Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Prawo i przepisy - brak viatoll...

romich - 2013-06-10, 12:29
Temat postu: brak viatoll...
Witam,
Przedwczoraj jechałem kamperem DMC 3100kg z przyczepką pod łodziową DMC 600kg.
Tuż za Koninem w stronę Poznania zatrzymała mnie Inspekcja Transportu drogowego i nałożyła karę 3000zł za brak urządzenia viatoll. Nie miałem pojęcia, że jadąc kamperem podlegam jakiemuś dodatkowemu opodatkowaniu. Dodam jeszcze, że jeżdżę z tą przyczepką od zeszłego roku ale na szczęście nigdzie wcześniej nie zrobiono mi zdjęcia.

Czy jest jakaś szansa na odwołanie się od tej kary ? bo teoretycznie jest możliwość odwołania.
Czy ktoś miał już podobne doświadczenia w tym temacie?

pozdrawiam,

cirrustravel - 2013-06-10, 12:47

Ja mam BoXerka o DMC 3500kg i też mam zamiar w wakacje ciągnąć przyczepkę podłodziową DMC 500kg. Właśnie dziś dzwoniłem do BOK VIATOLL i dowiedziałem się że muszę kupić urządzenie i zarejestrować w systemie BoXerka, z tym że na urządzeniu jest przełącznik czy jadę z przyczepką (pobiera opłatę) czy bez (nie pobiera).
Nie wiem czy można odwołać się od kary :(

matro - 2013-06-10, 12:49

Nie masz szans na odwołanie. Taką karę możesz dostać jadąc osobówką i ciągnąc nawet pustą lawetę lub przyczepę kempingową (przypadek z mego miasta - sharan + pusta laweta= 3000zł kary pod Gorzowem). Niestety DMC 3500kg to dla ITD świętość. Przerejestruj przyczepę do 395kg i masz po kłopocie. Ewentualne przeładowanie mniej boli kieszeń.
Współczuję kary :gwm

dyha - 2013-06-10, 13:00

Oj! mam obawy że jesteś w ciężkiej d...pie.3.000!!?? O mamo!! ale Ci dowalili.Dla "krokodyli" sytuacja była jasna przekroczone magiczne 3,5T i już można golić klienta .Odwołać się zawsze możesz ale oczmi wyobraźni już widzę odpowiedź:"nieznajomość prawa nie zwalnia.....itd."
Daj znać jak się to skończyło :spoko

matro - 2013-06-10, 13:21

masz tu link gdzie jest poruszony temat "via-złodziejstwa" :?
http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=15

romich - 2013-06-10, 13:48

Oczywiście przerejestruję przyczepkę na 300-400kg i będę miał problem z głowy, ale wygląda na to, że karę będę musiał niestety zapłacić. Przeładowanie nie wchodzi w grę bo łódka waży tylko 190kg.
Camper Diem - 2013-06-10, 16:37

romich, współczuję :(

wiem, że dawniej odwołania nic nie dawały, obecnie sądy są nieco łaskawsze - inspekcja sama z siebie łupi, zgodnie z prawem. ale sądy właśnie zwracają uwagę na nieadekwatność kary, byle im to najpierw wyłożyć czarno na białym... spróbuj :!:

CORONAVIRUS - 2013-06-10, 17:18

niestety nic nie zrobisz ... sporo się trąbi o tych przepisach , na CT wałkujemy temat ... przykro mi :(
HENRYCZEK - 2013-06-10, 17:35

Zrób odwołanie z uzasadnieniem że był to przejazd jednorazowy,prywatny,nie zarobkowy,nadmieniając iż przyczepę ciągnął pojazd specjalny campingowy używany wyłącznie na potrzeby własne nie związany z żadną działalnością gospodarczą.
W odwołaniu zaznacz że przyczepka to konstrukcja do przewozu łodzi i w chwili kontroli była bez tzw ładunku.Możesz rownierz wpisac że całość zestawu nie przekraczała ???kg

Znajomy miał podobny przypadek i po odwołaniu otrzymał pismo iż sprawa została przekazana do dalszego rozpatrzenia,obecnie miną rok i nic.

Camper Diem - 2013-06-10, 18:02

HENRYCZEK napisał/a:
sprawa została przekazana do dalszego rozpatrzenia,obecnie miną rok i nic.

no właśnie, w najgorszym wypadku odroczenie płatności, tylko ciekawe jakie koszta sądowe mogą dojść w razie niepowodzenia?

romich - 2013-06-10, 18:44

HENRYCZEK napisał/a:
Zrób odwołanie z uzasadnieniem że był to przejazd jednorazowy,prywatny,nie zarobkowy,nadmieniając iż przyczepę ciągnął pojazd specjalny campingowy używany wyłącznie na potrzeby własne nie związany z żadną działalnością gospodarczą.
W odwołaniu zaznacz że przyczepka to konstrukcja do przewozu łodzi i w chwili kontroli była bez tzw ładunku.Możesz rownierz wpisac że całość zestawu nie przekraczała ???kg

Znajomy miał podobny przypadek i po odwołaniu otrzymał pismo iż sprawa została przekazana do dalszego rozpatrzenia,obecnie miną rok i nic.

W chwili kontroli przyczepa nie była pusta. Łódkę którą ciągnąłem to sportowa łódź wyścigowa typu katamaran i jechałem na motorowodne mistrzostwa europy do Myśliborza pod Szczecinem. Jakkolwiek nie było to związane z działalnością zarobkową a raczej typowo sportową.

Spróbuje odwołać się w taki w podobny sposób jak napisałeś.

makdrajwer - 2013-06-10, 19:01

Najgorsze jest że to jest 3000 zł za brak viatoola pod każdą bramką. Czyli 3000 zł razy ilość bramek pod którymi przejechałeś .
romich - 2013-06-10, 19:14

makdrajwer napisał/a:
Najgorsze jest że to jest 3000 zł za brak viatoola pod każdą bramką. Czyli 3000 zł razy ilość bramek pod którymi przejechałeś .

ale to w przypadku, kiedy mam viatolla nie naładowanego kasą. Po kontroli oczywiście kupiłem viatolla na najbliższym BP.

