|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Grupa Hymer - Zasilacz Elektromatic LA 110
ziomek - 2013-06-16, 21:51 Temat postu: Zasilacz Elektromatic LA 110 Podłączyłem kampera do sieci 230AC i zauważyłem, że akumulator pokładowy nie jest ładowany.
W czasie jazdy jest OK. Po przejchaniu jakiegoś odcinka np. światło wewnętrzne działa. Jednak napięcie podtrzymywane jest bardzo krótko i na drugi dzień rybka.
Wieku akumulatora nie znam, pewnie jest ..... słaby
Po ściągnięciu fotela pasażera zobaczyłem coś co przypomina instalcję pirotechniczną. Jest tam też wspomniany w tytule Elektromatic LA 110 (obudowa niebieska). Wygląda, że jest to zasilacz ładujący akumulator pokładowy (na pokładzie jest akumulator ołowiany o pojemności 55Ah i do niego równolegle podłaczony drugi analogiczny w sposób, że wstyd zdjęcie zamieścić). Zmierzyłem napięcie wyjściowe z zasilacza i wynosi ... 0V. Napięcie na klemach aku pokładowego ok 7,6V. Rozebrałem obudowę zasilacza i trafo było ciepłe czyli pracuje.
Zacząlem studiować internet i razem z google translatorem wpadłem na forum niemieckie. Wyszło na to, że jeżeli akumulator pokładowy bym podładował.... jakimś innym zasilaczem to potem Elektromatic by ruszył ????
Czy jest tak, że Elektromatic LA110 bez obciążenie nie będzie podawał napięcia na wyjściu ?
Czyli jak będzie aku do niczego to właśnie będzie taki objaw?
Czy Ktoś ma takie ujstrojstwo? i Mógłby zmierzyć napięcie jak to jest w praktyce.
A przy okazji. Jeżeli ten zasilacz padł, albo aku jest do wymiany, to czy nie lepiej kupić akumulator żelowy. Jeżeli tak to jaka pojemność jest optymalna? (wiem zapytacie co chcę podłączyć) - ale taki standardzik. No i rozumiem, że wówczas musi być zasilacz dedykowany pod akumulator żelowy?
Pozdrawiam i czekam na info
kaimar - 2013-06-16, 22:51
ziomek napisał/a: | Jeżeli ten zasilacz padł, albo aku jest do wymiany, to czy nie lepiej kupić akumulator żelowy. |
To urządzenie nie nadaje sie do pracy z akumulatorem żelowym,
ziomek - 2013-06-20, 22:04
Kaimar, tak wiem. Masz rację
Moja wiedza jest nadal uboga a problemów przyrasta
Powiedzcie czy w standardwym wyposażeniu Hymerka z 1992 roku jest oświetlenie, które będzie zasilane bezpośrednio z 230V AC.
Na dzień dzisiejszy wygląda tak, że oświetlenie wewnętrzne jest tylko (?) na 12V DC.
I nawet jak mam podłączone zasilanie zewnętrzne 230V AC to i tak lampy nie świecą bo jest problem z akumulatorem bądź jego ładowaniem Czy rzeczywiście jest tak, że nie ma oświetlenia na 230V AC? Czy czy lampy 12VDC są zasilane tylko z akumulatora pokładowego? Myśląłem, że jest zasilacz 12 DC, który z pominięciem akumulatora będzie zasilał lampy?
Mam na wyposażeniu Elektromatic LA110 - tak jak pisałem w temacie.
Ale na razie nie potrafię go rozszyfrować Czekam na wszelkiego rodzaju pomysły i sugestie. Z góry dziekuję
ziomek - 2013-06-21, 14:13
Czy jakaś bratnia dusza wesprze mnie w moich problemach ?
HENRYCZEK - 2013-06-21, 14:56
Umów się i podjedz do kaimara , z BB masz 50 minut jazdy.Fachowość gwarantowana.
Ps.Mam prostownik,a nawet dwa (Bester) i nie rozpoczną ładowania gdy aku jest wycacany do zera.
ziomek - 2013-06-21, 18:00
Henryczek dzięki, spróbuję
2mirek - 2013-10-14, 23:18
Posty się urwały i nie wiadomo co dalej?
