Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

Po Polsce - Postsowieckie podziemne magazyny bomb i g³owic atomowych.

Kocurek - 2013-07-04, 23:13
Temat postu: Postsowieckie podziemne magazyny bomb i g³owic atomowych.
Witam.
Szanowni, Umi³owani w Kamperze.
Mam przyjemno¶æ donie¶æ przebywaj±cym lub wybieraj±cym siê w pólnocno-zachodnie strony naszego kraju, i¿ przy odrobinie dobrej woli mozna zwiedziæ postsowiecikie sk³ady broni "A". W prawdzie administrator obiektu nie prowadzi codziennie wycieczek tak poprostu ad hoc, ale powo³uj±c siê na cz³onkostwo na forum tutejszym oraz na pisz±cego te s³owa, mozna za³apaæ siê na zobaczenie czego¶ o czym wiedzieli nieliczni a jeszcze mniej widzia³o....
Obiekty te to podziemne sk³ady o kryptonimie " obiekt 3001" czyli Podborskie sk³ady g³owic zwane te¿ czasami silosami - co nie jest w³asciwym okre¶leniem. Mozna zatrzymac siê na noc w okolicach samych bunkrów, rozpaliæ ognisko i pos³uchaæ opowie¶ci przewodnika. Nieopodal by³ej sowieckiej bazy atomowej sa do dyspozycji dwa ma³e jeziorka. (ok. 300m) Warto siê wczesniej umówiæ daj±æ przewodnikowi mozliwo¶æ podjechania kamperem jako ¿e po opowie¶ciach przy ognisku nijak siadaæ za kierownicê nie mozna.
Obiekty te mozna obej¿eæ na stronie www.3001.pl
Jak dojechaæ? Sa dwie mo¿liwo¶æi. Trasa z Koszalina na Tychowo. Droga numer 167. Doje¿dzamy do Tychowa , nasteponie na rondzie pierwszym zjazdem zje¿dzamy w kierunku na Bia³ogard. Po kliku kilomentrach zbli¿amy siê do przejazdu kolejowego. Przed samym przejazdem po prawej stronie widaæ brazow± tablicê ZAK£AD KARNY DOBROWO. Skrêcamy zgodnie z informacj± o ZK, i jedziemy betonow± drog± z p³yt jumbo. Po oko³o 3 kilometrach doje¿dzamy do bramy ZK. Skrêcamy w lewo maj±c zabudowania zak³adu po prawej rêce. Dalej prosto oko³o 300m a¿ do krzy¿ówki. Przy uwa¿nym spoj¿eniu zobczycie dwa pagórki z czego lewy jest tym obiektem o którym piszê. Je¿eli staæ bêdzie przy nim zielony d¿ipopodobny samochód - mo¿ecie mówiæ i¿ szczêscie u¶miechnê³o siê do Was tego dnia. To w³a¶nie ten c¿³owiek ktory oprowadzi was po obiekcie. Nie ma tam co istotne jaki¶ sczególnych warunków bytowych. Znajdzie siê opa³ na ognisko plus 230V w razie konieczno¶ci. Myslê ¿e to co mozna zobaczyæ zrekompensuje nawet brak luksusów.
Mozna rówie¿ dojechaæ podró¿uj±c drog± 167 z Po³czyna Zdroju w kierunku Ko³obrzegu tak zwan± tras± turystyczn±. Wtedy w Tychowie na rondzie skrêt w lewo na BIa³ogard dalej jak wy¿ej...
Jad±æ drog± 163 z Poo³czyna na Bia³ogard nalezy przed rozjazdem na Tychowo przy zaje¿dzie "Zag³oba" skrêciæ w prawo na Tychowo. Za przejazdem kolejowym od razu w lewo - dalej ju¿ wiecie.
Kontakt do pisz±cego te s³owa, poprzez PW na tutejszym forum lub na tel. kom. 601 197 908. Oczywiscie powo³ajcie siê na kamperyzm.

Wspó³rzêdne geograficzne
N 53 st 57' 22,9''
E 16 st 07' 18,0''
Pozdrawiam i zyczê moc wra¿eñ.
K.

Kocurek - 2014-04-29, 20:23

Witam.
Planuj±c wakacyjne wyjazdy w kierunki pó³nocnym, zapraszam do Podbrska.
W tym roku nie mam wprawdzie jeszcze zaplanowanych godzin ani dni przeznaczonych do zwiedzania - to dla przeciêtnego turysty. Dla ludzi z CT - w miarê wolnego czasu po uprzednim ustaleniu via telefon.

