|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Porady dla kupujących kampera - Rozważania zgryźliwego nowicjusza
salek - 2013-06-10, 12:27 Temat postu: Rozważania zgryźliwego nowicjusza Sytuacja klaruje się następująco:
- z kamperka będą korzystały max 4 rodziny, w różnych konfiguracjach. Maksymalne "obciążenie" to 2 dorosłe + 2 małych dzieci
- wyjazdy krajowe i zagraniczne.
- budżet od 80 tyś zł... no właśnie i tu pytanie zasadnicze: jest możliwość zakupu tego kampera na firmę, ale czy to ma sens? czy próbował ktoś kiedyś odliczyć vat z zakupu kampera jako np. samochód dla pracowników budowlanych? Pytam, bo jeśli byłaby taka możliwość to moglibyśmy rozważać zakup nowego kampera w leasingu.
- celem jest zakup kampera na bardzo długi czas, mamy dużo suchego miejsca na przechowywanie kampera, będziemy o niego dbać jak o członka rodziny, chcemy się nim cieszyć jak najdłużej.
Na chwilę obecną podoba nam się coś w tym stylu:
http://allegro.pl/kamper-...3294070178.html
i tu pytanko do doświadczonych - czy taki kamper jest warty zainteresowania (nie pytam o ten konkretny wóz, tylko tego typu "mc louis".
Dużo pytań, duży ból głowy - mam nadzieję na owocną dyskusję.
cichy - 2013-06-10, 13:10
Ten kamper z ogłoszenia ma jedno łóżko, jak zamierzasz wysypiać się w nim w czwórkę?
Skorpion - 2013-06-10, 14:11
Wedlug mnie ma jeszcze jedno spanie opuszczane nad fotelem kierowcy i pasazera
cichy - 2013-06-10, 14:35
To nie integral w których to kabiny są poszerzane aby łóżko sie zmiescilo.
salek - 2013-06-10, 14:47
No i właśnie o to chodzi, że (jak w temacie) jestem kompletnym nowicjuszem i gubię się w tych wszystkich zabudowach. Chodzi mi o to, żeby kamper był 4 osobowy, z 2 spaniami, do 3,5T (kat B) i najlepiej do 6m długości. Jakie są zatem opcje?
eMWu - 2013-06-10, 14:47
wtedy lozka są wzdłuz nie w poprzek ale w tym przypadku raczej siedziska za kierowcą sie rozkladaja. co nie zmienia faktu ze za maly na 4 osoby zwlaszcza z dziecmi. Dlugosc ok ale + alkowa i powinno byc ok.
silny - 2013-06-10, 14:49
salek napisał/a: | nie pytam o ten konkretny wóz |
cichy a potrafisz czytac ze zrozumieniem
tadek27 - 2013-06-10, 15:34
Jeżeli chcesz zmieścić się w cztery osoby i za dużo nie "rujnować" w kamperku na krótki postój skazany jesteś na alkowę. rozważ również tylne łóżko piętrowe bo dzieciaki mogą nie chcieć spać razem tym bardziej , że korzystać mają 3 rodziny , będzie się łatwiej wpasować
HENRYCZEK - 2013-06-11, 16:29
Co do zakupu nowego Campa na tzw.firmę,to zapytaj dealera,mają sprawdzone rozwiązania.
salek - 2013-06-11, 16:52
tadek27 napisał/a: | rozważ również tylne łóżko piętrowe bo dzieciaki mogą nie chcieć spać razem tym bardziej , że korzystać mają 3 rodziny , będzie się łatwiej wpasować |
Tak, mają korzystać 3 rodziny ale nie jednocześnie. To będzie taki przechodni kamper. konfiguracje: 2, 2+2, 2+1. Ale rzeczywiście można pomyśleć o łóżku piętrowym.
A jak to jest z tą alkową? Bo gdzieś tutaj nawet wyczytałem mecyje, że to pierwsza rzecz, która się rozszczelnia, opory powietrza itp...
Dodane:
tutaj jest alkowa, jest niby 7 osobowy, ale dla 4 osób powinno być wygodnie:
http://allegro.pl/kamper-...3315619948.html
HarryLey4x4 - 2013-06-11, 17:03
oj, widzę długa droga decyzyjna przed tobą. Na rodzinę 2+2 najlepiej z alkową. Pozostałe ukłądy mogłyby dać radę bez niej, ale co komu szkodzi nadmiar miejsca. Opory powietrza, to fakt, ale kampery wogóle mają opory zbliżone do pędzącej stodoły, więc...