Tak to już jest że jak ktoś cos potrzebuje to krzyczy -
LUDZIE POMÓŻCIE!!
A jak już sobie poradzi to ma to często już gdzieś.
No ale może kolega jeszcze coś na ten temat napisze.
Ja ze swojego doświadczenia wiem że jeżeli zasilacz nie pracuje
to uszkodzone są 2 tyrystory. W polsce teoretycznie zamienniki do nich
są, ale niestety nie podejmują pracy.
Problem jest w tym że na orginałach nie ma oznaczenia i nie wiadomo co to jest.
Najtańsze rozwiązanie to takie, żeby sobie kupić na Allegro prostownik impulsowy za 55 zeta
i podłączyć w miejsce starego zasilacza.
Sam prostownik przykręcić z tyłu do blachy obudowy.
Tak żeby był dostęp do przycisków.
Największa zaleta to taka że prostownik sam się odłącza po nałdowaniu
ładując jedynie aku prądem konserwującym ok. 02A.
100% pewności że będzie działał.
Orginalne zasilacze też podobnież gdzieś naprawiają , ale nie wiem za ile, natomiast
cena używanego wymosi UWAGA!!!! 2000 ZŁ.
Pozdrawiam
lepciak - 2013-10-15, 13:26
2mirek Cytat: | natomiast cena używanego wymosi UWAGA!!!! 2000 ZŁ. |
Swego czasu w miejsce spalonego energobloku wykonałem zasilanie układu elektrycznego kampera z samoczynnym załączaniem jak i wyłączaniem ładowania na prostowniku za 300 zł . Do tego doszło podłączenie solara. Musiałbym zobaczyć instalację w Twoim kamperze aby doradzić lub prędzej - po prostu wstawić co trzeba i podłączyć. Za daleko mieszkasz.
Prostownik jaki prezentujesz na zdjęciu jest za słaby do pracy w kamperze. Ponadto po samoczynnym wyłączeniu samoczynnie nie załączy się.
2mirek - 2013-10-15, 16:54
Tak to prawda drogi kolego że po wyłączeniu
samoczynnie się nie załączy.
I to jest największa jego wada ale wcale nie taka duża,
bo jak napisałem już prostownik do końca się nie wyłącza.
Natomiast trzeba go włączać jeżeli się chce podładowywać aku
za każdym razem przyciskając przycisk.
To prawda że wspominany tu prostownik daje max prąd rzędu 3.5-4A
Ale pamiętajmy że czym mniejszym pradem ładujemy aku, tym
dłużej będzie on nam służył.
Fabryczny zasilacz miał 7A
Ja mam wstawiony 100A aku, a mówiąc że prostownik 3.5 ampera jest za słaby,
Polemizował bym z tobą na ten temat.
Moim zdaniem po prostu dłużej się będzie ładował.
A zalecenie producentów aby ładować akumulatory ołowiowe prądem
nie większym niż 10% wart. max to nie znaczy że możemy go ładować np 5%,
ale wtedy nie będzie to trwało 24 godz. a 48 godz.
Jestem kolekcjonerem prostowników, które to notabene sam wykonałem,
najwięcej mogę dać z jednego nawet do 30A ale to tylko w wyjątkowych sytuacjach i to też tylko max na góra 15 minut góra.
A wracając do tematu mój układ elektroniczny próbowało naprawiać
dwóch elektroników w dwóch warzsztatach i obydwaj polegli.
Odpuściłem więc sobie ten temat, a ze skrzynki i trafo zrobiłem sobie kolejny prostownik.
Ale może kiedyś stanie się cud i ktoś może mi naprawi popsuty układ wtedy przełoże go znowu do org. obudowy.
W załączonej focie są już zamontowane jakieś zamienniki.
W orginałach nie było żadnych napisów.
Dziękuję Ci za zainteresowanie się tematem i chęcią pomocy.
Pozdrawiam
lepciak - 2013-10-16, 11:23
2mirek Cytat: | To prawda że wspominany tu prostownik daje max prąd rzędu 3.5-4A
|
Takie prostowniki (bez żadnej automatyki) nagminnie wstawiają Niemcy w zastępstwie spalonych energobloków. Jest to produkt stosunkowo tani a robi wrażenie produktu wysokiej jakości. Dodatkowo robi a raczej wytwarza stosunkowo duże ilości soli. Może to jakiś nowy typ solara?
