| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - zasilenie ekspresu do kawy
papamila - 2013-06-06, 10:00 Temat postu: zasilenie ekspresu do kawy czy ktoś z kolegów próbował zasilić mały ekspres cisnieniowy do kawy z przetwornicy
z sinusem modyfikowanym? -bo zakup profesjonalnego ustrojstwa z pełnym sinusem za ok 800zł odpada
Dane:
ekspres na kapsułki firmy nespresso, moc 1260W
http://allegro.pl/ekspres...3289119046.html
czas uzyskania gotowości 26s. (pomiary czasu w realu)
czas parzenia -kolejne 20s.
pomnóżmy to x 2 bo dwie kawy
Przetwornica 1500/2000W sinus modyfikowany np:
http://allegro.pl/przetwo...3277499024.html
lub 1500/3000W
http://allegro.pl/przetwo...3248561425.html
Akumulator głebokiego rozładowania 80Ah,
solar 180W na dachu
teraz pytania:
czy musi to być przetwornica z tzw pełnym sinusem?
(w opisie ekspresu jest :sterowanie elektroniczne, cokolwiek to znaczy)
czy dwie poranne kawy nie rozładują dokumentnie akumulatora?
ile szacunkowo mi zabiorą pradu?
czy powinien silnik pracować? czy solar sobie poradzi w ciagu dnia
Probowałem rozmawiać z firmą Volt z Sopotu (bo producent i blisko) ściana
Może ktoś już ma coś takiego/podobnego i znajdzie się rozwiazanie
a ja nie będę musiał kupować i cudować ze zwrotami
szymek1967 - 2013-06-06, 10:15
| papamila napisał/a: | | ekspres na kapsułki firmy nespresso, moc 1260W |
papa ,
zmiłuj się nad sobą i nad rodziną
ps. toż gorszego swinstwa juz nie ma jak te kapsułki ,
tam nie ma kawy a wyrób imitujący kawę z całą tablicą mendelejewa
zapytaj mirka kalinina a on prawde ci powie
papamila - 2013-06-06, 10:51
| szymek1967 napisał/a: | | zmiłuj się nad sobą i nad rodziną |
-kapsułki nabijam "swoją" kawą
- to ustrojstwo służy li tylko na wyjazdach
| szymek1967 napisał/a: | | zapytaj mirka kalinina a on prawde ci powie |
trafiłeś,
prawie cały turnus na termalach o niczym innym nie gadaliśmy
co ja zrobię że rano główka chce
a teraz to już technicznie proszę
krzlac - 2013-06-06, 11:13
Mam przetwornicę z niepełnym sinusem i express Krups Nespresso. Nic z tego duetu nie wyjdzie. Express się nagrzeje-termostat działa ale układ elektroniczny nie załaczy pompy. Korzystam z tego ekspressu na campingu z 230V. kapsułki drogie ale duża wygoda. Szybko i czysto. W podróży stosuję stary Krups ciśnieniowy bez automatyki. Bez kawy nie ma jazdy!
majmarek - 2013-06-06, 11:22
najlepsza kawa jest we wojsku jeśli kolega nie nasika?
wbobowski - 2013-06-06, 11:55
| papamila napisał/a: | | -kapsułki nabijam "swoją" kawą |
Jarku... chce Ci się tak bawić. My zabieramy ze sobą pełnozakresowy ekspres De Longhi Magnifica, który ma moc 1350 W, czyli minimalnie większą niż ten, który wymieniłeś.
Świeżutka, mielona przez ekspres kawa to jest to. A konieczność zasilania pewnie podobna. Też jeszcze nie próbowaliśmy z przetwornic z napięciem rodzaju kwadrat.
A ja mam inne pytanie, które też pewnie Cię zainteresuje... czy są przetwornice o parametrach jak ta ostatnia przez Ciebie wymieniona, czyli 1500/3000 W ale... z pełną sinusoidą, bo chodzi mi jeszcze o inne urządzenia.
Jeśli chodzi o obciążenie akumulatora 1350W:230V=5,86A, to sekundowe, czy minutowe obciążenia nie powinny zaszkodzić akumulatorowi. Tak się wydaje na chłopski rozum... a może się mylę
janusz - 2013-06-06, 12:07
Moim zdaniem trzeba spróbować i będzie wiadomo. Klimatyzacja Truma chodzi z przetwornicy a jest bardziej skomplikowana niż ekspres.
Może prościej zamiast przetwornicy niewielki agregat taki 1,5KW. Działanie przez minutę lub dwie nie powinno nikogo wkurzyć.
