| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - 2.8 jtd grzeje się
michał263 - 2013-07-10, 15:20 Temat postu: 2.8 jtd grzeje się Witajcie.
Właśnie wróciliśmy z pierwszego zagramanicznego wyjazdu kamperkiem z rodziną.
Wszystko byłoby ok gdyby nie to, że na długich podjazdach w Chorwacji autko bardzo się grzało. Wskazówka temperatury silnika powoli rosła i nagle skakała prawie na czerwone pole i auto( Jumper z 2006r, 630cm długi) traciło trochę moc - było b.gorąco. Były właściciel mówił, że jemu tak się nigdy nie działo.
Gdy włączałem nawiew ciepły do kabiny na maksa to jak ręką odjął.
Myślę, że auto ważyło koło 3,7 t. Poza tymi długimi chorwackimi podjazdami i jednym podjazdem pod Brennero wszystko ok.
Czy to normalne ? Przecież silnik 2.8 powinien chyba dać radę, to jak 1.9 się człapie?
Wentylator się włącza, termostat gdyby padł to by się grzał cały czas - tak mówił mechanik spotkany...
Miał może ktoś taki problem?
wbobowski - 2013-07-10, 15:29
| michał263 napisał/a: | | Czy to normalne ? |
Raczej nie normalne... a ilość płynu chłodniczego
michał263 - 2013-07-10, 17:41
| Cytat: | | Raczej nie normalne... a ilość płynu chłodniczego |
Płyn ok...
Pytam tu i tam; niektórzy mówią, że kamper cztery tony, gorąco, górki = będzie się grzał...
dzięki za odpowiedź
kimtop - 2013-07-10, 19:56
| michał263 napisał/a: | | niektórzy mówią, że kamper cztery tony, gorąco, górki = będzie się grzał... |
Guzik prawda.
Miałem kampera z 2,8jtd i też po załadowaniu ważył ok.4t.
Góry w Grecji,góry w Turcji, w upały niemiłosierne i zero problemów z temperaturą.
Coś jest nie tak.
Może przymulona chłodnica?Może nie dokońca otwiera się termostat?
Trzeba szukać.Te silniki raczej trudno dogrzać.
michał263 - 2013-07-10, 20:08
| Cytat: | | Może przymulona chłodnica?Może nie dokońca otwiera się termostat? |
Właśnie ta chłodnica, póki co, jest moim faworytem Podobno gdyby termostat się nie otwierał do końca to by się grzał nawet bez górek - tak mi mówili
ekosmak.dabrowska - 2013-07-10, 20:35
Rzadko w tematach technicznych się odzywam. Ale miałem b. podobnie. termostat wypieprzony, chłodnica płukana, cuda-wianki. Przyczyną się okazała pompa wody.
Jakieś śmigiełko w pompie.
emicargo - 2013-07-10, 20:42
| michał263 napisał/a: | | Cytat: | | Może przymulona chłodnica?Może nie dokońca otwiera się termostat? |
Właśnie ta chłodnica, póki co, jest moim faworytem Podobno gdyby termostat się nie otwierał do końca to by się grzał nawet bez górek - tak mi mówili |
Witam, oto kilka przyczyn, ktore są prawdopodobne:
- uszkodzony termostat(nie otwiera się do końca) , silnik będzie się grzał pod większym obciążeniem
- chłodnica wody zanieczyszczona od wewnątrz, lub z zewnątrz
- jeżeli wentylator wyposażony jest w sprzęgło "wisko" to również może być przyczyną i
na koniec dwie ekstremalne możliwości - uszkodzona uszczelka pod głowicą i źle ustawiony kąt wtrysku(w drugim przypadku spaliny mają nienaturalny zapach i silnik grzeje się pod obciążeniem). Moim zdaniem należy zacząć od sprawdzania ukladu chłodzenia. Zdarza się bardzo rzadko uszkodzenie pompy wodnej - oberwane łopatki wirnika(wirnik oddziela się od osi pompy) bardzo trudno zdiagnozować tą awarię.