Cyryl - 2013-06-10, 20:18

według rozporządzenia w sprawie dróg krajowych lub ich odcinków, na których pobiera się opłatę elektroniczną oraz wysokości stawek opłaty elektronicznej z dnia 22 marca 2011 wyraźnie mówi w załączniku 3, że opłatom podlegają pojazdy powyżej 3,5t DMC (jest to DMC łącznie z DMC przyczepy lub naczepy).

nie ma nic o tym czy pojazd wykonuje transport zarobkowy, czy nie. czy jest jednorazowy czy regularny.

dlatego odwołanie można składać, ale można liczyć najwyżej na rozłożenie kary.

ravv - 2013-06-10, 20:37

Tu jest pokazane dość wyraźnie kto jest winny, z kogo zrobili kozła ofiarnego a kto za to zapłaci (to akurat jest dość oczywiste) i jak rozwiązali temat w innych krajach:

http://interia360.pl/polska/artykul/x,63086

HarryLey4x4 - 2013-06-10, 21:33

Ja za bardzo podobną sprawę walczę od półtora roku. Na razie odroczenia. Podpowiem tylko ,że jedyna droga to odwołąnie się do dyrektyw unijnych i przepisów prawa unijnego. Nie znam się na prawniczym bełkocie, ale mój adwokat pisał ostatnio kolejne w tej sprawie pismo., bo mimo wcześniejszych odroczeń był już nakaz wykonalności, o który walczę by go uchylono w celu ponownego rozpatrzenia. Tu jest konieczne uderzenie wyżej niż w Polskim sądzie, zatem jeśli coś się uda to dam znać. Póki co odraczam, a batalia prawników główkuje jak wysoko to musi dociągnąć. Problem w tym,że jak wygra jeden, to reszcie w tym podobnym przypadku (nie zarobkowy przewóz prywatny)by musieli odpuścić. :chytry
HENRYCZEK - 2013-06-10, 21:52

romich napisał/a:
HENRYCZEK napisał/a:

W chwili kontroli przyczepa nie była pusta. Łódkę którą ciągnąłem to sportowa łódź wyścigowa typu katamaran i jechałem na motorowodne mistrzostwa europy do Myśliborza pod Szczecinem. Jakkolwiek nie było to związane z działalnością zarobkową a raczej typowo sportową.

Spróbuje odwołać się w taki w podobny sposób jak napisałeś.

Teraz Mi się przypomniało że odwołanie miało charakter prośby o odstąpienie od wymierzonej kary.W uzasadnieniu jw.Jest oczywiste że nieznajomość przepisów nie zwalnia z kary.
Uważam że warto spróbować skrobnąć pisemko i złożyć go w ustawowym terminie,bo jak Sam napisałeś nie miałeś pojęcia....
Powodzenia :spoko

CORONAVIRUS - 2013-06-10, 21:59

HarryLey4x4 napisał/a:
Problem w tym,że jak wygra jeden, to reszcie w tym podobnym przypadku (nie zarobkowy przewóz prywatny)by musieli odpuścić. :chytry

A guzik prawda ... Polska to nie USA ... tu nie ma precedensów .... w każdej sprawie , pozwie można się powoływać na wcześniejsze , korzystne wyroki w PL i sąd , jako niezawisły , może brać je pod uwagę albo ich nie brać w zaleznosci od humoru ... więc jeden korzystny wyrok nie spowoduje w PL żadnej lawiny .... indywidualne sprawy będą indywidualnie rozpatrywane .... :bajer

szadok - 2013-06-10, 22:09

HarryLey4x4, dobrze, że walczysz dalej, informuj co dalej się będzie działo :pifko dla Ciebie
HarryLey4x4 - 2013-06-10, 22:20

No name napisał/a:

A guzik prawda ... Polska to nie USA ...

Widzę ,że znasz się na wszystkim :bajer Nie pisałem,że z automatu , tylko ,że wyroki w takich samych sprawach będa musiały być rozpatrywane w takiej samej wykładni prawa.

CORONAVIRUS - 2013-06-10, 22:36

Odpuszczę dalsze dywagacje prawne , nie znam się na tym w takim zakresie by się nie zagalopować . Marzeniem moim jest by sprawy dotyczące mnie były rozpatrywane w związku z innymi wyrokami gdzie bierze się pod uwagę " rozpatrywanie takiej samej wykładni prawnej" .... oj jak by było fajnie i miło ... a jak prosto.... :bigok
EwaMarek - 2013-06-10, 22:43

obyś nie dostał jeszcze fotek bo maja na to kilka miesięcy...
eMKa - 2013-06-10, 23:21

Wiadomość z pierwszej ręki
Jest “parcie“ na busy, taka jest ostatnia dyrektywa :roll: , bo to najszybszy i najłatwiejszy pieniądz. Bus jest na topie i będzie “rączka, klapa, goździk za 3 000 od bramki” i basta.
I nie ważne,że camper, czy przeładowany bus pogrzebowy. Liczy się przekroczone DCM.

matro - 2013-06-11, 00:14

oby ten co wymyślił viatoll po wodzie chodził i o pić prosił...
HarryLey4x4 - 2013-06-11, 10:05

zastanawiam się nad jedną sprawą, czy można np. wykupić viatolla do auta z DMC 3500 , jak np. przewidujesz ,że a nóż widelec przekroczysz DMC. :mrgreen: . Co prawda jedno z przepisów wyklucza drugie, ale oni korzystają z takiej właśnie pętli przypadku. :gwm
StasioiJola - 2013-06-11, 11:25

Tak czy tak - zapłacisz mandat za przekroczenie wagi a nie za brak Viatola!!! Do 3500 w dowodzie viatol nie obowiązuje!! A jak nawet bedziesz miał Viatola to i tak za przekroczenie DMC zapłacisz mandat!!
MAWI - 2013-06-11, 11:32

Ile ludzi tyle przypadków.Kolega w tej samej okolicy pojechał z Kutna do Konina policzyli mu 3 bramkach razy ,3tys zł.(bramek było więcej)Odwoływał się i nic .Skończyło się tak ,że zapłacił.Przykre ,ale ja w "cywilu "jeżdżę autem o DMC 3300kg i z małą niewiadówką dmc 250kg zapinam VIAOL.Odwołój się to nic nie kosztuje ,ale nastaw się duchowo na zapłatę .Jest nagonka,bo kasy brak.W zasadzie prosić możesz zawsze ,ale argumenty masz marne.Powodzenia.
CORONAVIRUS - 2013-06-11, 11:48

Nie jestem święty ale czytając ten temat wyłania się typowy Polaczek kombinatorek .... coś zrypał i wie doskonale , że coś zrypał ale czuje się pokrzywdzony i będzie walczył do upadłego .... to też ma swoje plusy dla kraju , ludu itp. ....porady prawne kosztują , więc i ktoś przy tym stole cos podje , znaczki kosztują , więc i poczta zakąsi , wytwórca kopert , tuszów do drukarek i ktoś pewnie jeszcze .... efekt taki , że Polaczek kombinatorek zapłaci jeszcze więcej niż dostał do zapłaty i będzie marudził do końca zycia , że się nie udało przechytrzyć przepisów , prawa obowiązującego itp. , itd. ....

