Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomoc koleżeńska - dyskusja o krwiodawstwie

krzysioz - 2013-06-13, 03:18

Gino - mysle ze mozna temat ujac duzo szerzej i w ten sposob pozyskac wiecej dawcow.
Ja np oddalem kiedys krew , ale nie wiem , czy teraz spelniam warunki by byc dawca. Moze mamy kogos bieglegow temacie i przedstawi nam warunki , jakie musi spelniac potencjalny dawca. ( Kiedys byla tak ankieta , ktora wypenialo sie przed oddaniem krwi) - moze ktos moze zeskanowac i zalaczyc , zeby nie isc li tylko na kawke.
W wielu tez miejscach pozamykano punkty krwiodastwa ze wzgledow czysto ekonomiczych i tylko od czasu do czasu przejezdzaja specjlne autobusy a moze w sasiednim powiecie jest staly punkt i akurat tu sasiad nam o tym powie .
Samo "jestem" ma raczej wartosc czysto statystyczna a jest czym podyskutowac.
Pozdrawiam kriodawcow choc sam nie jestem godzien tego miana.
Jakby co to jestem 0Rh+

gino - 2013-06-13, 04:43

Krzysiu, w podtytule zaznaczyłem żeby zgłaszały się osoby które '' które chcą i mogą być dawcami krwi''
myślę że te osoby wiedzą, czy spełniają wszystkie warunki aby Dawcami być :spoko

krzysioz - 2013-06-13, 09:16

Grzesiu ja chce , ale nie wiem czy moge? :spoko
CORONAVIRUS - 2013-06-13, 10:22

byście sobie tylko biedy nie narobili z tym upublicznianiem w necie swoich danych , w tym przypadku grupy krwi ....

pomyślcie chwilę ... :shock:

silny - 2013-06-13, 21:27

taaa , wampiry sie zzleca na brh+ :haha: :haha:
przemonia619 - 2013-06-14, 08:38

Dziękuje za założenie nowego tematu :)
sądzę iż osoby potrzebujące w danym momencie takiej pomocy jak ja mogą liczyć na tak dobrych ludzi jak Wy.
A taką akcje trzeba promować bo nigdy nie znamy dnia ani godziny

W imieniu wszystkich osób potrzebujących bardzo Wam wszystkim dziękuję za podzielenie się tym życiodajnym "płynem" :kwiatki: :spoko

garbatamilka - 2013-06-16, 20:23

Absolutnie jestem zdania, że takie akcje trzeba rozpowszechniać wszelkimi możliwymi sposobami. Podobnie jak zostać np. potencjalnym dawcą szpiku, bo wiedza ludzi na te tematy nie jest niestety zbyt duża. Sam swego czasu uświadamiałem swoich znajomych, ponieważ sądzili, że oddawanie szpiku wiąże się z wbiciem wielkiej igły w kręgosłup. Nie w tych czasach.

No Name, nie widzę nic strasznego w podaniu swojej grupy krwi. To nie jest przecież żadna tajemnica ludzkości, nr konta na kymanach czy hasło do skarbca NBP. Jestem honorowym dawcą krwi, a także potencjalnym dawcą szpiku od dłuższego już czasu i wcale się z tym nie kryję.
Jeśli masz chęć, poczytaj np. o akcji "Krewniacy", Fundacji DKMS czy innych tego typu organizacjach.
Wciąż niestety jest duży problem z uświadomieniem ludzi, jak krew jest ważna do ratowania życia, a przecież to nic nie boli (poza małym ukłuciem).
Pozytywne jest to, że z roku na rok liczba honorowych dawców ciągle rośnie choć to i tak kropla w morzu potrzeb.
Póki jestem zdrowy i mogę w taki sposób pomóc - czemu nie. Wysiłek żaden - satysfakcja potem bezcenna.

Życie jest darem, więc pielęgnujmy je i chrońmy wszelkimi możliwymi sposobami bo w markecie tego nie kupimy.

CORONAVIRUS - 2013-06-16, 21:00

Ja nie jestem przeciw krwiodawstwu ... nie widzę jedynie sensu podawania na CT / ogólnie necie / swojej grupy krwi , nawet jeśli będzie potrzebna jakaś akcja dla kogoś znajomego z forum to oddając krew po drugiej stronie Polski , nawet o identycznie tej samej grupie krwi , to i tak ta konkretna krew nie trafi do tego konkretnego potrzebującego ...nie ma takiej opcji .

Pomijam już inne aspekty upubliczniania takich danych , kto nie widzi potencjalnych problemów niech sobie podaje co i gdzie chce ...

Szkoda o tym nawet gadać tylko lepiej pójść i oddać krew bez względu na akcje , potrzeby i wieczne niedobory w banku ... wakacje idą , więc się przyda :)

Pozdrawiam wszystkich krwiodawców honorowych mając nadzieję na to , że sami tej czekolady nie wp....... tylko dzielą się z rodzinką :haha:

janusz - 2013-06-16, 21:06

Adaś a ty oddawałeś kiedyś krew? A może dostawałeś od kogoś kto oddał honorowo?
CORONAVIRUS - 2013-06-16, 21:14

janusz napisał/a:
Adaś a ty oddawałeś kiedyś krew? A może dostawałeś od kogoś kto oddał honorowo?

Januszku ...chwalić Boga i Panienkę ale jak do tej pory los nie obdarowywał mnie krwią dobrych ludzi ... byli bardziej potrzebujący jak widać .

Co do mojego wkładu w takie akcje to wiem , że tylko zeskanowana legitymacja Ciebie przekona ... nie zeskanuję bo to moja sprawa ale jak ładnie poprosisz i się przypomnisz / niedowiarku/ to na jakieś spotkanko wezmę i dam Ci do rączki :spoko przeliczysz na czekolady :haha:

garbatamilka - 2013-06-16, 21:17

I tu się z Tobą zgodzę :-)
Podawanie grupy krwi faktycznie nie ma większego sensu, ale nie widzę też powodu żeby to ukrywać. Po prostu pokierowałem się poprzednim postem. :spoko

Czekolada u mnie w domu jest raczej rzadkością bo nie jesteśmy jej wielkimi fanami. Choć bywa tak, że jak przyniosę to czasami nawet kawałka nie spróbuję bo jest pochłonięta w zastraszającym tempie :haha: :haha: :haha:
Zwykle jednak rozdaję po znajomych, także jak uda nam się spotkać na jakimś zlocie to zapraszam Cię No Name na czekoladę :ok

janusz - 2013-06-16, 21:18

Adaś ależ oczywiście wierzę Ci a zapytałem tylko po to żeby dowiedzieć się skąd masz taką wiedzę na temat krwiodawstwa. :spoko
No name napisał/a:
to na jakieś spotkanko wezmę i dam Ci do rączki

A przewidujesz jakieś? Ostatnio pisałeś że to ostatnia rzecz - spotkanie w CT na jaką wybrałbyś się. :haha:

CORONAVIRUS - 2013-06-16, 21:26

A Ty napisałeś , że bardzo chętnie byś mnie ...... i tu się powstrzymam :bajer

Co do Twojej myśli nr II to ..... ponownie piszesz bzdury wygodne sobie ..... a pisz sobie SZEFIE :haha:

Ps . Gdybyś zaczął cytować to tez proszę dokładnie z kontekstem tak byś nie nakręcał niepotrzebnie sprężynki :spoko

janusz - 2013-06-16, 21:27

:spoko
CORONAVIRUS - 2013-06-16, 21:29

:spoko :spoko :spoko