Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Prawo i przepisy - tablica odblaskowa na bagażnik rowerowy

salut - 2013-06-25, 20:33
Temat postu: tablica odblaskowa na bagażnik rowerowy
Witam
Czy w Hiszpanii wymagana jest aluminiowa tablica odblaskowa na bagażnik rowerowy czy wystarczy plastikowa? Gdzie można znaleźć jakieś przepisy na ten temat?
:spoko :spoko

SlawekEwa - 2013-06-25, 21:19

salut napisał/a:
Czy w Hiszpanii wymagana jest aluminiowa tablica odblaskowa na bagażnik rowerowy czy wystarczy plastikowa?

Jest wymagana aluminiowa z innym układem pasów niż w pozostałych krajach UE.
W katalogach z częściami do kamperów Frankany, Movery znajdziesz różnice.
Mam taką "hiszpańską"

papamila - 2013-06-25, 21:22

druga istotna rzecz to
obowiazek posiadania dwóch trójkątów odblaskowych

tadek27 - 2013-06-25, 22:50

Hiszpania to ciekawy kraj. guarda civil sprawdza czy są oby dwa trójkąty jak widzą obcokrajowca.
ma moze ktoś fotkę tablicy na rowery do Hiszpanii :?:
faktem jest , że na autolawetę w tym kraju też zakłada się tablicę z postojem jak auto wystaje poza najazdy. :spoko :spoko :spoko

SlawekEwa - 2013-06-26, 06:18

tadek27 napisał/a:
ma moze ktoś fotkę tablicy na rowery do Hiszpanii

http://www.movera.com/sho...58011c455d.html
Tu znajdziesz fotkę tablicy na Hiszpanię

bugguy - 2013-06-26, 09:43

A we Włoszech także restrykcyjnie przestrzegają swojego wzoru tablicy i tego, żeby była aluminiowa z odblaskiem na całej powierzchni?
Startuje tam za dwa tygodnie i mam tylko prostą tablicę z pasami i odblaskami na rogach.

tadek27 - 2013-06-26, 10:40

Taka sama jak do autolawety , przy wystających samochodach :spoko :spoko :spoko
salut - 2013-06-26, 11:30

Czy z tą tablica można jeździć po innych krajach czy tylko w Hiszpanii? A co w drodze do Hiszpanii? Zakładać inną? Bez sensu.
Pozdrawiam

bugguy - 2013-06-26, 12:23

Zwłaszcza, że te aluminiowe z full odblaskiem na Włochy czy Hiszpanię to koszt około 150zł :(
SlawekEwa - 2013-06-26, 14:19

bugguy napisał/a:
Zwłaszcza, że te aluminiowe z full odblaskiem na Włochy czy Hiszpanię to koszt około 150zł

Kto powiedział, że kamperowanie jest tanie :chytry zapłaciłem takie pieniądze :gwm

majsterus - 2013-06-26, 16:52

a mi brat załatwił z roboty, połamany taki belkowy odblask z drogi, takie jak stoją na remontach. Wyciąłem szlifierką i mam ładne odblaskowe biało-czerwone tablo.
Skalniaki - 2013-06-26, 17:40

My nabyliśmy wraz z pokrowcem, bo diabli wiedzą, gdzie nas koła poniosą :diabelski_usmiech . Tu nie wymagają, tam wymagają. Dla spokoju sumienia i portfela JEST na stanie. Mandaty małżon płaci wyłącznie za prędkość i niech tak zostanie :-/
kalinin - 2013-06-26, 17:52

Podziel sie informacją - Gdzie kupiłes pokrowiec z uniwersalną tablica ?
Skalniaki - 2013-06-26, 18:12

W Internecie w sklepie "Klaja" . Pokrowiec na 2-3 rowery z zamykaną (przed deszczem), przeźroczystą kieszenią na tablicę - 125 zł, tablica 33 zł
kalinin - 2013-06-26, 19:38

Pięknie dziekuje za info :spoko
piotr.sto - 2013-12-25, 16:52

Tak czytam o tych dodatkowych wymogach w niektórych krajach i coś mi się nie zgadza... Przecież zgodnie z międzynarodowymi konwencjami o ruchu drogowym, krajowe regulacje odnoszą się wyłącznie do pojazdów zarejestrowanych w państwie, które wydało te przepisy. Nasz pojazd za granicą traktowany być powinien jako samochód poruszający się w ruchu międzynarodowym. Zgodnie z konwencją wiedeńską o ruchu drogowym, takie pojazdy muszą spełniać jedynie wymagania określone w tej konwencji. A ta nie mówi nic np. o apteczkach, zapasowych żarówkach (chociaż i jedne i drugie moim zdaniem należy mieć - niezależnie od przepisów - i w kraju i za granicą), czy dwóch trójkątach ostrzegawczych, a już na pewno nie określa wzorów tablic odblaskowych na bagażnik rowerowy! Dlatego za ich brak zagraniczne służby kontrolne nie mają prawa nakładać kar :grrr
SlawekEwa - 2013-12-26, 22:30

piotr.sto napisał/a:
Dlatego za ich brak zagraniczne służby kontrolne nie mają prawa nakładać kar

Powiedz tak policjantowi francuskiemu jak zapyta o alkomat :chytry

piotr.sto - 2013-12-27, 17:10

No właśnie nie wiem jaka jest świadomość prawna tych wszystkich policjantów. Jeździłem sporo po Europie (co prawda nie kamperkiem, tylko osobówką) i - choć trudno uwierzyć - nigdy nie miałem żadnej kontroli. Ale - tak na logikę - policjanci powinni wiedzieć najlepiej, od kogo czego należy wymagać... Chociaż może to naiwność z mojej strony... :?
HONORATA I MACIEJ - 2013-12-27, 17:52