Ludzie , dajcie już spokój z tym marudzeniem na swoje przecież gapiostwo ... stało się , trzeba nagłośnić by innych uświadomić , doinformować i przestrzec i zwyczajnie zapłacić ... Te przepisy z viatolem sa tak proste i przyswajalne , że nawet dziecko w 3 klasie podstawówki sobie poradzi z dodaniem DMC auta i DMC przyczepy ... jeśli jest więcej niż 3500 kg to to samo dziecko powie , że viatol jest konieczny ...proste .

ABY jak najmniej takich wpadek w życiu :spoko

eMKa - 2013-06-11, 11:59

HarryLey4x4 napisał/a:
zastanawiam się nad jedną sprawą, czy można np. wykupić viatolla do auta z DMC 3500 , jak np. przewidujesz ,że a nóż widelec przekroczysz DMC. :mrgreen: . Co prawda jedno z przepisów wyklucza drugie, ale oni korzystają z takiej właśnie pętli przypadku. :gwm

Oczywiście że możesz, :ok w razie konieczności uaktywniasz jeżeli zaistnieje sytuacja że przekraczasz 3500 kg. Należy pamiętać żeby wyłączyć jak nie ma potrzeby, bo w przeciwnym przypadku wyczyści kasę :-P

majmarek - 2013-06-11, 12:59

Moto.wieszjak.pl newsletter@wieszjak.pl przez informail.infor.pl
Argo - 2013-06-11, 13:12

eMKa napisał/a:
HarryLey4x4 napisał/a:

Oczywiście że możesz, :ok w razie konieczności uaktywniasz jeżeli zaistnieje sytuacja że przekraczasz 3500 kg. Należy pamiętać żeby wyłączyć jak nie ma potrzeby, bo w przeciwnym przypadku wyczyści kasę :-P

Jak przekroczysz DMC to płacisz za przekroczenie a nie za brak viatola i czy masz go czy nie i tak płacisz. Czytajcie ustawę a nie posty fantastów. Przekroczenie DMC zagraża bezpieczeństwu ruchu. Brak viatola jest karą administracyjną i nie podlega uznaniowości. Viatol obowiązuje od DMC a nie od wagi rzeczywistej. Co byście nie napisali za brak Viatola zabulicie, a za przekroczenie w/g uznania kontrolującego. Kara administracyjna przedawnia się po 5 latach i jak zostało wszczęte postępowanie to mimo odwołania i braku odpowiedzi np. w ciągu roku, może po 4 latach przyjść wezwanie do zapłaty wraz z odsetkami.

HarryLey4x4 - 2013-06-11, 13:14

StasioiJola napisał/a:
Tak czy tak - zapłacisz mandat za przekroczenie wagi a nie za brak Viatola!!! Do 3500 w dowodzie viatol nie obowiązuje!! A jak nawet bedziesz miał Viatola to i tak za przekroczenie DMC zapłacisz mandat!!

hehe, ale mandat to nie te 3000 za bramkę , więc...

HarryLey4x4 - 2013-06-11, 13:25

No name napisał/a:
Nie jestem święty ale czytając ten temat wyłania się typowy Polaczek kombinatorek ....

Sorry Adam, ale pitolisz aż żal czytać. Kłopot zasadniczy leży w tym,że Polska wprowadziła ustawy Viatollowe niezgodnie z zaleceniami Unijnymi. Nie ważne czy unia jest cacy czy nie, ale jak się zgodziliśmy szczekać jak psy to szczekajmy jak psy. W naszym ustawodawstwie powstał lapsus, który nie powinien w ogóle mieć miejsca. Wiele osób o karze 3000 PLN dowiedziała się w momencie złapania ich przez ITD. Niektórzy nie wiedzieli, a niektórzy źle zrozumieli przepis. Oczywiście kto zna tylko przepisy polskie nie ma problemu z ich zrozumieniem , kto zna dodatkowo przepisy unijne i dyrektywy tego dotyczące to już może mieć kłopot. Jak mnie pytasz czy chcę zapłacić 3 tysie za friko , to odpowiadam ,że nie, bo choć wiele przepisów unijnych muszę znosić to niektóre są na naszą korzyść a niektóre niestety wręcz przeciwnie. Zapoznanie się z tematem uznałem,że należy sprawę cągnąć tak daleko - oczywiście z odpowiednim zapleczem prawniczym, aby dojść do naprawy stanu prawnego. Nie posądzaj nikogo o bycie kombinatorem, jak nie zgadza się z oczywistą niezgodnością przepisów. Obecnie mam kupione viatolle, ale to nie znaczy ,że uważam, że powinny one dotyczyć kogoś co sobie z łódeczką na lawetce przekracza o 100 kg DMC 3500 i niechcący wjechał na trasę z viatoloautomatami.

CORONAVIRUS - 2013-06-11, 14:00

Kolejny przykład Polaka ... nie mówcie , że kombinujemy bo przepis polski jest niezgodny z unijnym itp. itd. ..... a jak nad unijnym jest galaktyczny jeszcze inny to ten unijny wsadzić można też do kibla ale..... pozostaje ten mały , malutki , polski , za który po kieszeni kroją Polaka , więc co dla Polaka jest wykładnią ? Oczywiście , że polski i tylko polski .... proszę zatem o pitoleniu nie pisać i nie łapać się gałęzi , która jest dalej niż długość całej łapy .... bo i tak łapa za krótka ....

Kolejny raz twierdzę , że viatolowy przepis jest jednym z najprostszych na globie , jedno dodawanie i wynik .... ten kto się łapie na kary ma pecha albo nie potrafi dodawać a+b ....

