| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Weinsberg vs inne
Johny_Walker - 2013-07-17, 09:33 Temat postu: Weinsberg vs inne http://www.weinsberg.com/...2-13_TDs_TI.pdf
Porównując ceny nowych kamperów półintegralnych zauważyłem, że Hymer jest o ok. 40% droższy od Weinsberga. Na moje niedoświadczone oko obie firmy robią porządne nadwozia.
Porównuję ceny półintegrala 6-6,5 metra z podwójnym łóżkiem z tyłu ustawionym w poprzek i garażem pod spodem. Kilkuletni Hymer kosztuje tyle, co nowy Weinsberg.
Z czego się bierze taka różnica cenowa?
Czy stosunek ceny do wartości dla Weinsberga nie jest bardzo korzystny względem np. Hymera?
Jakie inne nowe campery mają dobry stosunek ceny do jakości?
andi at - 2013-07-17, 10:18
to tak jak mercedes i japonczyki,bo firma niemiecka to tez cena
ja sie zastanawialem nad ta firma http://www.jointcampingca.../info-ale.shtml
a trafil mi sie chausson i mam wszystko co chcialem
Kuba L. - 2013-07-17, 14:23
Hymer to jest mocna marka i tu się płaci za markę, Hymer jest właścicielem kilku innych marek które są już tańsze od Hymera...
kaimar - 2013-07-17, 16:49
| Kuba L. napisał/a: | | Hymer jest właścicielem kilku innych marek które są już tańsze od Hymera... |
Hymer jest właścicielem kilku marek ale jeżeli chodzi o klasę i prestiż to wygląda to u Hymera tak: (od najniższej)
Burstner
Hymer
LAIKA
Niesmann-Bischoff
Andrzej_Kielce - 2013-07-17, 19:36
A czy Carado nie należy czasem do grupy Hymer'a? a jesli tak to które miejsce zajmuje na tej liście?
kaimar - 2013-07-17, 21:01
| Cytat: | A czy Carado nie należy czasem do grupy Hymer'a? a jesli tak to które miejsce zajmuje na tej liście?
|
Faktycznie zapomniałem o Carado. Bardzo niska półka.
Do Hymera należy też ERIBA.
Johny_Walker - 2013-07-18, 08:30
A jak byście poukładali kampery w kolejności największa wartość za daną cenę?
Łagot - 2014-05-19, 14:00
A ma ktoś jakieś info o Weinsbergu? Mam takową zabudowę w swoim Ducato z 1985r.
Martin B - 2014-05-19, 16:51
Halo!Hymer jest faktycznie drogi ale .....wieloletnie doswiadczenia solidna budowa ma swoja cene ,wiem ze to temat do dyskusji faktem jest ze w przecietnym camperze np. bürstner ,dethleffs ,knaus,weinsberg do dzisiaj uzywane sa listwy z drzewa caly"szkielet "jest z drzewa troche pianki troche sklejki ,blacha i gotowe hymer i jeszcze pare innych (drogich)buduja wszystko na profilach aluminiowych,nadbudowy sa klejone (kankurecja skreca srubami) i dlatego terz te ceny .Niestetny musze stwierdzic ze w ostatnich latach jakosc troszeczke sie pogorszyla,nie wiem o ile ma to cos wspolnego z "Polknieciem konkurecji" dzisiejsze modele sa ladniejsze dla oka i przez to solidna budowa cierpi .Moim zdaniem lepiej starszego hymera najlepiej Sl tam bowiem masz gwarancje na porzadny camper ,jest moim zdaniem lepszy jak weinsberg ,dlaczego to pisze....osobiscie mialem weinsberga na renaucie ,byl nowy renaut byl super ale weinsberg -byl katastrofa problemy z meblami ,woda sprawily ze po pol roku jazdy go sprzedalem
Johny_Walker - 2014-05-19, 22:09
Nie tylko drogie, bo LMC i kilka z tych niższej półki też już się chwali bezdrewnowymi (holzfrei) ściankami.
Kupując poczyniłem następujące spostrzeżenia:
Hymer ma lepszą (wg mojego gustu) stylistykę wnętrza i jest znacznie przyjemniej w środku. Śmiało może wg moich kryteriów estetycznych konkurować z droższymi kamperami. Ma wiele dodatków w standardzie, a gdzie indziej trzeba za to dopłacić lub jest to niemożliwe (AL-KO, ściany bez drewna, ocieplenie i podgrzewanie zbiorników. Jest lepiej przemyślany co zauważam nawet ja, laik który nigdy nie miał kampera. Podłoga pod garażem jest wzmocniona profilami stalowymi, a w innych kamperach jest to zwykła płyta bez wzmocnień lub są one bardzo słabe. W szafkach kuchennych są szuflady, a nie półki. Itp.
Weinsberg ma rewelacyjny stosunek ceny do jakości oraz bardzo niską masę własną. Jest ona zapewne okupiona cieńszymi ściankami i mniej wytrzymałą konstrukcją. Jednak ponad 700-800 kg ładowności to jest coś czego w Hymerze nie ma. Weinsberga zdyskwalifikował zbyt mały garaż i smutna stylistyka wnętrza. Podobnie jak w Hymerze nie dopatrzyłem się glutów silikonu czy kleju i widać że był montowany przez fachowca, a nie niewolnika z łapanki jak w przypadku budżetowych kamperów.
Carado ma podobnie duży garaż jak Hymer i w przedziale różnicy cenowej pomiędzy Weinsbergiem a Hymerem plasuje się na poziomie 1/3 wyżej od Weinsberga. W sumie to dobry kompromis, ale stylistyka nie powala na kolana.
Knaus i Burstner - niby klasa wyższa, ale pełno niedoróbek. Skaleczyłem się poważnie w Burstnerze i na targach musieli mi robić opatrunek. Ładnie wyglądają w środku, ale drewno w ścianach, mały garaż a cena ta sama co Hymer.
Fux - 2014-05-20, 07:51
Plusik za fajne podsumowanie.
koko - 2014-05-20, 09:37
Hymery też są w kladach CL i SL pierwszy budowany jest przy pomocy księgowego drugi dla wymagających
Johny_Walker - 2014-05-20, 10:48
Te dla wymagających bardziej są powyżej 3,5 tony.
Wolę ten minimalistyczny w wersji księgowego, bo nie jestem na tyle kapryśny, żeby kupować ciężarówkę. Potem zabawa w ładowanie viatoli w kolejnych państewkach, opłaty za autostrady, a na koniec zakaz wjazdu do miasteczka. W Słowenii za ciężarowe płaci się 2,7 razy drożej. MtBlanc 3,4 razy drożej. Grossglockner na miesiąc DWADZIEŚCIA TRZY RAZY drożej.
Niektórzy nazywają to luksusem, a ja kłopotem.
Najlepiej mieć dwa kampery. Jeden powyżej, a drugi poniżej 3,5 tony. To jest najlepsze rozwiązanie dla wymagających.
Nieprzypadkowo na mobile.de używane kampery powyżej 3,5 tony mają bardzo okazyjne ceny. Ich właściciele zaczęli liczyć pieniądze.
koko - 2014-05-20, 12:58
Ja jak zwykle.......patrz podpis nic o wadze są do 3,5 t Sl dla wymagających.
Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się niema
Johny_Walker - 2014-05-20, 14:45
Piszesz o Hymerach SL czyli StarLine od 4050 kg w stanie do jazdy lub B-klasse SL od 3680 kg w stanie do jazdy. Możesz przedstawić link do oferty takiego Hymera i DMC do 3,5 tony? Na stronie producenta nic takiego nie znalazłem i mam nadzieję, że zdradzisz źródło swoich informacji.
Argo - 2014-05-20, 15:02
Na stronie Palmowskiego jest tego sporo
koko - 2014-05-20, 15:53
ja oprocz stron w necie widze takie w naturze
np teraz w Berekfurdo zreszta skonczylem gdyz ta dyskusja nic nie wnosi gdyz jest to spotkanie wiebloletniej praktyki z marzeniami i wyobraznia
Martin B - 2014-05-20, 16:17
Hallo! Podaje maly wybor wszystkie campery sa do 3.5 t i oczywiscie SL np.Hymer Tramp 616 ,578 ,574,656 pol integraly.....524 alkoven....524 b integral wiecej znajdziesz na Mobile de
koko - 2014-05-20, 16:22
Stoi tutaj koło mnie integra B 504 SL na pewno do 3,5T
Berekfurdo
Johny_Walker - 2014-05-20, 17:36
| koko napisał/a: | Stoi tutaj koło mnie integra B 504 SL na pewno do 3,5T
Berekfurdo |
Rozmawiamy o nowych kamperach i obecnej ofercie.
Pokaż mi gdzie jest taki model na stronie Hymera.
http://www.hymer.com/de/m...ml#.U3uEcXm_kRA
Johny_Walker - 2014-05-20, 17:38
| Argo napisał/a: | | Na stronie Palmowskiego jest tego sporo |
Pokaż mi link do konkretnego produktu.
Jeśli nawet znajdziesz taki model, to będziesz wierzył firmie Palmowski czy Hymer?
Johny_Walker - 2014-05-20, 17:40
| Martin B napisał/a: | | Hallo! Podaje maly wybor wszystkie campery sa do 3.5 t i oczywiscie SL np.Hymer Tramp 616 ,578 ,574,656 pol integraly.....524 alkoven....524 b integral wiecej znajdziesz na Mobile de |
Te które wymieniłeś nie są SL, a o nich była mowa.
Wskaż mi link do strony produktu na hymer.com
Przypominam, że cały wątek jest o NOWYCH lub prawie nowych kamperach.
Martin B - 2014-05-20, 17:53
Hallo !Johny Walker troche nie kapuje na mobile de zanjdziesz starsze , nowsze i calkiem nowe campery
marki Hymer SL wybierz cos co Ci pasuje podziel sie z nami Twoimi faworytami to mozna dalej dyskutowac przy szukaniu mozesz wszystkie Twoje zyczenia dotyczace np.wagi,miejsc do spania itd i oczywiscie cene jako kryteria wyboru dodac
Martin B - 2014-05-20, 17:58
wlasnie zobaczylem Twoja wiadomosc ! Oczywiscie podane przezemnie przyklady sa w "lepszej" kategorji SL do kupienia !!Na stronie Hymera sa pokazene modele "podstawowe" na ich podstawie mozna sie zorietowac jak sa budowane gdzie lozko ,lazienka itd Wyposazenie SL bazuje na tych samych podstawach z roznica ,ze meble ,okna itd.sa lepszej jakosci jak juz pisalem Mobile podaj marke HYMER Modell SL to wszystkie znajdziesz
Fux - 2014-05-20, 18:18
Można podsumować krótko.
Zakup auta nawet dla 2 osób z buforem około 300 kg to porażka.
I zakładam, że dwie osoby ważą ze 130-150 kg
Zalanie do pełna wodą, paliwem, ze dwa rowery, jedzonko, skuter i
Johny_Walker - 2014-05-20, 18:41
| Martin B napisał/a: | | wlasnie zobaczylem Twoja wiadomosc ! Oczywiscie podane przezemnie przyklady sa w "lepszej" kategorji SL do kupienia !!Na stronie Hymera sa pokazene |
Takie wersje były w sprzedaży chyba z 10 lat temu. Teraz wszystkie cechy SL oraz o wiele więcej są już standardem w CL lub są sprzedawane jako dodatkowe pakiety lub wyposażenie i nie używa się nazwy SL. Nie ma obecnie Hymerów SL do 3,5 tony. Kiedyś były, ale teraz nie ma. Jedyne które mają tą nazwę mają DMC powyżej 3,5. Nie piszę o używanych. Ten wątek jest o nowych kamperach.
Johny_Walker - 2014-05-20, 18:48
| Fux napisał/a: |
Zalanie do pełna wodą, paliwem, ze dwa rowery, jedzonko, skuter |
U mnie paliwo, woda, spryskiwacze i gaz będą ważyć 304 kg. Można jednak zatankować 20l wody, 1/3 paliwa (zasięg 400-500). Jedną butlę gazu kompozyt i mamy odzyskane 230 kg.
Skuter oczywiście jedzie za kamperem odciążając o kolejne sto kilkadziesiąt kg.
Johny_Walker - 2014-05-20, 18:50
| Martin B napisał/a: | | lozko ,lazienka itd Wyposazenie SL bazuje na tych samych podstawach z roznica ,ze meble ,okna itd.sa lepszej jakosci |
Przykładowo jakie lepsze okna są montowane w SL, jeśli modele podstawowe CL mają S7?
Argo - 2014-05-20, 19:32
Znów koło się zamyka i dyskusja w kółko. Jak się mierzy masę własną na forum było już wałkowane. Johny_Walker poszukaj i poczytaj jak mierzymy masę własną i jakie są rozpiętości wagi w homologacji.
Martin B - 2014-05-20, 19:41
Jak widze szukasz troche dziury w calym chcialem pomoc i nie wiedzialem ze ty taki "Bystry "jestes jak widze znasz sie na wszystkim dlaczego pytasz? Okna mimo.. ( I TU MASZ RACJE w roku 2014 nie ma dodatkowej klasy SL dzisiaj nazywa sie to PREMIUM jednak oznaczenie CL istnieje )so rozne te lepsze powiedzmy SL klasy ktore do ramy wchodza i tanie powiedzmy Cl ,ktore na rame zachodza..znajdziesz w aktualnych modelach .
twoj cytat:
"Te które wymieniłeś nie są SL, a o nich była mowa.
Wskaż mi link do strony produktu na hymer.com
Przypominam, że cały wątek jest o NOWYCH lub prawie nowych kamperach "
"Takie wersje były w sprzedaży chyba z 10 lat temu."
NIE wiem co dla Ciebie "PRAWIE NOWY " camper znaczy aktualnie tzn. dzisiaj znajdziesz na MOBILE z 2011 roku modele SL napewno sa jakies z 2012 ,2013 niestety momentalnie nie do sprzedarzy ....i jezeli potrafie liczyc to jest MNIEJ jak 10 lat
Fux - 2014-05-21, 06:48
| Johny_Walker napisał/a: | | Fux napisał/a: |
Zalanie do pełna wodą, paliwem, ze dwa rowery, jedzonko, skuter |
U mnie paliwo, woda, spryskiwacze i gaz będą ważyć 304 kg. Można jednak zatankować 20l wody, 1/3 paliwa (zasięg 400-500). Jedną butlę gazu kompozyt i mamy odzyskane 230 kg.
Skuter oczywiście jedzie za kamperem odciążając o kolejne sto kilkadziesiąt kg. |
I Ty uważasz, że jest to super wygodne rozwiązanie?
Dla mnie priorytetem jest zabranie całego szpeju na pokład, a nie ciąganie przyczepy.
Stąd decyzja o zakupie auta na blaszance z jak największą różnica między masą własna a DMC.
Dla mnie nie jest problemem prawo jazdy, ale podnoszone wyżej ograniczenia z wjazdem do miast, etc.
Autem mamy się wygodnie przemieszczać i przespać. Reszta to i tak włóczęga, zwiedzanie.
Ogród, las mam koło domu, więc szajba z „łapaniem" zielonego w każdej chwili do nas nie przemawia.
Andrzej 73 - 2014-05-21, 07:03
Powoli przymierzamy się do wymiany naszego kamperka.
Przeglądam różne rozwiązania jaki modele kamperów , co powoli krystalizuje obraz naszego nowedo domku na kółkach.
Z mojej strony technicznej interesuje mnie: garaż , minimum dwuosobowa kanapa wolno stojąca , zabudowa na Fiacie.
Ze strony Żony: piekarnik , łóżka po obu stronach ściany tylnej części zabudowy kamperka z dojściem do szafek oraz blat roboczy w kuchni.
Wspólne: duża lodówka z oddzielnym zamrażalnikiem.
Podoba nam się zabudowa Weinsberga model TI 700 MEH.
Również Knaus jako iż jest z jednej grupy ma identyczną zabudowę.
https://www.youtube.com/watch?v=MTWXu54zPiA
kimtop - 2014-05-21, 07:34
Wózek fajny.Tylko ten kibel pod markizą
Andrzej 73 - 2014-05-21, 13:07
| kimtop napisał/a: | | Tylko ten kibel pod markizą |
Najwyżej nie zamontuję soga.
Masa własna tego Weinsberga to 2620 kg , a gotowego do jazdy 2880 kg
koko - 2014-05-21, 15:44
zamontuj SOG na dach
Andrzej 73 - 2014-05-21, 16:59
| koko napisał/a: | | zamontuj SOG na dach |
O , jednak są inne rozwiązania. Faktycznie był temat o montażu soga , a w nim opis z taką możliwością. Dzięki za przypomnienie.
|
|