Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - hamulce w ducato

Lutek - 2013-07-06, 09:47
Temat postu: hamulce w ducato
witam serdecznie szanowne grono kamperowiczów z zacieciem do mechaniki :spoko otóż ostatnio podczas wakacyjnych wojazy pojawil sie problem z hamulcami ,chodzi o dukato 2,5 D
podczas hamowania pedał hamulca wpadal coraz glebiej aż musialem niejednokrotnie poraz kolejny wcisnąc hamulec by skutecznie zahamować , obecnie jest coraz gorzej juz po uruchomieniu silnika pedal coraz głebiej wpada w podlogę :( prosze zatem o jakąs porade może ktos miał podobny problem ( zaznaczam że klocki są ok, plyn w zbiorniczku tez w porzadku ) pozdrawiam piotr

makdrajwer - 2013-07-06, 09:55

Najlepiej przeglądnij caly układ ( łącznie z tyłami ) i odpowietrz a najlepiej wymień płyn . Od tego trzeba zacząć.
Lutek - 2013-07-06, 10:04

tak zaczne choc przychodzi mi do glowy że to może uszczelnienia pompy hamulcowej albo jakies inne ustrojstwo typu serwo
makdrajwer - 2013-07-06, 10:09

Może być pompa - przepuszcza między sekcjami . Serwo nie ma nic do rzeczy . Ale dopiero po odpowietrzeniu układu będzie można coś więcej powiedzieć.
kimtop - 2013-07-06, 10:16

Stawiam na pompę.
Gdyby hamulce były zapowietrzone ,to w miarę nagrzewania się zaczynały by blokowac koła.

Lutek - 2013-07-06, 10:22

bo skoro nie ubywa płynu to cylinderki raczej szczelne ?
makdrajwer - 2013-07-06, 15:57

Mogą mieć na tyle małe zapocenie do gumki że możesz nie dolewać płynu . Po drugie na skutek zużywania sie klocków poziom płynu tez spada.

Prosty test pompy : na wyłączonym silniku popompuj pare razy hamulcem a potem wciśnij go dość mocno ( ale bez przesady :lol: ) i trzymaj. Jeżeli po kilkunastu sekundach trzymania wciśnietego hamulca pedał wejdzie ci "do podłogi" to masz uszkodzoną pompe . Jeżeli będzie sztywo trzymał się w tej samej pozycji to masz zapowietrzony układ.

Glass - 2013-07-07, 07:14

Pompa!
Miałem to samo. W maju wymieniłem na nową i jest spokój.
Koszt pompy i usługi jest stosunkowo niewielki.
:spoko

Lutek - 2013-07-08, 10:20

Serdeczne dzięki koledzy za sugestie dzisiaj przeprowadzę taki test pompy, a jeżeli jest do bani to jaki koszt nowej?
Lutek - 2013-07-08, 10:29

A może wystarczy uszczelnienia tej pompy powymieniać ,robił ktoś taki zabieg.
makdrajwer - 2013-07-08, 11:55

Lutek napisał/a:
A może wystarczy uszczelnienia tej pompy powymieniać ,robił ktoś taki zabieg.

Tak się robiło 30 lat temu jak nie było kopletnych pomp. Teraz to bez sensu.

kimtop - 2013-07-08, 13:20

makdrajwer napisał/a:
Teraz to bez sensu.

Dlaczego?
Tłoczki kosztują grosze.
Wystarczy odkręcic pompę,wyjąc seger który trzyma tłoczysko i wymienić tłoczek i uszczelniacz (takie dwie gumki).Potem zamontowac pompę i odpowietrzyć hamulce.

Nie pamiętam,ale chyba w Mercedesie 207-ce robiłem to bez demontażu pompy z auta.

makdrajwer - 2013-07-08, 17:50

Pod warunkiem że nie masz wżerów w korpusie pompy.
HENRYCZEK - 2013-07-08, 18:56

Lutek,posłuchaj makdrajwera,nowa pompa i nowy płyn.Możesz nie mieć tego,czy owego,ale hamulec ma być na 100%,fizycznie i w świadomości,wymiana samych gumek to jedna wielka loteria,To oczywiście Moja prywatna opinia.

Ps 1
Na forum jest kilka osób co mają dostęp do nowych części z ogrrrrromnym rabatem.
Ps 2
Do odpowietrzenia układu użyj kompresora,bez "klepania"po pedale hamulca.

piotr1 - 2013-07-08, 20:10

Wymień całą pompę. Koszt nie jest wielki a bezpieczeństwo jest najważniejsze :spoko
eMWu - 2013-07-09, 10:49

HENRYCZEK napisał/a:

w jaki sposob?

HENRYCZEK - 2013-07-09, 13:54

eMWu napisał/a:
HENRYCZEK napisał/a:

w jaki sposob?