Kończmy , wstydu oszczędźmy potomnym bo uznają , że w 2013 głupole i tylko głupole :bigok

HarryLey4x4 - 2013-06-11, 14:13

W wielu sprawach Cię popieram, ale tu niestety nie zmienię zdania. Uznajesz w nieładny sposób ,że Twoja racja jest najmojsza. Zatem myśł jak chcesz, ale nie pouczaj innych. Tyko proszę nie pisz nic w stylu "nie pouczaj mnie, czy mam kogoś pouczać..." :stop:
MAWI - 2013-06-11, 14:35

Nie chce wsadzać palca między drzwi,ale o co chodzi.Było przekroczenie jest kara.Czy kierowca zna prawo czy go nie zna ,jego ból.Brutalna prawda. Nieznajomość prawa szkodzi. Można się odwoływać ,wolno ale czy coś to da? Nie wiem.Popieram Adama .Przecież tłumaczyć się każdy może na swój sposób.Co innego gdyby viatol wprowadzili wczoraj,ale nie ,jest dawno."Był czas przywyknąć"jak mawiał Kargul.
HarryLey4x4 - 2013-06-11, 14:43

W prosty sposób rozumując jest tak jak piszesz . Jest przepis i nikt nie ma nic do gadania. Z drugiej strony jest to ,że w tych kwestiach podlegamy rozporządzeniom międzynarodowym. Sami chcieliśmy unii. Zatem niech nas traktują równo. Ktoś w tym przepisie nabroił i już nie jeden polityk łącznie z premierem obiecywał naprawienie tej kwestii. Mnie w tym wątku de facto nie musi nic interesować. Podpowiedziałem tylko drogę jaką należy przyjąć przy odwołaniach. Jak ktoś chce zapłacić - niech płaci. Inni zapłacili i mają z głowy, ja natomiast cały czas od półtora roku koresponduję :roll: Jaki skutek będzie - zobaczymy. Niestety w prawnikach dziś siła, hehe.
MAWI - 2013-06-11, 15:45

Ze swej strony życzę każdemu szczęścia w załatwieniu spraw i najlepiej ,żeby żaden z was nic nie płacił. Wiem jak to boli. Potrafię też zrozumieć ,że nie ma ryzyka nie ma zabawy.Ale w życiu jestem realistą ,i jeśli na przykład ,złodziej idzie na włam to musi liczyć się z tym ,że go złapią i ,że wtedy za to zapłaci.Ale też ma prawo do obrońcy.Ja bym zapłacił i szybko zapomniał o sprawie. :spoko :spoko :spoko
matro - 2013-06-11, 17:15

Było kiedyś kombinatorstwo z zawyżaniem DMC do tego stopnia, że ... VW Golf 3 Kombi mógł ciągnąć lawetę i takiego samego golfa na lawecie...wystarczyło że na klapie widniał napis 4x4 i parę "groszy"... i to było naprawdę cwaniactwo.

Teraz mam świadomość że A+B ma być mniej niż 3,5T bo inaczej będzie minus 3tys.zł portfela... więc teraz rachunek ekonomiczny wymusi zmianę i przystosowanie do nowych warunków bo zawsze lepiej będzie zapłacić mandat za przeładowanie niż karę administracyjną... od 20 lat ciągle ewoluujemy ale tylko dlatego, że mamy odczucie iż ktoś chce nas zrobić w bambuko a niektóre przepisy, które nie wiadomo dlaczego są u nas bardziej restrykcyjne niż w Europie - bronią mojej odważnej tezy... Czy przystosowanie do panujących warunków nazwać można cwaniactwem polaczka? Być może ale za to jesteśmy - jeszcze - narodem który jednym śrubokrętem naprawi instalacje wodociągową, klamkę, elektrykę i samochód - co jest cechą (poza naszym krajem) bardzo pożądaną ...
... a jak się ma moje pisanie do VIAtolla ... otóż Viatoll to kolejny podatek, taki podatek drogowy dla tych co chcą mieć lepiej... wkurza mnie to, że budujemy autostrady za budżetowe pieniądze , następnie oddajemy je firmą prywatnym które nabijają sobie kabze - wszyscy wiedzą, że mają umowy na obsługę takie za których podpisanie, urzędnikowi w krajach o mniejszej demokracji groziłoby powieszenie razem z rodziną. A u nas? eeetam kto tam się przejmie - tu da się Kossaka tam zegarek i jest spokój. Viatoll przez pierwszy rok zarobił bardzo dużo - kilkaset milionów złotych...ile zostaje z tej kwoty w prywatnych rękach? Do tego mówi się nam, że bramki ustawiane są tylko na wyremontowanych odcinkach dróg - prawda...po części. Bo jak nazwać rozwaloną drogę na której przebudowuje się skrzyżowanie i 200-stu metrowy odcinek pasa ruchu i stawia radarek emyta? Postawiono na odcinku wyremontowanym? postawiono! - więc spadać na drzewo.

To nie cwaniactwo zmusza nas do naginania, omijania, przymykania oczy na przepisy... to jeden z grzechów, który toczy nasz kraj - nazywa się - BIEDA.

Jakbyśmy wszyscy mieli pracę za 5-7 tys/ zł netto - nikt by nie marudził...

CORONAVIRUS - 2013-06-11, 17:55

sys napisał/a:

To nie cwaniactwo zmusza nas do naginania, omijania, przymykania oczy na przepisy... to jeden z grzechów, który toczy nasz kraj - nazywa się - BIEDA.

Jakbyśmy wszyscy mieli pracę za 5-7 tys/ zł netto - nikt by nie marudził...

Jaka BIEDA ???????? Co Ty piszesz ? Na CT , na przykład ,nie ma nikogo biednego ...NIKOGO !!! W Polsce jest tyle biedy ile w innych krajach europejskich , ani więcej ani mniej i większość z biednych to leniuchy i patologia . Piszę większość a nie wszyscy , tym którzy popadli w biedę przez zrządzenie losu , pomaga państwo i nie piszcie , że tak nie jest . Nie pomaga by kupić furę ale by żyć .