Pozdrawiam.

Rowerek - 2014-04-29, 21:13

Fajne miejsce trzeba to zobaczyæ
MAWI - 2014-04-29, 21:30

Na bank tam pojadê.
andreas p - 2014-04-30, 06:21

Napewno tam zajade. :spoko
KECZER - 2014-04-30, 12:02

a moze jakies wlasne foto z tego wyjazdu
pozdrawiam :spoko

dominicc - 2014-04-30, 12:55

Wow, super miejsce! Szkoda ¿e to a¿ 730km od domku :/
Aulos - 2014-04-30, 14:10

Mnie Podborsko kojarzy siê tylko z wyjazdami z ojcem na grzyby. Nie wiedzia³em, ¿e obok sk³adowano g³owice j±drowe - mo¿e dlatego grzyby tak dobrze tam ros³y :szeroki_usmiech Trzeba bêdzie uzupe³niæ wiedzê o okolicach i po latach znów odwiedziæ Podborsko w innym celu :spoko
onionskin - 2014-04-30, 14:10

Jechaæ i ogl±daæ, w polskich realiach mo¿e siê takowy zabytek d³ugo nie utrzymaæ.
W mojej okolicy (Templewo, Lubuskie) by³y takie same obiekty- skoñczy³y jako podk³ad pod S3 i A2.

http://www.bohun-bunkry.n...-kolo-templewa/

Banan - 2014-04-30, 14:15

dominicc napisa³/a:
Szkoda ¿e to a¿ 730km od domku :/

Kampera Ci ukradli? Pieszo przecie¿ nie polecisz :lol:
Miejsce warte obejrzenia, wiêc trzeba siê wybraæ :bigok

onionskin napisa³/a:
Jechaæ i ogl±daæ, w polskich realiach mo¿e siê takowy zabytek d³ugo nie utrzymaæ.

Masz niestety racjê :evil:

dominicc - 2014-05-01, 22:01

Banan napisa³/a:
Kampera Ci ukradli? Pieszo przecie¿ nie polecisz
Miejsce warte obejrzenia, wiêc trzeba siê wybraæ

Problem tkwi w braku urlopu w pracy :)

Banan - 2014-05-02, 08:16

Te¿ mam ten problem :evil:
Ale obiekt zaplanowany na najbli¿szy wyjazd w te strony :mrgreen:
:spoko

krzysztofCz - 2014-05-02, 20:21

Aulos napisa³/a:
Mnie Podborsko kojarzy siê tylko z wyjazdami z ojcem na grzyby. Nie wiedzia³em, ¿e obok sk³adowano g³owice j±drowe - mo¿e dlatego grzyby tak dobrze tam ros³y :szeroki_usmiech Trzeba bêdzie uzupe³niæ wiedzê o okolicach i po latach znów odwiedziæ Podborsko w innym celu :spoko

A ja pamiêtam jak polaz³em za daleko za jezioro i us³ysza³em "budu strielat" (rosyjski nie jest moim ojczystym jêzykiem) :szeroki_usmiech

Kocurek - 2014-06-05, 23:52

W pi±tkowe popo³udnie wyruszamy nad jezioro rosnowskie a w niedzielê w porze obiadowej . Ruszamy do Podborska. Zapraszam zajed¼.
krzysztofCz - 2014-07-25, 14:43

Krzychu czy w ten czas sobota/niedziela (by nie pisaæ ³ikêd) bêdziecie w podziemiach, czy na wielkim asfalcie nad wielkim morzem :?:
Kocurek - 2014-07-25, 15:10

Witaj.
Pozwól ¿e wpierw ¿e z³o¿ê ci z okazji Swiêta Tak Wielkiego zycznia zdrowia i szczêscia.

Co¶ trzeba bêdzie wymyysliæ. Raczj chyba podjedzimy do lasu bo mam na niedziele jak± ¶wiêksz± grupê do oporwadzenia.

Jakby co to dzwoñ.

krzysztofCz - 2014-07-25, 15:34

Kocurek napisa³/a:
Witaj.
Pozwól ¿e wpierw ¿e z³o¿ê ci z okazji Swiêta Tak Wielkiego zycznia zdrowia i szczêscia

:bukiet: i wzajemnie :bukiet:

tak my¶lê w³a¶nie nad przyjazdem :kawka:

krzysztofCz - 2014-07-28, 20:26

Byli¶my, jedli¶my, pili¶my... zwiedzali¶my. :szeroki_usmiech

Dziêki Alu i Krzychu za go¶cinê i mo¿liwo¶æ bytowania z histori±.
Niezdecydowanym polecam zwiedzenie obiektu, który dziêki dzia³aniom tych zapaleñców uda³o siê uratowaæ przed szabrownikami i zapomnieniem. Nie widzia³em jeszcze obiektów tego typu zachowanych i doprowadzonych do stanu jakby "ruskie" wyszli tylko na chwilê na grzyby. Masa w³o¿onej pracy popartej wiedz± i nade wszystko pasj± zaowocowa³a wspania³ym efektem. Równie¿ wiedza i sposób opowiadania prezesa/przewodnika/konserwatora na temat okoliczno¶ci powstania takich obiektów w warunkach zimnej wojny jest jest nie do przecenienia.
Jeszcze raz dziêki, pewnie tam spotkamy siê jeszcze wielokrotnie i... polecam do zajechania choæby po drodze nad morze... naprawdê warto.
A i wyjechaæ by³o ¿al.

Kocurek - 2014-07-29, 08:32

Ja równie¿ dziêkujê za wó³nie spêdzony czas.
Mi³o by³o. A przy okazji zamieszczam ukradkiem zrobione zdjêcie owej "Bestii z Ustronia" czyli osobistego psa Krzysztofa Cz. Z racji ochrony danych osobowych i wizerunku nie mogê podaæ szczegu³ów . :wyszczerzony: Pewnie chcia³ wygry¶æ dziurê w zbiorniku szarej wody.

bryzby - 2014-07-31, 16:25

Kocurek napisa³/a:
Ja równie¿ dziêkujê za wó³nie spêdzony czas.
Mi³o by³o. A przy okazji zamieszczam ukradkiem zrobione zdjêcie owej "Bestii z Ustronia" czyli osobistego psa Krzysztofa Cz. Z racji ochrony danych osobowych i wizerunku nie mogê podaæ szczegu³ów . :wyszczerzony: Pewnie chcia³ wygry¶æ dziurê w zbiorniku szarej wody.

Z Ciebie agent jak z Macierewicza, jest to niejaki Songo instruktor p³ywania morskiego dla agentów specjalnych m.innymi z Austrii patrz Emma. :spoko
Pozdrowienia z Wetliny ,Emma patroluje granicê w okolicach Wo³osatego.

Kocurek - 2015-05-30, 09:30

Gdyby kto¶ siê w te strony wybiera³ to oczywi¶cie zapraszamy. Wcze¶niej proszê o kontakt.
Mia-u.

Kocurek - 2015-06-11, 08:23

W dniach 13-14 czerwca Zachodniopomorskie Stowarzyszenie Mi³o¶ników Historii i Tajemnic w Koszalinie organizuje na terenie bazy atomowej imprezê pod nazw± "Piknik Militarny PODBORSKO 2015". W sobotni czas obiadowy planujemy poczêstunek w w ramach niego prawdziwa grochówka z prawdziwej kuchni polowej. Zapraszam kamperow± braæ.
krzysztofCz - 2015-06-11, 08:35

Zarezerwuj nam miejsce obok Waszego kamperka coby do grilla daleko nie lataæ :szeroki_usmiech :spoko
bryzby - 2015-06-11, 16:56

Kocurek napisa³/a:
Zapraszam kamperow± braæ.

Nas tysz zapisz. :spoko

krzysztofCz - 2015-06-14, 15:55

Dziêki za udan± imprezê :spoko Grochówki mam dosyæ do... nastêpnego razu :diabelski_usmiech
bryzby - 2015-06-14, 17:02

My tak¿e dziêkujemy za spotkanie, do zobaczenia. :spoko
Kocurek - 2015-06-14, 23:50

A i ja równie¿ dziêkujê za wspólnie spêdzony czas.
Do nastêpnego razu. :spoko

miciurin - 2015-06-15, 00:52

Szkoda, ¿e ominê³a mnie ta impreza ale nastêpnym razem na pewno siê zameldujê :spoko
MAWI - 2015-06-15, 08:55

Ta¿ nie mogê od¿a³owaæ ,¿e nie by³em Dajcie chocia¿ zdjêcia .
bryzby - 2015-06-15, 09:40

Krzysztof, pomy¶l o ma³ym zlociku na pocz±tku wrze¶nia. :spoko
krzysztofCz - 2015-06-15, 18:56

MAWI napisa³/a:
Ta¿ nie mogê od¿a³owaæ ,¿e nie by³em Dajcie chocia¿ zdjêcia .

