Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Jakie znaczenie ma napięcie na panelu słonecznym?

elmo78 - 2013-07-03, 08:43
Temat postu: Jakie znaczenie ma napięcie na panelu słonecznym?
są panele o różnej mocy i też o różnym napięciu. Sporo paneli ma około 21V, ale też są takie, które mają 37V czy nawet 45V. Jaki to może mieć wpływ na sprawność całego systemu, który musi z tego i tak wyprodukować 12V (14,4V) pod akumulator?

Kiedy będę miał mniejsze straty? Przy panelu 21V czy ok.40V?

przemo.d - 2013-07-03, 09:38

W karawaningu stosujemy panele niskonapięciowe ok 20V.
W instalacjach solarnych stacjonarnych stosuje się panele wysokonapięciowe + falowniki a energię wprowadza się bezpośrednio do sieci.
Jeżeli potrzebujesz 12V to stosujesz panel niskonapięciowy celem optymalizacji strat.
Jeżeli potrzebujesz przerobić stałe nap na 230 to stosujesz panele wysokonapięciowe w szeregu, ponieważ mniej strat przy zmianie 200V stałego na zmienne.
Pozdro

elmo78 - 2013-07-03, 15:59

tak poderzewałem, dzięki za odpowiedź. Zastanawia mnie tylko dlaczego znalazłem panele 200-250W (które mnie interesują) tylko z dużym woltażem... Szkoda, że będę musiał się zadowolić mocą rzędu 130W
janusz - 2013-07-03, 17:18

elmo78 napisał/a:
dlaczego znalazłem panele 200-250W (które mnie interesują) tylko z dużym woltażem

Wynika to z konstrukcji paneli. Moc panelu zależy od ilości ogniw fotowoltaicznych. Więcej ogniw, większa moc. Ogniwa są połączone w "łańcuchy" szeregowo a łańcuchu ogniw równolegle. Łączenia te wykonane są jako lutowane a łącznikiem jest cienka folia. Przy dużym prądzie połączenia rozgrzewają się i może dojść do uszkodzenia panelu. Dwa razy wyższe napięcie powoduje, że w złączach płynie dwa razy mniejszy prąd i nie rozgrzewa tak miejsc połączeń. Do tego ogniwo 250W jest ogromne. Dzisiejsza technologia umożliwia uzyskanie około 100W z 1 metra kwadratowego. Na mało którym kamperze jest 2,5 m2 wolnej powierzchni.
Żeby uzyskać 250W można zastosować dwa panele po 130W. Łatwiej jest na nie znaleźć miejsce na dachu.