Polacy wymyślili sobie biedę po polsku czyli pod domem dwa auta :haha: osobiście nie znam nikogo biednego .

koder - 2013-06-11, 17:59

Ale tutaj rzecz w tym, że kara jest niewspółmierna do wykroczenia. Może jest współmierna dla TIRa, w stosunku do obrotów firmy transportowej (nie wiem, spekuluję) - ale na pewno nie dla prywatnego użytkownika drogi. Zwykłe mandaty są ograniczone do 1000zł nie bez powodu.
silny - 2013-06-11, 18:50

pier....cie wszystkie jak to polacy - bic piane ile wlezie , a jak jakis ciekawy temat to dupa , daw gora trzy wpisy

jest to zlodziejstwo brac tyle za via ale wszyscy wiedza co to jest i chyba nikt cywilizowany nie wyprze sie Ze nie slyszal

jeszcze raz pisze -
-dla mnie to zlodziejstwo i wymysl dla golenia naiwnych ale nie ma jak z tym walczyc

skonczcie te piane
pliiiiiz

Tata - 2013-06-11, 18:58

W pierwszej wersji kara za brak Viatola miała być 300 zł.

Omyłkowo zapisano 3000 bo jest dziura w budżecie i tak zostało.
W Polsce 3000 zł to jest ponad 720 euro a w Niemczech kara za brak Viatola to 75 euro.

Polacy wymyślili sobie biedę po polsku czyli pod domem dwa auta :haha: osobiście nie znam nikogo biednego .

http://sklepowicz.com.pl/?p=1018

MAWI - 2013-06-11, 20:10

Pomijam dyskusję o wielkości kary ,bo jest jaka jest ale po pierwsze bieda nie upoważnia do niestosowania się do przepisów,po drugie jakie obowiązki nakłada w danej chwili organy państwowe na obywatela,takich trzeba przestrzegać.Pewnie że dużo ale
Z drugiej strony ,gdyby kara była np.30 zł to nikt by się tym nie przejmował i go nie przestrzegał.Nasze "kombinowanie" nie wynika z biedy tylko do zamiłowania do kombinowania. nawet 2+2 wszędzie to 4 , w Polsce różnie ,tak i w tej dyskusji a to ,że jakby TIR to tak niech płaci ale kamper to nie a to jak zarobkowo to tak a jak dla przyjemności to już nie itd.:spoko :spoko :spoko przepis mówi swoje a Polacy swoje

makdrajwer - 2013-06-11, 20:18

Wystarczy poobserwować ilu jeżdzi bez pasów i gada przez komórke. Bo co to jest dwie stówy mandatu ? A jakby było 2000 zł to nikt by się wychylił . Adam ma racje : nas Polaków trzeba tłuc po dupie żeby coś wyegzekwować.
CORONAVIRUS - 2013-06-11, 20:39

makdrajwer napisał/a:
nas Polaków trzeba tłuc po dupie żeby coś wyegzekwować.

niestety tak jest ale na szczęście Polacy to nie jedyny naród jaki można poskromić w ten sposób i co się udało ...np . w Szwecji nikt się nie wychyla bo kary są OGROMNE i na drogach jest tak jak znaki pozwalają bez zbędnych dyskusji czy znak jest zasadny czy nie . Jest i trzeba się dostosować a jeśli można go zmienić na inny to i można o tym podyskutować ale nigdy lekceważyć ... :idea Mam rodzinę w Szwecji , rozmawiałem często o tych sprawach , mimo ostrego trzymania " za mordę " Szwedzi są zadowoleni z sytuacji jaką mają na drogach , ponieważ jest bezpiecznie . W niedzielę spotkałem się z kuzynem mieszkającym od 8 lat na wyspie , w porównaniu z PL tam jest pas zaciśnięty dużo mocniej i bezwzględnie .

Fajnie by było gdyby któreś pokolenie w Polsce też zrozumiało , że jednak można sobie pomóc na wzajem ...

HarryLey4x4 - 2013-06-11, 20:42

jak porównujesz do innych narodów , to weź tych z południa także. My przy nich to wzór do naśladowania.
CORONAVIRUS - 2013-06-11, 20:44

HarryLey4x4 napisał/a:
jak porównujesz do innych narodów , to weź tych z południa także. My przy nich to wzór do naśladowania.

a mogę sam decydować do kogo porównać ? :-P

Jacek999 - 2013-06-11, 20:48

"Wystarczy poobserwować ilu jeżdzi bez pasów i gada przez komórke. Bo co to jest dwie stówy mandatu ? A jakby było 2000 zł to nikt by się wychylił . Adam ma racje : nas Polaków trzeba tłuc po dupie żeby coś wyegzekwować"
Dokładnie tak :ok

YAN - 2013-06-11, 21:02

To jak jest z karaniem -jak zatrzymaja na drodze czy mogą też podesłać zdjęcia z bramek do domu ?
łoś - 2013-06-12, 00:19

W zeszłym roku pojechałem od Mławy do Nowego Dworu Gd. z przyczepą. Niby nic.
W tym roku znów mam jechać i okazuję się, że na tej trasie mam kilka km obwodnicy Elbląga z viatolem.
W necie wszystko znajdziecie i jest czarno na białym.
Możemy się wymieniać poradami i wyrazami współczucia. Jednak za wszystkie błędy musimy zapłacić. Akcyza ze spóźnieniem, to odsetki. Wielu z nas to zna. Z viatolem jest identycznie. Nawet dużo gorzej. Polecam to:
http://www.camperteam.pl/...eabb6cbd#355619

łoś - 2013-06-12, 00:29

Strzeżonego.....
Tu macie informację o ...
http://www.viatoll.pl/pl/.../pytania-ogolne
rozwińcie to wszystko i wyciągnijcie wnioski.
:spoko

matro - 2013-06-12, 01:12

:spoko "bosze", no name ... chcesz porównać nas do Szwedów? ... znajdź mi drogę w Polsce, którą jadąc przepisowo przejedziesz 70 km przez godzinę w dodatku z nikim się nie mijając...ba! znajdź mi w ogóle taki odcinek w kraju w który jadąc przepisowo np.90 km/h przejedziesz 70 km w rzeczywistości... swego czasu był problem nawet na autostradach... jak chcesz porównać te dwa państwa to musisz minimum 20 mln rodaków wysiudać na księżyc. Wtedy ma sens.

A ja jednak wolę nasze Polskie cwaniactwo, wylewne, od zaborów rozwijane niż sztuczny ład i porządek na pokaz. Chociaż zauważyłem, że w jednym są lepsi od nas...... wystarczy zawieść tam nasz alkohol :-P :spoko i się nie dziwie, że trzyma się ich "za ryj"...

