| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - Czujnik temperatury silnika
toledo - 2013-06-24, 10:32 Temat postu: Czujnik temperatury silnika Czytałem tematy związane z temperaturą w silniku ducato 2,5 D rocznik 1987 ale wszystkie miały odwrotny problem do mojego. U mnie wskaźnik temperatury pokazuje poniżej 90 stopni, wentylatory nie muszą się włączyć, a zapala mi się kontrolka temperatury silnika. Płyn w układzie chłodniczym (w zbiorniku wyrównawczym ma rzeczywiście około 90 stopni) Co może być powodem wskazania przegrzania się silnika (tylko czujnik w bloku silnika ?) Proszę o porady
Skorpion - 2013-06-24, 10:51
Powinny być dwa czujniki jeden odpowiedzialny za wskazania zegara a drugi za wlaczenie wentylatora chlodnicy
toledo - 2013-06-24, 11:07
Myślę, że są dwa czujniki temperatury - jeden w chłodnicy i on pokazuje temperaturę na wskaźniku temperatury i drugi w bloku silnika i on wskazuje tylko na kontrolce. Temperatura cieczy chłodzącej jest poniżej 100 stopni a kontrolka zapala się - i to jest dla mnie właśnie zaskakujące
Skorpion - 2013-06-24, 11:10
Wedlug mnie uszkodzony jest czujnik temp. sproboj polaczyc wenty na krotko czy zadziała i czy zchlodzi plyn w instalacji. W najgorszym przypadku może ale nie musi to skonczyc się płukaniem układu może być zamulony
toledo - 2013-06-24, 20:33
Dziękuję za informacje. Opiszę dokładniej co miało miejsce bo to nie jest problem wentylatorów. W trakcie jazdy zapaliła mi się kontrolka temperatury silnika, w tym czasie wskaźnik temperatury pokazywał poniżej 90 stopni. Po zatrzymani pojazdu stwierdziłem, że wentylatory przy chłodnicy nie pracują (ale z tego co kojarzę to termostat jest około 88 stopni więc nie musiały pracować). Po odkręceniu korka na zbiorniku wyrównawczym płyn chłodniczy mógł mieć te niecałe 90 stopni. Po odczekaniu kilkunastu minut silnik wychłodził się i po ponownym uruchomieni kontrolka nie świeciła się. Na drugi dzień sytuacja powtórzyła się. Z tego wnioskuję, że oba czujniki temperatury są sprawne lub ten w bloku silnika sygnalizuje przekroczenie temperatury zbyt wcześnie. Moje pytanie jest co może być powodem przegrzewania silnika przy normalnej (poprawnej) temperaturze płynu chłodzącego.?
Dodam jeszcze, że sytuacja miała miejsce po przejechaniu jakiś 120 km w ostatni upalny weekend.
dziwaczek - 2013-06-25, 05:55
U mnie jak jadę w gorące lato (Chorwacja) temperatura oscyluje w okolicy 75 stopni. jak jest korek, ew. pod górkę i wspinam się na 3 biegu to potrafi dojść do połowy wskaźnika 90. Wentylator pierwszy włącza się poniżej 90 jakieś 85.
Podejrzewam że masz przypchany układ chłodniczy, spuść płyn, wypłakuj ze dwa razy tylko wodą (na razie bez środka czyszczącgo) potem zalej płynem, odpowietrz.
powinno pomóc
gino - 2013-06-25, 07:00
| toledo napisał/a: | | wentylatory przy chłodnicy nie pracują (ale z tego co kojarzę to termostat jest około 88 stopni więc nie musiały pracować) |
o pracy wentylatora decyduje czujnik temperatury wkręcony w chłodnice...nie termostat..
więc, zgodnie z sugestia skorpionka, sprawdź ten czujnik/wentylatory..
lub zwyczajnie jak człowiek ''nie mechanikowaty'' podjedz do fachowca....
będzie Cię to mniej kosztować, niż rozwalenie głowicy/czy całego silnika
MajTeam - 2014-03-10, 21:18
Witam. Mam podobny problem jak toledo i pytanie czy problem został rozwiązany ?
toledo - 2014-03-10, 22:35
Problemem okazał się ślizgający się pasek od pompy wody po wymianie rozrządu. A jeśli chodzi o czujniki to ten w chłodnicy daje wskazanie na wskaźnik temperatury, a ten w bloku silnika jest od strony pasażera przy zbiorniku wyrównawczym i on daje sygnał na kontrolkę. Przez brak obiegu płynu chłodnica była chłodna a w silniku wysoka temperatura
SlawekEwa - 2014-03-10, 22:38
| toledo napisał/a: | | A jeśli chodzi o czujniki to ten w chłodnicy daje wskazanie na wskaźnik temperatury, |
Pewny jesteś tej informacji ?
toledo - 2014-03-11, 21:18
Raczej tak
eMWu - 2014-03-11, 21:27
Ja bym nie byl
toledo - 2014-03-12, 17:23
To który na co daje sygnał?
SlawekEwa - 2014-03-12, 17:47
| toledo napisał/a: | | To który na co daje sygnał? |
| gino napisał/a: | | o pracy wentylatora decyduje czujnik temperatury wkręcony w chłodnice...nie termostat. |
Socale - 2014-03-16, 15:15
Mogę podłączyć się do tego tematu z pytaniem?