Andrzej 73 - 2013-06-06, 12:47
Jarku , ekspres dziś doszedł. Teraz pozostają próby nad doborem przetwornicy.
Jeśli czas pozwoli to postaram się przetestować ekspres u jakiegoś sprzedawcy przetwornic.
Aha zapomniałbym , kawa z omawianego przez Jarka ekspresu jest pyszna. Mieliśmy z Renatą przyjemność skosztować.
Jak to mówią młodzi zaje...cie dobra.
wbobowski - 2013-06-06, 13:52
| papamila napisał/a: | | a teraz to już technicznie proszę |
Tu masz przetwornicę 1500/3000 W z pełną sinusoidą:
http://allegro.pl/przetwo...3248510371.html
eler1 - 2013-06-06, 14:07
| wbobowski napisał/a: | Jeśli chodzi o obciążenie akumulatora 1350W:230V=5,86A, to sekundowe, czy minutowe obciążenia nie powinny zaszkodzić akumulatorowi. Tak się wydaje na chłopski rozum... a może się mylę | chyba 1350/12V=112-120A
wbobowski - 2013-06-06, 14:27
| eler1 napisał/a: | | chyba 1350/12V=112-120A |
No jednak czyba nie... obciążenie 1350W jest po stronie 230V
Dziabong - 2013-06-06, 15:08
| wbobowski napisał/a: | | eler1 napisał/a: | | chyba 1350/12V=112-120A |
No jednak czyba nie... obciążenie 1350W jest po stronie 230V |
To po stronie 12V może być tylko większe, bo powiększone o straty na przetwornicy.
papamila - 2013-06-06, 15:19
No to wszystko jasne
| krzlac napisał/a: | | Mam przetwornicę z niepełnym sinusem i express Krups Nespresso. Nic z tego duetu nie wyjdzie. Express się nagrzeje-termostat działa ale układ elektroniczny nie załaczy pompy |
mój ekspres jest taki sam więc pozamiatane
dziękuję za wypowiedż, nie to chcialem usłyszeć ale trudno
| wbobowski napisał/a: | | My zabieramy ze sobą pełnozakresowy ekspres De Longhi Magnifica, |
Włodek, mój ekspres waży 1,5 kg i jest wielkosci ? kartonika od butów a Twój?
Mam też zgrabny ekspres kolbowy ale cięzki i nigdzie nie pasuje,
woziłem w prysznicu jedno hamowanie i plastiki polamane
Co do przetwornicy z pełnym sinusem - volta sopot (producent) proponowala mi za
870zł ze wszystkimi gwarancjami ale wg mnie nie warta skórka wyprawki
wbobowski - 2013-06-06, 15:47
| papamila napisał/a: | | ale wg mnie nie warta skórka wyprawki |
Doszliśmy z Elą do tego samego wniosku, tym bardziej, że w razie czego mamy agregat 2,5 kW
mwservice - 2013-06-06, 16:12
Zakładając, że przetwornica ma sprawność 100%, w przybliżeniu pobór prądu z akumulatora będzie:
P=1300W
U=12V
I=1300W/12V=108A
Więc np. jeśli ekspres będzie pracował przez 10 minut, to z akumulatora ubędzie:
108A * 10/60 = 18Ah.
To tylko szacunki, bo przetwornica ma sprawność poniżej 100%, ale być może ekspres nie pobiera w sposób ciągły 1300W.
Przetwornice są różne, różnie też reaguje sprzęt elektroniczny na niepełne sinusy.
Można spróbować umówić się na próbę w sklepie, ale trzeba wziąć własny akumulator, grube przewody oraz ekspres.
Znalazłem trochę tańszą przetwornicę: https://www.hurt.com.pl/p...nus,p11602.html
ale sam jej nie testowałem.
papamila - 2013-06-06, 16:51
dzięki za głos,
| mwservice napisał/a: | | Znalazłem trochę tańszą przetwornicę |
rozmawialem własnie z tą firmą, aby zabezpieczyć sobie tyły proponowali mi jeszcze lepszy model. próbowalem się umówić ze przyjadę z aku i ekspresem bez powodzenia
u producenta nie ma możliwości sprawdzenia- odesłano mnie do baltrade (sprzedawca)
i znowu kpiny, jak przyjadę i kupię u nich to nie ma mozliwości zwrotu,
powinienem kupić przez internet i wtedy mam czas na zwrot 10 dni
ale kolega krzlac ma identyczny ekspres, tańszą przetwornicę i nie działa
| krzlac napisał/a: | | Mam przetwornicę z niepełnym sinusem i express Krups Nespresso. Nic z tego duetu nie wyjdzie. Express się nagrzeje-termostat działa ale układ elektroniczny nie załaczy pompy. |
i pozamiatane
jest nadzieja że z biegiem czasu stanieje i może wtedy
bo cena i zdrowy rozsadek to jedyne ograniczenie
z tego co piszecie to akumulator pojemnosciowo wytrzyma takie zabiegi
Camper Diem - 2013-06-06, 17:09
Jarku, Daniel spod Wieliczki mówił nam kiedyś jakiego ekspresu używa na zwykłej przetwornicy- już nie pamiętam, ale jeśli chcesz mogę zapytać.