Rok temu wymontowałem taki prostownik z kampera przybyłego z Niemiec.
Zniszczył akumulator powodując zasolenie siebie, komory w której był zamontowany oraz przebiegających w pobliżu przewodów.
2mirek - 2013-10-16, 11:55
Witam
Cytat: | Takie prostowniki (bez żadnej automatyki) nagminnie wstawiają Niemcy w zastępstwie spalonych energobloków. Jest to produkt stosunkowo tani a robi wrażenie produktu wysokiej jakości. Dodatkowo robi a raczej wytwarza stosunkowo duże ilości soli |
Nie gniewaj się ale naprawdę nic nie zrozumiałem z Twojego powyższego postu.
Gdybyś był tak miły i troszkę rozwinął jednak ten temat.
Pozdrawiam Cię Mirek
Bigos - 2013-11-19, 15:53
mam taki zasilacz ( jak na zdjęciach). czy zatem mam energoblok czy zasilacz
kupowałem z energoblokiem a okazuje się , że mam zupełnie co innego.
z tym że działa i ładuje , warunkiem ładowania nie jest tylko odpowiedni stan akumulatora , ale również załączenie przycisku ON na panelu obsługi. Wczoraj tego nie zrobiłem, i dziś miałem mały ZONK , że energoblok / zasilacz mi padł. Na szczęscie nie.
jarekzpolski - 2013-11-19, 19:53
Bigos napisał/a: | mam taki zasilacz ( jak na zdjęciach). czy zatem mam energoblok czy zasilacz... |
masz zasilacz. Czym jest energoblok podpowie Ci kilka pierwszych postów tego ---> wątku
przeciętny energoblok Schaudt-a (nowy) bez wodotrysków, ale z panelem i kompletem kabli kosztuje ponad 1500 PLN. Używki oczywiście taniej...
Schaudt
2mirek - 2013-11-26, 20:55
Bigos napisał/a: | mam taki zasilacz ( jak na zdjęciach). czy zatem mam energoblok czy zasilacz |
Na którym zdjęciu się znaczy,- hę?
jarekzpolski - 2013-11-26, 21:07
ja się odnosiłem do Twoich (Mirkowych znaczy się)
jeśli nie o nie szło to sorry...
2mirek - 2013-11-26, 22:22
No tak, tylko że umieszczałem różne.
14 pażdziernika zamieściłem zasilacz z lidla,
jaki umieściłem w miejscu uszkodzonego zasilacza
należącego do energobloku.
15X umieściłem fotę org. zasilacza przerobionego
na zwyczajny prostownik.
A ty który masz?
Mikesz - 2013-11-27, 22:35
2mirek napisał/a: | Posty się urwały i nie wiadomo co dalej?
Tak to już jest że jak ktoś cos potrzebuje to krzyczy -
LUDZIE POMÓŻCIE!!
A jak już sobie poradzi to ma to często już gdzieś.
No ale może kolega jeszcze coś na ten temat napisze.
Ja ze swojego doświadczenia wiem że jeżeli zasilacz nie pracuje
to uszkodzone są 2 tyrystory. W polsce teoretycznie zamienniki do nich
są, ale niestety nie podejmują pracy.
Problem jest w tym że na orginałach nie ma oznaczenia i nie wiadomo co to jest. |
Bardzo ważne przy zamiennikach tyrystorów jest prąd bramki ,który jest różny dla tyrystorów,nie wysteruje się tyrystora który prąd bramki ma na poziomie 30mamperów prądem 10mA.Najlepiej mieć kilka tyrystorów o różnych prądach bramki.
2mirek - 2013-11-27, 23:39
Wydaje mi się że poproszę o naprawę szanownego kolegę Swistaka.
On jest fachurą w tym temacie.
Bigos - 2013-12-13, 13:15
Elektromtic LA 110 mi raczej padł , kiedy jestem podłaczony do prądu nie ładuje. Łudziłem się , że moze to jakies kable nie stykają ,a le to jego wina
pytanie , co w zamian i gdzie. Coś coby ładowało wreszcie po podłaczeniu 230 V aku
zwykły kwasowy
czy wystarczy automatyczny prostownik ?
