Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Rosja i kraje poradzieckie - Wyspy Sołowieckie

Camp77 - 2013-06-16, 22:10
Temat postu: Wyspy Sołowieckie
Witam!!!

Jestem tym, który w 2011r namówił Was na wyjazd camperami do St. Petersburga,
Było fajnie. Tak sami oceniliście.
Może namówię Was na wspólny wyjazd na Wyspy Sołowieckie.
Uprzedzam pytanie - byłem w roku 2012 we wrześniu. Pojechałem sam. :-P
Przeżyłem. Nie zabili. Nie zjedli. Pomogli. :)
Nawiązałem mnóstwo kontaktów i ... przetarłem szlak.
Objechałem na około jezioro Ładogę.
Byłem nad jeziorem Onega.
Byłem w powrotnej drodze w St, Petersburgu.
Spotkałem cara i carycę (zdjęcia). :roll:
Czy warto - odpowiadam: WARTO.
Karelia - dziewicza przyroda, cudne widoki, niezapomniane przeżycia.
Lodowiec to szedł w Karelii a nie u nas!!!
Przywiozłem:
- doświadczenia;
- znajomości;
- zdjęcia;
- filmy z trasy;
- inne

Jeśli są chętni - zaczynamy.
Kiedy - ustalimy (Może być i ten rok wrzesień 2013)

Temat rzucam na forum.
Czekam.

Pozdrawiam

Camp 77

marmur - 2013-06-16, 23:16

W tym roku to już nie, ale w przyszłym to się piszę.
HarryLey4x4 - 2013-06-17, 07:06

Super rejon, warto od razu pomyśłeć o wypadzie na Nordkapp, ale należy pamietać o drogach, które niestety do zadbanych nie należą. Wiąże się to z koniecznością wzmożonej ostrożności w czasie jazdy.
Tak czy siak , chętnie bym się tam znów wybrał, choć dalej nie jestem przekonany czy kamperem, jednak rejon , ciekawość ludzi i wyjątkowość krajobrazów - polecam.

Camp77 - 2013-06-18, 15:04

Szosa M-18 Petersburg - Murmańsk zwana też "Kola" jest jednopasmowa, lecz w bardzo dobrym stanie. Oznakowana przyzwoicie. Stacje benzynowe umiejscowione często.
Nie ma problemu jazdy camperem. Jest w sumie lepsza niż nie jedna nasza droga krajowa.

Camp77 - 2013-07-17, 22:14

Rozumiem brak zainteresowania - wakacyjnymi wyjazdami. :shock:
dobek44 - 2013-07-21, 10:49

My tak, ale teraz za późno. Za kilka dni lądujemy na Podlasiu. Potem mamy inne imprezy, a wrzesień to krótki dzień. Zrób to w czerwcu 2014. pzdr
Camp77 - 2013-07-23, 20:09

dobek44 napisał/a:
My tak, ale teraz za późno. Za kilka dni lądujemy na Podlasiu. Potem mamy inne imprezy, a wrzesień to krótki dzień. Zrób to w czerwcu 2014. pzdr

Serdecznie zapraszam do siebie (do nas). Chętnie Was zobaczymy. :)
Szczegóły na PW lub telefonicznie do omówienia (data, czas itp.) :spoko

Krzysiek 56 - 2013-07-24, 06:19

Właśnie wróciliśmy z Gruzji i już po głowie chodzą plany na przyszły rok.
Ma to być kirunek północny a więc kraje nadbałtyckie Litwa Łotwa Estonia i Finlandia.
Ale kierunek na wyspy Sołowieckie wydaje się bardzo ciekawy tym bardziej że nie eliminuje całkowicie poprzednich naszych zamiarów.Planowany temin to czerwiec.
Prosimy o więcej informacji.Jakie wizy i ile kosztują? Skoro wyspy to czy równierz promy?
Jaka przybliżona długość trasy ?

Camp77 - 2013-07-29, 21:33

Krzysiek 56 napisał/a:
Właśnie wróciliśmy z Gruzji i już po głowie chodzą plany na przyszły rok.
Ma to być kirunek północny a więc kraje nadbałtyckie Litwa Łotwa Estonia i Finlandia.
Ale kierunek na wyspy Sołowieckie wydaje się bardzo ciekawy tym bardziej że nie eliminuje całkowicie poprzednich naszych zamiarów.Planowany temin to czerwiec.
Prosimy o więcej informacji.Jakie wizy i ile kosztują? Skoro wyspy to czy równierz promy?
Jaka przybliżona długość trasy ?

