|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Dethleffs - Aku rozruchowy pada do 0
aras777 - 2013-07-05, 16:17 Temat postu: Aku rozruchowy pada do 0 Witam
Miałem od kilku dni podróżować.
Siedzę w domu i ...... ,ale do sedna, może ktoś miał podobny przypadek, wszelkie sugestie mile widziane.
-Kamperek przezimował cały okres zimowy w ciepełku.
-Wystawiony na promienie słoneczne po miesiącu aku rozruchowy padł do 0
-Po naładowaniu wytrzymał 3 dni i padł i tak jeszcze dwa razy.
-Dobra, stary był, (7lat) ma prawo, czas na nowy.
-Nowy zakupiony,załadowany do auta, kręci aż miło
-Po 5 dniach czas na wyjazd i aku rozładowany do 0
Dzisiaj po naładowaniu zaczynam szukać przyczyny, kręci pięknie, sprawdzam pobór prądu w spoczynku wynik 0,01-0,02A czyli ok!, taki pobór prądu nie jest wstanie rozładować aku.
Fiat Ducato 2,8 JTD 2004
Może ktoś coś podobnego miał
Proszę o wszelkie sugestie.
martini44 - 2013-07-05, 17:22
nie montowałeś jakiegoś urządzenia elektrycznego przed tymi problemami ?? np radia ? CB ? itp ?
aras777 - 2013-07-05, 17:52
martini44 napisał/a: | nie montowałeś jakiegoś urządzenia elektrycznego przed tymi problemami ?? np radia ? CB ? itp ? |
Noooo............. wymieniałem jakoś tak radio,
ale ???????????????
dziś je włączyłem na szumy bez programowania - pobór 0,6A, po wyłączeniu powrót do normy 0,01-0,02A
martini44 - 2013-07-05, 17:54
zdejmij panel radia i zmierz jeszcze raz pobory, albo najlepiej wypnij radio na czas kontroli
aras777 - 2013-07-05, 18:05
martini44 napisał/a: | zdejmij panel radia i zmierz jeszcze raz pobory, albo najlepiej wypnij radio na czas kontroli |
Być może że coś tam jest z tym radiem (połączeniem) związane. Bo to jedyna z elektryki rzecz przy której "grzebałem", no właściwie to tylko wypięcie i wpięcie ISO.
Jutro sprawdzam. Obecnie klema rozłączona od aku.
Dziękuję za podpowiedź.
martini44 - 2013-07-05, 18:12
aras777 napisał/a: | no właściwie to tylko wypięcie i wpięcie ISO |
no właśnie w tym "sęk" że nie zawsze to jest takie proste..... życze szybkiej diagnozy i usuniecia usterki .....
aras777 - 2013-07-05, 18:15
martini44 napisał/a: | aras777 napisał/a: | no właściwie to tylko wypięcie i wpięcie ISO |
no właśnie w tym "sęk" że nie zawsze to jest takie proste..... życze szybkiej diagnozy i usuniecia usterki ..... |
Będę informował na bieżąco.
Pozdrawiam.
stasiu - 2013-07-05, 21:10
masz auto alarm albo centralny zamek bo to zazwyczaj najczęstrza przyczyna rozładować akumulatorów
janusz - 2013-07-05, 21:21
aras777 napisał/a: | dziś je włączyłem na szumy bez programowania - pobór 0,6A, |
0,6AX24 godziny = 14Ah * 5 dni = 72Ah. Jakiej pojemności masz akumulator?
salut - 2013-07-05, 21:42
janusz napisał/a: | aras777 napisał/a: | dziś je włączyłem na szumy bez programowania - pobór 0,6A, |
0,6AX24 godziny = 14Ah * 5 dni = 72Ah. Jakiej pojemności masz akumulator? |
Tak by wyglądało przy włączonym radiu. Przy wyłączonym 0,01x24x5= 1,2 tylko. To nie to.
Spróbuj wyłaczać po kolei rózne odbiorniki /alarm, centralny zamek, radio, cb, szyby/. Jak znasz kogos kto ma dobry miernik pokazujący max, min i średnie wartości pomiaru to podłącz coś takiego na kilka godzini zobaczysz prawdziwy pobór pradu w stanie spoczynku
janusz - 2013-07-05, 22:44
Kiedyś miałem Astrę która musiała jeździć codziennie. Od nowości zawsze po 7 dniach postoju trzeba było ładować akumulator. Sprzedałem gadzinę i nie wiem co jej było.