Ze swojej strony, jako wielki fan kawy z ciśnieniowego ekspresu Jura F50, dodam, że na wyjazdach zacząłem z żoną robić kawę z tygielka, na gazie. Oczywiście ze wcześniej osobiście zmielonych na miałko w ręcznym młynku ziaren. Polecam
kimtop - 2013-06-06, 17:12
| papamila napisał/a: | | z tego co piszecie to akumulator pojemnosciowo wytrzyma takie zabiegi |
No to na zaproszenie na kawę nie mam co liczyć
silny - 2013-06-06, 17:12
a ja nigdy nie wypilem ani jednej kawy powaga
HENRYCZEK - 2013-06-06, 17:21
| majsterek napisał/a: | a ja nigdy nie wypilem ani jednej kawy powaga |
Szporujesz?
silny - 2013-06-06, 17:46
| HENRYCZEK napisał/a: | | Szporujesz? |
a co to znaczy bo nie wiem
papamila - 2013-06-06, 17:58
| kimtop napisał/a: | | No to na zaproszenie na kawę nie mam co liczyć |
Uważaj,
bo za tydzień stanę u wrót opoczańskiego siedliska Kimtopów
i zaproszę Was na kawę
(po uprzednim podłaczeniu się do prądu)
Camper Diem - 2013-06-06, 18:29
Jarek, przypomniałem sobie. ten ekspres o którym wcześniej pisałem to był kapsułkowy Tchibo
kimtop - 2013-06-06, 19:35
| papamila napisał/a: | | za tydzień stanę u wrót opoczańskiego siedliska Kimtopów |
Trzymam za słowo i biorę się za odkamienianie swojego automatu
papamila - 2013-06-06, 19:52
| Camper Diem napisał/a: | | Jarek, przypomniałem sobie. ten ekspres o którym wcześniej pisałem to był kapsułkowy Tchibo |
dzięki za info,
w sumie mam podobny ale zasmuciła mnie wypowiedz kolegi że w naszych nespreso to nie wypali
tygielek do parzenia też mam ale zachciało mi się czegoś "prawie" na pilota
Co by nie mówił, ciekawość mnie zżera więc pewnie kupie przetwornicę jedną z tych z sinusem modyfikowanym, wezmę aku, ekspres i spróbuję organoleptycznie
Andrzej 73 - 2013-06-06, 20:03
Jarek , poczekaj troszkę (może Cię nie zeżre) ja pobiegam z ekspresem i sprawdzę.
eler1 - 2013-06-06, 20:13
A ja kupiłem biedronkowy ekspres i mam przetwornicę ale jeszcze nie sprawdzałem czy zatrybi ale powinna to tylko grzałka i pompa wody dla których nie powinno być znaczenia w najbliższych dniach sprawdzę i dam znać a jak nie to potestujemy Bałtowie to już nie daleko
Świstak - 2013-06-06, 20:14
Moim skromnym zdaniem są trzy możliwości. Ekspres będzie działał z daną przetwornicą, a z inną o identycznych parametrach już nie... Ekspres na w pełni naładowanym akumulatorze będzie działał, a na troszkę rozładowanym już nie... Dany egzemplarz ekpresu będzie działał z daną przetwornicą a inny egzemplarz już nie. Czasem bardzo duże znaczenie ma grubość kabli między akumulatorem a przetwornicą. Wiąże się to ze spadkami napięć wejściowych i w efekcie kształtem napięcia na wyjściu przetwornicy. Z podobnym problemem spotkałem się w swojej klimatyzacji gdy próbowałem ją zasilać z agregatu - w trakcie włączania silników kompresora napięcie spadało przez ułamek sekundy i zanim agregat zdążył podkręcić obroty elektronika resetowała się. Wymieniłem zasilacz elektroniki na zwykły transformatorowy z dodatkowym kondziorkiem kilkaset mikrofaradów i wszystkie problemy się skończyły raz na zawsze. Zasilacze są robione bardzo oszczędnie i wiele problemów przy pracy z różnych przetwornic wynika z oszczędności przy konstruowaniu zasilaczy wewnątrz urządzeń. Zarówno oszczędności miejsca jak i pieniędzy. 1 cent zainwestowany przez producenta w produkcji oznacza kilkanaście dolarów różnicy na półce sklepowej....
