacza w Ducato I. Wycieraczki pracują normalnie, pompka spryskiwacza po podłączeniu bezpośrednio do zasilania też działa, natomiast brak jakiejkolwiek reakcji na dźwignię spryskiwacza ( nie uruchamia ani spryskiwacza ani wycieraczek). Czy jedynym powodem jest uszkodzony przełącznik pod kierownicą? Gdzie taki można dostać?
dominik - 2013-05-18, 19:06
przy włączonych wycieraczkach nie działa?
MILUŚ - 2013-05-18, 19:13 Temat postu: Re: Spryskiwacz
| toledo napisał/a: | | ......... Gdzie taki można dostać? |
Na allegro
toledo - 2013-05-18, 20:19
Nie działa ani przy włączonych wycieraczkach ani nie uruchamia wycieraczek. Przeglądałem na allegro ale do Ducato I nie widziałem.
marcylrex - 2013-05-19, 11:27
oczyść styki na pompce i zadziała
prezes1960 - 2013-05-19, 17:17
toledo, prawdopodobnie mam taki sam objaw,pompka działa ale nie daje ciśnienia które musi otworzyć zaworek zwrotny .Zaworek ten znajduje się na rurce do spryskiwaczy ,taki czarny łącznik rurek widoczny po otwarciu maski, po lewej stronie przy zawiasie.Po zdjęciu tego ustrojstwa płyn nawet dość dobrze leci.Ja rozebrałem ten zaworek(w trasie,awaryjnie) i wyjąłem sprężynkę.Myślę że docelowo jednak wymiana pompki ,a tak przy okazji może ktoś wie od jakiego auta można dobrać taką pompkę??
toledo - 2013-05-19, 19:08
U mnie jak podłącze pompkę bezpośrednio pod akumulator to działa i dobrze pryska. Brak jakiejkolwiek reakcji na pociągnięcie rączki spryskiwacza( chyba powinny ruszyć wycieraczki?)Dlatego też pytanie czy jest jeszcze jakiś przekaźnik, lub rzeczywiście uszkodzony przełącznik zespolony.
Po waszych sugestiach postanowiłem jeszcze raz zobaczyć styki przy pompce. Były w porządku ale idąc po kablach dotarłem do kabla podłączonego do masy w okolicy koła zapasowego . Zaczęło działać. Jeszcze raz dzięki za porady.
eMWu - 2013-05-21, 07:01
| toledo napisał/a: | | chyba powinny ruszyć wycieraczki |
nie powinny, tu jest elektryka na poziomie technicznym 126p. Jakby syrenie dorzucic przekazniki - to byloby podobnie nowoczesnie
|
|