...a..i jeszcze jest część pruderii, która ma ochotę chlastać Polaków po dupskach... niech sobie zrobią rachunek sumienia i sami walną się w pierś, czy gdzieś w swoim życiu nie ominęli jakiś inny życiowy VIATOLL, czy podatek poszedł na czas i w pełni należny, czy nie wzięli kiedyś ekonomicznego chorobowego itp, itd. Bo przepisy drogowe to nie wszystko a część prozy życia i może się okazać że to co w niebie będzie zaliczone im na plus to tylko jazda po drogach krajowych i autostradach zgodnie z przepisami...

...i bardzo dobrze! Nie ma co nabijać kieszenie choremu systemowi by mógł się dalej rozwijać.

Viatoll tak, ale albo dla tych co jeżdżą turystycznie z przyczepką kempingową lub z jakąkolwiek inną na haku albo dla transportu ciężarowego - zarobkowego. Ale nie od wszystkich!

Temat zwie się: Brak viatoll . odpowiedź: jak masz przekroczone w dowodzie DMC 3,5T jadąc przez "bramkę", toś baran a takich się strzyże więc albo zadbasz o mniejsze DMC albo o urządzonko ciągle nabite forsą - bo o ile masz urządzenie viatoll ale na jego koncie brak PLNów to tak jakbyś go nie miał w ogóle. Czyli też jesteś baran... :haha:

łoś napisał/a:
Strzeżonego.....
Tu macie informację o ...
http://www.viatoll.pl/pl/.../pytania-ogolne
rozwińcie to wszystko i wyciągnijcie wnioski.

...skoro quad to inny pojazd samochodowy czyli nie wymagany jest kask to może kampera da się zarejestrować jako ciągnik rolniczy :lol: :bajer ...albo zamontować w kampie windę i zarejestrować jako do przewozu osób niepełnosprawnych...hoho! ile tam możliwości ;)

HarryLey4x4 - 2013-06-12, 06:45

Babcia mi mówiła : "Czasem przychodzi moment ,że w stosunku do niektórych osób trzeba ustąpić i to bynajmniej nie dlatewgo ,że się nie ma racji..."
jacekiagatka - 2013-06-12, 08:48

Cytat:
..skoro quad to inny pojazd samochodowy czyli nie wymagany jest kask to może kampera da się zarejestrować jako ciągnik rolniczy :lol: :bajer ...albo zamontować w kampie windę i zarejestrować jako do przewozu osób niepełnosprawnych...hoho! ile tam możliwości ;)

z tym quadem to raczej zły przykład, chyba że masz wersję z pasami ;)

CORONAVIRUS - 2013-06-12, 10:31

sys...demagogia tak by dopasować rurę do stara i miał wyjść z tego rudy 102 ....powodzenia :spoko

możemy sobie pod markizą takie pierdoły prawić ale tu szkoda przycisków na klawiaturze ... :pifko

matro - 2013-06-12, 16:49

:spoko :pifko
Bigos - 2013-06-12, 22:21

[quote="No name"]
no name napisał/a:

Jaka BIEDA ???????? Co Ty piszesz ? Na CT , na przykład ,nie ma nikogo biednego ...NIKOGO !!! W Polsce jest tyle biedy ile w innych krajach europejskich , ani więcej ani mniej i większość z biednych to leniuchy i patologia . Piszę większość a nie wszyscy , tym którzy popadli w biedę przez zrządzenie losu , pomaga państwo i nie piszcie , że tak nie jest . Nie pomaga by kupić furę ale by żyć .

mógłbym na ten temat podyskutować , gdybym znał definicję "biedy" wg No Name.

BiG Team - 2013-06-12, 22:33

Adaś, jak to nie ma biednych na CT, a ja? mój ogrodnik jest biedny, mój kucharz jest biedny, pokojówka jest biedna, to ja tez jestem biedny :haha:
CORONAVIRUS - 2013-06-12, 22:50

cholerka.... wszystko może być ale jak kucharz biedny to lipa dla wszystkich .... dobrze nie upichci :bajer szkoda gówniane żarcie wcinać jak życie takie krótkie :haha:
Fux - 2013-06-13, 15:27

HarryLey4x4 napisał/a:

Można. Tak mam.
Dotyczy sytuacji, kiedy podwieszę przyczepę.
Twoje rozumowanie, że wsadziłeś zgrzewkę wody mineralnej za dużo i jest kicha, nie działa.
+ taki, że nie stoję na bramce z ręcznym poborem opłat.

szadok - 2013-06-13, 16:54

Fux napisał/a:
HarryLey4x4 napisał/a:

Można. Tak mam.
Dotyczy sytuacji, kiedy podwieszę przyczepę.
Twoje rozumowanie, że wsadziłeś zgrzewkę wody mineralnej za dużo i jest kicha, nie działa.
+ taki, że nie stoję na bramce z ręcznym poborem opłat.

Jedyny problem taki, że raz na rok TRZEBA z takiego viatolla skorzystać. Jeśli nie korzystasz przez rok, masz go w ciągu kolejnych trzech miesięcy zwrócić. Jeśli tego nie zrobisz, kaucja 120zl przepada :roll:
Fajowsko...? :spoko

kimtop - 2013-06-13, 18:33

szadok napisał/a:
Jedyny problem taki, że raz na rok TRZEBA z takiego viatolla skorzystać. Jeśli nie korzystasz przez rok, masz go w ciągu kolejnych trzech miesięcy zwrócić. Jeśli tego nie zrobisz, kaucja 120zl przepada

Fajowsko...?

Miesiąc temu zwróciłem box ,który miałem prawie dwa lata i ani razu nie był użyty.
120 zł.kaucji wpłynęło na konto bez problemu.

YAN - 2013-06-13, 18:50

szadok napisał/a:
Jedyny problem taki, że raz na rok TRZEBA z takiego viatolla skorzystać. Jeśli nie korzystasz przez rok, masz go w ciągu kolejnych trzech miesięcy zwrócić. Jeśli tego nie zrobisz, kaucja 120zl przepada :roll:
Fajowsko...? :spoko

Bzdury

EBRP670 - 2013-06-13, 19:25

Dlaczego?Wytłumacz!
YAN - 2013-06-13, 21:13

EBRP670 napisał/a:
Dlaczego?Wytłumacz!

Jesli to było do mnie to mnie zwrócono.

szadok - 2013-06-13, 23:00

JJJB, przeczytaj § 10 punkt 5 dokumentu pt "Ogólne warunki korzystania z konta w trybie przedpłaconym w sprawie potwierdzenia warunków korzystania z dróg płatnych oraz w sprawie warunków i zasad udostępnienia viaBOX" które dostałeś razem z Viaboxem.

