|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
PEUGEOT - Szarpie i gaśnie jak jest zimny
mamut11111 - 2013-05-26, 21:03 Temat postu: Szarpie i gaśnie jak jest zimny Witam powracam z moim Peugeotem j5 2,5D skrzyniowy.Mam taki problem rano jak odpalam moją fure to szarpie i przerywa (jak jest zimny oczywiście) a po chwili gaśnie.Wtedy otwieram maskę i pompuje mu ręcznie paliwo pompką. Odpalam go znowu potem te paliwo które mu napompowałem on sobie spali i znowu gaśnie a jak go trzymam na obrotach to przerywa ale jakoś chodzi a gdy puszcze gaz to znowu gaśnie i jeszcze raz pompka i znowu zapala i tak z 10 min póki się nie zagrzeje.Potem jest wszystko ok pali na dotyk nie szarpie.I jest jeszcze coś jak rano go zapalam i szybko nim wyjade w trase to jakoś jedzie ale cały czas szarpie póki sie po drodze nie zagrzeje jakieś 5 km.I jak rano odpalam to kopci na niebiesko a potem nawet dymka nie puści.Czy to coś z pompą bo mam pompe Lucas a mój mechanik mówi że to filtr paliwa a ja wszysto wymieniałem oleje filtry rozrząd.Dobra mam nadzieje że jakoś się doczytacie i sory że tak dużo.Czekam na podpowiedzi dzięki i pozdro :)Dodam jeszce że jak zgaśnie to w filtrze paliwa jest susza i dlatego trzeba trochę podpompować bo szkoda akumulatora :P
CORONAVIRUS - 2013-05-26, 21:31
jak masz sucho w filtrze to chyba logiczne gdzie jest problem....
silny - 2013-05-26, 21:50
No name napisal na skruty bo sie zna , a chodzi o to ze gdzies ci lapie powietrze do ukladu paliwowego i puki go nie wypchnie ropka to tak ci fiksuje.
malutkie niedociagniecie opaski wystarczy zeby po nocy zebral sie pecherz powietrza i klops
poszukj nieszczelnosci i to wcale nie znaczy ze bedzie tam mokro od ropy
mayer - 2013-05-27, 00:28
Masz nieszczelność w układzie paliwowym.
1. Sprawdzić wszystkie opaski na przewodach gumowych od filtra do pompki
2. Sprawdzic wszystkie przewody paliwowe pod katem szczelności
3. Pompka paliwa tzw grzybek .
W trakcie pompowania pompką ręczna patrz uwaznie na przewody czy gdzieś nie ma przecieku
Pompka paliwa ma zaworki zwrotne - moze byc tak że któryś nie trzyma i paliwo ci sie cofa - jedyne rozwiazanie wymiana pompki
Mozesz mieć zasyfiony albo kiepskiej jakości filtr paliwa i łapie powietrze przez uszczelkę.
Wszystkie objawy wskazuja na zapowietrzanie sie pompy wtryskowej i filtra paliwa.
mamut11111 - 2013-09-12, 22:07
Jeszcze raz witam.Otóż mój problem z paleniem wciąż wraca a chodzi o to że dzieje się tak jak jest zimno albo pada deszcz.To znaczy rano odpalanie spali ropę i dalej pompować pompką i tak z dziesięć razy już brak mi słów.Węże całe filtry nowe.I mam pytanie dzisiaj wyczytałem że to może być wina podgrzewacza paliwa bo takie same objawy mieli goście tylko że w Boxerze 2.5 i po wymianie lub ominięciu podgrzewacza problem zniknął.Czy możecie mi powiedzieć czy w moim Peugeocie j5 2.5d 1993 r też jest podgrzewacz i jak coś to w którym miejscu?Aha jutro mechanik zakłada mi zaworek zwrotny może to pomoże :)Pozdrawiam :D
EBRP670 - 2013-09-13, 07:15
Witam.Może to być zapchana ODMA.U mnie miałem takie same objawy,po wyjęciu i wymyciu jak ręką odjoł.
