|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Jugosławia* - Dzieci a dokumenty
foto kamper - 2013-05-21, 13:50 Temat postu: Dzieci a dokumenty Albo źle szukałem albo tego nie ma.
W tym roku wybieramy się do Chorwacji z dziećmi chcielibyśmy zwiedzić Dubrownik więc trzeba przejechać przez Bośnię, czy potrzebujemy dla siebie paszporty i dla dzieci czy nie?
Pozdrawiam Mariusz
Andrzej 73 - 2013-05-21, 14:24
foto kamper napisał/a: | czy potrzebujemy dla siebie paszporty i dla dzieci czy nie? |
Przepisowo powinniście mieć paszporty , ale wiem że przepuszczają przez granicę za okazaniem dowodów osobistych (pytają o cel podróży - mówicie Dubrownik i z powrotem). My wozimy ze sobą paszporty nawet w UE dla świętego spokoju.
Camper Diem - 2013-05-21, 14:38
to tranzyt, więc dorosłego powinni przepuścić na dowód, dziecko powinno mieć dowód tymczasowy lub paszport, ale kamper powinien mieć zieloną kartę
oczywiście może się zdażyć, że nie będą wymagali niczego i każą jechać dalej, ale lepiej mieć
tadek27 - 2013-05-21, 15:30
"Camper Diem:
ale kamper powinien mieć zieloną kartę "
jechałem parokrotnie przez BiH i nigdy o zieloną nikt nie pytał .
osoby na dowodach jechały bez problemu
dopiero na granicy Czarnogóry pytali o zieloną kartę. o ile wiem zieloną kartę ubezpieczyciele wystawiają do OC za free, więc warto ją mieć , bo nigdy nie wiadomo gdzie "nogi" poniosą
Camper Diem - 2013-05-21, 15:33
tadek27 napisał/a: | jechałem parokrotnie przez BiH i nigdy o zieloną nikt nie pytał . |
mnie też nie, ale czytałem wspominki tych, co zawracali
przecież napisałem:
oczywiście może się zdażyć, że nie będą wymagali niczego i każą jechać dalej, ale lepiej mieć
tadek27 - 2013-05-21, 15:51
i obu o to samo chodz
foto kamper - 2013-05-21, 18:04
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Czyli muszę sześciolatce wyrobić paszport.
Edward - 2013-05-21, 19:16
jezeli bedziesz przekraczal granice Bosni w pasie nadmorskim to z regoly Bosniacy nie wykazuja wielkiej ochoty do szczegolowej kontroli natomiast ja wiezdzalem do Bosni na przejsciu Slowenski Brod z Chorwacji,celnicy byli niesamowicie dociekliwi sprawdzali bardzo dokladnie paszporty, zielona karte zagladali wszedzie musialem opruznic garaz,otworzyc lazienke nie ryzykowal bym wjezdzac do Bosni na dowod Bosnia nie jest w unji.Jechalem przez Bosnie 500km kraj bardzo piekny,niskie ceny wstacjach paliw i restauracjach ale uwazaj na policje stoja co kilka km ze starymi radarami.dla dzieci musisz miec paszporty.
foto kamper - 2013-05-21, 20:24
Czy poruszając się po unii muszę miec paszporty dla dzieci bo nie mam ich wpisanych do dowodu?
Camper Diem - 2013-05-21, 20:31
foto kamper napisał/a: | Czy poruszając się po unii muszę miec paszporty dla dzieci bo nie mam ich wpisanych do dowodu? |
minimum dowód tymczasowy, ale lepiej wpisać w paszport lub własny paszport dla dziecka i możesz zabierać je również poza UE
foto kamper - 2013-05-21, 20:33
Wpisuje dzieci do mojego paszportu urzędnik?
Camper Diem - 2013-05-21, 20:36
foto kamper napisał/a: | Wpisuje dzieci do mojego paszportu urzędnik? |
a myślałeś, że sam sobie wpiszesz?
wydział paszportowy, ale nie znam procedury
foto kamper - 2013-05-21, 20:39
Ok wielki dzięki za pomoc
DAMIAN.CZ - 2013-06-02, 22:03
Kolego,
podróżując po UE nie musisz wyrabiać dzieciom paszportów, wystarczą dowody osobiste. Ja to ćwiczyłem w ubiegłym roku (mam dwóch synów 4 i 13 lat) jadąc do Chorwacji wyrobiliśmy chłopcom dowody osobiste. A tak na marginesie od lipca br. Chorwacja wchodzi o UE.
pozdrawiam
TomekW - 2013-06-02, 23:11
DAMIAN.CZ napisał/a: | podróżując po UE nie musisz wyrabiać dzieciom paszportów, wystarczą dowody osobiste. Ja to ćwiczyłem w ubiegłym roku (mam dwóch synów 4 i 13 lat) jadąc do Chorwacji wyrobiliśmy chłopcom dowody osobiste. A tak na marginesie od lipca br. Chorwacja wchodzi o UE. |
Władze chorwackie od dawna honorowały polskie dowody osobiste. Problem w tym, że nie honorowały ich poza UE... polskie służby konsularne!
Inny problem to korzystanie z bezpłatnej pomocy lekarskiej w ramach NFZ; w jednym przypadku wystarczał dowód, w innym przy braku paszportu trzeba było płacić!
Po szczegóły odsyłam na forum cro.pl
Camper Diem - 2013-06-03, 06:20
Chorwacja wchodzi do UE więc wjazd z kraju UE będzie prosty, natomiast bałkańskim włóczykijom może to trochę komplikować procedury- z UE łatwiej wyjechać niż potem wrócić, a nowy członek może skrupulatnie sprawdzać na granicy
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-06-03, 10:40
zADAJECIE TAKIE PYTANIA JAK BYSCIE Z DZIECMI NIGDY NIE PODROZOWALI Dorosli maja mieć dowod osobisty i zielona karte,/mogą nie zawsze kazac pokazac/,dzieci tak jak pisze Camoer diem /moje wnuki maja paszporty/paszporty lub dowod osonisty tymczasowy.Nam się zdarzylo ze pojechaliśmy z wnukami na baseny Slowacja Kremnica,dopiero na kempingu wyszlo ze dzieci nie maja zadnych dokumentów,ale to unia europejska.Barbara
grzegorz997 - 2013-06-03, 11:03
Od lipca Chorwacja będzie w UE
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-06-03, 11:24
To nic nie zmienia bo i tak graniczy z Czarnogora i Bosnia,ktore nie sa w uni.Sa to granice konczace unie,pewnie będzie po staremu.Moze być inaczej od strony Sloweni
Johny_Walker - 2013-06-03, 13:12
Nie ma już dowodów tymczasowych. Są zwykłe dowody dla dzieci.
Bez problemu można w zeszłym roku było z dowodem podróżować przez Chorwację i Bośnię.
SlawekEwa - 2013-06-03, 22:33
Johny_Walker napisał/a: | Bez problemu można w zeszłym roku było z dowodem podróżować przez Chorwację i Bośnię. |
A Czarnogórę ?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-06-04, 08:21
Wszedzie ,my nie mamy ważnych paszportow i od dawna cale Balkany na dowody osobiste,b i H,Czarnogora,Albania,Serbia i Macedonia
SlawekEwa - 2013-06-04, 18:14
Zbigniew Muzyk napisał/a: | Wszedzie ,my nie mamy ważnych paszportow i od dawna cale Balkany na dowody osobiste,b i H,Czarnogora,Albania,Serbia i Macedonia |
Dzięki za wiadomość
|
|