Fux - 2013-06-11, 17:05
Dziwi mnie, że ktoś żałuje 100-200 zł na klimatyzację...
Fux - 2013-06-11, 17:09
Uważam, że to zakończy się tak...
HarryLey4x4 - 2013-06-11, 17:11
fux, a ten zestaw fotek to niby do czego ma się tyczyć ?
Fux - 2013-06-11, 17:23
Tak będzie wyglądała sytuacja po zakupie i próbach uzyskania consensusu...
Spektakularna katastrofa.
Spółki zjadły jaskółki, etc.
Bajaga - 2013-06-11, 17:32 Temat postu: Re: Rozważania zgryźliwego nowicjusza
salek napisał/a: | Sytuacja klaruje się następująco:
- z kamperka będą korzystały max 4 rodziny, w różnych konfiguracjach. Maksymalne "obciążenie" to 2 dorosłe + 2 małych dzieci
- wyjazdy krajowe i zagraniczne.
- budżet od 80 tyś zł... no właśnie i tu pytanie zasadnicze: jest możliwość zakupu tego kampera na firmę, ale czy to ma sens? czy próbował ktoś kiedyś odliczyć vat z zakupu kampera jako np. samochód dla pracowników budowlanych? Pytam, bo jeśli byłaby taka możliwość to moglibyśmy rozważać zakup nowego kampera w leasingu.
- celem jest zakup kampera na bardzo długi czas, mamy dużo suchego miejsca na przechowywanie kampera, będziemy o niego dbać jak o członka rodziny, chcemy się nim cieszyć jak najdłużej.
Na chwilę obecną podoba nam się coś w tym stylu:
http://allegro.pl/kamper-...3294070178.html
i tu pytanko do doświadczonych - czy taki kamper jest warty zainteresowania (nie pytam o ten konkretny wóz, tylko tego typu "mc louis".
Dużo pytań, duży ból głowy - mam nadzieję na owocną dyskusję. |
Co do kombinacji z vatem no... są różne opcje To już dealer aut lub dobry komis Ci naświetli.
Pierwsze wg mnie pytanie to: blaszak czy plastik
To zależne od preferencji, rodzaju podróżowania oraz ilości, wieku i gabarytów użytkowników. (ps. blaszaka można łatwiej mieć jako.. ciężarówkę ale blaszak jest dla 2 osób lub 2 osób i 2 dzieci nie za dużych).
Jeżeli nie chcesz blaszaka to bierz alkowę. Wg mnie plastik typu pół-integral (czyli bez spania w alkowie nad kabiną kierowcy) jest marnym rozwiązaniem (ani to alkowa ani integral) a porządnego integrala (takiego do użytkowania przez następne wiele lat) możesz nie upolować w dysponowanej kwocie (no chyba że nie straszne ci auta starsze, np. Hymery z lat 80-tych bywają faaajne).
Ps. A korzystanie z 1 auta przez parę rodzin to dobry przepis na szybki rozpad znajomości między tymi rodzinami
tadek27 - 2013-06-11, 17:51
Co do mojego pomysłu z łóżkiem piętrowym to chodzi tylko i wyłącznie o to , ze jeżeli
ktoś ma dwójkę dzieci to niekoniecznie chcą spać razem
TomekM - 2013-06-11, 18:42
Co do zakupu kampera na spółkę to moim zdaniem obrazki Fux-a bardzo dobrze oddają tą sytuację. Owszem można ustalić wcześniej cotygodniowy podział kampera ale co zrobić gdy komuś 3x z rzędu wypadnie tydzień deszczowy? Co zrobić gdy dwie rodziny naraz będą chciały pojechać na to samo wydarzenie (zlot itp.)?
Chyba lepiej kupić trzy kampery zdecydowanie starsze i cieszyć się wspólnymi wyjazdami (zwłaszcza tymi weekendowymi). To oczywiście moje zdanie.
Co do zakupu na firmę to (...).