IAAN - 2013-09-13, 08:59
podgrzewacz paliwa jest w tym silniku po lewej stronie ,przykręcony do silnika przy łapie mocującej do nadwozia wychodzą takie dwie rurki a na nich wężyki ,może być to przyczyną że tam łapie powietrze ja tak miałem po podłączeniu podgrzewacza nie odpala wcale
musisz sprawdzić jak idą wężyki paliwowe ,czy wąż idzie na filtr z filtra na podgrzewacz i dalej na pompę czy bezpośrednio z filtra na pompę
rosomak - 2013-09-13, 11:18
Mialem kiedys problem z zapalaniem, jak juz zapalil to kopcil jak smok, mechanik postawil trafna diagnoze - świece . Po wymianie świec wszystko zagralo pozytywnie. Sprawdz.
mamut11111 - 2013-09-14, 20:47
No to witam Problem rozwiązany;Podgrzewacz został ominięty i wężyk prosto ze zbiornika zamiast do podgrzewacza trafił bezpośrednio do pompki paliwowej a podgrzewacz został zaślepiony wężykiem.Odpala i chodzi bez problemu :D Mam nadzieje że jak będzie zimno to nie będzie problemu z odpaleniem a jak już będzie to wtedy znajdę i wymienię ten podgrzewacz.Dzięki za podpowiedzi i pozdrawiam :D na pewno jeszcze tu zawitam
Donat - 2013-09-15, 09:02
Naprawa tego podgrzewacza zajmuje 15 minut i jej koszt oscyluje w okolicach 40 groszy (tyle kosztują oringi) a zaślepiać samego podgrzewacza nie musiałeś bo jak go odłączyłeś to tam nie ma co wyciekać.
mamut11111 - 2013-09-15, 21:15
Witam czyli mam go wykręcić i wymienić oringi czy simeringi i po sprawie.Ale czy tam nie ma płynu chłodniczego bo z tego co widziałem to cztery śrubki i powinno zejść jak tak to go naprawie jak piszesz że to takie łatwe.Dzięki za podpowiedź pozdro odezwę się po naprawie :D
Socale - 2013-09-15, 22:06
Nie wierzę że to wina podgrzewacza.
Wszak silnik odpalany zimą jest zimny do puki się nie nagrzeje.
Puki jest zimny po odpaleniu, ma się kręcić i doopę wozić, ale jak się nagrzeje to i paliwo podgrzeje. Podgrzanie ma wpływ na "układ molekularny paliwa" i... oszczędność jego zużycia.
Tak więc, problemu nie rozwiązałeś ale i ja na razie nie wiem jeszcze jak Ci pomóc.
mamut11111 - 2013-09-16, 09:36
Witam.Nie no problem rozwiązany bo autko chodzi i odpala normalnie. Może po prostu to nie jest podgrzewacz tylko Bóg wie co he he,póki co będę jeździł i się nie przejmował a czas pokaże.Pozdrawiam :D
CORONAVIRUS - 2013-09-16, 09:51
mamut11111 napisał/a: | Witam.Nie no problem rozwiązany bo autko chodzi i odpala normalnie. Może po prostu to nie jest podgrzewacz tylko Bóg wie co he he,póki co będę jeździł i się nie przejmował a czas pokaże.Pozdrawiam :D |
"jak masz sucho w filtrze to chyba logiczne gdzie jest problem.... "
cytuję sam siebie w odniesieniu do ostatniego postu Kolegi z problemem ... to idealny przykład na to , że trudno jest tłumaczyć na forum coś o czym rozmówca nie ma wiedzy , ponieważ nawet nazewnictwo części jest mu obce i chciałby się wspomóc Boskim olśnieniem...
