Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nasze opinie i pytania, - Przygotowanie stellplatz-u - pomoc

iCampery - 2013-06-10, 12:52
Temat postu: Przygotowanie stellplatz-u - pomoc
Witam drodzy forumowicze,
zaprzyjaźnione z nami władze jednego z miast w województwie zachodniopomorskim dały się przekonać do stworzenia stellplatzu. Miasto piękne i absolutnie atrakcyjne turystycznie. Ma teren, jakiś budżet oraz chęć (a to najważniejsze ;-).

Czy wśród forumowiczów jest ktoś kto zna temat stworzenia takiego placu dogłębniej? Ogólnie wiem co powinno być:
- prąd
- woda
- spust szarej wody
- czyszczenie toalety chemicznej

Ale na tym moja wiedza się kończy. Zostaliśmy poproszeni przez miasto o pomoc w ogarnięciu tematu.

Interesując mnie wymagania techniczne jakie muszą być spełnione jeżeli chodzi o spust szarej wody i toalety chemicznej.
Czy są do tego specjalne zbiorniki, czy raczej jest to zwykłe "szambo"?

Czy w Polsce istnieją firmy oferujące takie prace?

Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc i podpowiedzi. Jeżeli się uda na mapie Polski w przyszłym roku znajdzie się ładnie położony stellplatz w atrakcyjnym turystycznie miejscu.

Dla ciekawskich - nasza pomoc jest na zasadzie przyjacielskiej, a nie biznesowej ;-) Ponieważ mamy dobre kontakty z odpowiednimi ludźmi, udało nam się zarazić ich ideą "goszczenia kamperowych turystów". Niestety miasto nie posiada żadnego kempingu i nie zanosi się na stworzenie takiej inwestycji. Nie są w stanie tego zrobić. Jednakże stellplatz należący do miasta chcą mieć.

z góry dziękuję wszystkim pomocnym
pozdrawiam
Patryk

pagand - 2013-06-10, 13:38

Możesz skontaktować się z właścicielami parkingów dal camperów. Oni wiedzą dokładnie jak taki stellplatz powinien być zorganizowany. Może po koleżeńsku coś podpowiedzą.
Ja sam trzymam campera na takim parkingu we Wrocławiu (http://www.parking.dawro.pl/), może będą się chcieli jakąś wiedzą podzielić. Spróbować nie zaszkodzi.

iCampery - 2013-06-10, 13:55

Myślałem o poszukaniu informacji właśnie na kempingach. I pewnie w końcu to zrobię. Niemniej postanowiłem też popytać na forum.
Dziękuję za kontakt - odezwę się do nich i zobaczymy co powiedzą.
pozdrawiam
Patryk

Camper Diem - 2013-06-10, 16:42

skontaktuj się np. z Elcampem w Krakowie, wydaje się że mają temat rozpracowany :spoko
JaroW - 2013-06-10, 18:41

Może ci to pomorze http://www.obiezyswiatka....bilem-czesc-ii/
:spoko

wbobowski - 2013-06-10, 19:52

Stellplatz to głównie miejsce, gdzie można zaparkować lub przenocować kamperem. Nie musi to być pełne wyposażenie jak na kempingu, np. bez prądu, ale... powinno być miejsce, gdzie spuścimy szarą wodę (kanalizacja, szambo) oraz oczyścimy tasetę z WC i nabierzemy swieżej wody. Taki punkt obsługi kampera przy wjeździe na parking dla kamperów widać na poniższych zdjęciach. Jest to w Calais we Francji.
Płatny kilka euro tylko nocleg. Parking w dzień bezpłatny.

HarryLey4x4 - 2013-06-10, 21:25

Widzę ,że kolega z Poznania, zatem radzę wejść do wątku o MOPach. Piszę tam o miejscu dobrze przygotowanym , ale na razie skopanym z powodu braku możliwości zakupu żetonów. Możesz sobie podjechać na któąkolwiek S'kę i zobaczyć jak wygląda miejsce obsługi kamperów.

http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=15977

iCampery - 2013-06-12, 10:41

Witam,
Dziekuje serdecznie wszystkim za podpowiedzi. Zabieram sie za czytanie i dzwonienie. Dam Wam znac co z tego sie wykluje.
Pozdrawiam
Patryk

slawwoj - 2013-06-12, 12:42

A może jakieś huczne otwarcie z CT ?
iCampery - 2013-06-12, 14:11

Sądzę, że z tym problemu nie będzie. A miasto zobaczyłoby, że warto było stworzyć takie miejsce.
Mam nadzieję, że po zebraniu informacji i przesłaniu ich do nich podtrzymają zainteresowanie tematem. Póki co są mocno "napaleni".
Mają świadomość, że są regionem turystycznym, a taki temat jest z pewnością promocyjny.
pozdrawiam
Patryk

Andrzej_M - 2013-06-13, 09:14

W katalogu stellplazów znalazłem kilka linków do producentów sprzętu:

www.comfi-camp.de

www.kern-elektroapparatebau.de

www.freizeit-reisch.de

www.elomat.de

www.arzt-pms.de

www.st-san.de

Padła już kilka postów wyżej nazwa elcamp. To jest firma, która handluje sprzętem kamperowym (chodzi mi po głowie, że w katalogu Frankany, albo podobnym też jest takie wyposażenie), a co ważniejsze sami kilka lat temu zbudowali taki kamperpark/stellplatz.
W najprostszej wersji na takim placu jest tylko prąd i możliwość obsługi sanitarnej. W wyższym standardzie może też być toaleta, prysznic, monitoring, zmywak (wprawdzie nie spotkałem, ale fajnie jakby był), porządny śmietnik (żeby nie śmierdziało), plac zabaw dla dzieci, cień ( 8-) )....

HarryLey4x4 - 2013-06-13, 12:21

to już wychodzi kamping
Andrzej_M - 2013-06-13, 23:55

HarryLey4x4 napisał/a:
to już wychodzi kamping

:lol: :lol:
A tak na poważnie w temacie tego kempingu, na tych które widziałem jeżeli był plac zabaw, budka z toaletą to nie ogrodzone płotem na wyłączność kamperparku, ale ogólnodostępne (np kamperpark jest na skraju miejskiego parku). I w ten sposób miasto/gmina ma dwa w jednym. W ogóle te kamperparki, które widziałem nie były ogrodzone, ale w relacji chyba Affy z Berlina, był jakiś taki, który wyglądał na ogrodzony (może się mylę).
Takiego ze zlewozmywakiem to w realu nie widziałem, ale wydaje mi się, że na jakiś zdjęciach ze Szwajcarii coś takiego było. Dokoła góry, odludzie, a na przełęczy parking dla kamperów, jakieś drewniane ławy stół i taka budka full-wypas ze zlewozmywakiem z nierdzewki na zewnątrz (fajna rzecz, bo się makaronem szarego zbiornika nie zapycha :-/ )

No i musi jeszcze być parkometr :bigok

andi at - 2013-06-14, 15:55

No i musi jeszcze być parkometr

lepiej jak go niema :haha: