Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - lodówka sprężarkowa

staszko - 2013-06-23, 11:03
Temat postu: lodówka sprężarkowa
Jestem ciekaw czy ma ktoś lodówkę sprężarkową podłączoną przez przetwornice ,a akumulator ładowany solarami. Proszę o podzielenie się doświadczeniami.
cirrustravel - 2013-06-23, 11:17

Mam taką lodówkę, która przejechała ze mną całe Bałkany (6500km) i pozostałe 2000km podczas ubiegłorocznego urlopu. Znalazłem lodówkę, która pobiera 50W. Była włączana podczas jazdy i postojów w dzień, a wyłączana przed snem (by dodatkowo nie grzać w aucie). Produkty od 23.00-7.00 były rano w środku chłodne.
Ładowanie z alternatora + solar 140W + aku żelowy 100Ah spokojnie dawały radę, tym bardziej, że na noc włączałem wentylator 45W i rano aku pokładowy rozładowany tylko w 25%.
Tak więc śmiem twierdzić, że taka lodówka mogłaby z takim zestawem solar+aku chodzić non stop.
Dodam tylko, że nie stacjonowałem w dzień, była to objazdówka. Nie mam doświadczenia postojowego i ładowania tylko z solara. Wydaje mi się, że dałby radę z wyłączaniem urządzeń na noc.

wagabunda - 2013-06-30, 21:17

Zasilania przez przetwornicę nie polecam,natomiast 12v spręzarkowe to norma.Mam zamontowaną orginalnie 75w+solary 150W,w zabudowie dwie baterie po 90Ah.Działa bez problemu w normalnej eksploatacji.pozdrawiam
SlawekEwa - 2013-06-30, 21:21

wagabunda napisał/a:
Zasilania przez przetwornicę nie polecam

Możesz rozwinąć dlaczego nie?