Wiesiek... a jest czego za³owaæ. Prócz bunkrów, które s± na sta³e, by³y pojazdy wojskowe, zabytkowe, motocykli¶ci a nawet odwiedzi³ nas zaprzyja¼niony samolot i pomacha³ skrzyde³kami. By³a równie¿ grochówa... grochówa... grochówa.... :diabelski_usmiech
Fotkami dysponuje szef szefów, miejmy nadziejê, ¿e udostêpni :lol:

MAWI - 2015-06-15, 22:42

Krzysiu od dawna obiecujê sobie Ciê odwiedziæ .My¶lê ,¿e w tym roku damy radê.
Zawsze by³em wielkim fanem historii ,a szczególnie fortyfikacji wojskowych z czasów II wojny,¶wiatowej i z czasów zimnej wojny. Niestety plany nie pozwoli³y do Was ostatnio dojechaæ .Jak by siê kroi³o co¶ w twoich okolicach ,dawaj znaæ . Pozdrawiam Ciê .

Kocurek - 2015-06-18, 22:38

Za prawdê powiadam ci - dasz radê.
W okresie wakacyjnym bêdziemy tam czêsto bywali. wystarczy ze dwa dni wcze¶niej daæ znaæ ¿e siê wybierasz i spotkamy siê.

Kocurek - 2015-07-08, 23:06

Wybieramy siê do Podborska w sobotê na weekend z my¶l± o niedzielnych zwiedzaczach.
matro - 2015-07-11, 00:41

:spoko koordynaty s± , jutro l±dujemy :spoko
Kocurek - 2015-07-12, 20:04

By³o nam mi³o go¶ciæ Was w naszych zimnowojennych progach. Dziêkujemy za wspólnie spêdzony czas.
matro - 2015-07-22, 18:21

W sumie dopiero zjechali¶my z naszej tu³aczki i wreszcie mo¿emy podzieliæ siê naszymi odczuciami w tym temacie. Skorzystali¶my z zaproszenia Kocurków i ju¿ w sobotê przybyli¶my na miejsce pod tajne drzwi atomowej historii polski 8-) Zwiedzanie by³o zaplanowane na niedzielê , na 11.00 wiêc ... biesiada w naprawdê fajnym towarzystwie :bigok

S³owo BUNKIER kojarzy siê ró¿nie...ogólnie jest w wyobra¿eniu tym z czym spokojnie radzi³ sobie od³amkowym RUDY 102 ... ogólnie tam ciasno i mroczno a wêdrówkê mo¿na ukoñczyæ z wpadniêtym dyskiem - ale spokojnie ! :spoko - tego w Podborsku siê nie nabawicie.

Za to po wys³uchaniu Krzysztofa (Kocurek) - zaczniecie my¶leæ co by³oby gdyby... :spoko :roll: to wszystko pieprz - ³o : :rip Je¿eli gdziekolwiek w Polsce mia³by zacz±æ siê koniec ¶wiata to ... by³oby w³a¶nie TU.

W ¶rodku czeka nas wiele niespodzianek - przede wszystkim potê¿na konstrukcja zachowana w znakomitym stanie! a wiele urz±dzeñ dziêki ciê¿kiej pracy cz³onków Zachodniopomorskiego Stowarzyszenia Mi³o¶ników Historii i Tajemnic - dzia³aj± do dnia dzisiejszego.
Oko³o 1,5h strzeli jak z bicza - ale my , koledzy, kamperowcy :spoko mamy mo¿liwo¶æ po zwiedzaniu jeszcze dopytaæ Krzy¶ka a ten nie sk±pi informacji. Na miejscu mo¿na rozpaliæ ognisko, s± ³aweczki, pr±d - Miejsce naprawdê przyjazne kamperkom :ok

Naprawdê polecamy!

matro - 2015-07-22, 18:35

Plusem dodatnim :lol: jest niew±tpliwie muzeum, które powsta³o w jednej z sal.

