| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Ducato MAXI (lub inna blaszanka) okno boczne !
biczu - 2013-06-17, 10:35 Temat postu: Ducato MAXI (lub inna blaszanka) okno boczne ! Witam serdecznie,
potrzebuję informacji od posiadaczy fiata ducato lub innych blaszaków, o rodzaju zamontowanego okna z boku. Jest tego trochę na rynku i nie wiem, które z nich da się bez problemu zamontować na blasze z boku, a nie chcę popełnić jakiejś gafy. chodzi mi o okno uchylne do kuchni, najlepiej w rozmiarze 350 wysokości i 550 szerokości. Możecie coś polecić ? Może coś z używek ?
Pozdrawiam ciepło
Michał
CORONAVIRUS - 2013-06-17, 13:24
każde okno można zamontować w blaszance ... kwestia ramy ... wspawasz sobie albo wyrzeźbisz w drewnie i przykleisz do blachy ... Twoja inwencja twórcza ... uchylne wymaga ramy koniecznie ...
Robinson_44 - 2013-06-17, 13:49
Mogę podpowiedzieć
okno boczne Dometic 1100x550 (w drzwiach przesuwnych) lub wymiar mniejszy 950x450 (takie mam u siebie). Obawiam się, że mniejsze może nie spełnić swojej roli i da mało światła do wnętrza.
Pozdrawiam.
biczu - 2013-06-17, 17:35
Dzięki chłopaki za odpowiedzi.
No name, wiem że da się wstawić każde ale pytałem o takie, przy którym nie będę miał problemów z montażem, czy później z zaciekami czy czymś podobnym.
Robinson nasza zabudowa będzie niestandardowa tj. kuchnia będzie w tylnej, lewej części samochodu tam, gdzie u większości jest łóżko, chcieliśmy mieć wejście główne przez tylne drzwi, a łóżko za siedzeniami. nie będzie problemów ze światłem, bo w tylnych drzwiach mamy szyby, natomiast chciałem małe, uchylne okienko nad kuchenką żeby opary wylatywały na zewnątrz. Więc wymiary chciałbym aby były zbliżone do tych co podałem.
Pozdrawiam
Michał
Robinson_44 - 2013-06-17, 22:13
To zmienia postać rzeczy. Jeżeli okno w burcie to jak pisałem ja mam chyba Dometic. Może inne rozwiązanie tez wchodziłoby w grę, a mianowicie okno w dachu HEKKI 40x40. Są oczywiście i większe rozmiary, ale musisz pamiętać, że dach blaszaka nie jest całkowicie płaski. Od góry są lekkie spady do boków, ale na tyle istotne, że z większym wymiarem niż 40x40 możesz mieć problemy ze szczelnością. Jest jeszcze kolejna możliwość. Skoro to ma być nad kuchnią to może świetnie sprawdziłoby się okno w dachu Fiama turbo vent 28x28 ? jest o tyle ciekawe, że działa na zasadzie wyciągu i wentylacji (obroty w lewą i prawą stronę).
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
marmur - 2013-06-18, 23:17
Mogę Ci zaproponować okno uchylne 39x48 cm, nieużywane. Jest tednak jeden warunek. Nie wcześniej niż pod koniec sierpnia.
|
|