Jarku, tylko eksperyment prawdę Ci powie.... moim zdaniem szanse są duże, a nawet bardzo duże. Pamiętaj tylko o gruuuubych kablach do przetwornicy. Ma to znaczenie nie tyle na napięcie wyjściowe przetwornicy, ale na jego kształt i w efekcie na wartości skuteczne (a nie szczytowe czy średnie) prądu i napięcia na wyjściu przetwornicy. Wartości skuteczne po stronie zasilania ekspresu z kolei przekładają się na pracę zasilacza elektroniki i czasem nie są wystarczające do zasilenia logiki, a w efekcie uruchomienia pompki itd.....
HarryLey4x4 - 2013-06-06, 20:21
a ja mam ekspres przelewowy na 12 V za 50 zeta , a kawę sypię z rozcinanych kapsułek tchibo i co mi zrobicie ??
Camper Diem - 2013-06-06, 20:24
| HarryLey4x4 napisał/a: | | a ja mam ekspres przelewowy na 12 V |
ile czekasz na kawę?
HarryLey4x4 - 2013-06-07, 09:33
kilka minut, powiedziałbym ,że na filiżankę kawy , bo tyle jest u nas potrzebne ( jedna sztuka) czekamy mniej więcej tyle czasu co w normalnym ekspresie zrobi się do dzbanka na 4 filiżanki.
Camper Diem - 2013-06-07, 14:18
ja na dwie spore kawy czekałem 20 minut, dlatego w końcu zdemontowałem przelewowego cudaka
Andrzej 73 - 2013-06-07, 15:43
| Camper Diem napisał/a: | | ja na dwie spore kawy czekałem 20 minut, dlatego w końcu zdemontowałem przelewowego cudaka |
Masz rację , jeśli będę miał ochotę na jeszcze jedną musiałbym czekać dodatkowe 20 minut , czyli łącznie z piciem kawy ponad godzina z głowy.
szymek1967 - 2013-06-07, 16:00
no tak,
a tu czasu brak
Camper Diem - 2013-06-07, 18:16
gdyby tylko o czekanie chodziło
z zimnych kaw lubię tylko frappe
HarryLey4x4 - 2013-06-07, 18:32
u mnie kawowa jest tylko małżonka. W czasie robienia śniadania, robimy przelewówkę dla niej, tak ,że zasiadając do wspólnego posiłku każdy ma do picia co chce, a aromat kawy roznosi się po aucie. Oczywiście jest to największe dobrodziejstwo jak nie ma dojścia do 230 V. Jakbym znalazł niedużą ciśnieniówkę, to czemu nie ale co zrobić jak nie ma prundu mocnego ??
Camper Diem - 2013-06-07, 18:36
a u mnie aromat roznosi się już od pierwszych obrotów młynka
kazbar - 2013-06-07, 20:32
Ja kawy nie piję ale moja Basia bez kawy nie potrafi żyć. Rozpuszczalnej nie trawi, mielonej ze sklepu też (podobno ma domieszkę torfu). Musi być 'ziarnista" własnoręcznie zmielona (tutaj kłania się doświadczenie zawodowe Mirka Kalinina, który o kawie wie wszystko i uchylił rąbka tajemnicy ku uciesze Basi). Do tego kafeterka od Leszka Mazurkiewicza (Mazurek) pyrkająca na gazie...i podobno żadna kawa jej niedorówna. Ponoć ziarna Mirka z "leszkowej kafeterki" są wyjątkowo mocne i pyszne (raz tylko spróbowałem i ciśnienie skoczyło mi na 220 ). Ekspres więc zostaje w domu a kafeterka jeździ z nami wszędzie
donald - 2013-06-08, 09:17
My wozimy ze sobą tez taką pyrkającą kawiarkę, i jest super. Aromat i smak jest przedni i bez zbednych kilogramów w postaci ekspresu,kapsułek i przetwornicy.A gaz ma każdy w kamperze
szymek1967 - 2013-06-08, 15:47
| kazbar napisał/a: | | spróbowałem i ciśnienie skoczyło mi na 220 |
jest na to sposób
ps.
jeszcze dwa lata temu miałem podobny problem,dzis cieszę się stablinym wręcz książkowym ciśnieniem 120na 80 a wszystko dzięki metodzie naturalnej
ps2. przeois na priva
koko - 2013-06-08, 18:59
Ja mam przetwornicę USA wymontowaną z Angielskiej karetki (używana była do reanimacji)sprawdzę jutro czy się zaparzy
Fux - 2013-06-08, 19:54
Ekspres to tylko kolbowy + młynek.
