| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - jak to jest z szybami przednimi do integrali
silny - 2013-07-19, 15:58 Temat postu: jak to jest z szybami przednimi do integrali jak to w koncu jest z cenami szyb do integrali ? . straszy kazdy kto nie mial a jak naprawde ?
pytam konkrtnie bo jest kamper dethlefsa z poczatku lat 90 tych do wziecia i mysle o nim bo nie drogi ale nie ma dobrej szyby czolowej.
MAWI - 2013-07-19, 16:10
Do mojego > 4 tys.zł( była wymieniana)
krimar - 2013-07-19, 18:58
To zależy skąd taka szyba pochodzi pierwotnie.
Jeśli uda Ci się ustalić w jakim pojeździe taka szyba stosowana była pierwotnie, to zamiast płacić 5000 zł za część zamienną producenta zabudowy kupisz taką za 200 zł na Allegro.
(Przykład dotyczy starych Hymerów, które mają ponoć szybę od ciężarowego Mercedesa 809)
MILUŚ - 2013-07-19, 19:37
Zdecydowanie łatwiej mają właściciele bardzo starych integrali bo ich szyby są płaskie i zawsze mogą próbować takie dorobić w firmie zajmującej sie wymianą okien .
silny - 2013-07-19, 20:18
no wlasnie , dorobic ale gdzie ? . dzwonilem w kilka miejsc i jak spory luk szyby to nie dorobia i juz. a dac 2 zamiast 4 tys to juz cos.
dawno juz zbrzydlo mi sie czekanie kiedy jumper ruszy i do 2 dych szukam cos w integralu na przetrwanie dlatego pytam
koko - 2013-07-20, 10:43
Krimar nie rób ludziom mętliku szyby są tylko do kamperów a nie z jakich ciężarówek, należy sprawdzić kto jest producentem danej szyby poszukać przedstawiciela w Polsce
odszukać po numerach na szybie lub w inny sposób.Czasami szyby te określane są jako autobusowe
Przykład : Knaus 7000zł Sant Gobain Belgia przez Łódż 2800
boczny trójkąt do Carthago 400 eur HH Węgry przez Zabrze 350 pln
koko - 2013-07-20, 10:45
A Propo nikt nie dorabia giętych szyb Integrali nie składa się z części przypadkowych
MAWI - 2013-07-20, 11:16
Przednie szyby do integrali są robione do danego modelu .Produkowane są przez firmy zajmujące się produkcją szyb samochodowych .Nie produkuje ich hymer czy knaus. Dawniej bywało różnie, często adoptowano z innych samochodów. .Tak jak powiedział KOKO ,zależy gdzie kupisz. Tak czy siak nie są to tanie rzeczy.
elmo78 - 2013-07-20, 11:53
Niestety jest tak, że firmy produkujące kampery mają swoje układy handlowe z firmami produkującymi szyby. Na przykład idziesz do firmy Pilkington i prosisz o szybę do kampera i oni jej nie mają w katalogu. Idziesz do producenta kamperów i kupujesz szybę za 9999999999zł a na niej będzie napis Pilkington :-)
Producent samochodów w sumie odpowiada za jego wygląd a całą resztę robią podwykonawcy. Znam to dobrze na przykładzie Toyoty....
- silnik robi Aisin, choć napis jest Toyota
- napędy, skrzynie itd też robi Aisin
- karoserię robi Araco
- elektrykę dostarcza Denso i NGK
- elementy gumowe dostarcza Mitsuboshi (tak, z literką 'o' na końcu)
- silniczki elektryczne (np do szyb) robi Mabuchi
- łożyska dostarcza Koyo
i tak dalej... A na koniec idzie nalepka Toyota. Jednak u tych poddostawców wszystko jest dostępne za 1/3 ceny a niestety producenci kamperów mają jakieś swoje obostrzenia i bardzo często sporo części można kupić tylko u nich za grubą kwotę. Niestety szyby są problemem.
krimar - 2013-07-20, 12:22
| koko napisał/a: | Krimar nie rób ludziom mętliku szyby są tylko do kamperów a nie z jakich ciężarówek, należy sprawdzić kto jest producentem danej szyby poszukać przedstawiciela w Polsce
odszukać po numerach na szybie lub w inny sposób.Czasami szyby te określane są jako autobusowe
Przykład : Knaus 7000zł Sant Gobain Belgia przez Łódż 2800
boczny trójkąt do Carthago 400 eur HH Węgry przez Zabrze 350 pln |
Nie robię nikomu mętliku, tylko przytaczam fakty empirycznie sprawdzone przez innych forumowiczów - np w ostatnim poście tego wątku http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=9587
Producenci kamperów i dostawcy części do nich starają się ukrywać pewne fakty przed ewentualnymi klientami w obawie o utratę zysku.
@ndrzej - 2013-07-20, 14:49
O wymianie szyby w swoim integralu (Hymer Mobil 544) pisał na forum łoś. Zakupił ją za 1900 zł w firmie ze Żnina.
Firmę znajdziesz tutaj
silny - 2013-07-20, 16:55
to sobie tam zadzwon , musialo sie cos zlego wydazyc bo pan przez tel. mnie poinformowal ze kamperow juz nie robi
@ndrzej - 2013-07-20, 19:21
Nie będę tam "sobie dzwonił" bo na razie nie potrzebuję!
Przekazałem informację znalezioną na forum...
piotr1 - 2013-07-20, 20:40 Temat postu: Re: jak to jest z szybami przednimi do integrali
| majsterek napisał/a: | jak to w koncu jest z cenami szyb do integrali ? . straszy kazdy kto nie mial a jak naprawde ?
pytam konkrtnie bo jest kamper dethlefsa z poczatku lat 90 tych do wziecia i mysle o nim bo nie drogi ale nie ma dobrej szyby czolowej.
|
Do integry ceny szyb są wysokie kiedyś chciałem kupić takie auto ale ceny części nie od tego zakupu powstrzymały
fiba56 - 2013-07-20, 22:32
Dokładnie tak jak w totolotku;jaka jest możliwość wyszklenia tej szyby.Irracjonalne myślenie.
koko - 2013-07-21, 05:10
Szyby 30 lat temu może pasowały od ciężarówek obecnie firmy na częściach zarabiają krocie i wdobie cyfrowych obrabiarek formy na szyby to mały pikuś projektowanie więc nie zaczyna się od szyby
kaimar - 2013-07-21, 19:28
Z ciekawostek z mojego podwórka. Sciągałem dla klienta szybę do integry mobilvetta. Z magazynu fabryki , jako część zamienna. Szyba kosztowała coś około 800 euro - uwaga - z kosztami przesyłki do Polski. Szyba przyjechała do mnie w wielkiej drewnianej skrzyni. Miałem ją dalej przesłać z Katowic do klienta w kraju (chyba Poznań). Za przesyłkę z szybą firmy spedycyjne liczyły sobie około 2000-2500 złotych.
Derek Łódź - 2013-07-22, 09:59
Dla mnie szyba przednia do kampera Ci Elegant to wciąż gorący temat. Szukam od ponad miesiąca po całej Europie. Podobno ktoś i gdzieś widział , podobno moze kosztować 1500 a może 2500 euro. Temat ktokolwiek widział , ktokolwiek wie. Zaciągnąłem do pomocy tłumacza języka włoskiego. Telefon do głównej siedziby i szybka odpowiedz : prosimy o zapytanie meilowe. Wysłałem wszystko co trzeba. Odpowiedz z Ci : niestety niezmiernie przykro nie mamy na magazynie . Prosimy szukać u lokalnych serwisantów marki CI. Wysłałem z 20 maili po włosku . I dupa... może z 4 odpowiedziały że nie mają.
Szyba jest marki sekurit więc udałem się do głownego magazynu w Polsce. A tam Pani prosi o eurokod szyby. Oczywiscie nie mam takiego bo niby jak miałbym mieć. Więc dzwonie do Ci i proszę o kod. W 1997 nie było eurokodów ( podobno ) . Więc sprawa zamknięta.
Zapakowałem syna i kumpla z synem i ruszyłem na podbój Italii. Fajne dwa tygodnie ...
Szyby oczywiscie nie znalazłem... - wszędzie odpowiedz nie mamy bo to stary kamper.
Wróciłem do Łodzi z jeszcze bardziej rozwaloną szybą ( na szczęscie po str pasażera ) - w przyszłym tygodniu zakładam szybę od jakiegoś mercedesa cięzarowego - podjęła się tego firma z Pabianic. Koszt z przerobieniem - około 2500 zł. Zobaczmy efekty. Pocieszające jest to , że następne ewentualne wymiany to max 1000zł .
Derek Łódź - 2013-07-22, 10:06
Jeśli ktoś chce sobie dorobić szybę - giętą , walcowaną , czy jakąkolwiek inną to tez nie ma problemu. Jest firma do której dzwoniłem i oznajmili , że oczywiście da radę wszystko zrobić. Matryca 2500 euro i minimum 10 sztuk trzeba zamówić.
silny - 2013-07-22, 20:13
a to fajne
.uciulalem sobie zaskurniakow i naprawde myslalem kupic i zrobic tak jak mowisz , czyli wydziubac szybe , kupic na zlomie ciezarowkowym podobnych rozmiarow szybe z kawalkiem ramy i najnormanlej w swiecie dostosowac otwor do ramy szyby i pospawac , ponitowac , pokleic.
myslalem ze to mozliwe a tu prosze , jest firma co zrobi.
fajne jest to ze pozniej mozna kupic takie szyby gdzie sie chce , chocby na koncu europy
łoś - 2013-07-22, 22:07
To co przeczytałem mówi mi, że miałem fart z szybą.
Inna rzecz, że coś jest nie tak. Np. wydaje mi się Wiesiu (Mawi), że Twoja szyba jest identyczna z moją. Moja do wymiany była z Francji i tak za nią zapłaciłem. Inny producent może ją sprzedawać w innej cenie.
krimar - 2013-07-23, 11:13
| koko napisał/a: | | Szyby 30 lat temu może pasowały od ciężarówek obecnie firmy na częściach zarabiają krocie i wdobie cyfrowych obrabiarek formy na szyby to mały pikuś projektowanie więc nie zaczyna się od szyby |
Jak się okazuje nie taki znowu mały pikuś jeśli chodzi o szyby zamienne do modeli ponad 10 letnich. Producentom kamperów nie opłaca się ich zamawiać, bo nie użyją ich do aktualnej produkcji, a nie chcą mrozić kasy. Na szczęście jest ratunek w szybach od starych ciężarówek
Derek Łódź - 2013-07-23, 15:25
To może ktoś mi podpowie z jakiej cięzarówki jest ta szyba ?
krimar - 2013-07-23, 16:41
Obstawiałbym jakiegoś Merca, ale bliższe informacje posiada firma z Pabianic o której pisałeś parę postów wyżej.
silny - 2013-07-28, 21:56
dethleffs ma rozmiar szyby 1820-1070 , mysle ze cos by dobral podobnego od ciezarowki. poszukam to napisze bo moze sie komus przyda ta wiedza
Derek Łódź - 2013-09-15, 11:22
Kilka miesięcy przemyśleń, poszukiwań i decyzja - szyba od czegoś! I już jest - Od Renault Premium ( najbardziej podobna ) do tego z zielonym pasem przeciwsłonecznym . Koszt szyby 650 zł (netto) + koszt przerobienia 1500 zł + materiały wykończeniowe ( ok. 200zł ) . Całość 2500zł ( w przypadku mojego kampera) - czas 2 tygodnie.
zbyszekwoj - 2013-10-08, 08:44
Pokaż jak wyszło???
SlawekEwa - 2013-10-08, 16:58
| zbyszekwoj napisał/a: | | Pokaż jak wyszło??? |
4 posty wyżej
|
|