Skorpion - 2013-07-05, 22:51
Taki sam obiaw mialem w moim skorpionku po wyjeciu panela radiowego reszta radia pobierala prad i po dwoch dniach akumulator wyladowany do "0".Radio ma niecale dwa lata ponoc znanej firmy JVC ale wyprodukowane w czechach.Zastosowalem dodatkowy wylacznik pradu przed radiem i klopot ustal. Po powrocie skorpionka z wyprawy musze zanabyc nowe radio bo to jest uszkodzone.
stasiu - 2013-07-05, 23:27
no i trzeba pamietać że kilka rozładowań akumulatora do "0" i praktycznie nadaje się do wyrzucenia bo będzie trzymać coraz krócej .Poprzedni właściciel mojej byłej westy kupił (zwykłą)nową vartę 72 ah jako kempingowy w kwietniu a we wrzesniu nadawała się już na śmietnik próbowałem ją reanimować , ale nic z tego , a paragon gdzieś mu przepadł.
Kocer - 2013-07-06, 06:51
U mnie taki efekt też powodowało radio. Zamontowałem je do jednego auta ( aku do zera po weekendzie ), w drugim aucie ten sam efekt. Co ciekawe oddałem radio do serwisu z dokładnym opisem co się dzieje i usterki nie znaleźli. Wg nich jest sprawne i zwarcie powstaje już po podłączeniu ( czyli wina auta). To raczej dziwne, bo następny sprzęt działał już poprawnie. Moje radio z problemem to blaupunkt. Do tej pory gdzieś tam leży w garażu.
aras777 - 2013-07-06, 17:51
Dzisiaj pomiarów cd.
Radio odłączone/ podłączone -brak reakcji - pobór ten sam. (czyli to nie to).
Alee .......
zauważyłem inną zależność:
-Klema odłączona (czyli tzw reset)
-Klema podłączona -po paru sekundach poziom poboru spada do 0,01- 0,02A i tak się utrzymuje (czyli jest ok!)
-Przekręcenie kluczyka w stacyjce (wzrost poboru potem spadek do ok 2,5A , normalne)
-Wyłączenie i wyjęcie kluczyka, spadek poboru do 0,12- 0,2A (to chyba trochę dużo?)
martini44 - 2013-07-06, 20:05
aras777 napisał/a: | -Wyłączenie i wyjęcie kluczyka, spadek poboru do 0,12- 0,2A (to chyba trochę dużo?) |
a radio w tym momencie podpięte czy wypięte ??
aras777 - 2013-07-07, 12:15
martini44 napisał/a: | aras777 napisał/a: | -Wyłączenie i wyjęcie kluczyka, spadek poboru do 0,12- 0,2A (to chyba trochę dużo?) |
a radio w tym momencie podpięte czy wypięte ?? |
Wypięte
martini44 - 2013-07-07, 20:15
no to chyba wizyta u elektryka Cie czeka
aras777 - 2013-07-07, 20:29
martini44 napisał/a: | no to chyba wizyta u elektryka Cie czeka |
Też tak czuję
martini44 - 2013-07-07, 20:42
aras777, ale nic się nie martw.... zrobi i znów bedziesz śmigał w sobote śmigam na północ to jak trafimy na siebie to mogę zerknąć co i jak
aras777 - 2013-07-07, 21:26
martini44 napisał/a: | aras777, ale nic się nie martw.... zrobi i znów bedziesz śmigał w sobote śmigam na północ to jak trafimy na siebie to mogę zerknąć co i jak |
Dam znać czy znalazł (i tu moja obawa że mogą być problemy, a przez to przedłużony postój)) i ewentualnie co.
Pozdrawiam
stasiu - 2013-07-07, 21:36
a auto alarm i centralny zamek sprawdzałeś ? bo to zazwyczaj główne powody rozładowań akumulatorów
aras777 - 2013-07-07, 21:41
stasiu napisał/a: | a auto alarm i centralny zamek sprawdzałeś ? bo to zazwyczaj główne powody rozładowań akumulatorów |
No niby tak ale nie za bardzo wiem jak ?