SlawekEwa napisał/a:

Powiedz tak policjantowi francuskiemu jak zapyta o alkomat :chytry

Powiedziałem. :spoko I po kontroli pojechałem dalej.W schowku w aucie leży wydrukowany spis państw,które podpisały Konwencję Wiedeńską,oraz zapis o warunkach technicznych pojazdów,.SławekEwa,czy naprawdę nie widziałeś nigdy w Polsce auta zarejestrowanego np.w GB z kierownicą po prawej stronie?Jak myślisz uzytkownicy tyakich aut płacą mandaty w PL ponieważ nie odpowiadają polskim warunkom technicznym? :spoko

SlawekEwa - 2013-12-27, 18:11

HONORATA I MACIEJ napisał/a:
.SławekEwa,czy naprawdę nie widziałeś nigdy w Polsce auta zarejestrowanego np.w GB z kierownicą po prawej stronie?

Widziałem i widziałem kumpla płacącego mandat w Hamburgu za wjazd do centrum bez plakietki o czystości spalin. I nic nie pomogły tłumaczenia w doskonale opanowanym języku niemieckim, że na polskich autach takie plakietki u nas na są potrzebne :shock:

salut - 2013-12-27, 18:15

Powiedz austriackiemu policjantowi, że jesteś z Polski i kamizelkę masz tylko do garnituru. :)
Jego mina bedzie bezcenna. Twój mandat niestety nie.

piotr.sto - 2013-12-27, 19:30

Czyli tamtejsze służby są niedouczone, czy to zwykła złośliwość?
HONORATA I MACIEJ - 2013-12-27, 22:51

SlawekEwa napisał/a:
HONORATA I MACIEJ napisał/a:
.SławekEwa,czy naprawdę nie widziałeś nigdy w Polsce auta zarejestrowanego np.w GB z kierownicą po prawej stronie?

Widziałem i widziałem kumpla płacącego mandat w Hamburgu za wjazd do centrum bez plakietki o czystości spalin. I nic nie pomogły tłumaczenia w doskonale opanowanym języku niemieckim, że na polskich autach takie plakietki u nas na są potrzebne :shock:

Tylko,że Twój kolega zapłacił mandat za złamanie zakazu wjazdu pojazdem bez plakietki mówiacej o emisjii spalin ,a nie za wyposażenie techniczne pojazdu.To są dwie rózne sprawy.Przestrzegać należy przepisów ruchu drogowego ,obowiązujących na terenie danego państwa,a wyposażenie pojazdu musi być zgodne z wymogami kraju w kórym pojazd został zarejestrowany. Tak samo jest z kamizelkami odblaskowymi,których jadąc pojazdem zarejestrowanym w Polsce nie musimy posiadać!!! Jeśli jednak przepisy obowiązujące w danym państwie zabraniają wychodzenia z pojazdu np.w razie awarii,na autostradach czy drogach szybkiego ruchu bez takowej kamizelki,to poprostu wychodząc z pojazdu musisz mieć ją ubraną I wtedy jesli tego nie uczynisz,zapłacisz mandat,a nie za brak kamizelki w aucie.Po prostu złamiesz przepis mówiący o zakładaniu kamizelki odblaskowej w razie awarii I dlatego warto ją ze sobą wozić.Można tu pisać o wielu takich kontrowersyjnych sprawach.Ile to ja się naczytałem o obowiązku opon zimowych w Niemczech.Nie chcę tu się znowu rozpisywać na ten temat,ale krótko mówiąc ,jadąc autem zarejestrowanym poza DE,zapłacisz mandat za brak opon zimowych tylko I wyłącznie wtedy jeśli spowodujesz zagrożenie lub utrudnienie ruchu z powodu niedopasowanego ogumienia do pory roku. Jak jest sucho I wiesz ,że możesz jechać na letnich to wolno.Bardzo wielu ludzi słyszało o mandatach za brak zimówek..Jeśli ktoś z Was otrzymał mandat na terenie DE za brak wyposażenia technicznego obowiązującego u nich,a było wszystko zgodne z przepisami polskimi,bardzo proszę o kontakt na PW. Z chęcią odkupię taki mandat,za pełną wartość na jaką został wystawiony.

SlawekEwa - 2013-12-28, 07:24

Mój spokój jest dla mnie cenniejszy od ceny opon zimowych, kamizelki, alkomatu czy kompletu zapasowych żarówek :spoko
Zbynek - 2019-04-09, 19:12

salut napisał/a:
Czy z tą tablica można jeździć po innych krajach czy tylko w Hiszpanii? A co w drodze do Hiszpanii? Zakładać inną? Bez sensu.
Pozdrawiam

Odgrzewam kotleta :lol:

Włosi mają swój wzór tablicy, Hiszpanie mają swój, a reszta Europy wymaga jedynie jakiejkolwiek tablicy? Mówiąc skrótem jeśli jadę do Włoch to pod domem zakładam tablicę Włoską i jadę tak przez całą drogę, analogicznie przy Hiszpanii? Gdzieś widziałem tablice aluminiową dwustronną, gdzie jedna strona był włoska a druga hiszpańska. Takie cudo kompleksowo rozwiązałoby problem tablicy odblaskowej na całą Europę.

MAWI - 2019-04-09, 19:22

A jaką mają Włosi??
Zbynek - 2019-04-09, 21:17

MAWI napisał/a:
A jaką mają Włosi??

Włoska to ta po lewej, Hiszpańska po prawej.

