Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Prawo i przepisy - '' Mandaty płacą już tylko frajerzy ''

gino - 2013-07-04, 06:11
Temat postu: '' Mandaty płacą już tylko frajerzy ''
co wy na to..
http://www.ur.pl/news/152...-tylko-frajerzy
prawda to, czy...jak z abonamentem tv

matro - 2013-07-04, 07:38

dosłownie w zeszłym tygodniu rozmawiałem ze znajomą która opowiadała, że najpierw cieszyła się, iż nie przejęła się mandatem który przyszedł ze Zgorzelca , a po kilku miesiącach dostała wezwanie do sądu... znaczy się, że mają pewne instrumenty represji :lol:

...poza tym artykuł pisany nieco... chaotycznie 8-)

krzysztofCz - 2013-07-08, 15:04

No i co robić :?: Właśnie dostałem fotkę :oops:
Robert, ta znajoma nie przyjęła mandatu czy nie odesłała do strażników ?
A co na to prawnicy... chyba są tacy wśród nas :?:
Wiem, że wina jest moja :oops: ale... zawsze jest jakieś ale :lol:

matro - 2013-07-08, 16:31

dokładnie się wypytam i zadzwonię . :spoko
Camp77 - 2013-07-08, 16:54

Wszytko zależy od kogo dostałeś fotkę :spoko
Podejrzewam, że od straży miejskiej.
ITD nie wysyła fotek tylko formularz z pytaniami i odpowiedziami. :roll:
Automatyczny pomiar szybkości jest w gestii ITD.

stasiu - 2013-07-08, 17:20

najlepsze fotki są z radaru oddalającego się (nie widać kierowcy w ogóle )podajesz np: rosyjskie imię i nazwisko ze to był twój znajomy i już po sprawie ;)
krzysztofCz - 2013-07-08, 17:44

Camp77 napisał/a:
Wszytko zależy od kogo dostałeś fotkę :spoko
Podejrzewam, że od straży miejskiej.
ITD nie wysyła fotek tylko formularz z pytaniami i odpowiedziami. :roll:
Automatyczny pomiar szybkości jest w gestii ITD.

Straż Gminna, przysłali fotkę i formularze. Mam wypełnić i odesłać. Przyznać się albo wskazać kierującego.

matro - 2013-07-08, 19:15

jeżeli zdjęcie jest od tyłu no to pisz, że Владимир Владимирович Путин :spoko

a w temacie, to koleżanka odesłała do SM Słubic, że prowadził ich znajomy Białorusin. Zdjęcie było z tyłu . Białorusin był rzeczywiście :bajer Po kilku dniach przyszedł do nich do firmy miejski strażnik z naszego miasta :shock: na "wywiad" . Potwierdził, że tak było i odesłał "temat" do Słubic... rozeszło się po kościach, ale ktoś musiał się wkurzyć że NASZA straż chodzi po domach i z 5 zrobiło się ich trzech :lol:
Natomiast ze Zgorzelca przysłali wezwanie...tyle co się dowiedziałem dzwoniąc bo urlopują ;)

Camp77 - 2013-07-08, 20:55

Postępowanie mandatowe (nakładanie mandatu karnego) - to postępowanie w sprawach o wykroczenie. Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia, nie przewiduje prowadzenia "dochodzenia" w tych sprawach. Można co najwyżej rozpytać świadków.
Można też przesłuchać domniemanego sprawcę wykroczenia w charakterze obwinionego uprzedzając go uprzednio o jego prawach i obowiązkach. :diabelski_usmiech
Jednym z fundamentalnych praw obwinionego (tak samo jak i podejrzanego) jest prawo do odmowy wyjaśnień. :lol:
Gwoli ścisłości: świadek zeznaje, składa zeznania pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań.
Obwiniony (tak samo jak podejrzany) wyjaśnia, składa wyjaśnienia. Nie zeznaje, nie składa zeznań. Nie można go pociągnąć do odpowiedzialności karnej za podanie nieprawdy. To jego prawo!!!! :mrgreen: Nie można też zmusic go do składania wyjaśnień.
Nadto:
Osoba najbliższa obwinionemu (podejrzanemu) ma prawo odmówić składania zeznań (jako świadek).
Osoba najbliższa to nie tylko spokrewnieni czy małżonkowie lecz wszyscy ci których łącza silne więzi emocjonalne.
Świadek ma prawo również uchylić się od odpowiedzi, jeśli mogłoby to narazić jego na odpowiedzialność lub osobę najbliższą.

Myślę, że ta mała instrukcja okaże się pomocna w kontaktach z "wlepiaczami manadatów" :spoko :-P

gino - 2013-08-20, 06:03

krzysztofCz napisał/a:
No i co robić :?: Właśnie dostałem fotkę :oops:

pod poniższym linkiem znajdziesz chyba odpowiedź..
długie..ale mimo to przeczytajcie włącznie z wpisami pod artykułem

http://3obieg.pl/mandat-podetrzyj-sie-wezwaniem

:spoko

krzysioz - 2013-08-20, 06:42

Na tym portalu mozna sie wiele dowiedziec. Moze nawet poradza w konkretnych przypadkach :
http://prawonadrodze.org.pl/

2mirek - 2013-11-05, 14:51

Dobra robota.