Przewód kompresora przykładasz do odpowietrznika na korku zbiornika wyrównawczego,ciśnienie ok 0,5 atm,druga osoba odpowietrza układ.
W przypadku układu bez abs,rozpoczynamy od koła tył prawe.
Po zejściu płynu w zbiorniczku wyrównawczym do minimum,przerywamy odpowietrzanie,uzupełniamy płyn i powtarzamy czynność do uzyskania tzw.twardego pedału hamulca.

SlawekEwa - 2013-07-09, 19:30

HENRYCZEK napisał/a:
i powtarzamy czynność do uzyskania tzw.twardego pedału hamulca.

Czyli "pompować" i tak trzeba :-P

makdrajwer - 2013-07-09, 19:37

Nie, chodzi o przeciskanie płynu hamulcowego za pomocą sprężonego powietrza. "twardy pedał" jest efektem końcowym.
eMWu - 2013-07-10, 07:29

ciekawy patent, tylko chyba potrzebna druga osoba. I nie kojarze w zadnym z aut ktore mialem odpowietrznika. ale zajrze do pezoo dzisiaj z ciekawosci.
Lutek - 2013-07-10, 13:28

Dzieki za pomoc i za ciekawa metode odpowietrzania układu . pozdrawiam
eMKa - 2013-07-10, 14:15

HENRYCZEK napisał/a:
Przewód kompresora przykładasz do odpowietrznika na korku zbiornika wyrównawczego,ciśnienie ok 0,5 atm,druga osoba odpowietrza układ.

Profesjonalne urządzenia do odpowietrzania układu hamulcowego działają na tej samej zasadzie. W komplecie jest zestaw korków z rurką (do zbiorniczka płynu ham.), które łączone są z urządzeniem za pośrednictwem przewodu z szybkozłączami. Urządzenie to nic innego jak zbiornik z płynem hamulcowym który pod ciśnieniem podawane jest przewodem do zbiorniczka w samochodzie. Ciśnienie uzyskuje się przez doprowadzenie sprężonego powietrza do urządzenia. Odpowietrzania polega na odkręcaniu odpowietrzników i odprowadzaniu powietrza z nadmiarem płynu. Proste a rewolucyjne w działaniu urządzenie, niezbędne w każdym warsztacie, potrafi zaoszczędzić dużo czasu i nogę pompującego :)

HENRYCZEK - 2013-07-10, 14:15

eMWu napisał/a:
ciekawy patent, tylko chyba potrzebna druga osoba. I nie kojarze w zadnym z aut ktore mialem odpowietrznika. ale zajrze do pezoo dzisiaj z ciekawosci.

Szukaj malutkiej dziurki w nakrętce zbiorniczka płynu hamulcowego.

Ps
W warunkach "polowych"przy braku kompresora można skorzystać z luftu koła zapasowego :)

Lutek - 2013-07-13, 05:24

Witam ponownie szanowne grono ,zgodnie z radą makdrajwera wykonałem test pompy ,pedał hamulca trzymał sztywno wiec ucieszony ze to nie pompa wymieniłem cały płyn jednoczesnie odpowietrzajac cały układ,cylinderki suche wiec zadnych przecieków. Odpalam wiec po wszystkim silnik i ponownie to samo pedał hamulca powoli wpada w podłogę :( co wiec jest nie tak ,dlaczego tak sie dzieje przy włączonym silniku a kiedy zgasze silnik hamulec sztywny ?
SlawekEwa - 2013-07-13, 06:13

Wymień pompę.
kimtop - 2013-07-13, 07:51

Lutek napisał/a:
dlaczego tak sie dzieje przy włączonym silniku a kiedy zgasze silnik hamulec sztywny ?

Bo po zapaleniu silnika działa wspomaganie

Tata - 2013-07-13, 08:27

A może pęcznieje któryś z przewodów w którym jest płyn hamulcowy.

Niech ktoś naciska Ci na pedał hamulca a Ty patrz od spodu czy któryś z
przewodów nie grubieje - pęcznieje.
Tak kiedyś miałem w Fiacie Punto , wcześniej robiłem wszyskie zabiegi i operacje jak koledzy opisują wyżej.

Lutek - 2013-07-13, 08:55

kimtop wiem ze po zapaleniu silnika działa wspomaganie ,ale co to ma do rzeczy ?wspomaga siłe nacisku ale dlaczego pedał wpada
Lutek - 2013-07-13, 09:00

Ma ktoś moze namiar na nowa pompę hamulcowa do tego modelu 2.5D 91 rok
gino - 2013-07-13, 09:00

Lutek napisał/a:
wiem ze po zapaleniu silnika działa wspomaganie
skoro pytasz, tzn że jednak nie wiesz :spoko
analogicznie
jak wylączysz silnik.....to kierownica tez ''sztywno chodzi''
oczywiście, gdy masz wspomaganie kierownicy

HONORATA I MACIEJ - 2013-07-13, 19:00

tutaj masz linka do sklepu internetowego http://www.magazyn.czesci...06,0100026.aspx
Parę razy robiłem u nich zakupy,ceny najniższe jakie udało mi się znaleźć ,przesyłka maksymalnie w dwa dni.