Nie piszę tego złośliwie ale by dać przykład , dlaczego coraz mniej jest wypowiedzi ludzi którzy wiedzą sporo na różne kamperowo techniczne tematy ...
szymek1967 - 2013-09-16, 16:41
No name napisał/a: |
"jak masz sucho w filtrze to chyba logiczne gdzie jest problem.... " |
dobre,dobre...
w moim jak jest sucho to takze szarpie
tak przynajmniej twierdzi moja zona
mamut11111 - 2013-09-16, 21:45
Nie no trochę się znam tylko uwierz mi żaden mechanik nie wiedział gdzie tkwi problem a ja go znalazłem na forum i naprawiłem :D tak mi się wydaje a skoro Ty mi nie pomogłeś to nie pisz takich rzeczy bo sam nie wiem o co ci chodzi.Tak czy inaczej pozdrawiam i bez obrazy
gino - 2013-09-17, 08:40
Socale napisał/a: | Nie wierzę że to wina podgrzewacza.
|
może był niedrożny
Socale - 2013-09-17, 10:50
gino napisał/a: | Socale napisał/a: | Nie wierzę że to wina podgrzewacza.
|
może był niedrożny |
Oj, trudno by w to uwierzyć, ale przyszło mi na myśl że... jest nie szczelny np wobec obwodu czynnika chłodzącego silnik.
maszakow - 2013-09-17, 14:21
mamut11111, nie naprawiłeś tylko zidentyfikowałeś źródło problemu i rozwiązałeś doraźnie problem. Naprawa to będzie jak ogrzewacz będzie wpięty z powrotem w układ i będzie chodził jak poprzednio.
POwodzenia szczerze życzę.
IAAN - 2013-09-17, 17:16
podgrzewacza nie można zdemontować bez spuszczenia płyny chłodzącego ,
ja w swoim nie miałem podłączonego i jeżdziłem 2 lata gdy chciałem go podłączyć okazało się ze gdzieś łapie powietrze bokiem i nie można było odpalić silnika wcale .
Donat - 2013-09-17, 20:16
Podgrzewacza nie trzeba zdejmować z silnika żeby go naprawić (ale łatwiej to zrobić jeśli go zdemontujemy). Podgrzewacz w tym silniku to kawał aluminium w kształcie podstawy żelazka.
Z tyłu "żelazka" mamy dwa mosiężne króćce, a od spodu jak się dobrze przyjrzeć siedzi sobie taki mosiężny trzpień zabezpieczony przed wypadnięciem taką sprężysta podkładką. Jeśli uda się wydłubać tą podkładkę bez demontażu całego podgrzewacza to jesteśmy w "domu".
Po zdemontowaniu podkładki wyciągamy ten mosiężny trzpień za pomocą dobrych kombinerek
i już wtedy widzimy oringi które są przyczyną całego zamieszania. Zakładamy nowe, całość smarujemy czymś tłustym dla łatwiejszego montażu i wkładamy zabezpieczając na końcu tą nieszczęsna sprężysta podkładką , oczywiście jeśli nam nie zginęła podczas wydłubywania :-)
mamut11111 - 2013-09-17, 21:15
Chłopaki dzięki za rady jutro albo pojutrze zabieram moją fure do mechanika (sprawdzony he he) i ściągamy podgrzewacz i mam nadzieje że później będzie wszystko ok jak wcześniej Jak to zrobię to się napiszę co i jak.Jeszcze raz dzięki za wskazówki bo bez nich ciężko by było i do później ha ha :D
yuras - 2013-09-17, 22:25
mamut11111 napisał/a: | Chłopaki dzięki za rady jutro albo pojutrze zabieram moją fure do mechanika (sprawdzony he he) i ściągamy podgrzewacz i mam nadzieje że później będzie wszystko ok |
Po co Ci takie manewry zdejmij przewody z podgrzewacza połącz rurką i zapomnij o sprawie,.
Socale - 2013-09-17, 22:39
yuras napisał/a: | mamut11111 napisał/a: | Chłopaki dzięki za rady jutro albo pojutrze zabieram moją fure do mechanika (sprawdzony he he) i ściągamy podgrzewacz i mam nadzieje że później będzie wszystko ok |
Po co Ci takie manewry zdejmij przewody z podgrzewacza połącz rurką i zapomnij o sprawie,. |
Yuras...
http://www.camperteam.pl/...p=372231#372231
yuras - 2013-09-18, 10:27
Aha sorki
pluszak11 - 2013-09-18, 13:57
Witam, miałem w moim j5 też problem bo łapał powietrze i po odłączeniu podgrzewacza niby było dobrze, ale jak przyszła zima i chciałem z podgrzewaczem, to po założeniu drugiego znowu problem, u mnie zapowietrzała ręczna pompka na filtrze paliwa, po zamontowaniu nowej jest ok. Mam taką teorię że podgrzewacz robił w jakimś stopniu opór zasysanemu paliwu i wtedy ujawniały się bardzo drobne nieszczelności a u mnie były w mebranie pompki.. Wykrywanie nieszczelności nie jest łatwe, pozdrawiam.