SlawekEwa - 2019-04-11, 22:18

A jaką Niemcy? :chytry
mischka - 2019-04-11, 22:40

SlawekEwa napisał/a:

Niemcy nie mają :spoko

Zbynek - 2019-04-12, 10:11

mischka napisał/a:
SlawekEwa napisał/a:

Niemcy nie mają :spoko

Pytanie czy można jeździć z tablicą włoską lub hiszpańską po pozostałych krajach europy bez konsekwencji, czy trzeba mieć 3 rodzaje tablic: włoską, hiszpańską i na pozostałe kraje...

mischka - 2019-04-12, 11:02

Zbynek napisał/a:
Pytanie czy można jeździć z tablicą włoską lub hiszpańską po pozostałych krajach europy bez konsekwencji, czy trzeba mieć 3 rodzaje tablic: włoską, hiszpańską i na pozostałe kraje...

We Włoszech nie można używać Hiszpańskich i na odwrót. Inne kraje europejskie nie mają tak sprecyzowanych wymagań więc można używać jednych i drugich.
Jeżeli ładunek ma taką samą szerokość jak pojazd który go wiezie trzeba mieć dwie tabliczki i to prawo obowiązuje w Italii i Hiszpanii.
Kara za brak tablicy we Włoszech od 80€ a w Hiszpanii od 200€

Jeżeli nie wieziemy ze sobą rowerów lub innego ładunku a mamy zamontowany stelaż to również jesteśmy zobowiązani używać tablicy ostrzegawczej w obydwu krajach.

rjas - 2019-04-12, 11:58

mischka napisał/a:
Jeżeli nie wieziemy ze sobą rowerów lub innego ładunku a mamy zamontowany stelaż to również jesteśmy zobowiązani używać tablicy ostrzegawczej w obydwu krajach.

Rozumiem, że nawet wtedy kiedy jest złożony. Czy tak ?
Pozdrawiam

mischka - 2019-04-12, 12:25

rjas napisał/a:
Rozumiem, że nawet wtedy kiedy jest złożony. Czy tak ?
Pozdrawiam

Dokładnie tak. Często bywam we Włoszech i często bez rowerów. Stelaż zawsze wisi a tablica na nim w zasadzie nigdy (no chyba że wiozę rowery). Ani Policja ani Karabinierzy nigdy nie robili mi problemów, ale prawnie trzeba tablice wozić.

Janusszr - 2019-04-12, 19:27

Jeżeli mam bagażnik ze światłami(powtórzenie tylnych świateł kampera) , dodatkową tablicą rejestracyjną, to ta tablica odblaskowa również jest obowiązkowa?
Obowiązek dotyczy oznakowania ładunku wystającego poza samochód. Czy bagażnik ze światłami, tablicą rejestracyjną jest ładunkiem?
I jeszcze jedna sprawa. Tablicą należy oznaczyć ładunek wystający ponad 0,5 m poza auto. To jak to jest z tym złożonymi bagażnikami rowerowymi?

@ndrzej - 2019-04-12, 21:40

Przepisy przepisami, a życie życiem.

Kilka razy przejechałem Włochy i Hiszpanię wszerz i wzdłuż z rowerami na bagażniku. Mam plastikową tablicę fiammy, jak 90% poruszających się w tych krajach obcokrajowców. Nigdy nie widziałem, ani nie słyszałem o "aferach" z tym związanych. :roll:
A może po prostu miałem szczęście? :ok

Janusszr - 2019-04-13, 05:36

Czy mógłby mi ktoś pokazać przepis w co powinien być wyposażony bagażnik rowerowo-motocyklowy? Oczywiście poza stwierdzeniem jak wyżej, że "przepisy przepisami, a życie życiem".
Jak powinien być oznaczony ładunek wystający ponad 0,5m z tyłu to wiem, bo wyraźnie o tym mówi przepis zawarty w Kodeksie Drogowym. Ale czy platforma-bagażnik ze światłami, tablicą rejestracyjną, jest ładunkiem? Wątpię.

stander - 2019-04-13, 05:43

Poczytaj tu :spoko
https://kierowcasieszkoli.pl/jak-prawidlowo-oznakowac-przewozony-ladunek

amples - 2019-04-13, 07:13

stander napisał/a:
Poczytaj tu
https://kierowcasieszkoli.pl/jak-pr

Nasuwa się pytanie czy :
rampa-bagażnik z oświetleniem i tablicą rejst. zamocowana na stałe jest :
ładunkiem :?:
czy przedłużeniem auta :?: .

SlawekEwa - 2019-04-13, 07:20

amples napisał/a:
czy przedłużeniem auta .

To może raczej "plecak" taki jak mają sprintery komunikacyjne jest przedłużeniem auta.

Janusszr - 2019-04-13, 09:51

Po przewertowaniu kilku stron internetu wychodzi, że: rampa musi być wyposażona w kierunkowskazy, światła stopu, światła pozycyjne, cofania, przeciwmgielne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej. Nie wspomnę o odblaskach i wtyczce 13 pinowej.
Widział ktoś tak oznakowany ładunek? Myślę, że ładunek wystający poza rampę na 49,99(9)cm, również zwalnia kierowcę od jego oznaczenia dodatkową tablicą w pasy biało- czerwone(stożkiem, ostrosłupem). A w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza jeszcze ma być podświetlona. Może jednak jestem w błędzie?