Reszta to porażka.
Zbyt niewielki wpływ na to, co che sie uzyskać.
No chyba, że ktoś lubi aromat i substytut kawy...
kalinin - 2013-06-09, 06:15
| Fux napisał/a: | Ekspres to tylko kolbowy + młynek.
Reszta to porażka.
Zbyt niewielki wpływ na to, co che sie uzyskać.
No chyba, że ktoś lubi aromat i substytut kawy...
|
Fux, Absolutnie masz racje, szkoda tylko ze tak mało osob zadaje sobie trud zrozumienia jak sa faszerowani odpadami kawy, zbozem palonym, torfem i chemią w kupowanych "kawach " mielonych i kapsułach.
Fux - 2013-06-09, 07:59
kalinin, zapraszamy na Forum.
kalinin - 2013-06-09, 09:25
Dziekuje za zaproszenie oczywiscie skorzystam, Czy masz kontakt z administratorem? Chcialłpbym otrzymac jego zgode na podłaczenie linku forum do strony www.wszystkodokawy.pl
Fux - 2013-06-09, 09:42
Proszę.
admin@wszystkookawie.pl
eler1 - 2013-06-10, 10:12
Witam
Po próbach z przetwornicą kwadratowa sin. 1500/3000W padła elektronika w ekspresie , na początku było ok. nawet zaświeciły się zielone lampki i za chwile miałem włożyć kapsułkę ale coś zasyczało i kicha, więc Biedronka made in Chrl padła
No i kawki w sobotę rano się nie napiłem
Jadnak tylko pełna sin.
Wracamy do tygielka
Camper Diem - 2013-06-10, 15:43
| eler1 napisał/a: | | Wracamy do tygielka |
i to jest najlepsze rozwiązanie
Andrzej 73 - 2013-06-10, 16:38
Robert , może słaby był ten ekspres bo z biedronki
A tak poważnie wszystko zależy od ekspresu. Jeśli jest sterowanie elektroniczne to jak najbardziej sinusoidalna.
eler1 - 2013-06-10, 16:52
| Andrzej 73 napisał/a: | Robert , może słaby był ten ekspres bo z biedronki |
Ale za 150zł. nie bałem się go użyć , ale jak bym miał za 450-700 zł mocno bym się zastanowił
HarryLey4x4 - 2013-06-13, 05:19
a teraz poważnie poproszę o jakieś linki do sprawdzonych ekspressów kawowych nawet na 230V , któe zmielą i przygotują kawkę na kempingu, są małe , poręczne i najlepiej lekkie i nie wywalą korkó jak jestem podłączony do 6A gniazda. Może przemyślę zakup dla mojej drugiej połówki.
Fux - 2013-06-13, 06:17
Takich nie ma. Twoje kryteria się wykluczają.
Zapraszam na forum ze stopki to pogadamy.
Camper Diem - 2013-06-13, 06:25
jeśli idzie o kombajny z młynkiem to moim zdaniem warto zabierać dobry domowy ekspres (polecam Jura, nawet najtańszy model). każda maszyna wymaga czyszczenia, wymiany filtrów, tanie ekspresy mają drogi serwis - zabieranie domowego jest uzasadnione ekonomicznie
Andrzej 73 - 2013-06-14, 22:40
Zakupiłem przetwornicę która spełnia moje oczekiwania , a właściwie spełnia oczekiwania naszego ekspresu do kawy. Sprawdziłem i działa.
Link do produktu http://www.voltpolska.pl/...15002000-w.html
HarryLey4x4 - 2013-06-17, 20:18
można wiedzieć za skolko ??
Świstak - 2013-06-20, 07:12
Koleżanki i koledzy kawosze... Uprzejmie proszę o pomoc w kawowym temacie:
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=16132
papamila - 2013-06-25, 11:26
| Andrzej 73 napisał/a: | | Zakupiłem przetwornicę która spełnia moje oczekiwania , a właściwie spełnia oczekiwania naszego ekspresu do kawy. Sprawdziłem i działa. |
No i sprawa się rypła
oprócz życzeń dla CT, Andrzej 73 chciałby przekazać że wspomniana przetwornica
postawiła focha i nie działa
Sam byłby tę niedogodność opisał, ale jezdzi po całej Italii i nigdzie nie może net-u znależć
|
|