2mirek - 2013-12-13, 22:29
Polecam Ci prostownik, którego fotke umieściłem na str. 1.
Używam go od rokui i jest to sprawdzone źródło ładowania.
Jego zalety to niska cena. Najważmiejsze że sam ci sie wyłączy,
a więc nie przeładuje ci aku, a co również jest ważne, to że ładuje
on w dalszym ciągu aku prądem konserwującym ok 0,2 A.
Ja przykręciłem go z tyłu na dole do skrzynki pod siedzeniem.
Bigos - 2013-12-13, 23:14
tak widziałem ciekawy, ale moze ktoś zaproponuje coś innego , chętnie porównam, na stronie Braci Klaja jest CTEK MXS 5. droższy ale chyba generalnie funkcje ma te samo co i Twój
2mirek - 2013-12-14, 11:47
No to zapodaj linka.
Ale skoro funkcje takie same. a droższy to co sie zastanawiasz?
Bigos - 2013-12-14, 14:54
http://www.produktinfo.co...TEK_MXS_5_0.pdf
wydaje się zę te same, nie znam specyfikacji twojego
ten ma możliwość testowania , oraz specjalna złączkę .
Z tego co podejrzewam bo jakoś to jasno nie jest napisane, nie uruchamia się gdy dostanie prąd 230V , tylko musi zostać właczony z określeniem sposobu działania
generalnie jest to szybkie i proste.
2mirek - 2013-12-14, 21:58
,,Twoje aku,, jest troszkę lepsze od tutaj przedstawionego.
Mianowicie ma więcej stopni ładowania - mało ważne.
Prąd max 5.2 A , a mój ok 4 to też nie najważniejsze.
I zasilanie iniciujące min. 2V u mnie ok 10.5.
W sumie te prostowniki są bardzo podobne
Jeżeli ,,Twój nie dużo droższy to go bierz, a jak sporo
no to chyba mój.
pwtwsw - 2014-01-19, 12:44
Odświeżę temat. Jeżeli chodzi o zasilacz elektromatic la110 to wg informacji jaką uzyskałem od znajomego elektronika - pokazuje napięcie na wyjściu tylko w momencie podłączonego odbiornika - akumulatora. Dodatkowo akumulator nie może być całkowicie padnięty bo zasilacz nie włączy się. Mam taki zasilacz i był padnięty. Okazało się że były padnięte tyrystory (widoczne na fotce a.jpg pokazanej przez kolegę 2mirek). Są to tyrystory "bt 152". Może komuś się przyda. Koszt jednego tyrystora to około 3 zł. U mnie były spalone. Po wymianie tych tych tyrystorów zasilacz ożył.
2mirek - 2014-01-19, 13:04
U mnie trzech elektroników próbowało to naprawić
i żaden nie dawał rady, nie wiem dlaczego?
Ostatni wymienił mi tyrystory właśnie na BT 152 600R
Zasilacz jak był martwy tak jest.
pwtwsw - 2014-01-20, 11:39
2mirek, a może masz sprawną ładowarkę, tylko elektronik o tym nie wie, bo nie potrafi sprawdzić. Ten układzik jest prosty jak budowa cepa - chociaż ja nie jestem elektronikiem. Tam nic poza tymi tyrystorami nie ma prawa się spalić. Jeżeli trafo jest sprawne i tyrystory wymienione to musi działać. Spróbuj sprawdzić w następujący sposób.
Upewnij się że akumulator ma min 11V, pozałączaj jak najwięcej oświetlenia wewnątrz kamperka, włącz zasilacz. Odczekaj około 10 sekund i odłącz plusową klemę z aku. Jeżeli ładowarka sprawna, oświetlenie powinno działać bez akumulatora!
Ładowarka nie zadziała bez sprawnego akumulatora(mówię o akumulatorze zabudowy - nie rozruchowym) Na tym polega działanie tego układu elektronicznego. W sumie nie wiem dlaczego tak to jest skonstruowane.
Pozdrawiam
2mirek - 2014-01-20, 13:08
A wiesz że w tym jest dużo prawdy!
