Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Zakup kampera - model, strategia

elroy - 2013-06-06, 13:34
Temat postu: Zakup kampera - model, strategia
Witajcie!

Chciałbym ten rok przeznaczyć na zakup pierwszego autka i jako nowy w temacie mam pytania.
Kamper miałby być dla dwóch pięciolatków, żony i dla mnie - podróże tylko po Polsce, ew najbliższe okolice. (Czechy, Słowacja).
Budżet niestety skromny, bo do 25.000 (plus wiadomo - naprawy, rewitalizacja) ale na razie dla mnie najważniejsze to upatrzeć jakąś markę i drążyć temat, szukać, oglądać.

Najwięcej z tego co widzę jest ofert z Fiatami Ducato - czy uważacie, że w tej małej kwocie jestem w stanie coś znaleźć ? Będzie to optymalne rozwiązanie?

Dzięki za porady i sugestie!

krzysieks - 2013-06-06, 13:48

Witaj Elroy. Myślę, że za tą kwotę coś znajdziesz ciekawego. Ja osobiście dla 4 osób polecam Ci alkowę. Troszkę więcej pali ale jest większa i wygodniejsza. Typ zabudowy,musisz sam wybrać. Najlepiej jak wpadniesz w przyszlą sobotę do Baltowa na Zlot ,to sobie pooglądasz i przekonasz się co Ci odpowiada. Pozdrawiam Krzysiek.
elroy - 2013-06-06, 14:55

Niestety nie dam rady podjechać na Zlot w tym terminie :(

A może jest na forum krakus mającu w okolicy Ducato celem podejchania i oglądnięcia jak autko powinno wyglądać ?:) Muszę mieć jakiś punkt odniesienia w poszukiwaniach.

tosiek159 - 2013-06-06, 14:59

Witaj Elroy,
przyjedź do Bałtowa, pogadamy, pooglądasz troszkę, nasłuchasz się ale nade wszystko nie pożałujesz.
Pozdrawiam
Tosiek :spoko

tosiek159 - 2013-06-06, 15:07
Temat postu: zakup
Skoro nie możesz do Bałtowa zadzwoń, to oddzwonię ( rozmowy bez limitu )i pogadamy, mam i wiedzę i czas.
elroy - 2013-06-06, 15:10

Super !
Dziękuję za chęć wsparcia :) Jak będe miał pytania bez odpowiedzi to pozwolę sobie skorzystać z telefonu.

tosiek159 - 2013-06-06, 15:15

...no nic na siłę... :bigok
TomekM - 2013-06-06, 15:18

Tylko uważaj: ja szukałem kampera dla rodziny 2+2 a jak już kupowałem to musiało być dla 2+3 :)
StasioiJola - 2013-06-06, 16:27

Umów się z Tomkiem Winniczkiem z Krakowa, to będziesz miał blisko. Tomek zna się na rzeczy i ma kampera alkowę!! :ok :spoko
wbobowski - 2013-06-06, 16:34

elroy napisał/a:
czy uważacie, że w tej małej kwocie jestem w stanie coś znaleźć ? Będzie to optymalne rozwiązanie?

Tak jesteś w stanie... i bez problemu rodzinka się zmieści.

tadek27 - 2013-06-06, 18:29
Temat postu: Re: Zakup kampera - model, strategia
[quote="elroy"]Witajcie!

Najwięcej z tego co widzę jest ofert z Fiatami Ducato - czy uważacie, że w tej małej kwocie jestem w stanie coś znaleźć ? Będzie to optymalne rozwiązanie?

tak naprawdę musisz rozejrzeć się za układem który Ci pasuje, marką zabudowy a mniej za jednostką jezdną :spoko :spoko :spoko

elroy - 2013-06-06, 18:43

Zabudowy dopiero zgłębiam i nie ukrywam, że mam lekki mętlik :)
Jak mogę się z Tomkiem Winniczkiem skontaktować? Mogę prosić o nick ?

tadek27 - 2013-06-06, 18:48

szukaj w użytkownikach pod "winniczki" bardzo aktywny więc szybko natrafisz :spoko :spoko :spoko
Mazur - 2013-06-06, 19:23