Cytat:
krzysztofCz napisał/a:
No i co robić Właśnie dostałem fotkę

pod poniższym linkiem znajdziesz chyba odpowiedź..
długie..ale mimo to przeczytajcie włącznie z wpisami pod artykułem

http://3obieg.pl/mandat-podetrzyj-sie-wezwaniem

:pifko

piotr1 - 2013-11-05, 15:43

krzysioz210 napisał/a:
Na tym portalu mozna sie wiele dowiedziec. Moze nawet poradza w konkretnych przypadkach :
http://prawonadrodze.org.pl/

Bardzo interesująca strona :spoko :spoko :spoko

MAWI - 2013-11-05, 19:35

Wracałem z nad morza ,błysnęło ze stacjonarnego słupka(własność ,straż gminna w Bobolicach,)Zignorowałem do tej pory odpukać nic.I niech tak będzie.(czyli AMEN) :spoko
krzysztofCz - 2013-11-05, 19:50

No ale dalej nie wiem czy odsyłać... czy nie. Czy jest ktoś, kto skorzystał z tych artykułów, nie odesłał i nie został ukarany :?:
MAWI - 2013-11-05, 20:15

Krzysiu , ja po prostu o olałem.Wiele nie ryzykuję. :spoko :spoko :spoko
kazbar - 2013-11-05, 20:18

Ja mandatów nie płacę bo prawie już nigdzie nie wyjeżdżam samochodem. W tym roku caravganing, to Ukraina i weekendowy wypad na "przedmieście" Bieszczad do Jaśliskiego Parku Narodowego :haha:
Gdy policzę cenę paliwa, autostrad na mojej drodze czy czychających w krzakach mandatów a cenę samolotu, to powiem szczerze... Chyba nie warto się upierać na siłę :gwm

Można i tak. Z Nepalu do Indonezjii. Bez mandatów :spoko

krzysztofCz - 2013-11-05, 20:31

MAWI napisał/a:
Krzysiu , ja po prostu o olałem.Wiele nie ryzykuję. :spoko :spoko :spoko

A ile czasu minęło od błysku :?: :lol:

Socale - 2013-11-08, 21:51

Dziś przed południem słuchałem w Trójce że ruszyła jakaś europejska baza numerów rejestracyjnych.

Od dziś obcokrajowcy (Polacy za granicą) będą otrzymywali mandaty z europejskich fotoradarów.

Dotychczas nie praktykowano karania bo nie było dostępu i czegoś tam w przepisach.

.

Kurczę nie mogę tego odszukać ale Trójka* to nie "eremefoskie" bzdety więc jaj by sobie nie robili

a prima aprilis to nie dziś.

*Dlatego słucham.

marekoliva - 2013-11-08, 22:47

Socale napisał/a:
Kurczę nie mogę tego odszukać ale Trójka* to nie "eremefoskie" bzdety więc jaj by sobie nie robili

jaj sobie nie robią, to prawda

marekoliva - 2013-11-08, 22:54

krzysztofCz napisał/a:
No ale dalej nie wiem czy odsyłać... czy nie. Czy jest ktoś, kto skorzystał z tych artykułów, nie odesłał i nie został ukarany :?:

Ja nie odesłałem, po upływie prawie roku dostałem wezwanie do drogówki w celu złożenia wyjaśnień. W twoim przypadku też tak pewnie będzie. Przedawnia się po roku.

krzysztofCz - 2013-11-09, 08:30

marekoliva napisał/a:
krzysztofCz napisał/a:

Ja nie odesłałem, po upływie prawie roku dostałem wezwanie do drogówki w celu złożenia wyjaśnień. W twoim przypadku też tak pewnie będzie. Przedawnia się po roku.

I co zrobiła ta drogówka :?:

marekoliva - 2013-11-09, 19:33

krzysztofCz napisał/a:
I co zrobiła ta drogówka

Przesłuchała, ale mandatu nie zapłaciłem. Krzysztof zadzwoń do mnie ( tel w awatarze ) to powiem Ci co zrobić.

piotr1 - 2013-11-09, 19:38

marekoliva napisał/a:
krzysztofCz napisał/a:
I co zrobiła ta drogówka

Przesłuchała, ale mandatu nie zapłaciłem. Krzysztof zadzwoń do mnie ( tel w awatarze ) to powiem Ci co zrobić.

Ale jesteś tajemniczy :haha: :haha: :haha: :spoko

marekoliva - 2013-11-09, 19:41

piotr1 napisał/a:
Ale jesteś tajemniczy

ja bym to inaczej określił.

Elmir - 2014-03-20, 23:01

http://3obieg.pl/trybunal...zostac-zwrocone Może się przydać.Pozdrawiam Mirek
Elmir - 2014-03-20, 23:06

http://moto.onet.pl/rapor...do-zwrotu/nht18 Również to.Pozdrawiam Mirek
MAWI - 2014-03-21, 07:06

A ja nadal nie płacę. :spoko :spoko :spoko