Ale teraz zasilacz mam rozmontowany.
Patrz moje posty na str. 1
Szalony - 2015-05-22, 13:24
Pozwolę sobie odświeżyć temat
Musiałem kupić akumulator do swojego fiacika, kupiłem o takiej samej mocy 100Ah ale akumulator typu AGM, z tego co wyczytałem to te akumulatory nadają się do ładowania buforowego.
A czy AGM może być podłączony pod LA 110 ?? (napięcie nie przekracza 13.8v) Czy muszę kupić np coś takiego : zasilacz 10A i zastąpić LA 110??
maszakow - 2015-05-23, 15:53
Akumulatory AGM i żelowe przede wszystkim dedykowane są do pracy w układach buforowych.
Jeśli max napięcie łądowania z LA110 to 13.8 V to nie widzę problemów podłączeniem "żelka" do takiej ładowarki.
Aczkolwiek wcześniej kaimar pisał że LA110 NIE JEST przystosowany do pracy z żelowymi - on pewnie zna ten sprzęt - ja opieram się na parametrach które podałeś.
być może było to napięcie na naładowanym aku, a nie pełne w trakcie ładowania....
Natomiast jedno jest pewnie - NIE MOŻESZ zamienić ładowarki do akumulatorów na prosty chińskiej produkcji zasilacz, chociażby dlatego że są to DWA RÓŻNE URZĄDZENIA do 2 różnych celów. To że zasilaczem można ładować aku w pewnych określonych wypadkach i przy spełnieniu określonych warunków - nie znaczy że możesz nim zastąpić ładowarkę.
to prosta droga do zabicia akumulatora.
Szalony - 2015-05-23, 23:16
maszakow, Oki rozumiem że zastąpi tej ładowarki tym "chińczykiem" nie moge
Mam gorącą jeszcze prośbe do kol. Kaimar-a aby potwierdził czy LA 110 nadaje sie do AGM czy też nie ?? Tak aby mie w 100% pewnośc
magneto - 2018-08-20, 23:52
Temat jest z 2015 roku ale może dodam od siebie pewną sugestię. Właśnie wróciliśmy z urlopu naszym Hymkiem. Po pierwszym dosyć intensywnym w zużycie prądu wieczorze zwróciłem uwagę, że alternator dosyć długo i to dużym prądem ładował aku pokładowe. Odpiąłem zworki na zasilaczu zmierzyłem i nic. Zero napięcia. Ponieważ całe oświetlenia mam przerobione na LEDy prądu z aku nie zabrakło ani razu. Ale dziś po powrocie postanowiłem zmierzyć się z tematem. Oczywiście trafiłem na tego posta, poczytałem, wziąłem schemat instalacji w rękę, obróciłem delikatnie bezpiecznikiem i ładowanie zaczęło działać. Reasumując sam LA110 nie ma bezpiecznika ale na instalacji 12 V znajduje się w skrzynce (4 od góry). Zanim wymiana i koszty prostownika można w pierwszej kolejności zacząć od kontroli tego zabezpieczenia. Bez 12V na wejściu on po prostu nie daje zasilania. To tak dla potomnych. Oczywiście dotyczy 564 Integra Ducato I.
szarymary@gmail.com - 2019-04-14, 16:36 Temat postu: Elektromatic LA110 Szanowni Koledzy z większym doświadczeniem, pomóżcie.
Od trzech lat mamy w rodzinie kamperka Hehnmobil 540 na bazie Forda Transita.
Ostatnio zauważyłem, że coś zakłóca telewizor ale tylko wtedy gdy jestem podłączony przewodem do 230V. Zakłócenia to za przeproszeniem głośne pierdzenie z głośnika, i zniekształcenia obrazu. Problem znika po odłączeniu zewnętrznego zasilania. Telewizor odbiera czysto bez żadnych dodatkowych efektów. Zasilanie obwodów 12V realizowane jest za pomocą zasilacza Elektromatic LA110 i w nim spodziewam się przyczyny opisanych zakłóceń.