Cyryl - 2019-04-13, 18:04

jeżeli ładunek wystaje z tyłu pojazdu więcej niż 50cm, musi:
"ładunek wystający z tyłu pojazdu oznacza się pasami białymi i czerwonymi umieszczonymi bezpośrednio na ładunku lub na tarczy na jego tylnej płaszczyźnie albo na zawieszonej na końcu ładunku bryle geometrycznej (np. stożku, ostrosłupie); widoczna od tyłu łączna powierzchnia pasów powinna wynosić co najmniej 1.000 cm2, przy czym nie może być mniej niż po dwa pasy każdej barwy; ponadto w okresie niedostatecznej widoczności na najbardziej wystającej do tyłu krawędzi ładunku umieszcza się czerwone światło i czerwone światło odblaskowe; przy przewozie drewna długiego zamiast oznakowania pasami białymi i czerwonymi dopuszcza się oznakowanie końca ładunku chorągiewką lub tarczą barwy pomarańczowej;"

takie są wymogi polskie i dotyczy to wszystkich pojazdów: kamperów, pojazdów ciężarowych z wystającymi ładunkami.
taka tablicą można kupić w każdym sklepie z częściami do ciężarówek i podczas mojej styczności z transportem międzynarodowym, nie słyszałem, aby nasze tablice były kwestionowane.

SlawekEwa - 2019-04-13, 18:10

Janusszr napisał/a:
i wtyczce 13 pinowej.

7- pinowa nie przejdzie?

Janusszr - 2019-04-13, 19:01

SlawekEwa napisał/a:
Janusszr napisał/a:
i wtyczce 13 pinowej.

7- pinowa nie przejdzie?

Nie przejdzie, bo nie "załatwi" np. świateł cofania, czy przeciwmgielnych. Czytałem, że za tę wtyczkę (7 pinową) można zarobić mandat.
Cyryl. Wszystko to prawda co cytujesz. Dotyczy to ładunku. Podaj tylko jakiś tekst dotyczący platformy na rowery-skutery, że taka platforma jest ładunkiem.

SlawekEwa - 2019-04-13, 19:07

1-kierunek lewy
2- -//- prawy
3- STOP
4- pozycja lewa
5- -//- prawa
6- p mgielne
7- cofania
masa po żelastwie
:bigok

Janusszr - 2019-04-13, 19:20

SlawekEwa napisał/a:
1-kierunek lewy
2- -//- prawy
3- STOP
4- pozycja lewa
5- -//- prawa
6- p mgielne
7- cofania
masa po żelastwie
:bigok

https://www.auto-swiat.pl...na-haku/ykh62em
Z tą masą po żelastwie jest tak, że robi się choinka.

SlawekEwa - 2019-04-13, 21:49

Janusszr napisał/a:
Z tą masą po żelastwie jest tak, że robi się choinka.

Jeśli jest platforma przykręcona do ramy pojazdu - problemu nie ma.

Janusszr - 2019-04-14, 05:29

Ja mam platformę na haku i dodatkowo przykręconą do ramy, a raczej konstrukcji od haka. Oprócz tego gniazdo i wtyczkę 13 pinową. Na 300% problemu z tym nie mam :diabelski_usmiech .
Niemniej podtrzymuję poprzednie pytanie. Platforma z oświetleniem oraz homologacją jest ładunkiem, czy częścią pojazdu? Potrzebuje oznaczenia dodatkową tablicą przeznaczoną do ładunków wystających ponad 0,5m za pojazd, czy nie?

Comsio - 2019-04-14, 06:28

:kawka: tablica to dodatkowo obciążenie, jeszcze ci to obleci i zgubisz.
Powisz czerwoną kamizelkę za 2,50 zł będzie słózyć za odblask,ostrzeżenie i przy okazji odstraszać komary. :wyszczerzony: :spoko

SlawekEwa - 2019-04-14, 06:30

Homologacja jest na pojazd z taką platformą?
Janusszr - 2019-04-14, 06:36

Dziękuję Comsio za dobrą radę.
Nadgorliwość również może być karana. Tablice wiesza się na ładunku. nieprawdaż?
Zakładając, że platforma nie jest ładunkiem, to wieszanie na niej tablicy przeznaczonej do oznaczania ładunku jest wykroczeniem. To tak jak przyozdabianie niektórych kamperów w odblaski w kształcie trójkąta.

Janusszr - 2019-04-14, 06:37

SlawekEwa napisał/a:
Homologacja jest na pojazd z taką platformą?

Nie. Homologacja jest na samą platformę. Nie jest wymagana, ale moja ją ma :)

stander - 2019-04-14, 07:14

Janusszr napisał/a:
Niemniej podtrzymuję poprzednie pytanie. Platforma z oświetleniem oraz homologacją jest ładunkiem, czy częścią pojazdu? Potrzebuje oznaczenia dodatkową tablicą przeznaczoną do ładunków wystających ponad 0,5m za pojazd, czy nie?

Pojazd i jego wymiary bardzo precyzyjnie określa HOMOLOGACJA i dotyczy pojazdu .Montaż kaka określają również stosowne przepisy i musi być ten fakt odnotowany w dowodzie rejestracyjnym przez uprawnioną SKP .Wszystko co powiesisz na tym haku a wystaje poza pojazd do 50 cm powinno być oznakowane dodatkowo w/g rozporządzenia ,a wystające ponad 50 cm takie oznakowanie musi mieć !
To przede wszystkim bezpieczeństwo innych ale i Twoja ochrona przed skutkami ewentualnego wypadku
i Twojej odpowiedzialności.
Janusszr napisał/a:
Homologacja jest na samą platformę. Nie jest wymagana, ale moja ją ma :)

A skąd takie mądrości ,że rampa nie musi być homologowana :confused

Janusszr - 2019-04-14, 13:09

stander napisał/a:

A skąd takie mądrości, że rampa nie musi być homologowana :confused

Ano stąd takie mądrości, że jeżeli jesteś producentem platform to homologacja być musi. Chociażby z tego względu, że żadem handlowiec nie byłby zainteresowany sprzedażą towaru bez homologacji.
Jeżeli zaś wykonujesz ją we własnym zakresie, to już nie. Chyba, że przepisy zmieniły się i Ty o tym tutaj wszystkich poinformujesz przytaczając odpowiedni przepis. Będę bardzo wdzięczny. Tym bardziej wdzięczny, bo nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedniego przepisu dotyczącego ramp do skuterów-rowerów itp.
Z tego co tutaj dowiedziałem się, to jest kilka platform wykonanych własnoręcznie przez forumowiczów. Koszty homologacji przekroczyłyby kilkakrotnie wartość tych własnoręcznie wykonanych platform.
PS. Całkiem możliwe jest, że z homologacją na platformy jest tak jak z przyczepkami lekkimi. Jeżeli mnie pamięć nie myli, to do 2012r. można było je budować samemu, bez homologacji(SAM). Obecnie nie można tego czynić.

stander - 2019-04-14, 19:57

Janusszr napisał/a:
Ano stąd takie mądrości, że jeżeli jesteś producentem platform to homologacja być musi. Chociażby z tego względu, że żadem handlowiec nie byłby zainteresowany sprzedażą towaru bez homologacji.
Jeżeli zaś wykonujesz ją we własnym zakresie, to już nie. Chyba, że przepisy zmieniły się i Ty o tym tutaj wszystkich poinformujesz przytaczając odpowiedni przepis. Będę bardzo wdzięczny. Tym bardziej wdzięczny, bo nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedniego przepisu dotyczącego ramp do skuterów-rowerów itp.

BO przepisu wprost nie ma.Rampa/ HOMOLOGOWANA / służy do przewozu rowerów,skutera,motocykla ,boksu itp a więc ładunku i musi być przewożąc taki ładunek oznakowana zgodnie z przepisami.Jak nie ma ładunku to powinna być zdemontowana i tyle w temacie.Każda homologowana rampa jest przystosowana do szybkiego montażu i demontażu.Na forum opisane jest kilka ramp wykonanych samodzielnie, niekoniecznie gorszych od,, fabrycznych" może nawet przy doświadczeniu kamperowym konstruktorów są bardziej funkcjonalne,ale ich użytkownicy biorą na siebie ryzyko i konsekwencje ich używania
Powodzenia w poszukiwaniu prawd oczywistych :spoko

Janusszr - 2019-04-15, 07:10

I wszystko jasne. Przepisów nie ma, ale jest oczywista oczywistość. Ładunek(rowery i inne bajery) przewozi się ładunkiem(platforma). :spoko
Swego czasu było lansowane hasło. Co nie jest zabronione.........itd. :spoko
Temat można ciągnąć w nieskończoność, bo nie ma przepisów, ale są pewne prawdy. Oczywiste prawdy :spoko Np. konsekwencje wynikłe z niehomologowanej platformy. Ciekaw jestem na jakiej podstawie? Aż strach się bać :spoko
Jak na rampie nie ma ładunku to powinna być zdemontowana, czy musi być zdemontowana? Są paragrafy na to?
Jeżeli rampa jest motocyklowo-rowerowa, to tylko do tego celu może być wykorzystana, czy silnik do łodzi również mogę załadować? Zamiast np. skutera.

Bronek - 2019-04-15, 08:43

Ja bym przymocował pustą puszkę po piwie jako ładunek.
Ostatecznie dzwonek od roweru .. :spoko

Niestety , czy stety takie prawo , ale z drugiej strony nie żyjemy w więzieniu czy wojsku ,aby wszystko było dokładnie skodyfikowane . Nie da się .

Oczywiście absurdów jest wiele .

stander - 2019-04-15, 11:37

Janusszr napisał/a:
Temat można ciągnąć w nieskończoność, bo nie ma przepisów, ale są pewne prawdy. Oczywiste prawdy :spoko Np. konsekwencje wynikłe z niehomologowanej platformy. Ciekaw jestem na jakiej podstawie? Aż strach się bać :spoko
Jak na rampie nie ma ładunku to powinna być zdemontowana, czy musi być zdemontowana? Są paragrafy na to?

Jak zamontujesz niehomologowaną pojedziesz np po autostradzie niemieckiej i będziesz uczestnikiem kolizji albo wypadku to uzyskasz bardzo precyzyjną odpowiedż na swoje wątpliwości.
Ja znam takiego wcześniej pośmiewnego a teraz niestety :zimno
Cieszę się, że już dostrzegłeś tą oczywistą oczywistość .
Powodzenia :spoko

Janusszr - 2019-04-15, 17:53

stander napisał/a:

Ja znam takiego wcześniej pośmiewnego a teraz niestety :zimno

Ja znam takich trzech i nic z tych rzeczy o których piszesz. Jednym z uczestników była moja córka z zięciem. Platformę dorobili na dyszlu od przyczepy. Wjechała im babka w przyczepę. Nikt na to nie zwrócił uwagi. Mam na myśli platformę.
Moja platforma ma homologację. Tak na wszelki wypadek, aby Niemiec się nie czepiał na autostradzie :)