Pozwoliłem sobie wyedytować posta biorąc pod uwagę słuszne sugestie Jarkazpolski.
salek - 2013-06-11, 19:51
Dzięki za duży odzew
więc po kolei:
- zakup na firmę, myślałem raczej o zakupie na swoją firmę budowlaną - pracownicy mogą przecież "potrzebować" auta na wyjazdowe prace. Ewentualnie mogę sobie dopisać wypożyczalnie kamperów do działalności - to nie problem.
- 3 rodziny - to tak na prawdę jedna rodzina, ale dzieci już wyrosły i mają swoje rodziny. Nie powinno być problemu z dzieleniem się - bo ktoś musi zostawać pilnować interesu. Jeśli taki miałby nastąpić - to byłby znak do zakupu kolejnego kampera. Na razie wystarczy chociaż jeden.
- Bajaga napisał blaszak... o co chodzi? o busa przerobionego na kampera?
Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie i chęć pomocy. Mam zamiar się tu dużo nauczyć pozdrawiam.
P.S. Jest gdzieś w necie jakaś rozpiska zabudów? lista albo coś? bo ja się gubię w tym wszystkim.
Fux - 2013-06-11, 19:56
Blaszak jest baaardzo odliczalnym pomysłem.
zwłaszcza nowy.
W sumie za fajny sprzęt funkiel nówka zamykasz sie w kwocie ok. 160-80 netto.
makdrajwer - 2013-06-11, 20:11
salek : poprzeglądaj auta na forum, pooglądaj kampery ma allegro i mniej więcej bedziesz wiedział czego szukasz. A kampery generalnie dziela się na :
- alkowy
- półintegrale
- integrale
- blaszaki ( busy ).
HarryLey4x4 - 2013-06-11, 20:40
facet was pyta o podpowiedzi o kamperze, a dostaje odpowiedzi o tym ,że mu się rodzina rozleci. Jezusicku a niech se weźmie chłop ten problem na głowę w końcu to jego sprawa. A co do ukłądu kampera to jak najbardziej - pooglądać różne, może na początek coś wypożyczyć i każdy będzie wiedział o co mu biega. Tematów o wyborze kampera jest mnóstwo.
jarekzpolski - 2013-06-11, 21:29
Mam identyczny rozkład wnętrza jak na foto.
Ekipa 2 + 2 --> komfort przestrzeni jest (mówimy oczywiście o polskich realiach a nie amerykańskich RV, a Świstakowej Milki nie rozważamy bo zakłóca mediany)
Osobniki hibernujące znikają w strefach sypialnych (u mnie tył 2 x koja piętrowa, przód alkowa) nie zabierając dodatkowego miejsca.
"Saloon", kuchnia, kibel wciąż w pełni funkcjonalne. Ten pojedynczy stolik po lewej złożyłem i mam sofę. Może służyć jako przechowalnia dla kolegi który "zaniemógł"....
Pomysł "kamper na spółę" oceniam jako poroniony. Niemniej życzę powodzenia. Z całego serca i naprawdę ! Prawdziwe przyjaźnie są jak Yeti. Podobno są...
Szanowny Panie "Tomek M": zaczynam właśnie swą karierę w Urzędzie Skarbowym. Naczelnik ciśnie strasznie na wyniki....W imieniu Urzędu poprosiłem właśnie Admistratora o udostępnienie Pańskich danych, bo chciałbym nawiązać z Panem kontakt i przyjrzeć się Pańskiej działalności...Do zobaczenia wkrótce....
żart !!! Idź prać majciory Misiu Pysiu
zbastujcie trochę z tymi "radami" w temacie kiwania US...Te posty można przeglądać BEZ logowania...
Pozdrawiam
Fux - 2013-06-11, 21:35
HarryLey4x4, a po kiego kupować krowę, skoro chce się mleka napić, a przy okazji pożreć z Rodzina?
Napisałem, że spółki zjadły jaskółki, ktoś dopisał coś jeszcze i tak się rozstańmy.
Masz swojego kampera z trzema rodzinami?
Socale - 2013-06-11, 21:36
salek napisał/a: | ...
mają korzystać 3 rodziny ale nie jednocześnie. To będzie taki przechodni kamper.
...
|
Nie widzę opcji by to trwale i zgodnie pogodzić.