Z tej trasy można dalej pojechać do Murmańska szosą M-18. Z Murmańska na Nikiel i dalej do Norwegii. W tym również na Nord Kamp. Powrót może byc również przez Rosję (niższe koszty).
Planuję tą trasę przejechać teraz camperem.
Wówczas podam wszystkie interesujące dane.

VITO23 - 2013-08-20, 09:20

Witam , rok 2014 - jestem za , ja bylem na kalkazie , czeczenia, dagestan, gruzja, armenia bylo super :-P
Jacek M - 2013-08-20, 20:23

A ja dopiero teraz znalazłem ten wątek. Mówicie - Wyspy Sołowieckie?
Hmmmm. Chętnie bym się zapisał na taką imprezę - niestety mam jedną poważną obiekcję i jak uczy doświadczenie - w pełni uzasadnioną: moje autko ma w przyszłym roku 25 lat :pifko Nie jest problemem jego kondycja - raczej staramy się dbać o Dziadeczka, a zepsuć się może każde auto wszędzie - i to jest w końcu także element przygody. Gorsze są możliwości trakcyjne, ponieważ pojazd z silnikiem 70KM przy 3,5t potrafi skutecznie opóźnić i wkurzyć każdą karawanę, szczególnie w terenie pagórkowatym, który zdaje się tam obowiązuje (morena denna czy czołowa?). No i dlatego niemal od zawsze jeździmy sami :bigok
Ale - pomysł nęcący [hura]

Robold - 2013-10-27, 11:53

Polecam ta trasę - naprawdę warto. Pokrywa się ona z moim przejazdem w 2007r.
Dla zainteresowanych zdjęcia: https://picasaweb.google.com/114067328285609010361/MurmanskNordkapp2007
Sam zastanawiam się nad wyjazdem ( 2014r. ) w tamtym kierunku ale chyba bardziej na wschód - Archangielsk i północny Ural lub, jeżeli małżonka zaakceptuje, to ponownie Bajkał i dalej...

Bigos - 2013-10-28, 16:19

70KM to nie jest mało bo jednak aż takich górek nie ma , jakie są na południu i takich podjazdów . Jednak to dużo kilometrów.
Ja bym być może pojechał na wyspy Sołowieckie i na Nordkaap od strony Rosji ,
jak rozumiem wiza tranzytowa , tylko wspomniał ktoś o braku dróg. Wolałbym jednak aby jakieś były.

temat mnie interesuje w 2014 , to jest dobra opcja i ciekawa trasa.

Krzysiek 56 - 2013-12-28, 02:26

Camp77 napisał/a:

Z tej trasy można dalej pojechać do Murmańska szosą M-18. Z Murmańska na Nikiel i dalej do Norwegii. W tym również na Nord Kamp. Powrót może byc również przez Rosję (niższe koszty).
Planuję tą trasę przejechać teraz camperem.
Wówczas podam wszystkie interesujące dane.

Ciekawy jestem czy wyprawa się odbyła? Jeśli tak to proszę o informację w temacie podróży aż po Nordcap. Najbardziej interesuje mnie sprawa wiz na podwójne przekroczenie granicy rosyjskiej oraz przejścia granicznego Borysoglebsk / Kirkenes.
Zamierzamy się tam wybrać w czerwcu na około 5 tygodni.
Jeśli ktoś jest zainteresowany to proszę o kontakt. Interesują mnie wszelkie sprawdzone informacje

and123 - 2014-02-21, 15:11

Camp77 napisał/a:
Temat rzucam na forum.
Czekam

Cześć, temat dojrzał i czas na zbiory.
Jest zainteresowanie tym kierunkiem ?
Chcemy wystartować w połowie kwietnia, a w maju wjechać do Rosji.
Potem siewier.
Będzie ktoś w tym terminie i na tym kierunku ?

Camp77 - 2015-04-27, 21:45

Hej!

Ponawiam temat. Jedziemy?
Proponuję wrzesień 2015r (będzie bez komarów)
Będzie już żurawina. :spoko

dobek44 - 2015-04-28, 06:15

Jak dożyjemy to tak. Pozdrawiamy!
sator - 2015-08-20, 11:37

Camp77 napisał/a:
Hej!

Ponawiam temat. Jedziemy?
Proponuję wrzesień 2015r (będzie bez komarów)
Będzie już żurawina. :spoko

ja właśnie czytam wspomnienia z wyprawy tam Tadeusza Stolarzewskiego.