Centralny idzie odłączyć, autoalarm to trochę trudniej dla laika
stasiu - 2013-07-07, 23:33
no jak masz możliwość nie zamknięcia samochodu i włączania auto alarmu to wypróbuj . U mnie w samochodzie (Polonez) był autoalarm za prawie 1,5 tyś zł i zaczął wariować po 7 latach najpierw wyładowywał akumulator (naprawiono za 200 zł) potem wył jak głupi po nocach (ale sprzedałem i nie wiem co dalej było z nim) .Tyle że auto stało w garażu więc mogłem go nie uzbrajać
A i zapomniałem u mojego kumpla w Fiacie Stilo akumulator rozładowała kilka razy elektryczna szyba (a dokładnie jej uszkodzony wyłącznik)
Ale czasem lepiej zapłacić parę złotych u elektryka i nie szukać wszędzie we wszystkich miejscach i coś dodatkowo zepsuć (jak mi się kiedyś zdarzyło ) i zamiast wydać 30 zł zapłaciłem 130 zł
HarryLey4x4 - 2013-07-08, 09:56
jeśli masz autoalarm dokładany, to zajrzyj , czy "puszka" z autoalarmem nie jest przypadkiem lekko zalana - zdarza się ,że jest umiejscowiona np. w nadkolu i z początku nie widać nic ,że może jej coś grozić.. Może też być ,że np. lekko zalana jest kostka łącząca ten alarm z okablowaniem. Miałem taką sytuację i po wypięciu wszystko wróciło do normy. Ponadto jeśli chodzi o radio ,to trzeba pamiętać ,że często na osobnym kablu jest zasilanie podtrzymania pamięci, więc miej pewność ,że wszystko jest odłączone a nie np. tylko bezpiecznik od głównego zasilenia. Dobra rada, sprawdż wszystkie włączniki szyb i np. czy nie masz w gniazdkach zapalniczki jakiejś łądowarki pozostawionej. Wiem,że to banały, ale tak się może zdarzyć ,że akurat coś pominiesz.
aras777 - 2013-07-10, 13:10
stasiu napisał/a: |
Ale czasem lepiej zapłacić parę złotych u elektryka i nie szukać wszędzie we wszystkich miejscach i coś dodatkowo zepsuć (jak mi się kiedyś zdarzyło ) i zamiast wydać 30 zł zapłaciłem 130 zł |
Dzisiaj byłem u elektryka z nadzieją rozwiązania tego problemu.
Zrobił to co ja wcześniej czyli zmierzył prąd poboru i napięcie ładowania.
Stwierdził że jest wszystko ok! i poradził obserwować
Puki co mam nadal problem. Teraz chyba zrobię próbę wody.
Bo z wcześniejszą sugestią, rozładowania chyba (nie zwróciłem na to wcześniej uwagi) następowały po ulewnych opadach.
SlawekEwa - 2013-07-10, 13:19
[quote="martini44"] aras777 napisał/a: | -Wyłączenie i wyjęcie kluczyka, spadek poboru do 0,12- 0,2A (to chyba trochę dużo?) |
Prawdopodobnie po wyłączeniu kluczyka jakiś przekażnik się nie rozłącza
wbobowski - 2013-07-10, 18:02
Różne są przypadki, gdy prąd ucieka w koła
Mnie kiedyś w Mercedesie W123 elektryk tylko potwierdził pomiarami, że rozładowywany jest akumulator prądem, którego nie potrafił już zlokalizować.
Ale dość szybko nawalił silniczek wycieraczek, po naprawie którego (u innego elektryka) już nie było prądu rozładowującego akumulator.
Socale - 2013-07-10, 21:14
Nie ma opcji żeby radyjko rozładowało aku do zera, nawet jak zostawisz je włączone. Poniżej pewnego progu 9-10V radio po prostu się wyłącza i tyle.
Prawidłowo podłączone radio, zasilanie główne odcinane ma stacyjką, podtrzymanie pamięci nie skutkuje poborem tylko obecnością napięcia. Mędrcy spinają dwa kable do plusa i się cieszą . Do czasu.
Nie po to wymyślili dwa plusy na wejściu zasilania radia by je łączyć.
Tyle o radiach.
.