Dzisiaj w pobliżu mojej chaty policja suszyła. Skorzystałem z okazji, żeby ich podpytać o sprawy poruszane wyżej.
Sami nie wiedzą jak do tego podejść. Tzn. co to za stwór. Ładunek to nie jest, a co to jest? Coś pomocniczego przy przewożeniu ładunku :) Trudne pytanie pan zadał. Jedno jest pewne. Jeżeli są zamontowane światła, jest trzecia tablica rejestracyjna i przewożony ładunek nie wystaje za platformę ponad 0,5m, to nie trzeba żadnej pasiastej dodatkowej tablicy.
Urząd wydając trzecią tablicę nie żąda żadnych papierów homologacyjnych, tak jak np. przy rej. przyczepy.
https://www.dobrehaki.pl/...eczne-n-30.html

kimtop - 2019-04-15, 19:30

Janusszr napisał/a:
Jak na rampie nie ma ładunku to powinna być zdemontowana,

Przecież mogę jechać z pustą rampą po skuter,który gdzieś tam zostawiłem

Janusszr - 2019-04-15, 21:49

kimtop napisał/a:
Janusszr napisał/a:
Jak na rampie nie ma ładunku to powinna być zdemontowana,

Przecież mogę jechać z pustą rampą po skuter,który gdzieś tam zostawiłem

To nie ja jestem autorem tego cytatu. To wypowiedź Standera z postu wyżej.
Oczywiście, że możesz jechać "na pusto". Nigdzie nie ma takiego przepisu nakazującego demontaż jak jedziemy "na pusto". A gdyby nawet był, to wg wskazówek Bronka można załadować pustą puszkę po piwie :diabelski_usmiech

Zbynek - 2019-04-16, 19:54

We Włoszech nie można używać Hiszpańskich i na odwrót. Inne kraje europejskie nie mają tak sprecyzowanych wymagań więc można używać jednych i drugich.
[/quote]

Czyli kupuję tablicę dwustronną włosko-hiszpańską i tym ogarnę temat całkowicie. :ok

Janusszr - 2019-04-19, 10:06

Właśnie odebrałem "twardy" Dowód Rejestracyjny i trzecią tablicę na bagażnik.
Mam pieczątkę w DR - bagażnik. To samo w Książce Pojazdu - bagażnik. Czyli w takim przypadku nie jest potrzebna tablica ostrzegawcza na ładunek. Chyba, że ładunek wystaje poza bagażnik powyżej 0,5m. Nie słyszałem, aby ktoś odnotowywał w DR - ładunek :diabelski_usmiech

Świstak - 2019-05-16, 08:20

W dowodzie rejestracyjnym nie jest odnotowane posiadanie bagażnika na samochodzie czy w garażu, ale wydanie trzeciej tablicy rejestracyjnej którą należy obowiązkowo przekazać nabywcy w chwili sprzedaży pojazdu (niezależnie od tego czy sprzedajemy go z bagażnikiem czy bez), a kupujący musi ją zdać podczas przerejestrowania pojazdu.

No chyba że ta sama gmina.... To nie musi.... Jak nie chce... Mu się... To nie musi....

kolmen - 2019-07-15, 13:50

Zbynek napisał/a:
MAWI napisał/a:
A jaką mają Włosi??

Jaki wymiar ma tablica z fotki ?

mischka - 2019-07-15, 17:57

kolmen napisał/a:
Zbynek napisał/a:
MAWI napisał/a:
A jaką mają Włosi??

Tablice powinne mieć wymiar 50x50cm

kolmen - 2019-07-16, 21:02

mischka napisał/a:
kolmen napisał/a:
Zbynek napisał/a:
MAWI napisał/a:
A jaką mają Włosi??

Dziękuję :)
Jeżeli ktokolwiek posiada taką tablicę , byłbym wdzięczny za pomierzenie szerokości pasów po obydwu stronach

SlawekEwa - 2019-07-17, 06:40

mischka napisał/a:

i homologację europejską :bigok

mgF3 - 2019-07-17, 08:29

Witam. Jeśli ktoś ma ochotę nabyć taką tablicę dwustronną Hiszpania/Włochy mam zrobiona 50x50 czerwony zwykły kolor + biały odblask
mischka - 2019-07-17, 08:48

SlawekEwa napisał/a:
mischka napisał/a:

i homologację europejską :bigok

Tak całkiem zgodnie z przepisami powinny być wykonane z blachy aluminiowej (w wersji włoskiej i hiszpańskiej)

mgF3 - 2019-07-17, 15:42

Dokładnie taką mam
@ndrzej - 2019-07-17, 21:45

mgF3 napisał/a:
Dokładnie taką mam

Cena? :roll:

Skwarek - 2019-07-18, 15:16

kolmen napisał/a:

Jeżeli ktokolwiek posiada taką tablicę , byłbym wdzięczny za pomierzenie szerokości pasów po obydwu stronach

:haha: :haha:
chyba żartujesz, jeśli nie to oblicz lub zmierz przekątną kwadratu 50x50 i podziel przez hiszpańską (6) lub włoską (9) ilość pasków wynik będzie szerokością paska.

;)

kolmen - 2019-07-18, 21:46

Skwarek napisał/a:
kolmen napisał/a:

:haha: :haha:
chyba żartujesz, jeśli nie to oblicz lub zmierz przekątną kwadratu 50x50 i podziel przez hiszpańską (6) lub włoską (9) ilość pasków wynik będzie szerokością paska.

;)

Raczej nie żartuję :) :
Na zdjęciu wygląda tak jakby pasy białe i czerwone nie były tej samej szerokości

Janusszr - 2019-07-18, 22:08

Już to widzę, jak hiszpańska czy włoska policja czyha z suwmiarkami na polskie kampery z bagażnikami :diabelski_usmiech
Może taniej wyjdzie trzecia tablica rejestracyjna wg naszych rodzimych wymiarów?

kolmen - 2019-07-18, 23:40

Janusszr napisał/a:
Może taniej wyjdzie trzecia tablica rejestracyjna wg naszych rodzimych wymiarów?