Na dó³ lepiej zabraæ ze sob± sweter :spoko

jarek73 - 2015-07-22, 20:21

Kurde to s± moje klimaty, mus tam pojechaæ. Pozwolê sobie zadzwonic, jak tylko mnie robota pu¶ci :spoko
Kocurek - 2015-08-01, 14:06

Dzisiaj jest ku temu okazja.
MAWI - 2015-08-01, 15:42

Teraz piszesz . :-/ Gdybym wiedzia³ wczoraj :-/ :-/ :-/ :( :( :(
DziadekJurek - 2015-08-03, 18:46

kiedy bêdzie nastêpna okazja jestem w Sarbinowie do 12 wiêc nie daleko chêtnie bym siê spotka³ pozdrawiam serdecznie bo wygl±da to piêknie
maszakow - 2015-08-23, 14:33

Krzysiek... taka moja rada... jak bêdziecie kolejny raz organizowaæ tam piknik militarny to daj wcze¶niej jakie¶ og³oszenia albo - JESZCZE LEPIEJ - prze¶lij to wbobowskiemu na ogólnodostêpn± czê¶æ forum z planem imprez i zaproszeniami...
Jak W³odek umie¶ci to w czê¶ci"imprezowej" to znacznie wiêcej osób dowie siê o czym¶ takim.
No i zaproszenia odpowiednio z wiêkszym wyprzedzeniem to bêdzie mo¿na sobie zaplanowaæ wyjazd...
Fajne klimaty owszem.

Kocurek - 2015-10-19, 10:10

Nie wiem czy bêdzie ku temu okazja.
Zmienia siê forma prawna terenu a w ¶lad za ni± id± zmiany w administrowaniu. Obiektami zainteresowa³o siê Muzeum Or꿱 Polakiego w Ko³obrzegu.
Mozna przeczytaæ o tym : http://www.gk24.pl/wiadom...orsku,id,t.html

Zobczymy jak siê nasze losy potocz±, na razie mamy tylko zapewnienia ..........

Brat - 2015-10-19, 10:38

Krzysztofie - wierzê, ¿e Twój i Twoich kolegów wk³ad pracy w odtworzenie/utrzymanie tego obiektu zostanie doceniony ... Mam nadziejê, ¿e wiosn±/wczesnym latem spotkaæ siê bêdziemy mogli w wiêkszym gronie, zobaczyæ te ¶wiadectwa historii i i pos³uchaæ Twoich zapieraj±cych dech w piersiach opowie¶ci :)
JaWa - 2015-10-19, 12:57

Oby wszystko dobrze siê skoñczy³o.
MAWI - 2015-10-19, 19:47

Chêtnie na takie spotkanie pojedziemy.
TYLKO WCZE¦NIEJ DAJCIE ZNAÆ O TERMINACH :spoko :spoko :gwm

krzysztofCz - 2015-10-20, 19:18

Wcze¶niej nie da³o rady informowaæ, ale dzisiejsza rada Krzy¶ków planuje spotkanie w ten pi±tek :szeroki_usmiech
krzysztofCz - 2015-10-20, 19:37

Dzisiejsze odwiedziny szefa szefów u mnie obrodzi³y takim planem :lol:
Kocurek - 2015-10-20, 21:37

Uknuli¶my spotkanie w pi±tkowe popo³udnie.
Ognisko, rozmowy, kie³basa i inne dobre rzeczy....:)

MAWI - 2015-10-20, 21:50

Mam wesele :-/ :-/ :-/ :-/ :gwm :gwm :gwm
bryzby - 2015-10-20, 22:30

Kocurek napisa³/a:

A kiedy przewidujecie zakoñczenie spotkania?

Kocurek - 2015-10-21, 07:20

Raczej do sobotniego popo³udnia - o ile nie bêdzie imprezy w stylu cesarzy Nerona lub Kaliguli :haha:
krzysztofCz - 2015-10-21, 20:32

bryzby napisa³/a:
Kocurek napisa³/a:

A kiedy przewidujecie zakoñczenie spotkania?

...przewidujecie... :shock: :?: ... Zbyszek, chyba przewidujemy :?: :diabelski_usmiech

bryzby - 2015-10-21, 21:39

krzysztofCz napisa³/a:
.. Zbyszek, chyba przewidujemy

Krzysiu, na pi±tek mam ju¿ zaplanowane spotkanie.My¶la³em, ¿e móg³bym dojechaæ w sobotê,ale odpowied¼ Szefa. :( :(

krzysztofCz - 2015-10-22, 07:13

bryzby napisa³/a:
krzysztofCz napisa³/a:
.. Zbyszek, chyba przewidujemy

Krzysiu, na pi±tek mam ju¿ zaplanowane spotkanie.My¶la³em, ¿e móg³bym dojechaæ w sobotê,ale odpowied¼ Szefa. :( :(

Czytaj odpowied¼ Szefa do koñca:
Kocurek napisa³/a:
o ile nie bêdzie imprezy w stylu cesarzy Nerona lub Kaliguli
:diabelski_usmiech
matro - 2015-10-25, 00:19

By³em i po przebywanie w Waszym towarzystwie sprawi³o mi ogromn± frajdê :spoko

Pozdrawiam rannych ptaszków z którymi nie po¿egna³em siê ...ale gdy jestem kamperem to budzikom ¶mieræ!