@elroy , ja jestem z Krakowa , kamper (jak w opisie) stacjonuje w okolicach ronda Mogilskiego, może będzie bliżej niż do WINNICZKA żeby pooglądać, pozaglądać itd . To citroen, ale bez różnicy do ducato czy peugeota, wszystkie oprócz znaczka mają to samo :) Ciebie i tak bardziej interesuje zabudowa... Rok temu szukaliśmy z ojcem w podobnej cenie i się udało całkiem przyzwoicie. Jak coś to na PW.
Pawelito - 2013-07-20, 22:30

Hej,

Zawsze marzyłem żeby mieć swój własny samochód w którym będę mógł spać. Kiedyś myślałem o przyczepie a teraz marzy mi się mały camper. Niestety jako początkujący, dysponuje ograniczonym budżetem. Posiadam tylko 8 tys zł. Może nawet nie powinienem pytać, ale czy myślicie, że można i że warto coś kupić w tej cenie? Podejrzewam, że będą to starsze roczniki gdzie fajnie było by coś samemu przy nich pogrzebać. Nie mam doświadczenia z mechaniką ale ciągnie mnie do samochodów i może mógłbym się tego nauczyć? Kiedyś jak będę dysponował większą gotówką to kupię sobie większego campera. Teraz mam tyle ile mam. Wszelkie wasze opinie będą mile widziane ponieważ jestem początkującym laikiem. Ale z zapałem i wizją podróżowania o której marzyłem już od dawna.

Johny_Walker - 2013-07-21, 09:32

Za te pieniądze kupisz kombi albo vana. Da się w nim porządnie wyspać z całkowicie wyprostowanymi nogami.
donald - 2013-07-21, 12:00

Albo jakiegoś blaszaka wiekowego...polecam starsze mercedesy ..tzw.kaczki mechanika prosta i do nauki idealny,częsci tanie :-P i wygodniej niż w kombi. :bajer
Pawelito - 2013-07-21, 18:55

Właśnie myślę o takim starszym vanie. Widziałem jakiś czas temu na allegro VW LT 30 z 79 roku za 8 tys zł.. Miał spanie, lodówkę, kuchenkę i jeszcze jakimś cudem prysznic. Blaszaka też widziałem i też był niezły. Nie chcę alkowy bo wiem, że mnie na nią nie stać. Jak myślicie. Tego typu starsze wozy jak Mercedes Czy VW były by dobre? Da się kupić jakiś ciekawy egzemplarz w cenie 8 tys zł? Nie potrzebuję na początek dużego luksusu a chciałbym zażyć trochę takich podróży.
krynia i stan - 2013-07-22, 12:39

Eee tam alkowę też da się znaleźć w tej cenie, niestety wszystko (czy to alkowa czy coś innego) będzie i tak wiekowe więc znalezienie w miarę dobrego egzemplarza będzie trudne.

Czeka Cię żmudna selekcja i wiele kilometrów.

Dobrze że nie boisz się pracy przy nim, bo będzie niezbędna, na pocieszenie mogę dodać że w starych kamperkach naprawy zwykle są dość łatwe i niedrogie jeśli wykonywane własnym sumptem - a satysfakcja bezcenna.

Zwracaj uwagę na wyposażenie (bojler, lodówka, ogrzewanie) gdyż tutaj kryją się potężne koszty.

donald - 2013-07-22, 13:00

Alkowy są zrobione z blachy aluminiowej, :gwm która to sie utlenia z wiekiem...powstają mikro dziurki i klops... :gwm
Blaszanki sa natomiast z blachy jak nazwa wskazuje, :chytry a dachy są z laminatu... 8-)
co daje wiekszą szanse na szczelnośc... :-P jesli chodzi o niezniszczalnosc, to ze starych aut tylko mercedes.. łancuch na rozrządzie itp.itd. :mrgreen:
uwazam ze takie auta na poczatek z mechaniką i regeneracją zabudowy są idealne..

http://otomoto.pl/mercede...a-T3765668.html

http://otomoto.pl/mercede...g-T3018737.html