Donat - 2013-09-18, 17:18
pluszak11 napisał/a: | ...Wykrywanie nieszczelności nie jest łatwe, pozdrawiam. |
Nie ma tragedii. Jeśli samochód posiada ręczną pompkę to wystarczy dość mocno ją napompować i nieszczelność z reguły objawi się wyciekiem paliwa. Jeśli samochód nie posiada ręcznej pompki lub nieszczelność jest przed nią należy wymienić na próbę wszystkie przewody paliwowe na przezroczyste i obserwować w którym miejscu pojawiają się pęcherzyki powietrza w paliwie.
martini44 - 2013-09-18, 21:24
Ktoś wymyślił że podgrzewacz musi być i to nie od tak sobie tylko ma ważne zadanie w prawidłowej pracy silnika (temperatura pracy na denku tłoka) ...... dziwie się tym którzy robią bajpas.... Technolodzy zapewne robili odpowiednie testy odpowiednich temperatur wytwarzanych podczas pracy silnika ..... hmmmm podgrzewacz paliwa niby banał ale w silniku diesla jeśli taki element inżynier zamontował to ma być...... ludziska Kochani nie omijajcie problemu bokiem tylko wymiencie go na sprwny, dajcie do regeneracji.... obojętnie.... uruchomcie urządzenie które przestaje działać ....... proszę Was..... nie róbcie krzywdy kamperkom i innym pojazdom.....
Socale - 2013-09-18, 21:59
martini44 napisał/a: | ...
ludziska Kochani nie omijajcie problemu bokiem tylko wymiencie go na sprwny, dajcie do regeneracji.... obojętnie
... |
Tak właśnie robię, tak powinno się robić.
Usprawnić , nie omijać.
mamut11111 - 2013-09-21, 20:17
Witam.Dzisiaj podgrzewacz został ściągnięty oringi wymienione i zobaczymy jutro jak będzie rano czy dalej pompowanie pompką czy załatwione mam nadzieje że pomogło.Roboty było na godzinkę trzeba spuścić płyn wyciąć nową uszczelkę no i poskładać.Niektórzy pisali że nie trzeba ściągać podgrzewacza ani spuszczać płynu (bzdurka he he) lepiej go ściągnąć i wszystko masz przed oczami a kształtem wygląda jak małe żelazko ha ha.Jutro napiszę czy wszystko ok :D Pozdrawiam.
Donat - 2013-09-22, 09:24
mamut11111 napisał/a: | Niektórzy pisali że nie trzeba ściągać podgrzewacza ani spuszczać płynu (bzdurka he he) lepiej go ściągnąć i wszystko masz przed oczami a kształtem wygląda jak małe żelazko ha ha.Jutro napiszę czy wszystko ok :D Pozdrawiam. |
Ja pisałem że nie trzeba ściągać podgrzewacza bo jeśli się wie co się robi to nie ma takiej potrzeby i cała robota zajmuje 15 minut, ale napisałem także że łatwiej to zrobić gdy się zdejmie podgrzewacz :-) Więc nie wiem dlaczego piszesz że to bzdura ;-)
Po naprawie działać będzie na 100%
Pozdrawiam
mamut11111 - 2013-09-22, 19:52
Witam Auto chodzi jak marzenie he he czyli jak wcześniej.Dzięki za porady bo bez was nie dałbym rady a tych których coś tam obraziłem to przepraszam Póki co zamykam temat i do następnej usterki(mam nadzieję że nie tak szybko ha ha) Pozdrawiam
|
|