Nie znam się na elektronice, ale wydaje mi się że konstrukcja wyżej wymienionego zasilacza nie jest bardzo skomplikowana, i dla Was nie będzie problemem aby wskazać który z jego elementów może być odpowiedzialny za powstawanie w nim opisanych zakłóceń. Jak będę wiedział co „bruździ” – kupię nowe i wymienię.
Liczę na Waszą pomoc, sezon się zaczyna – trzeba być zwartym i gotowym
Pozdrawiam Jacek
dziwaczek - 2019-04-14, 17:01
Ja bym stawiał na kondensatory elektrolityczne te filtrujące - duże elektrolity - z wiekiem wysychają.
szarymary@gmail.com - 2019-04-14, 18:18 Temat postu: Elektromatic LA110 Dziękuję za podpowiedż.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy funkcjonalność zasilacza LA 110 jest jakaś specyficzna, czy można go zastąpić na przykład automatycznym prostownikiem opisanym na allegro jako ŁADOWARKA SMARTCHARGE 3000 12V 7A KWASOWE I ŻELOWE https://allegro.pl/oferta/ladowarka-smartcharge-3000-12v-7a-kwasowe-i-zelowe-5946923084
Z LA110 też wychodzą tylko dwa kable 12V + i - zatem może zwykłay prostownik też by dał radę?
pozdrawiam
Jacek
amples - 2019-04-14, 18:54
szarymary@gmail.com napisał/a: | zastąpić na przykład automatycznym prostownikiem | Teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzie , ja bym celował z większym prądem , np. 10 A
szarymary@gmail.com - 2019-04-14, 20:19 Temat postu: Elektromatic LA110 A czy zwykły, automatyczny prostownik nie będzie "produkował" zakłóceń?
Czy może trzeba zastosować zasilacz taki jak do LED lub CCTV ze stabilizacją napięcia?
Wtedy iść na całość i np znależć moc 300W (25A).
pozdrawiam
Jacek
leszek1234 - 2020-08-19, 16:18
Mam problem z zasilaczem Elektromatic LA110.
Otóż po podłączeniu kampera do 230V na klemach akumulatora napięcie ładowania "faluje" w przedziale 14,7V do 15,3V . W krótkim czasie wykończył mi się już drugi akumulator pokładowy i prawdopodobnie uszkodzony zasilacz jest tego przyczyną. Czy to może być wina tyrystora czy szukać przyczyny gdzieś indziej? W sumie tyrystory już zamówiłem (bo koszt 2zł). Dodam, że niewykluczone , że kiedyś uruchomiłem silnik przy podłączonym zasilaniu 230V.
Proszę o jakąś podpowiedź co mogło walnąć, że nie trzyma prawidłowego napięcia tylko faluje?
leszek1234 - 2020-08-20, 16:09
OK. Może tak ma być z tym zmieniającym się napięciem. Ale dwa lata temu po tygodniowym podłączeniu kampera do 230v na kempingu akumulator pokładowy zagotował się i pękł (tzn dekiel się rozszczelnił i śmierdziało kwasem). W tym roku sytuacja była taka, że wracając do domu z wakacji zorientowałem się , że akumulator pokładowy (dwuletni) padł , bo zanikło 12V na pompce i oświetleniu. Przy tym akumulator był bardzo gorący (pewnie był rozładowany do zera a dostał duży prąd z alternatora podczas jazdy powrotnej. Puki co wymieniłem akumulator i podłączyłem kampera do 230v. Monitoruję temperaturę akumulatora i napięcie na nim. Może ktoś, kto ma taki prostownik (LA 110) da znać, jak on prawidłowo powinien pracować (czy faktycznie napięcie faluje i czy powinien się sam wyłączyć po naładowaniu akumulatora).
Znalazłem na jakimś norweski forum , że:
" LA110 to 2-stopniowa ładowarka. Ładowanie stałe prądem stałym (7 A), aż napięcie osiągnie 14,4 V, a następnie przełącza się na stałe napięcie 13,8 V w celu ładowania podtrzymującego."
Po trzech dniach ładowania wychodzi na to, ze faktycznie łądowarka nie wyłącza się, Akumulator jest wysycony a ona ciągle chce ładować. Czy ktoś może podpowiedzieć jaki element elektroniki się uszkodził? Czy może to być tyrystor?
|
|