Zdarzy się na pewno.
yuras - 2013-06-11, 22:09
salek napisał/a: | est gdzieś w necie jakaś rozpiska zabudów? lista albo coś? bo ja się gubię w tym wszystkim |
tu masz opis i obrazki;
http://www.portalturystyc...rona=1&dzial=15
salek - 2013-06-11, 22:48
zgadzam się z propozycją, żeby zakończyć wątek użytkowania kampera przez 3 ekipy. Tak jak napisałem wyżej, jeśli zajdzie potrzeba to się pomyśli o następnym.
Dzięki Yuras za linka - temat się rozjaśnia.
rado - 2013-06-11, 23:16 Temat postu: Re: Rozważania zgryźliwego nowicjusza
salek napisał/a: | tu pytanie zasadnicze: jest możliwość zakupu tego kampera na firmę, ale czy to ma sens? czy próbował ktoś kiedyś odliczyć vat z zakupu kampera jako np. samochód dla pracowników budowlanych? Pytam, bo jeśli byłaby taka możliwość to moglibyśmy rozważać zakup nowego kampera w leasingu. |
W tej kwestii pomogę jutro, temat przerabiany przez nas, więc ogólnie powiem, że jest możliwość, a szczegóły jutro
EDIT: Jarku i to bez kiwania US
wbobowski - 2013-06-11, 23:48
Koledzy, salek w pierwszym poście przedstawił swoje zamiary i prosił nas tylko o podpowiedzi co do rodzaju kampera. A tymczasem otrzymuje ostrzeżenia, czarnowidztwo itp.
Salek, 1.szy kamper przez Ciebie wskazany jest badzo fajny, ale... tylko dla 2.ch osób.
Drugi z kolei za duży na początek i wcale nie najwygodniejszy. Zauważ, że miejsca do spania to rozkładanie jednego czy drugieho stolika. To zawsze jest upierdl...we. W trakcie podróży (a szczególnie przy 4.ch osobach) to zawsze jest pełno bambetli. które gdzies trzeba upchnąć jak się rokłada stoliki do spania.
Wg mnie dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem byłaby alkowa z 2.ma łóżkami piętrowymi (dla dzieci). Już koledzy o tym wspominali wcześniej.
Masz wtedy 4.ry gotowe spania bez konieczności codziennego rozkładania stolika do spania.
Ja na podstawie doświadczeń z ponad pięcioletniej praktyki kamperowej tak bym zrobił... Ty zrobisz jak zechcesz.
salek - 2013-06-12, 09:28
wbobowski, dziękuję za bardzo rzeczową odpowiedź. Czy jest jakiś konkretny model kampera z zabudową, którą proponujesz? Czy to jest tak, że trzeba po prostu oglądać wszystkie jak leci i szukać takiego rozkładu łóżek?
eMWu - 2013-06-12, 09:28
salek napisał/a: | Czy to jest tak, że trzeba po prostu oglądać wszystkie jak leci i szukać takiego rozkładu łóżek? |
zgadza sie.
wbobowski - 2013-06-12, 10:26
salek napisał/a: | Czy to jest tak, że trzeba po prostu oglądać wszystkie jak leci i szukać takiego rozkładu łóżek? |
eMWu ma rację. Raczej ten wariant Cię czeka. Choć są na forum koledzy, którzy mają taki lub podobny rozkład. Możnaby podpatrzeć, np. Aulos. U niego jeśli dobrze pamiętam ta nawet chyba 4 łóżka piętrowe i alkowa. Był to Pilote First 17 na Fordzie Transicie - na zdjęciach, niestety nie mam rozkładu wnętrza, trzeba poprosić o to Aulosa
salek - 2013-06-12, 11:08
tutaj jest chyba ta zabudowa o jakiej piszecie:
http://otomoto.pl/fiat-du...4-T3092238.html
eMWu - 2013-06-12, 11:23
dokladnie - plus dodatkowo spory bagaznik pod lozkami pietrowymi i wszystko sie miesci w 6m.
wbobowski - 2013-06-12, 11:29
Chyba powinien być dla Ciebie akuratny, również cenowo. Nie zastanawiaj sie długo... jedź i oglądaj.