Po 3 tablicę musiałbym jechać ponad 3 tysiące kilometrów
Twierdzisz , że jest to taniej ? :yay:

Janusszr - 2019-07-19, 06:21

kolmen napisał/a:
Janusszr napisał/a:

Twierdzisz , że jest to taniej ? :yay:

Piszesz, że jesteś z Gliwic :)
Nie jestem Duchem Świętym i nie wiem gdzie w danej chwili przebywasz.
Tablica trzecia załatwia wszelkie niedomówienia na drodze w całej Unii.

Skwarek - 2019-07-19, 06:23

kolmen napisał/a:

Raczej nie żartuję :) :
Na zdjęciu wygląda tak jakby pasy białe i czerwone nie były tej samej szerokości

Złudzenie, mają być jednakowe ;)

Socale - 2019-07-19, 20:40

kolmen napisał/a:

Twierdzisz , że jest to taniej ?

W całej Europie na temat wyposażenia obowiązują Cię przepisy kraju w którym zarejestrowany jest dany pojazd.
Koniec, kropka nie ma dyskusji z policmajstrem. Naucz się po angielsku, włosku, hiszpańsku i zastosuj jak będzie trzeba: Konwencja Wiedeńska
Jak espaniol swoim autem będzie jeździł po espanioli z makaronową tablicą - to źle.
Jak makaron swoim autem będzie jeździł po makaronowie z espaniolską tablicą - to źle.
Jak Polacco swoim autem będzie jeździł po obczyźnie z Polską tablicą - to dobrze.

Janusszr - 2019-07-19, 20:57

Amen :spoko
Bim - 2019-07-19, 21:02

Janusszr napisał/a:
Amen

co wy z tymi amenami ? :shock:

Skorpion - 2019-07-19, 21:13

http://www.go-market.pl/M...mo,products.xml

Tablica ostrzegawcza Plasic Signal – Fiamma

Opis:

Tablica ostrzegawcza Plasic Signal renomowanej marki Fiamma
Stosowana na tył przyczepy kempingowej i kampera
Tablicę montuje się na wystające elementy poza tylny obrys pojazdu np. bagażnik rowerowy lub w kieszeń pokrowca na rowery
Wykonana z lekkiego plastiku
Posiada cztery czerwone odblaski (naklejone)
Uwaga! Nie spełnia norm Włoskich i Hiszpańskich

Obowiązkowe stosowanie w większości krajów UE!

Symbol: FR137/246

Rozmiar: 50 x 50 cm
Kolor: Biało/Czerwony
Materiał: Plastik
Producent: Fiamma
Cena: 35.01 PLN
J.miary: Sztuka
Dostępny: Tak

Skorpion - 2019-07-19, 21:20

Tablica odblaskowa na bagażnik Zebra PL - Brunner

Opis:
Tablica ostrzegawcza Zebra Pl renomowanej marki Brunner
Tablicę montuje się na wystające elementy poza tylny obrys pojazdu np. bagażnik rowerowy lub w kieszeń pokrowca na rowery
Wykonana z lekkiego plastiku
Uwaga! Nie spełnia norm Włoskich i Hiszpańskich

Obowiązkowe stosowanie w większości krajów UE!

Symbol: BU7136010N

Materiał: Tworzywo
Producent: Brunner
Cena: 25,01 PLN

kolmen - 2019-07-19, 21:40

Janusszr napisał/a:
Piszesz, że jesteś z Gliwic :)
Nie jestem Duchem Świętym i nie wiem gdzie w danej chwili przebywasz.

Zgadza się :)
Ale teraz jestem w bardzo dużej odległości od Gliwic :D

kolmen - 2019-07-19, 21:43

Socale napisał/a:
kolmen napisał/a:

Twierdzisz , że jest to taniej ?

W całej Europie na temat wyposażenia obowiązują Cię przepisy kraju w którym zarejestrowany jest dany pojazd.
Koniec, kropka nie ma dyskusji z policmajstrem. Naucz się po angielsku, włosku, hiszpańsku i zastosuj jak będzie trzeba: Konwencja Wiedeńska
Jak espaniol swoim autem będzie jeździł po espanioli z makaronową tablicą - to źle.
Jak makaron swoim autem będzie jeździł po makaronowie z espaniolską tablicą - to źle.
Jak Polacco swoim autem będzie jeździł po obczyźnie z Polską tablicą - to dobrze.

Masz rację , tylko chciałem w drodze powrotnej do Polski uniknąć gimnastyki z policajami i zrobić dwustronną odblaskową tablicę
Najprawdopodobniej będę wracał zarówno przez Hiszpanię jak i Włochy

Skorpion - 2019-07-19, 21:55

Tablica ostrzegawcza Alu Signal – Fiamma

Opis:

Tablica ostrzegawcza Alu Signal renomowanej marki Fiamma
Obowiązkowa przy wjeździe do Włoch!
Tablicę montuje się na wystające elementy poza tylny obrys pojazdu np. bagażnik rowerowy
Wykonana z lekkiego aluminium

Włoskie Ministerstwo LL.PP zatwierdziło Tablicę Fiamma Alu-Signal według Sait DM
N ° 937-29-03-94

Symbol: FI98782-010

Materiał: Aluminium
Producent: Fiamma
Cena: 160.00 PLN

Skorpion - 2019-07-19, 21:59

Tablica ostrzegawcza 50x50 – Hiszpania

Opis:

Tablica ostrzegawcza Alu Signal renomowanej marki Fiamma
Obowiązkowa przy wjeździe do Hiszapnii!
Tablicę montuje się na wystające elementy poza tylny obrys pojazdu np. bagażnik rowerowy
Wykonana z lekkiego aluminium

Symbol: RE471171

Materiał: Aluminium
Producent: REIMO
Cena: 196.00 PLN

orys - 2019-07-21, 22:10

Socale napisał/a:

Z tym, że w tym przypadku to nie do końca. Troszkę mam to obcykane, bo przez parę lat jeździłem po całej Europie zawodowo.