Paragraf ten brzmiał (o tym za chwilę)
Cytat:
"Nieużywane viaBOX powinno być zwrócone Spółce w ciągu jednego roku i 3 miesięcy od daty ostatniego użycia (przejazdu Drogą Płatną). W przypadku nie używania viaBOX przez okres roku od daty ostatniego zarejestrowanego przejazdu informacja taka zostaje przetworzona przez system Spółki oraz następuje automatyczna rejestracja viaBOX w elektronicznej bazie obserwacyjnej Spółki, o czym Użytkownik zostaje poinformowany. Nie zwrócenie nieużywanego viaBOX przez okres 1 roku i 3 miesięcy od daty ostatniego zarejestrowania przejazdu z użyciem viaBOX powoduje automatyczne wyrejestrowanie z systemu Spółki. Kaucja w tym przypadku nie podlega zwrotowi.”

Teraz trochę lepsze wiadomości: na stronie viatolla jest news o usunięciu tego właśnie punktu z regulaminu. O tej zmianie regulaminu nie wiedziałem pisząc poprzedniego posta. Dlatego zmuszony jestem odszczekać swoje poprzednie twierdzenia o konieczności corocznego używania viaboxa lub jego zwrotu.

tadek27 - 2013-06-13, 23:09

ostanio jadąc do Pragi wpadłem lekko w panikę i nabyłem viatolla. DMC w dowodzie 3.5t a na wadze 3.76t. po powrocie spotkałem się z kolegą z ITD . sprawdził po raz kolejny przepisy i nic się nie zmienia. w dowodzie do 3.5t viatolla nie trzeba mimo że na wadze 4tony. pacjent do ukarania za przeładowanie i basta. nie ma opcji , żeby ukarali za brak viatolla. :spoko :spoko :spoko
YAN - 2013-06-14, 08:36

tadek27 napisał/a:
spotkałem się z kolegą z ITD

To zasiegnij info. czy karzą tylko jak zatrzymaja osobiście czy moga karać na podstawie zdjęć z bramek bo nie które są wyposażone w takowe. Zauważyłem że z tych kamer obserują samochody i korugują to z rejestracją elektroniczną a pózniej dwie bramki dalej za kamerą ustawiają się i zatrzymują. Tak jest nagminnie jak kończy się S-8 a zaczyna A-2 w Konotopie.

łoś - 2013-06-17, 00:03

Nabyłem ten wynalazek. viatoll.
Na stacji BP. Małpole.
Po wyjściu dogoniła mnie kasjerka wręczając woreczek chroniący przed nabijaniem opłat.
Ja podjechałem osobówką , by go kupić do kampera z przyczepą.
To był najbliższy punkt dystrybucji od Wyszkowa, ale między bramkami.
To oznacza, że każdy wyjazd trzeba dokładnie przemyśleć pod względem przeładowania i każdej doczepki - przyczepki.

Świstak - 2013-06-17, 01:03

I po doładowania jeździć rowerem.... Pojechałem SPECJALNIE 20 km od domu aby nabić Via. Okazało się że w miejscu gdzie kupiłem urządzenie już nie ma dystrybucji ani możliwości uzupełnienia konta. Pytam więc babeczki gdzie się udać, a ona mi na to że do Zgorzelca. Najszybciej będzie autostradą.

Koniec końców okazało się że można nabić konto grosikami w konkurencyjnej sieci paliwowej 5 km od rzeczonej stacji. Informacja w erze informatyzacji....

W Austrii jest to zrobione logiczniej - dzierżawiąc Go-Boxa spowiadam się ze wszystkich danych zarówno pojazdu jak i swoich. Wracając z Włoch wyczerpałem cały limit eurasków na jednym przejeździe i urządzonko zaczęło pipkać po trzykroć. Zjechałem więc na pierwszą stację i pytam ile mam na koncie? Gościu mi na to że 15 Euro, ale na minusie.... Wyzerowałem debet, dobiłem jeszcze za parę euro i pojechałem dalej. U nas za taki debet miałbym zapłacić.... no było tego chyba z 15 bramek, więc kary wyjdzie tyle co pracownik z wyższym wykształceniem zarabia w półtora roku ?????
Adaś, może i jestem polakiem i może mam kombinatorstwo w krwi i pocie, ale może ukradziono mi portfel i telefon, a może zwyczajnie zabrakło mi kasy i staram się dociągnąć do domu na resztkach paliwa. Może zlikwidowali punkt doładowania Viatola z którego korzystałem ostatnio, a może nie usłyszałem wielokrotnego pipkania bo mijał mnie radiowóz na sygnale... Kara za niedoładowanie środków na czas przy włączonym i sprawnym urządzeniu jest zdecydowanie niesprawiedliwie wysoka. Niech by była stawka razy dwa za gapiostwo czy też brak kasy w portfelu, ale nie półtora pensji za bramkę!!!! Jeżeli ktoś chce walić takie kary to powinien zapewnić możliwość uniknięcia tejże kary dla wszystkich którzy chcą uczciwie postępować - przykładowo przy każdej bramce powinien być czytnik kart VIA i choćby czytnik umożliwiający uzupełnienie środków kartą PayPass!
Odnośnie karty - jest teoretycznie możliwość podpisania umowy na obciążąnie karty Visa kosztami przejazdów na bieżąco. Gdy poprosiłem o to panienkę w punkcie kasowym zrobiła tak wielkie oczęta że aż żałowałem że nie mam przy sobie aparatu....

Sama idea wielokrotnego opodatkowania jest dla mnie irytująca, ale autostrada A2 w okolicach Poznania z absurdalnie wysokimi stawkami oraż przebiegająca równolegle do niej droga 92 najeżona bramkami VIA to już szczyt. Żadnej alternatywy?

koder - 2013-06-17, 10:26

Moim zdaniem te przepisy są zrobione z myślą o przedsiębiorcach, a nie konsumentach (użytkownikach prywatnych). W związku z tym, może należało by zainteresować sprawą UOKiK? To jeden z urzędów, które w Polsce faktycznie działają - żeby wręcz nie powiedzieć, że są nadgorliwi.

