Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Inne imprezy - już za nami - Francja w dwa tygodnie

pagand - 2013-06-06, 19:01
Temat postu: Francja w dwa tygodnie
Jestem jeszcze w Sudanie Południowym, ale oczywiście już planuję jak spędzić wakacje z rodziną. Niestety urlopu będzie tylko dwa tygodnie i zaś powrót do Afryki, więc wyjazd nie będzie zbyt długi i musimy być intensywny.
Ogólny plan mamy taki:
14.08 – ok. 20:00 (może udałoby się ok. 18:00) wyruszamy w stronę Francji, jedziemy tak długo jak będę miał siły (może się uda aż do 01:00).
15.08 – wieczorem zajeżdżamy na camping gdzieś na Lazurowym Wybrzeżu;
16.08 – plażowanie
17.08 – plażowanie i może cos zobaczymy w okolicy
18.08 – plażowanie
19.08 – plażowanie i może coś zobaczymy w okolicy
20.08 – plażowanie
21.08 – plażowanie
22.08 – przeskok
23.08 – zamek w Dolinie Loary
24.08 – zamek w Dolinie Loary
25.08 – zamek w Dolinie Loary i przejazd do DisneyLandu
26.08 – DisneyLand
27.08 – DisneyLand
28.08 – Paris
29.08 – Paris
30.08 – powrót
31.08 – powrót

Planowana trasa to mniej więcej coś takiego
A poniżej zdjęcie.

Jeżeli ktoś się wybiera w podobnym terminie to może uda się jakoś spotkać.
A tych co już takie trasy zaliczyli chciałbym poprosić o jakieś wskazówki. Przyznam szczerze, że z tego zakątka świata gdzie jestem, z limitowanym dostępem do prądu, a co za tym idzie i do internetu poszukiwanie informacji idzie jak po grudzie.

Z góry dziękuję.

HarryLey4x4 - 2013-06-06, 21:26

myślę,że jak z planu wywalisz Paris na rzecz doplażowania, to będziesz zadowolony. Na Paryż osobne dwa lub trzy tygodnie. Też miałęm w planach w tym roku Francje i jeśli już pojadę , to raczej zahaczając o Monako, a na Paryż zostawiam sobie osobny wyjazd. Każdy oczywiście robi po swojemu ;-)
salut - 2013-06-06, 21:57

Witaj
W/g nas dwa dni na Paryż to trochę mało, ale lepsze dwa niż żaden. My byliśmy pięć dni i zobaczyliśmy wszystko co mieliśmy zaplanowane. Ale żeby była pełnia szczęścia powinniśmy tam wrócić jeszcze ze dwa razy po pięć dni. Do spania nie masz żadnego wyboru poza campingiem w Lasku Bulońskim. Natomiast cel zwiedzania zależy od Ciebie. Jak masz konkretne pytania to pisz.
:spoko :spoko

pagand - 2013-06-07, 09:29

Paryż to tylko żeby rodzinie pokazać co możemy zaplanować na inna wyprawę. Ja już byłem i zwiedzałem. Fakt, że dawno, ale... Poza tym będąc w DisneyLandzie, jakbym zonie powiedział, że nie podskoczymy do Paryża, czy starszemu z chłopaków (8 lat), że nie zobaczy wieży Eiffla to bym mnie chyba zagryźli :wyszczerzony:
Wiem, że dwa dni to za mało, ale...innego wyboru nie mam.

Oczywiście przewertowałem już posty z wypraw do Francji. Powrócenie do niektórych (tam gdzie sporo zdjęć) zajmuje mi sporo czasu i niestety niekiedy kończy się niepowodzeniem, bo internet się kończy. Ale mam jeszcze trochę czasu i pewnie porobię jakieś notatki z Waszych postów.
Gorzej mi idzie szukanie jakiś campingów, bo te strony zwykle otwierają mi się kilka minut, a nie chcę liczyć tylko na camper parki czy szukanie w ciemno. I tu jeżeli macie jakieś sprawdzone campingi to jakbyście dali jakiś link to wtedy nie googlałbym po omacku.

Zastanawiałem się też nad przejazdem przez Szwajcarię. Skoro nie mam za bardzo czasu to i tak się nie po napawamy widokami.

Czy coś jeszcze? Hmm... po wyprawach do Grecji, Chorwacji i Włoch nie sądzę byśmy nie wiedzieli co ze sobą zabrać czy czego się spodziewać, więc o to nawet nie pytam. Bardziej właśnie wskazówki drogowe i postojowe mogą się przydać.

No i zacząłem się uczyć choć podstaw francuskiego... bo to miłe gdy choć próbujesz nawiązać rozmowę w języku mieszkańców kraju, do którego się jedzie.