CORONAVIRUS - 2013-07-10, 20:49
Kolego zacznij od sprawdzenia najgorszej opcji :
na zimnym silniku wlej do zbiorniczka wyrównawczego do pełna płynu lub wody jak już tam jest jej więcej niż płynu .
Odpal silnik i patrz co się dzieje w zbiorniczku ... nie powinno bulgotać ani nie powinien być widoczny wydzielający się dymek/spaliny/ .... trochę przy starcie silnika zawsze wyleci , uzupełnij na zimnym pracującym ...powinien poziom być stały , bez bulgotania i dymku...jak inaczej to nie cudacz i nie szukaj tylko głowica do góry ...
Powodzenia i szczęścia życzę ... z objawów jakie opisałeś to blisko tej uszczelki temat krąży ...
SlawekEwa - 2013-07-10, 21:11
Nie stawiałbym na uszczelkę głowicy
Raczej chłodnica lub termostat.
| michał263 napisał/a: | | Gdy włączałem nawiew ciepły do kabiny na maksa to jak ręką odjął. |
W przypadku uszczelki ten zabieg by nie pomagał
CORONAVIRUS - 2013-07-10, 21:16
| SlawekEwa napisał/a: |
W przypadku uszczelki ten zabieg by nie pomagał |
w początkowej fazie uszkodzenia uszczelki bardzo pomaga ...
IAAN - 2013-07-10, 21:51
miałem tak samo kiedys w Oplu Omedze jechałem wtedy nim na Maltę aby wskazówka temperatury była poniżej czerwonego musiałem grzać w środku auta było to w sierpniu
auto było 8 letnie po powrocie okazało się że chłodnica nadawała się na złom była zamulona w srodku po wymianie chłodnicy jak ręka odjął
stawiam na chłodnice
jestes z Poznania ja kupowałem swoją w Przeżmierowie na ul rynkowej w takiej firmie co na miejscu moją sprawdzili
zaczął bym od chłodnicy porównaj na rozgrzanym silniku temperaturę dotknij dołu i góry chłodnicy jesli jest zimna to do wymiany ja sprawdzałem po węzach które idą do chłodnicy i były ciepłe ale chłodnica zimna
michał263 - 2013-07-10, 22:45
Bardzo Wam wszystkim Thank You
Podjadę o znajomego na warsztat i będziemy szukać wg Waszych wskazówek..
pozdrawiam
gino - 2013-07-11, 06:42
| michał263 napisał/a: | | Wentylator się włącza |
oba biegi się włączają ?
skoro włączenie nawiewu w samochodzie pomaga, to może znaczyć że wentylator zbyt słabo odbiera ciepło z chłodnicy
może być też tak, jak sugeruje Adam
Johny_Walker - 2013-07-11, 08:07 Temat postu: Re: 2.8 jtd grzeje się
| michał263 napisał/a: |
Wentylator się włącza, termostat gdyby padł to by się grzał cały czas - tak mówił mechanik spotkany...
Miał może ktoś taki problem? |
Miałem taki problem. Cieknącą chłodnicę uszczelniłem kilka razy specjalnym proszkiem wsypywanym do płynu chłodnicy. Wycieki znikły. Silnik zaczął się przegrzewać i w upały musiałem jeździć z ogrzewaniem na maks.
Pomacaj chłodnicę w kilku miejscach, na rogach przy maksymalnie rozgrzanym silniku. Jeżeli niektóre miejsca są chłodniejsze, to niewykluczone że sprzedawca "naprawiał" chłodnicę w ten sposób.
eMWu - 2013-07-11, 08:21
czyli plukanko chlodnicy wskazane, ewentualnie test na obecnosc CO2 w zbiorniczku wyrownawczym
Johny_Walker - 2013-07-11, 16:13
Jeżeli to chłodnica, to nie wypłuczesz. Tylko wymiana.
krolisie1 - 2013-08-20, 08:10
Miałem analogiczną sytuację tyle, że u mnie nie włączyły się wentylatory. W kraju nie było tak ciepło a w stronę Chorwacji jechałem nocą po autostradzie... Wracałem w środku dnia a upały były niezłe i moje zdziwienie było ogromne gdy na jednym z podjazdów ( autko z podniesioną mocą więc grzałem troszkę ) miałem wyłączoną klimę i otwarte okna bo krajobraz był piękny a wiatr rozwiewał moje ostatnie kilka włosów ...I te kilka włosów nagle stanęło dęba gdy wskaźnik niebezpiecznie szybko zbliżył się do czerwonego pola... Najpierw nie załapałem, że wentylatory nie chodzą Chwila postoju ostudziła emocje ale nie silnik niestety i wtedy okazało się, że mogę wracać ale jedynie z włączoną klimą bo padło mi sterowanie wentylatorami od strony chłodzenia silnika a klima włącza wentylatory bez problemu I tym sposobem pod każdą większą górkę zazwyczaj z racji oszczędności wyłączałem klimę ale nie tym razem...Być może i w kraju przez dłuższy czas już miałem ten defekt ale żyłem i jeździłem w nieświadomości problemu... Jednak temperatura i auto zładowane motocyklem , deskami, rowerami i resztą szpejów do kamperowania na trasie z Korczuli dostalo w kość. Po bardzo treściwej rozmowie z Panem z firmy Klimaborki która montowała klimatyzację przed wyjazdem na Chorwację otrzymałem zapewnienie , że oni nic nie namotali i trzeba szukać tam i tam!!! Bardzo mi Pan pomógł bo diagnoza była skuteczna i po wymianie czujnika temperatury i przy okazji termostatu wentylatory znowu właściwie pracują a ja chętnie dzielę się swoimi przygodami aby może komuś pomóc
Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie Piotrek
bmalu - 2013-12-18, 20:52 Temat postu: KLIMATYZACJA a CHŁODZENIE Przy montażu klimatyzacji montuje się skraplacz przed chłodnicą (lepsze warunki pracy) z którego napływa podgrzane powietrze na chodnicę. Temperatura powietrza napływająca na chłodnicę w układzie bez skraplacza była niższa i wówczas wystarczała wydajność chłodnicy do schłodzenia. Proste
krolisie1 - 2013-12-19, 19:03
Zmianie ulega natężenie przepływu powietrza w okolicy chłodnicy z niepracującą klimatyzacją skraplacz pracuje raczej jako żaluzja i przysłonięta chłodnica pracuje w innych warunkach niż bez "żaluzji" a po załączeniu klimy jest tylko jeszcze mniej komfortowo dla chłodnicy . Proste
bmalu - 2013-12-19, 21:52
Na pewno zmieniają się warunki dla przepływającego powietrza, gdyż jest ono częściowo dławione na lamelach skraplacza i dodatkowo podgrzane. Pozdrawiam Lancokoronę
krolisie1 - 2013-12-21, 21:21
Dzięki
Notker - 2014-01-03, 12:09
Ponieważ mam traumy związane z przegrzanymi silnikami i z doświadczenia wiem że raz przegrzany silnik w którym padła głowica nigdy już nie będzie "pewny" , podzielę się swoim patentem; Zainstalowałem mianowicie termoelement na wężu wychodzącym z termostatu tzw.normalnie rozwarty, zwiera on obwód po przekroczeniu temperatury 110C płynu w układzie chłodzącym co sygnalizuje mi buzzer w kabinie.
Przydało się jak diabli w Grecji właśnie na stromych,wolnych podjazdach obciążonym wozem.
Mimo iż silnik VW 2.5 jest generalnie niezawodny jak i Wasze silniki i nie ma tendencji do grzania, to jednak temperatura 50C w słońcu, gorące powietrze oraz brak czynnika chłodzenia wiatru robią swoje. Warto o tym pamietać.
Układ ten jest również przydatny na wypadek rozszczelnienia się układu chłodzenia, bo trudno non stop monitorować termometr na desce rozdzielczej podczas długotrwałej jazdy a moment przegrzewania się silnika przegapić niezwykle łatwo.
Oczywiście dotyczy tylko aut bez fabrycznej kontrolki przegrzania, ale tych jest większość.
krolisie1 - 2014-01-03, 12:56
Jak dla mnie to jest całkiem fajny pomysł dzięki za podpowiedź obym nigdy nie usłyszał tego sygnału
Z pośród wielu przygód z samochodami miałem kiedyś fajne Pajero , które czasami wariowało z temperaturą i bardzo mnie to stresowało więc zapodałem sobie wymianę czujników i termostatu, oddałem chłodnicę do specjalistycznego zakładu celem wyczyszczenia i sprawdzenia parametrów... Po zamontowaniu wszystkiego znowu jakiś czas nic się nie działo ale przyszedł czas, że temperatura zaczęła wariować Diagnoza ( telefoniczna )specjalisty którego po dziś dzień poważam z racji kilku trafnych podpowiedzi była jednoznaczna i skuteczna - chłodnica i to był strzał w dziesiątkę.
Tak więc pomny doświadczeń czym prędzej po powrocie ze stresującego przejazdu Jumperkiem wymieniłem kilka szpejów a chłodniczkę również zaplanowałem w budżecie na najbliższe prace a wszelkie płukanki akumulatorów, chłodnic itp. zostawiłem dla zatwardziałych hobbystów...
Pozdrawiam Wszystkich w Nowym Roku !!!!!
Piotrek
MILUŚ - 2016-07-30, 10:18
W trakcie tegorocznych wakacji w Pirenejach zagotował mi się silnik . Po odczekaniu i ostudzeniu wszystko wróciło do normy i ruszyliśmy dalej . Ale........stwierdziłem ,że żaden z dwóch wentylatorów chłodnicy się nie włączył . Po powrocie zabrałem się do szukania przyczyn . Znalazłem oba przekażniki wentylatorów wypalone i częściowo skorodowane .Wymieniłem je na nowe . OK ; jedna przypuszczalna przyczyna wyeliminowana . Ale chciałem sprawdzić termowłącznik wentylatorów . I tu pytanie...........czy ktoś wie gdzie mogę go znależć ? Wczoraj oglądnąłem całą chłodnicę i .....nic Czy ten włącznik ;jak piszą mądre źródła jest w ogóle w obrębie chłodnicy ?
eMKa - 2016-07-30, 10:50
W 2,8 jtd włącznik wentylatorów jest (chyba, nie pamiętam) w termostacie, powinny być dwa czujniki, nie mam wglądu do dokumentacji, ale o ile pamiętam to ten co ma pod kontem piny jest od wentylatorów.
jak nie rozpoznasz to daj vin i w niedzielę wieczorem rozszyfruje
bryzby - 2016-07-30, 14:19
| eMKa napisał/a: | | ) w termostacie, powinny być dwa czujniki, nie mam wglądu do dokumentacji, ale o ile pamiętam to ten co ma pod kontem piny jest od wentylatorów |
Właśnie kilka dni temu miałem problem z czujnikami w 2,8 jtd. W obudowie termostatu są jak pisze eMKa 2 czujniki [innego nie znalazłem } . Ten o ,którym pisze Kolega znajduje się po prawej stronie nieco poniżej od strony twojej pozycji przy majstrowaniu
Jest trochę roboty z wężami i przewodami, ale w ciągu godziny temat jest do opanowania.
jest
toscaner - 2016-07-30, 15:06
Krzysiu to i ja poproszę na tutaj lub PW info do mojego. VIN masz.
Miałem rok temu we Włoszech problem, że nie włączał się wentylator gdy wskazówka temp szła do góry jeżdżąc w górach, ale później było chłodniej i nie miałem okazji sprawdzić przyczyny.
ELM z Torque pokazywał błąd czujnika i temperaturę 280C a Lexia nie pokazuje żadnego błędu z czujnikami temperatury. I bądź tu mądry. Lexii bardziej ufam bo sprzęt dedykowany, a Torque to wiadomo zabawka.
Nie udało mi się w Szkocji przegrzać, ale chętnie bym sprawdził czy wszystko z czujnikiem ok.
Tylko nie udało mi się go znaleźć
MILUŚ - 2016-07-30, 18:58
Ok ; chłopaki tak jak piszecie oba czujniki znalazłem . Teraz już wiem ,że to jest to co szukałem . Podziękował
MILUŚ - 2016-08-07, 14:01
| eMKa napisał/a: | W 2,8 jtd włącznik wentylatorów jest (chyba, nie pamiętam) w termostacie, powinny być dwa czujniki, nie mam wglądu do dokumentacji, ale o ile pamiętam to ten co ma pod kontem piny jest od wentylatorów.
jak nie rozpoznasz to daj vin i w niedzielę wieczorem rozszyfruje |
Po kilku próbach znalezienia sposobu na włączanie na "sucho" wentylatorów poddałem się
1. Sprawdziłem oba kable dochodzące do termostatu / zdj.1 / - brak napięcia ; brak masy ;
to samo po włączeniu stacyjki .
2. Po podłączeniu napięcia do cienkich czerwonych kabli /gniazdo przekaźników wentylatorów -
zdj.2 / i masy do żółto-niebieskich wentylatory ruszają
Krzysztof - eMKa - czy mogę prosić o przesłanie schematu elektrycznego mojego silnika ?
eMKa - 2016-08-08, 07:11
| MILUŚ napisał/a: | | Krzysztof - eMKa - czy mogę prosić o przesłanie schematu elektrycznego mojego silnika ? |
Niestety nie mam takiej, a Syn za każdym razem grzebie w internecie
może to ? https://www.google.pl/sea...DgnhBvXOczpM%3A
MILUŚ - 2016-08-08, 08:05
Dzięki - musi mi to wystarczyć
MILUŚ - 2016-08-08, 08:46
I jeszcze jedno pytanie do znawców tematu : który z wentylatorów włącza się pierwszy ? Ten bliżej wlotu gorącej wody do chłodnicy /po prawej / czy ten naprzeciwko silnika ?
mrsulki - 2016-08-08, 09:46
Ten po lewej stronie samochodu, czyli od kierowcy ( z wyjątkiem Anglii, Australii i Japonii)
tom-cio - 2016-08-08, 19:30
Milus a zobacz ty ,czy na chlodnicy w dolnym rogu prawym patrzac od przodu auta(po stronie kierowcy),nie masz na chlodnicy wtyczki na 3 kable,wtyczka koloru niebieskiego.Jak masz to to jestt termostat odpowiedzialny za wlaczanie wentylatorow.Te na bloku wtedy tylko do wskaznikow,bo zdaje sie ze masz ducato II przedliftowe?.Moj 2,8 wlasnie tam ma trzeci termik i dwa obwody wlaczajace .Jak jest ,to bardzo czesto sniedzieja wtyki we wtyczce
MILUŚ - 2016-08-08, 19:46
| tom-cio napisał/a: | | Milus a zobacz ty ,czy na chlodnicy w dolnym rogu prawym patrzac od przodu auta(po stronie kierowcy),nie masz na chlodnicy wtyczki na 3 kable,wtyczka koloru niebieskiego.Jak masz to to jestt termostat odpowiedzialny za wlaczanie wentylatorow.Te na bloku wtedy tylko do wskaznikow,bo zdaje sie ze masz ducato II przedliftowe?.Moj 2,8 wlasnie tam ma trzeci termik i dwa obwody wlaczajace .Jak jest ,to bardzo czesto sniedzieja wtyki we wtyczce |
Tak jak pisałem ; a potwierdził eMKa czujnik włączający wentylatory jest za termostatem na wężu wlotowym do chłodnicy
mrsulki - 2016-08-08, 22:07
JTD ma na układzie wodnym a IDTD na chłodnicy.
|
|