Kocur :spoko Trzymam kciuki 8-)

krzysztofCz - 2015-10-25, 10:39

Dziêki Wszystkim za spotkanie.
Robert, kto rano wstaje... temu kamper daje :szeroki_usmiech
Pojechali¶my jeszcze na ¿urawinê, na nalewki by by³a :diabelski_usmiech

Kocurek - 2015-10-25, 17:58

My równie¿ dziêkujemy za wspólnie spêdzone chwile.
A je¶li nie odmachali¶my to pewnie z powodu braku widoczno¶ci ( nie inaczej).

Pozdrowienia.

Aulos - 2015-12-14, 11:25

Podborsko "przybli¿y³o siê" do Ko³obrzegu :ok

http://www.miastokolobrze...ie-powiatu.html

Kocurek - 2015-12-17, 08:53

Tak teoretycznie mo¿na to okre¶liæ. Spektakularny sukces tamtejszych w³adz powiatowych.
MAWI - 2015-12-17, 09:13

Kocurek napisa³/a:
sukces

To to ju¿ historia oceni . W naszych okolicach ,gminy do niedawna nie nale¿±ce do Kutna mia³y wiêksze przywileje .A po w³±czeniu w granice grodu siê pogorszy³o w wielu dziedzinach. Np. op³aty za wodê , za ¶mieci , podatki i jeszcze inne. :-/ :spoko

Kocurek - 2015-12-18, 08:44

Generalnie jest dobrze. Przejêcie w administracjê obiektów przez MOP w Ko³obrzegu jak siê okaza³o, to w zasadzie jedyne s³uszne rozwi±zanie. Ale po kolei. W tym roku w okolicach pó¼nej wiosny, ruszy³y prace nad ustaleniem i zmian± formy prawnej ca³ego kompleksu zlokalizowanego w Podborsku. Oficjalnie rzecz nazywa siê Dobrowo. Przeprowadzono pomiary geodezyjne i naniesiono na mapy wszelkie obiekty bêd±ce spadkiem po ruskich a pó¼niej po wojsku. Okaza³o siê te¿, ¿e nale¿y zmieniæ, lub zawi±zaæ od nowa umowy dotycz±ce dzier¿awy / administrowania terenem i obiektami przez tutejszy Areszt ¦ledczy. Na skutek zmian powsta³ obowi±zek op³at za teren i budowle. Areszt zrezygnowa³ z administrowania bunkrami miedzy innymi z powodu podatków. Przepisy prawne obowi±zuj±ce w Administracji Lasów Pañstwowych - najogólniej firmê t± nazywaj±c - uniemo¿liwiaj± przekazanie w administracjê bunkrów takim podmiotom jak nasze stowarzyszenie, na cele inne ni¿ gospodarka le¶na. Gdyby jednak jaka¶ luka w przepisach by³a, i Nadle¶niczy sk³oni³ by siê do naci±gniêcia rzeczywisto¶ci, to weszli by¶my w podatek który pokona³ Areszt ¦ledczy. Nie staæ nas na p³acenie kilkudziesiêciu tysiêcy rocznie za teren i obiekty. Rozwi±zaniem by³o przekazanie obiektów jakiej¶ instytucji która poradzi³a by sobie raz ¿e z op³atami a dwa z administrowaniem. Tego obowi±zku podj±³ siê Starosta ko³obrzeski i tamtejsze Muzeum Orê¿a Polskiego. Nie jest to mo¿e jakie¶ spektakularne odkrycie na miarê z³otego poci±gu , bo obiekty miêdzy innymi za nasz± spraw± s± w ¶wiecie znane, ale nale¿y siê Staro¶cie uznanie za podjêcie ryzyka i wziêcie na swoje barki problemów. Dla szefa MOP-u to te¿ dodatkowa robota i kolejna filia do ogarniêcia.
Starosta mo¿e zapewniæ ¶rodki finansowe na prace nad renowacj± obiektów i terenu dooko³a a MOP z mocy ustawy jest zwolnione z op³at za hektary i budowle. My jako Stowarzyszenie nadal dzia³amy na terenie 3001, podobnie jak to czynili¶my od lat. S±dzê i¿ nadal bêdzie mo¿na spotkaæ siê w wersji kamperowej weekendowymi wieczorami.