Rozładowanie do zera, może powodować np żarówka lub inny odbiornik, który przewodzi bez względu na wartość napięcia.
Warto jeszcze zwrócić uwagę na to , czym na pokładzie się aku ładuje.
Jest trafo? Trzeba zmienić jego parametry jeśli w dokumentacji jest określone wejściowe napięcie sieci , dawne 220V
Obecnie w PL mamy 230V + tolerancja 10% czyli od 207 do 253 V wobec stosowanego wcześniej 220 V
Z tej różnicy wynika, że pokładowy ładowacz transformatorowy, który przy 220V z sieci dawał 13,8V max do 14,4V, obecnie po zmianach daje znacznie więcej, biorąc max wartość dopuszczalną 14,4V +10%=15,8V a to błyskawicznie zniszczy akumulator. Elektrolit staje się czarny - zgon.
.
Obciążenie prądem 0,1-0,2 A to bagatela = zegarek też prąd potrzebuje.
Nieco poważniej wygląda zasyf miedziowo/węglowy w rozruszniku, alternatorze.
Trzeba zmierzyć czy przy wydojonym aku do prawie "zera" ten upływ nadal jest.
gino - 2013-07-11, 07:22
Socale napisał/a: | Nie ma opcji żeby radyjko rozładowało aku do zera, nawet jak zostawisz je włączone. Poniżej pewnego progu 9-10V radio po prostu się wyłącza i tyle. |
9-10v to..właśnie przysłowiowe ''zero'' bo akumulator staje się bezużyteczny
Socale napisał/a: | Obciążenie prądem 0,1-0,2 A to bagatela = zegarek też prąd potrzebuje. | zegarek,czuwanie alarmu razem pobierają 0,003 max 0,005A
0,1 a zwłaszcza 0.2 to b.duże obciążenie ,i słaby akumulator może rozładować dość szybko
Socale napisał/a: | Mędrcy spinają dwa kable do plusa i się cieszą . Do czasu. |
to prawda..
złączone kable plusa/na ogół czerwony i żólty/ powodować może właśnie takie duże obciążenie/0,2 i więcej../
gdyż jeden z nich/który powie wam instrukcja-bo różnie z tym bywa/ podtrzymuje pamięć i zegarek
a drugi, zasila końcówki mocy..i jeśli nie podłączysz go ''po stacyjce'' tylko razem z drugim do stałego prądu..to mimo wyłączenia radia,a nawet mimo zdjęcia panela..końcówki są zasilane cały czas...
łatwo to sprawdzić,nawet jak nie mamy amperomierza - wystarczy dotknąć tyłu radia..czy nie jest lekko ciepłe
a jeszcze łatwiej, sprawdzić czy te dwa kable, nie są razem ''skręcone ''
acha..jeszcze jedna mała podpowiedź
często przyczyną takiego niewyjaśnionego i szybkiego rozładowywania akumulatora podczas postoju jest ...alternator
a dokładnie uszkodzona jedna dioda prostownicza..
po odpaleniu alternator normalnie ładuje...ale po wyłączeniu silnika zabiera to co dał wcześniej, w zastraszającym tempie
to również łatwo sprawdzić..podłącz amperomierz między zdjętą klemę a akumulator
zobacz jaki jest pobór..a następnie zdejmij kostkę z alternatora..i zrób pomiar jeszcze raz
Socale - 2013-07-11, 11:53
gino napisał/a: | ...
mimo wyłączenia radia,a nawet mimo zdjęcia panela..końcówki są zasilane cały czas...
.
acha..jeszcze jedna mała podpowiedź
często przyczyną takiego niewyjaśnionego i szybkiego rozładowywania akumulatora podczas postoju jest ...alternator
a dokładnie uszkodzona jedna dioda prostownicza..
...
|
Otóż to. Przy tym sama końcówka to pikuś, ale bywa przy tym rozlany kondensator i tu jest znaczny upływ. Sam kondensator łatwo sprawdzić słuchając. Wchodzą zniekształcenia już na 30% mocy.
Nie jest to zjawisko powszechne, ale w mojej praktyce dosyć często się z tym spotykam.
.
dioda raczej odpada Gino, jakby była zwarta - a jest to stan niezmienny, trwały - to upływność prądu mierzona byłaby w A, a nie w mA .
|
|