Także będę wdzięczny za różne pożyteczne uwagi.

Jeszcze raz pozdrawiam z misji w Sudanie Południowym, w którym zaczyna się pora deszczowa i zaczyna być duuuużo błota.

majmarek - 2013-06-07, 10:43

"ułożyłeś sobie brahu nie do przyjęcia plan" - ale jak chcesz się zajeżdzić to s. wous plais.
plaże w tropical islands pod berlinem masz lepsze niz na lazurowym wybrzeżu i ni musisz dymać 2000km !
jak poplażujesz [ w nocy na plaży świetnie uczy się żonę francuza ] to spacerkiem do disneylandu niech się dzieci nacieszą na całą twoją misję [ masz dwa dni w zapasie - lazurowe wybrzeże i z powrotem].
a resztę na paryż i tylko metrem-parkujesz w pobliżu ostatniej stacji metra i heja !
mam znajomą polkę jest też przewodniczką po paryżu ale nie gwarantuje jak u niej z czasem ale namiar mogę ci dać na pw.
pracowałem w algierii wiele lat i przerabiałem to jak jeszcze był mniejszy tłok na drogach.
ale courage et la réalisation des rêves et des projets
mm

janus - 2013-06-07, 14:48

Nie rozumiem czemu miałby to być plan nie do przyjęcia :?
Właśnie w maju w ciągu 2 tygodni przejechałem prawie idealnie tyle kilometrów do Francji jak planuje Pagand i nie czuję się "zajechany".

Przecież wszystko zależy od preferencji. Można mieszkać rok w Paryżu i czuć niedosyt poznania, ale wystarczy być 2-3 dni żeby jego główne symbole zobaczyć i czuć się usatysfakcjonowanym lub pobudzonym do ponownej wizyty, czyli "co komu do jemu, co jemu do komu... " po co krytykować :?:

Pagand - dasz radę :!:

pagand - 2013-06-08, 17:42

Myśmy w zeszłym roku zrobili 5,5 tyś. km w trzy tygodnie po Włoszech, więc ok. 4 tyś. km nie jest wielkim problemem. Pewnie, że wolałbym żeby wszystko było bliżej, ale taki urok camperowania.

Janus... pewnie, że dam radę...ale dzięki za wsparcie

salut - 2013-06-09, 11:57

W tym roku podobno działa już internetowa sprzedaż biletów na Wieżę Eiffla. http://ticket.toureiffel....5-sete-pg1.html W zeszłym roku sprzedaż była wstrzymana, dwie windy w remoncie i w kolejce spędziliśmy chyba 4 godz, więc warto sprawdzić.
Nocleg tak jak wyżej napisałem tylko Camping za Laskiem Bulońskim. W sezonie warto zrobić rezerwację. My jak przyjechaliśmy zajęliśmy ostatnie wolne miejsce. Standard Campingu jest OK. Z pod Cempingu masz autobus dowożący do stacji metra. My jeździlismy rowerami do najbliższej stacji metra a dalej kolejką. Rowery zostawały przypięte na górze jak setki innych.
Napisz co chcecie jeszcze zobaczyć w Paryżu.
:spoko :spoko

pagand - 2013-06-09, 15:12

Na Paryż się specjalnie nie nastawiam, bo dzieciakami w wieku 3 i 8 to zwiedzanie czegokolwiek jest takie średnio udane. Pewnie pokręcimy się trochę uliczkach, posiedzimy na trawniku z bagietką i jakimś serem, wjedziemy na wieżę, może wybierzemy się do Luwru (choć to akurat pewnie moim chłopakom nie przypadnie do gustu). Paryż raczej traktuje tak zapoznawczo dla rodzinki i jak im się spodoba, to wybierzemy się drugi raz już z nastawieniem na zwiedzania - może akurat połączę to ze startem w maratonie po ulicach Paryża.

Dzięki za linka. Wyjdzie mi 39 euro do zapłaty. Nie tak źle.

A z rezerwacją kempingu pomyślę. My tam będziemy w ostatnich dniach sierpnia, czyli w zasadzie na koniec sezonu urlopowego.

darboch - 2013-06-09, 20:57

pagand napisał/a:
może akurat połączę to ze startem w maratonie po ulicach Paryża

czuję już , że taki masz plan Endrju :haha: :ok

pagand - 2013-06-10, 10:31

Noo...ten start w Paryżu chodzi mi po głowie już od dłuższego czasu... dlatego większe zwiedzanie zostawię na inny wyjazd.

Wczoraj miałem okazję poszukać campingów zarówno w Paryżu, jak i na wybrzeżu. W Paryżu chyba faktycznie najrozsądniejszym jest Lasek Boloński, choć w jednej z relacji też jest mowa o innym - Huttopia Versailles (a tu link ). Ale wyszło mi drożej za nocleg, więc wybór chyba prosty... Ne wiem tylko czy rzeczywiście rezerwować miejsce pod koniec sierpnia i to tylko na dwie noce.

Na wybrzeżu jest tego mnóstwo. Wybrałem ze dwa - trzy jako potencjalny punkt docelowy, ale z opcją zmiany jak znajdziemy coś fajnego po drodze.

To może ktoś powie co specjalnego spróbować z kuchni francuskiej?

pagand - 2013-06-12, 11:09

Zaczynam wprowadzać drobne poprawki do planu. Najpierw Paryż, a później DisneyLand.

Poza tym napisałem do kilku campingów z pytaniem o rezerwacje i...zaczynają spływać odpowiedzi, że od tego roku rezygnują z rezerwacji...jak będzie miejsce to mnie wpuszczą, jak nie to trzeba szukać dalej.
Tak czy siak dwa docelowe na wybrzeżu już sobie znalazłem. Zobaczymy czy się uda.

janus - 2013-06-12, 18:01

Kempingi potrzebujesz tylko dla ew. dłuższego wypoczynku.
Placów postojowych z możliwością serwisu jest we Francji pod dostatkiem.

Camper Diem - 2013-06-12, 18:16

http://campingcar-infos.c...php?pays=FRANCE
jest aplikacja na Androida do pobrania w Google Play :spoko

andi at - 2013-06-12, 18:31

tutaj masz http://www.campingcard.at/at/de/europa/frankreich/
pagand - 2013-06-12, 19:38

Dzięki serdeczne. Za camperkami też się rozglądam. Korzystam też z wydawnictwa ADACa. Wyszukanie campingu to dla mnie wyszukanie celu podróży, a gdzie się zatrzymam? Who knows?

O rezerwację pytałem, bo to środek ichniego miesiąca wakacyjnego. Ale może jakoś źle nie będzie. Objechałem Włochy z dzieciakami to i Francję damy radę. Żałuje tylko, że tak krótko...ale tylko taki urlop mi na tej misji przysługuje.

Za linki jeszcze raz dzięki.

Pozdrawiam z Sudanu Południowego.

pagand - 2013-06-23, 14:32

Modyfikacji planu czas nadszedł...chyba spróbujemy podjechać na cały dzień w kanion Verdun.
Czy ktoś może wie gdzie tam się zatrzymać, że skorzystać z możliwości popływania odrobinę kajakami w kanionie?

Jerzyk - 2013-06-23, 14:50

mówisz i masz... 50 metrów od jeziora, miejsce pomiedzy parkingiem dla osobówek ( z belką ), a droga dojazdową do wypożyczalni łodek i kajaków do wpłynięcia w rzekę kanionu. N43stopni, 48 minut i 13.46 sekund ; E006 stopni, 14 minut i 52.23 sekundy.
Byliśmy tam tydzień temu. Kanion nie jest obecnie możliwy do przejechania dookoła ( zawaliła się droga na wschodniej części. Trzeba wrócić nad jezioro i pojechac część zachodnią. Warto objechać i jedną i drugą część ale druga jest ładniejsza :) cały dzień do jazdy. pozdrawiam życząc wsaniałych wrażeń J.
PS bedąc tam koniecznie do zwiedzenia miasteczko Moustlers Ste Maule.

pagand - 2013-06-23, 15:18

Ogromnie dziękuję. Ja będę jechał od wybrzeża na północ. Namiary GPS bardzo się przydadzą. Jeszcze raz dziękuję.
pagand - 2013-07-28, 16:44

Czy może ktoś z Was jechał na południe Francji przez fragment Szwajcarii (przejście graniczne pomiędzy Austrią i Szwajcarią w m. Lustenau), częściowo wzdłuż granicy z Austria i Liechtensteinem i później przez Lugano?

Bardzo bym chciał poznać opinię o trasie. Nie mam ochoty drugi raz z rzędu jechać przez przełęcz Brenner. Wolę zobaczyć coś nowego choć to wyjdzie kosztowny kawałek trasy.

Ale jakby ktoś już tamtędy jechał to dajcie znać.

majmarek - 2013-07-28, 18:28

jechałem tamtędy w latach 80tych więc dane mocno nieaktualne. ale wtedy było bardzo kręto za to celnicy byli tylko po stronie francuskiej i patrzyli na nas ze zdziwieniem jak na ducha.
pagand - 2013-07-29, 08:44

No teraz to nas już nie traktują jak zjawy zza żelaznej kurtyny.

Nic to zdam się na "nosa". Miałem ochotę porobić zbliżenia na google earth, ale przy tym internecie jaki mam tu w Sudanie Południowym się nie da...albo będzie..."trzy dni później".