Wojciechu - 2015-12-18, 09:41

"Kocurek" - orientujesz siê w planach zagospodarowania pasa startowego w Jaros³awcu ? - w minionym sezonie mocno mierzyli pobocze . Od strony lasu wkopali jakie¶ rury. :spoko
matro - 2016-01-30, 01:12

Kocurek napisa³/a:
Generalnie jest dobrze.

:lol: byæ mo¿e Kocur :roll:
...natomiast nie przytoczenie Ciebie z nazwiska w tym artykule uwa¿am kolokwialnie za przegiêcie pa³y... Jeszcze chwila i oka¿e siê, ¿e gdyby nie Muzeum to nie by³oby niczego :roll:

http://wiadomosci.onet.pl...-glowice/hh4srq

bryzby - 2016-01-30, 12:31

matro napisa³/a:
nie przytoczenie Ciebie z nazwiska w tym artykule uwa¿am kolokwialnie za przegiêcie pa³y... Jeszcze chwila i oka¿e siê, ¿e gdyby nie Muzeum to nie by³oby niczego

Ojców sukcesu znajdzie siê wielu, tylko koz³a ofiarnego ciê¿ko znale¼æ.

krzysztofCz - 2016-01-31, 09:04

matro napisa³/a:
Kocurek napisa³/a:
Generalnie jest dobrze.

:lol: byæ mo¿e Kocur :roll:
...natomiast nie przytoczenie Ciebie z nazwiska w tym artykule uwa¿am kolokwialnie za przegiêcie pa³y... Jeszcze chwila i oka¿e siê, ¿e gdyby nie Muzeum to nie by³oby niczego :roll:

http://wiadomosci.onet.pl...-glowice/hh4srq

Niektórzy choæ w komentarzach zwrócili na to uwagê :szeroki_usmiech

Cytat:
~krzysztofCz : a mo¿e dodaæ dziêki komu s± zachowane w takim stanie
26 sty 09:06 | ocena: 50%

matro - 2016-02-01, 00:45

Cytat:
~krzysztofCz : a mo¿e dodaæ dziêki komu s± zachowane w takim stanie
26 sty 09:06 | ocena: 50%

Jest wiêcej ;)

krzysztofCz - 2016-02-01, 07:03

My¶lê, ¿e szef szefów, Najstarszy Najdostojniejszy Kocur ju¿ nied³ugo rozpali ognisko na placu apelowym przed wej¶ciem :diabelski_usmiech
Kocurek - 2016-02-14, 10:08

No có¿......Rzeczywisto¶æ jest taka jak± j± widzicie. Za czasów A¦ w obiektach niewiele robiono bo te¿ z bardzo nie wiedziano co czyniæ. Po zrzeczeniu siê opieki nad obiektami przez ¡¦ w Koszalinie zaczêto wypisywaæ róznego rodzaju informacje czêstokroæ bêd±cymi ¿ywcem wyci±gniêtymi z Tomb Ridera lub legend wyssanych z palca.
Na czas obecny nic siê nie dzieje w obiektach. Udostêpnienie ich jest mo¿liwe tylko w wersji pe³nego odbioru przez stosowne instytucje z zachowaniem odpowiednich przepisów. A wiêc odbiory budowlane, stra¿ackie, sanepidowskie, elektryczne i pierun wie jakie jeszcze. Trzeba zrobiæ dokumentacje , przygotowaæ obiekty do zwiedzania jako obiekty u¿yteczno¶ci publicznej. Mo¿e ta ostatnia nazwa nie jest w³a¶ciwa, bo nie jestem w tej sprawie specem. Masa pracy do wykonania i ogromna ilo¶æ kasy do wpompowania.
Przesta³em byæ optymist± i raczej w szarych kolorach widzê przysz³o¶æ podborskich obiektów.
Ognisko o ktorym pisze KrzysztoCz. jest jak najbardziej po¿±dane i je¿eli pogoda siê nie zmieni na gorsz± pod koniec lutego trzeba bêdzie zrobiæ.