Duduś - 2013-06-12, 11:35
wbobowski napisał/a: |
Chyba powinien być dla Ciebie akuratny, również cenowo. Nie zastanawiaj sie długo... jedź i oglądaj. |
Tylko sie za bardzo nie napalaj bo autko już stoi ponad rok i wszyscy tylko oglądają
Sam byłem kiedyś zainteresowany
Ale układ jest fajny
Fux - 2013-06-12, 11:44
Tego kiedyś oglądałem.
http://vip-vip.otomoto.pl...-C29312676.html
Bez zapachu wewnątrz, kilka tzw. rzeczy parkingowych, był naprawiany.
Pytaj o fotki.
kaimar - 2013-06-12, 13:19
Salek, wpadnij do mnie do Katowic. Mam parę kamperów na placu - możesz jak zobaczysz z bliska to będziesz wiedział co potrzebujesz. Temat kampera na firmę też sprawdzony w praktyce z odliczeniem 100% vatu.
Fux - 2013-06-12, 13:32
kaimar napisał/a: | Salek, wpadnij do mnie do Katowic. Mam parę kamperów na placu - możesz jak zobaczysz z bliska to będziesz wiedział co potrzebujesz. Temat kampera na firmę też sprawdzony w praktyce z odliczeniem 100% vatu. |
I to jest najlepsza propozycja.
Andrzej_M - 2013-06-12, 19:51
taki pusty waży ze 3300, może lepiej. Wjeżdżałem takim nawagę: miał kilka rzeczy dodanych, miałem drobny bagaż w bagażniku, trochę wody i wyszło 3700kg.
HarryLey4x4 - 2013-06-13, 06:17
a ja w ogóle chciałbym zobaczyć kampera dla 4 osobowej rodziny załadowanego na wyjazd , który mieśći się w DMC 3,5t
eMWu - 2013-06-13, 08:38
na ducacie 1 gen bez problemu
darboch - 2013-06-13, 08:49
HarryLey4x4, mieszczę się
frykas1 - 2013-06-13, 09:37
mam podobnego w dowodzie ma 2830.DMC 3500.normalnie załadowany na wadze 3330.
TomekM - 2013-06-13, 09:47
HarryLey4x4, nie mogę się wypowiadać w imieniu rodziny 2+2 bo mam 2+3 ale mnie sie udaje bez problemu zmieścić w 3,5t (ważyłem 2x załadowany samochód w chwili wyjazdu na wakacje). Sam samochód waży ok. 2800 (ważone w chwili zakupu) z połową wody i połową paliwa bez kierowcy, więc pozostaje mi jakieś 700kg.
Fakt faktem, że to drugie ważenie przed wyjazdem było dlatego, że pierwsze wyszło o 80kg za dużo ale chcąc wiedzieć na czym stoję załadowaliśmy wszystko co wydawało się potrzebne. Wyładowanie połowy napojów i jednej butli gazowej (jedna oczywiście została) dało nam spokojne <3,5t.
HarryLey4x4 - 2013-06-13, 12:19
no to gratulacje.
jarekzpolski - 2013-06-13, 12:29
TomekM napisał/a: | ...załadowaliśmy wszystko co wydawało się potrzebne |
Niewszystko !
Twoja żona musi wziąć kilka lekcji u mojej w temacie "co się może wydarzyć w podróży i jak być przygotowanym"
Potem się zważysz...
salut - 2013-06-13, 15:52
HarryLey4x4 napisał/a: | a ja w ogóle chciałbym zobaczyć kampera dla 4 osobowej rodziny załadowanego na wyjazd , który mieśći się w DMC 3,5t |
Z połowa zbiornika wody i paliwa, bez żadnych osób mój waży 2950. Myślę, że 550 kg powinno wystarczyć
HarryLey4x4 - 2013-06-13, 23:14
a kto tankuje połowę zbiornika wody i paliwa ??
cichy - 2013-06-14, 06:15
HarryLey4x4 napisał/a: | a kto tankuje połowę zbiornika wody i paliwa ?? |
Ten który jedzie na wage
Socale - 2013-06-14, 11:23
HarryLey4x4 napisał/a: | a ja w ogóle chciałbym zobaczyć kampera dla 4 osobowej rodziny załadowanego na wyjazd , który mieśći się w DMC 3,5t |
Proszę bardzo.
Kontrolnie 5 minut przed wyjazdem.
http://www.camperteam.pl/...p=352201#352201
|
|