Wyposażenie pojazdu to jest to, co w pojeździe jest na stałe, być musi i jest sprawdzane na przeglądach. W Polsce np. trzeba mieć gaśnicę, ale jak przyjadę swoim brytyjskim samochodem do Polski, to nie muszę. Nie muszę też mieć apteczki, choć jadę przez Niemcy.

Natomiast taka tablica to nie jest już wyposażenie samochodu - to podchodzi pod przepisy o oznakowaniu wystającego ładunku. I tu obowiązują przepisy kraju w którym odbywa się przewóz.

Dlatego na przykład polscy piloci nie mogą pilotować ładunków ponadgabarytowych w Niemczech i vice versa, chyba, że mają auta spełniające niemieckie normy i odpowiednie kwalifikacje.

Tak samo jest z rzeczami, które trzeba ze sobą mieć - kamizelki odblaskowe na przykłąd w niektórych krajach.

Taką metodą pi-razy-oko po której poznać czy coś podchodzi pod Konwencję Wiedeńską jest popatrzenie w przepisy. Jeśli przepisy mówią "pojazd ma być wyposażony w..." to jeśli w Polsce takiego wymogu nie ma, to można olać.

Jeśli zaś przepisy mówią "kierowca ma mieć przy sobie..." albo "wystający ładunek musi być oznakowany..." - tak jak w przypadku wystającego bagażnika rowerowego - to już tu zastosowanie mają przepisy danego kraju.

Zwróćcie uwagę, że te tablice na kampery to są te same tablice, które stosują na wystających ładunkach kierowcy ciężarówek - bo to wynika z tych samych przepisów.

Janusszr - 2019-07-22, 19:29

Bim napisał/a:
Janusszr napisał/a:
Amen

co wy z tymi amenami ? :shock:

"Amen", to inaczej potwierdzenie jakiejś wypowiedzi. Nie wiedziałeś o tym?

@ndrzej - 2019-07-23, 10:07

orys napisał/a:

Jeśli zaś przepisy mówią "kierowca ma mieć przy sobie..." albo "wystający ładunek musi być oznakowany..." - tak jak w przypadku wystającego bagażnika rowerowego - to już tu zastosowanie mają przepisy danego kraju.

Zwróćcie uwagę, że te tablice na kampery to są te same tablice, które stosują na wystających ładunkach kierowcy ciężarówek - bo to wynika z tych samych przepisów.

Pełna zgoda jeśli chodzi o obowiązek oznakowania wystającego ładunku. Pytanie dotyczy jednak czego innego: czy przejeżdżając z jednego kraju UE do innego należy zmieniać oznakowanie, aby było zgodne z prawem kraju do którego się wjeżdża. Moim zdaniem byłby to kompletny absurd! Jeżdżąć od lat po Europie (również Hiszpanii i Włoszech) nie spotkałem się z restrykcjami dotyczącymi tablic na bagażnikach rowerowych.

mischka - 2019-07-23, 10:51

bo ogólnie są one tolerowane i policja się nie czepia.
Najgorzej gdy jest się uczestnikiem wypadku lub kolizji, wtedy ubezpieczyciele szukają...

orys - 2019-07-24, 17:37

@ndrzej napisał/a:

Pełna zgoda jeśli chodzi o obowiązek oznakowania wystającego ładunku. Pytanie dotyczy jednak czego innego: czy przejeżdżając z jednego kraju UE do innego należy zmieniać oznakowanie, aby było zgodne z prawem kraju do którego się wjeżdża. Moim zdaniem byłby to kompletny absurd! Jeżdżąć od lat po Europie (również Hiszpanii i Włoszech) nie spotkałem się z restrykcjami dotyczącymi tablic na bagażnikach rowerowych.

No więc prawnie rzecz biorąc należy. Na zdrowy rozsądek jest to oczywiście głupie, jeśli chodzi o milimetrowe różnice szerokości pasków. Ale upierdliwy policjant się może przyczepić - i teoretycznie ma prawo.

Moją znajomą Słoweńcy prawie uziemili bo jej nalepka GB nie była w wymiarach określonych w konwencji wiedeńskiej...

izola - 2019-07-24, 19:39

by mieć święty spokój zamówiłam dwustronną tablicę Włochy -Hiszpania,,,a resztę olewam,,,
Inaczej rozumując, jak widzę Tiry co mój bagżnik prawie co chwilę głaskają . to takie odblaski mają uzasadnioe zadanie ,,,

Katar321 - 2023-10-18, 11:08

Trochę odgrzewam temat, czy ktoś używał może takiej tablicy plastikowej we Włoszech? https://sklep.thecampers.pl/tablica-ostrzegawcza-na-bagaznik-rowerowy-brunner

Czy bardzo to się rzuca w oczy, że nie jest aluminiowa? Czy ktoś się czepił kiedykolwiek?
Szczerze mówiąc średnio mam ochotę wydawać dużo na tablicę, a z drugiej strony chciałabym mieć spokojną głowę...

jarsta0001 - 2023-10-18, 21:12

Używałem w tym roku takiej podczas podróży po Taskani żadnych uwag właściwych służb nie było.
mischka - 2023-10-19, 05:20

Ja używam aluminiowej tablicy, ale jeżdżąc po Włoskich drogach często widzę plastikowe zarówno u miejscowych jak i turystów. Odwiedzając włoski market budowlany widziałem promocje na plastikowe odblaski za 5€