Pozdrówka.
K.

matro - 2016-02-14, 11:21

:spoko My bêdziemy na pewno :ok
Kocurek - 2016-05-13, 23:04

Na dzieñ dzisiejszy po usystematyzowaniu wiadomo¶ci, po analizach i rozwa¿aniach doszli¶my do wniosku ¿e zostaniemy z Obiektu 3001 wyrzuceni jak szmata.
Przez siedem miesiêcy nie uda³o sie skontaktowaæ ze Starost± Powiatowym z Ko³obrzegu. KOntakt z samorz±dem by³ przez Dyrektora Muzeum Orê¿a Polskiego w Ko³obrzegu. ten¿ê Dyrektor od miesiêcy powtarza³ k³óko "rozmawiaj ze Starost± i pro¶ go" Na swój sposób prze³o¿y³em to na nasze i wysz³o ---> Li¿ mu dupê i wij siê skaml±c a mo¿e co¶ ugrasz. Zaproponowano mi etat w Muzeum !!!!!! Dlaczego? Jak kupimy Prezesa Stowarzyszenia to bêdziemy ich mieli z g³owy. A¿e Prezes Zachodniopomorskiego Stowarzyszenia Mi³o¶ników Historii I Tajemnic nie jest gówniarzem i nie sprzeda siê jak tirówka - nic z tego nie wysz³o. Podjêcie wspó³pracy na zasadach zaproponowanych oznacza³o by ¿e Prezes wypi±³ siê na swoich ludzi, nabierze kasy do kieszeni a reszta obejdzie siê smakiem. Takim dzia³aniem zbli¿y³ bym siê mentalnie do Pan Starosty za spraw± którego wylatujemy.
Wyobra¼cie sobie takie oto sytuacje:
1. Macie do kupienia atrakcyjn± dzia³kê pod zabudowê za fajne pieni±dze. Na dzia³ce tej jak powiadaj± s±siedzi od lat gromadz± sie okoliczne koty celem dokonywania marcowej , rytualnej rozpusty i na drzewie gnie¿d¿± siê wrony.
2. Macie do kupienia atrakcyjn± dzia³kê pod zabudowê za fajne pieni±dze.
Na skraju tej¿ê dzia³ki przed wielu laty lokalna spo³eczno¶æ starszych ludzi postawi³a sobie kapliczkê. Spotykaj± siê tam od lat, po¶piewaj± sobie, pomodl± siê.

W Pierwszym przypadku o ile dzia³ka nie jest objêta programem "Natura 2000" mo¿na pomy¶leæ - trudno koty zmieni± lokalizacjê na inn± a wrony albo siê zaaklimatyzuj± do nowych warunków albo polec± gnie¼dziæ siê gdzie indziej. Potrzeba bytowania nas ludzi jest jak s±dzê wy¿sza ni¿ konieczno¶æ kopulowania kotów.
Nie mia³bym w tym przypadku konkretnym - jaki¶ zahamowañ przed rozpoczêciem adaptacji dzia³ki. W drugim zas przypadku mo¿na powiedzieæ lokalnej spo³eczno¶ci ¿eby siê wypcha³a, kapliczkê o ile nie jest to miejsce kultu religijnego nazwijmy je "legalne w sensie prawa" rozpieprzyæ i postawiæ p³ot.
Mo¿na te¿ zaproponowaæ ludno¶ci tubylczej przeniesienie w dogodniejsze miejsce, lekk± zmianê po³o¿enia. W konsekwencji tego ostatniego rozwi±zania wyjdziemy na cz³owieka honoru, dobrego przysz³ego s±siada.

My od kilku lat pracowali¶my na Obiekcie 3001. Nie kopulowali¶my w marcowe noce i nie wysiadywali¶my jajek na drzewach. A mimo tego zostali¶my potraktowani jak plankton, gówniarze i podmiot z którym nie ma sensu siê liczyæ.
W dzisiejszy pi±tkowy dzieñ a jest to jeszcze 13-go maja , wystosowali¶my pismo do Rady Powiatu oraz starosty Powiatowego w Ko³obrzegu.

Niech nasze do¶wiadczenia bêd± dla Was przestrog± i nauczk±.

¯ywcem nas nie wezm±............ ( nie pijam ¯ywca...)

Z pozdrowieniami
Kocurek

Bronek - 2016-05-14, 07:13

:oops: Za tak± arogancjê zap³acili w wyborach ale wnosków nie wyci±gaj± nadal.
grzegorz_wol - 2016-05-14, 12:04

Nie znam siê na lokalnych uk³adach ale mo¿e warto do Waszego Towarzystwa do³ataæ jakie¶ stowarzyszenie strzeleckie o zaciêciu bardziej militarnym i macie wsparcie Maciarewicza...

Ot taki pomys³ od d..y strony mi przeszed³...

Trzymam kciuki

krzysztofCz - 2016-05-14, 14:34

Starosta szykuje sobie bunkier na przetrwanie po przegranych wyborach samorz±dowych :diabelski_usmiech