Ok, thx.
Niedawno wymieniałem u siebie chłodnicę. Mając w rękach czujnik wentylatorów nie sprawdziłem go (we wrzątku) czy działa poprawnie. Obecnie układ jest zalany, gotowy do podróży i za żadne skarby nie mogę auta rozgrzać do granicy włączenia się wentylatora/ów.
Nasuwa się wniosek że albo nie osiąga tak wysokiej temperatury (na dworze chłodno) albo czujnik jest uszkodzony.
Jest jakiś sposób by bez spuszczania płynu i wykręcenia czujnika sprawdzić jego sprawność?
Nie chcę czekać do upałów bo może być za późno.
Karoll_ - 2014-03-16, 17:06
Socale za niedogrzanie silnika odpowiada termostat (może być stale otwarty) a czujnik o którym piszesz wspomaga wentylatorem (zwiększony przepływ chłodzącego powietrza) działanie chłodnicy.
Socale - 2014-03-16, 17:41
| Karoll_ napisał/a: | | Socale za niedogrzanie silnika odpowiada termostat (może być stale otwarty) a czujnik o którym piszesz wspomaga wentylatorem (zwiększony przepływ chłodzącego powietrza) działanie chłodnicy. |
Doskonale o tym wiem.
Nie przeczytałeś z uwagą mojego posta. Termostat jest sprawny, temperaturę osiąga szybko i jest ona stabilna. Nie mam tylko możliwości doprowadzić go do temperatury załączania wentylatorów bo jest stosunkowo zimno.
COLA - 2014-05-24, 08:08
Koledzy dołączę do tematu mam problem z czujnikiem temperatury a mianowicie wcale nic nie wskazuje . Objaw był taki pokazywał temp. w okolicy 90 stopni nagle wskazówka wskoczyła na 120 stopni w czasie jazdy więc stanąłem i sprawdziłem temp pod maska bo wentylatory nie włączyły się. Temperatura wyglądała na ok , przejechałem tak na tym wskaźniku jeszcze około 100 km nic się nie działo . Po zgaszeniu silnika i ochłodzeniu wskaźnik wrócił na swoje miejsce ,ale już się nie podnosi i nie wskazuje temp.
gino - 2014-05-24, 08:36
na poczatek sprawdź mase
weź długi kabel, jeden koniec połącz z minusem aku a drugi koniec do obudowy czujnika pamiętając że styk z aku i czujnikiem musi być b.dobry...sugerowałbym nawet przylutowanie kabla do czujnika
Socale - 2014-05-25, 19:07
Czy do czujnika doprowadzony jest tylko jeden kabel? (Mam Peugeot'a J5 a to inne cacko)
Jeśli tak, to włącz zapłon i po prostu ten kabel odłącz i dotknij masy lub innym kabelkiem zewrzyj do masy bez odpinania.
Bez obaw, nic się nie stanie. Wskaźnik powinien pójść na maxa.
Jeśli tak się stanie to wymień sam czujnik. Jeśli nie będzie reakcji, to w okolicach wiązki kabli wiatraków jest złącze tego kabelka, rozepnij i wyczyść je.
Jeśli nadal reakcji nie będzie to odkręć tablicę wskaźników, odepnij 4 kostki i linkę prędkościomierza.
Mając "zegary" na stole, pojedynczo odkręć każdą mosiężną śrubkę wskaźnika ale z osobna i wyczyść do połysku złącza ścieżek pod śrubkami.
Obejrzyj styki ścieżek spod wtyczek które odpinałeś, wyczyść do połysku drobnym papierem ściernym.
Wtyczek nie musisz czyścić bo są "białe" ale obejrzyj czy nie ma wątpliwości.
Ogólnie czynności łatwe i proste do wykonania - dasz radę a jak nie, to pomożemy poskładać to do kupy jakby co.
.
Edit. Nie wiem który rok masz auto, znalazłem w necie tył zegarów do 94 roku.
Poglądowo zaznaczyłem jedną ze śrubek.
COLA - 2014-05-25, 20:19
Jutro postaram się trzymać wskazówek i poszukać masy lub sprawdzić połączenia .choć wydaje mi się że u mnie do czujnika jest podłączone kilka kabli , jeszcze jedno spostrzeżenie w momencie włączania zapłonu wskaźnik lekko podnosi się do temp. 50 stopni , ale póżniej już się nie rusza a po zgaszeniu silnika opada do zera , więc jakieś zasilanie do niego dochodzi
Socale - 2014-05-25, 21:37
Który rocznik masz auto?
Wskaźniki działają na zasadzie różnicy potencjałów.
Są w nich 2 uzwojenia/cewki, stąd po 3 śrubki w każdym.
COLA - 2014-05-26, 21:09
Mój samochód to 1990 r silnik 1,9 TD dzisiaj poczyściłem styki na czujniku umieszczonym w bloku silnika , wymieniłem kilka uszkodzonych konektorów i czujnik ruszył choć ma pewne wahnięcia podczas pracy więc muszę jeszcze popatrzyć na połączenia , bo również po nagrzaniu silnika nie ruszyły wentylatory
|
|