E-myto jest już pod lupą UOKiK, ale nie w kontekście naruszania interesu konsumenckiego, a konkurencyjności.

matro - 2013-06-17, 10:58

:lol:
" Jest nowy projekt ustawy, wprowadzający bramki na chodnikach. W zależności od atrakcyjności ścieżki (np. trotuary w centrum Wawy) wprowadzi się opłaty dla pieszych. Średnio ma to być 10 gr. za każde rozpoczęte 100 kroków. Od początku jednak planowane jest wprowadzenie ułatwień w sposobie opłacania. Nowe, miniaturowe urządzenia podobne do używanych przez pojazdy w systemie ViaToll mają być wielkości zegarka. Umieszczane na czole (wraz z latarką typu czołówka) pozwolą na połączenie opłat z abonamentem za oglądanie reklam na bilbordach."

łoś - 2013-06-17, 13:32

sys napisał/a:
pozwolą na połączenie opłat z abonamentem za oglądanie reklam na bilbordach."

Wszystko możliwe :gwm
W TV już tak jest.

tadek - 2013-09-25, 22:58

Coś się dzieje i okazuje się, że w tym kraju można spotkać urzędników myślących logicznie. Oby nie był to głos wołającego na puszczy ( o co mocno się obawiam ).
http://www.brpo.gov.pl/si...LL_19062013.pdf

MAWI - 2013-09-25, 23:19

Nadzieja umiera ostatnia.
Ale nadal nie wiem ,co z tego wynika dla kamperów >3,5t. :shock:

kalinin - 2013-09-26, 07:10

Tadziu przeczytałem cały załącznik i faktycznie napawa to optymizmem ;
" Należy w tym miejscu zauważyć, iż kategoria prawa jazdy B, zgodnie z przepisami ustawy
z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami (Dz. U. z 2011 r., Nr 30, poz. 151 ze zm.)
uprawnia m.in. do kierowania zespołem pojazdów złożonych z pojazdu o dopuszczalnej masie
całkowitej (dmc) nieprzekraczającej 3,5 tony oraz z przyczepy innej niż lekka, o ile łączna
dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 4250 kg (art. 6 ust. 1 pkt lit. c
ustawy). W konsekwencji, przy przyjęciu, iż charakter danego przejazdu pozostaje bez wpływu na
obowiązek wniesienia opłaty elektronicznej, a decydująca w tym zakresie pozostaje jedynie
okoliczność podróżowania określonym pojazdem samochodowym w praktyce może dojść do
nałożenia kar za brak opłaty na obywateli podróżujących wyłącznie na potrzeby prywatne, a nie
w ramach prowadzonej działalności gospodarczej. Rzecznik Praw Obywatelskich otrzymuje już
skargi dotyczące przedmiotowej problematyki, m.in. od osób podróżujących samochodami
osobowymi z przyczepami kempingowymi, lawetami przewożącymi przykładowo jachty,"

Gdyby jeszcze do tego zakwalifikowano samochody campingowe jako wykorzystywane do celów prywatnych zapinam przyczepkę ze skuterem 250 kg i zmieścilibyśmy sie w łącznej wadze 4250.

Camper Diem - 2013-09-27, 20:51

Mirek, po pierwsze mowa tylko o zespołach pojazdów przekraczających 3,5t, po drugie za granicami też płacimy e-myto bez względu na charakter przejazdu- RPO nic nie wskóra :(
YAN - 2013-11-28, 09:02

Wielki brat nie śpi.
http://finanse.wp.pl/kat,...11bde&_ticrsn=3

CORONAVIRUS - 2013-11-28, 12:47

JJJB napisał/a:
Wielki brat nie śpi.
http://finanse.wp.pl/kat,...11bde&_ticrsn=3

1000 zapytań :szeroki_usmiech koń by się uśmiał ... przecież to skarbnica do uwalania każdego kto cookolwiek pomyśli inaczej niż trzeba .... za kilka lat się odezwą jak odsetki urosną ...

sztandarowym przykładem jest fotka w Krakowie auta , które 5 min wcześniej /wg FV / tankowało w Gdańsku i vat z paliwa poszedł do odliczenia ...

Trzeba też pamiętać, że bramownice robią fotki KAŻDEMU pojazdowi jaki wykryje , małemu , dużemu itp...

strzeżcie się :haha:

kaimar - 2013-11-28, 13:09

Historia prawdziwa z Gliwic.
Pewien gość miał pojazd Ford Transit DMC 3,5T zarejestrowany jako bus 9 osób.
Ponieważ interes się kręcił , to zamontował jeszcze 3 fotele, zrobił odpowiednie badania i miał już busa na 12 osób. Śmigał sobie śmiało po Polsce bez Viatolla bo przecież ma autko do 3,5 tony. Interes dalej się kręcił jak ta lala. Aż od któregoś dnia zaczęły przychodzić pocztą kary za jazdę bez Viatolla. Tygodniowo przychodziło po kilkanaście tysięcy kar. Gdy suma kar doszła do 300.000 uciekł za granicę.
W czym był problem? W przypadku autobusów powyżej 9 osób nie ma znaczenia DMC pojazdu - te poniżej 3,5 T też muszą płacić.

Tadeusz - 2013-11-28, 13:11

kaimar napisał/a:
W przypadku autobusów powyżej 9 osób nie ma znaczenia DMC pojazdu - te poniżej 3,5 T też muszą płacić.

Drżyjcie rodziny z ośmiorgiem dzieci. :zimno

Fux - 2013-11-28, 13:15

kaimar, i myslisz, że VT ma taki zajefajny system i bazę danych, że to wychwycił?
Przecież cepik nie chodzi?

kaimar - 2013-11-28, 13:36

System działa. Historia którą opowiedziałem jest prawdziwa a usłyszałem ją od osoby dobrze zorientowanej w temacie ITD.
CORONAVIRUS - 2013-11-28, 14:00

cepik działa oczywiście :czacha
Bigos - 2013-11-28, 14:25

Cytat:
Drżyjcie rodziny z ośmiorgiem dzieci.

eee matka zostaje w domu

Fux - 2013-11-28, 15:02

http://www.viatoll.pl/pl/...j-na-dk4-i-dk94
:shock:

CORONAVIRUS - 2013-11-28, 15:13

Fux napisał/a:
http://www.viatoll.pl/pl/pojazdy-ciezkie/aktualnosci/informacja-dotyczaca-korekt-pobranej-oplaty-elektronicznej-na-dk4-i-dk94
:shock:

pewnie przykrywają jakąś grubszą aferę :haha: