Nadwozia kempingowe i zabudowy - Kamper z wysuwanym "odwłokiem" :) Ciekawe.
madej61 - 2013-07-23, 20:37 Temat postu: Kamper z wysuwanym "odwłokiem" :) Ciekawe.Może to już było na forum, ale jeżeli nie, to warto spojrzeć. Świetny pomysł.
http://www.youtube.com/watch?v=GIG9P0lB1iAsilny - 2013-07-23, 20:43 CORONAVIRUS - 2013-07-23, 20:46 55 tyś funtów i dalej brak kibelka .... madej61 - 2013-07-23, 21:54 Mowie o pomyśle. Wyobrażasz sobie Iveco 4.5m paka, + 2 metry wysuwane? autobus
A tak juz powaznie to spokojnie mozna to "zaimplementowac" do kazdej blachy. TCORONAVIRUS - 2013-07-23, 21:58 pewnie , że wyobrażam sobie takie Iveco tylko ...nie do 3,5 DMC ...tego już sobie nie wyobrażam madej61 - 2013-07-23, 22:02 Moze mialoby to sens dla średnich długosci , jak mój . Jest bardziej kompakt a kiedy trzeba wysuwa mi sie sypialnia. Pytanie czy skórka tego warta Bajaga - 2013-07-24, 09:16 Temat postu: Re: Kamper z wysuwanym "odwłokiem" :) Ciekawe.
Ludzie i w Polsce nad tym myślą. Tzn. nad "slajdami" w blaszaku (tylny, boczne) - no z tym, że w Ducato oczywiście.
Poza problemami technicznymi (które są do opanowania) niestety jedyny problem to Masa. Już teraz gotowy blaszak musi ważyć ponad 3t, więc jest tu nie mały problem.madej61 - 2013-07-24, 09:41 Czesc , tak masa moze byc problemem . Ci z Double'a , zrobili jakis kompozyt zywiczno aluminiowy . Ciekawe jakby sie to mialo z zywicy . Mam konstruktora jachtow ktory projektuje mi wlasnie deck do jachtu. Zapytam co o mysli byloby najlzejsze . Na koniec dnia jest to tylko wydmuszka z lekkim lozkiem . Mnie to rajcuje bartosz_b - 2013-07-24, 10:53 Tylko że sama wydmuszka z kompozytu będzie się mocno nagrzewać jak będzie ciepło i mocno wychładzać jak będzie zimno, więc trzeba by to jeszcze dodatkowo ocieplić styropianem a wtedy to już nie taka wydmuszka będziemadej61 - 2013-07-24, 11:10 Mozna zrobic jak w sztutnictwie , Sandwicha, czyli konstr. przekladkowa z izolacja w srodku.
Z tym ze obawiam sie robie nie form etc .byloby zbyt kosztowne na maloseryjna produkcje.
Ale pogadac se mozemy nie ? silny - 2013-07-24, 12:10 pogaac mozez jesli to lubisz , ja natomiat robie tylny slajd . zdjec nie ma bo beda jak skoncze . jest to zwiazane z problemami kontrukcyjnymi zwiazanymi z masa pojazdu .
ille co wydalem na poronione pomysly wiem tylko ja . nie martwi mnie to ale daje dp myslenia.
dzis moge powiedziec ze to co dzis jest to jest to jednak jeszcze pracy zostalo i moge powiedziec ze slajd o ktorym piszesz jest bez sensu i jedynie taki ktory pozwala dojsc do wszystkich mediow kampera bez rozkladania ma sens.
zrobilem taki ktory otwieral sie na 2 m i okazalo sie ze wiecej utrudnia zycie na postoju w pozycji schowanej niz pomaga .
to co dzis w wolnych chwilach pri\obujemy dokonczyc jest zlotym srodkiem i wynosi 110 CM wysowu co pozwala na dostep w pozycji wyprostowanej do kibelka , lazienki i inych waznych spraw.
jumperek ma pake 330 cm + ok. 1 m kabiny= 430 + 110 wysowu = 540 cm urzytkowej calosci. do tego mam przyspawany podnoszony dach REIMO gdzie jest sypialnia powaznych rozmiarow .
BUDOWNICZOWIE DO DZIELA
niby niewiele ale caly pojazd z przodem ma 530madej61 - 2013-07-24, 15:42 majsterku , a powiedz mi co znaczy : z pod lasu ??? bo może długo mnie w tej Polsce niema ale chyba powinno być : spod lasu. ( musisz coś na szybko wymysleć a tak poważnie to gdzie jest ten Twoj las , i czy można by tam do Ciebie na motorku podjechać i zobaczyć Twą myśl techniczną ? silny - 2013-07-24, 20:18 pewno , przyjedz , to tylko 350 km. HENRYCZEK - 2013-07-24, 21:32 Dobrym motorkiem taka odległość,to jak po bułeczki do sklepu madej61 - 2013-07-24, 21:37 Ale ktory to las pod ktorym mieszkasz ?? silny - 2013-07-24, 21:39 pyrlandia madej61 - 2013-07-24, 21:51 To sie dobrze składa bo budujemy tam właśnie dom szkieletowy -czytaj : energooszczedny więc przyjadę na inspekcje ...... ze świeżymi bułkami oczywiście CORONAVIRUS - 2013-07-24, 22:03 czy skórka warta wyprawki ...oto jest pytanie
silny - 2013-07-24, 22:15 a zaparkujesz w miescie obok osobowek na normalnym stanowisku
bo ja tak
nie mowie zeby tam odrazu spac ale wjade gdzie chce i stane gdzie chce zwiedzajac z maluskimi rozne miejsca .
ma rozmiar osobowki.jak bym mial miec cos co ma ponad 6 m to kupilbym kampera fabrycznego
aaaaa i jeszcze cos , ja zrobilem tak ze nawet jak nie rozloze tylu to bede mial dojscie do spraw najwazniejszych - lazienki , lodowki ,kranu.,nie dojde do szaf , ogrzewania i nie rozloze piertowych lozek , wiec w sytuacji awaryjnej jesli niebede mogl wysunac dupki nocowanko jest mozliwe w salonie gdzie spanie mozna bedzie zrobic dosc spore (szerokosc prawie 150 na dlugosc 185 , ja sie mieszcze ) ale pracochlonne a ogrzewanie mam zdublowane i oprucz gazu mam webastomadej61 - 2013-07-24, 23:00 I zgadzam sie z majsterkiem ( mimo ze pyra ), "bydle" jakim jest Iveco nie wszedzie wjedzie a raczej zaparkuje . A poza tym jak SS tym w Amjerice tym jeździ to to musi byc dobre CORONAVIRUS - 2013-07-25, 06:39 Powiem Wam , że macie mylne wyobrażenie o niby bydlaku Iveco . Używam już 2 sezony i zawsze wjechałem gdzie tylko chciałem . Jeśli ktoś marzy o parkowaniu pod muzeum w pierwszym rzędzie tylko dlatego , że ma auto 5,5 m to jest w wielkim błędzie ...na takich parkingach zwyczajnie nie ma już miejsca na pandę bo jest tam tyle i praktycznie zawsze .... do tego statystycznie ilość postojów kamperem w centrum miasta w stosunku do innych terenów to marny procencik .
Dlatego pytam czy te 160 cm więcej w ivo jest w stanie w czymkolwiek przeszkadzać a koszt długiego auta i takiego z odwłokiem jest diametralnie inny ... . To mi przypomina robienie cabrio z malucha , co by nie zrobić to na końcu będzie się jechało kiepsko tyle , że bez dachu nad głową ALE O ILE DROŻEJ
Jak nie długość to wysokość zatrzyma auto z odwłokiem silny - 2013-07-25, 07:17 ty NO NAME wszystko wiesz lepiej , jak bus to tylko iveko jak krutki to i tak lipa . jak tak czytam to co piszesz to straszny madrala jestes
jak to bylo
- nie byc taki do przodu bo cie z tylu braknieCORONAVIRUS - 2013-07-25, 07:28 majsterek ... a potrafisz rozmawiać merytorycznie o sprawie dając argumenty czy nie i wspomagasz się osobistymi wycieczkami ??? Ja też mogę napisać , że Ty jesteś taki czy owaki , że nie myjesz zębów albo nie zmieniasz skarpet ale nie rozmawiamy o TOBIE czy o mnie tylko o odwłoku i argumentach ZA i Przeciw .... jeśli nie potrafisz rozmawiać na temat tylko o rozmawiających to dziękuję za dalsze występy w tym temacie .... pozdrawiam , życzę miłych doznań ze swoim dziełem .
madej61 - 2013-07-25, 07:35 widzę ,że wojna w piaskownicy panowie każdy ma racje bo każdy czegoś innego oczekuje i inaczej to widzi. To jest jak z kobietami , jakby wszscy kochali te "tuste" , to nikt by nie brał tych chudych , a tak wszystkie brane nawet jak ten podnoszony pigmej na zdjeciu silny - 2013-07-25, 13:35 odezwal sie merytorycznie
ale prosze bardzo
No name napisał/a:
pytam czy te 160 cm więcej w ivo jest w stanie w czymkolwiek przeszkadzać
ano jesli nie splycisz i przeczytasz ze zrozumieniem to co pisze to TAK - PRZESZKADZA.
ja zaparkuje nawet na parkingu w poprzek do ulicy. twoj bedzie wystawal te twoje 160.
przy niezaprzeczalnych zaletach rozmiaru ma tez wady
ty chcesz miec dziwne podwieszane wyrka ja wysowany bagaznik i dach.
ps . i co ze drogo , a co w kamperach jest tanie ? . jakbym przepil to nic by nie bylo z tego a tak bedzie kamper CORONAVIRUS - 2013-07-25, 14:46 Tadeusz - 2013-07-25, 16:21 Ej, chłopaki!
Lubię czasem poczytać Wasze gadułki.
Wyziera z nich miłość do karawaningu i pasja tworzenia. Bywa nawet, że pasji więcej niż tworzenia. maszakow - 2013-07-25, 22:36 Jak ludzie mnie pytają czym jeżdżę - mówię że samochodem rodzinnym w moim pojęciu.
Jak widza moje LT35 - szeroko otwierają oczy...
Przestańcie truć że długie ma problemy. Mam auto porównywalne z Volvo 850 - ale za to miejsca we wnętrzu mam nieporównanie więcej i twierdzę że o niebo lepiej jeździ się 5,5metrowym busem niż tak długą osobówką.
Parkuję zawsze tam gdzie osobówki i jakoś zawsze się mieszczę. Widziałem też jak pewna pani nie mogła się zmieścić Pandą tam gdzie zmieściłbym się ja i Panda.
Adam mając wóz dłuższy o metr niestety musi bardziej uważać ale w znakomitej większości wypadków po prostu cofnie tyłkiem na pas zieleni i nigdzie nie będzie wystawał. NAtomiast wszędzie tam gdzie jest miejsce dla normalnych osobówek stanie iveco, stanie LT stanie każdy inny bus, Nawet Jumper ze swoimi 2m szerokości, oczywiście o ile nie jest to miejsce dedykowane dla smarta.
On stanie na parkingu miejskim i może normalnie funkcjonować - a ty staniesz i co ... Slajda rozłożysz nad autkiem obok ?
masterku jak ktoś coś mówi to nie tobie na złość - a mimo wszystko reagujesz jak mój 4letni synek. PEACE man ...
Macie rózne koncepcje korzystania i przestrzeni życiowej. Mając prawo jazdy C mógłbyś robić sobie RV na wzór amerykańskich jeśli potrzebujesz ruchomego M1. Adamowi wystarczy mniej i tyle.kodi - 2013-07-26, 05:18 Mam Iveco więc obiektywny być nie mogę.
Nie chcę nic na siłę udowadniać ani nikogo przekonywać.
Mówię tylko z mojego punktu widzenia.
Owszem Ivo jest duże tym bardziej dla mnie dla osoby która nigdy nie miała styczności z dostawczakiem, ale to co mówi maszakow - Ivo ma spory zwis z tyłu blisko tej magicznej wielkości 160cm a dokładnie 140. I zaparkowanie tyłem na trawniku nie wjeżdżając na niego to bardzo dobra koncepcja. Oczywiście tam gdzie zaparkuje smart nie zaparkuje ivo to zrozumiałe.
I najważniejsze - osobiście jakbym miał wybierać między jakimiś konstrukcjami wysuwanymi (przyznam zbyt trudnymi dla mnie do zrobienia, uszczelnienia, ocieplenia i do tego by to wyglądało estetycznie) a po prostu dłuższym autem to ja idę na łatwiznę bo mam szybciej, ładniej, szczelniej i kompaktowo - nawet mimo nieraz problemu z zaparkowaniem.
Skoro jednak chcesz wersję rozsuwaną to ja trzymam kciuki, bo chętnie zobaczę jak Ci to wyszło.
Dla mnie to jest tak jak iść do sklepu i kupić ziemniaki, albo posadzić je na polu, podlewać, czekać, zebrać i też mieć ziemniaki - oczywiście ekologiczne i pewnie smaczniejsze.
Trzymajcie się Panowie koder - 2013-07-26, 07:32 Merytorycznie, to największe zastosowanie dla slajdów w małym autku to widzę w 4x4; tutaj dodatkowy zwis 1.6m może faktycznie przeszkadzać wjechać na jakąś górkę. Przy szosowych zastosowaniach skłonny jestem się zgodzić, że prościej i wygodniej będzie mieć po prostu większe autko. Albo - jeśli komuś mało jeszcze miejsca - większe autko i w nim slajdy. Tylko że pewnie tu się zaczyna człowiek rozbijać o DMC.
WV Doubleback, od którego zaczął się ten temat, jest uroczy bo slajda ma naprawdę gigantycznego - przecie tam się pełnowymiarowe łóżko mieści, to drugie tyle przestrzeni, co w budzie.silny - 2013-07-26, 19:09 no przecie jakbym chcial to bym se kupil wielki . za szacowane na gotowego Jumpera 5 dych to bym znalazlo co tylko i to dlatego ze krytykuja moja kreatywnosc sie tak unosze.
mam nadzieje ze wielu to zrozumie bo krytykowanie czegos tylko dla krytykowania nie ma sensu.
jest jednak swiatelko w tunelu , negocjuje kampera 645 wiec moze mnie polubicie Bajaga - 2013-07-27, 09:39
maszakow napisał/a:
Jak ludzie mnie pytają czym jeżdżę - mówię że samochodem rodzinnym w moim pojęciu.
Jak widza moje LT35 - szeroko otwierają oczy...
Przestańcie truć że długie ma problemy. Mam auto porównywalne z Volvo 850 - ale za to miejsca we wnętrzu mam nieporównanie więcej i twierdzę że o niebo lepiej jeździ się 5,5metrowym busem niż tak długą osobówką.
Parkuję zawsze tam gdzie osobówki i jakoś zawsze się mieszczę. Widziałem też jak pewna pani nie mogła się zmieścić Pandą tam gdzie zmieściłbym się ja i Panda.
Adam mając wóz dłuższy o metr niestety musi bardziej uważać ale w znakomitej większości wypadków po prostu cofnie tyłkiem na pas zieleni i nigdzie nie będzie wystawał. NAtomiast wszędzie tam gdzie jest miejsce dla normalnych osobówek stanie iveco, stanie LT stanie każdy inny bus, Nawet Jumper ze swoimi 2m szerokości, oczywiście o ile nie jest to miejsce dedykowane dla smarta.
On stanie na parkingu miejskim i może normalnie funkcjonować - a ty staniesz i co ... Slajda rozłożysz nad autkiem obok ?
masterku jak ktoś coś mówi to nie tobie na złość - a mimo wszystko reagujesz jak mój 4letni synek. PEACE man ...
Macie rózne koncepcje korzystania i przestrzeni życiowej. Mając prawo jazdy C mógłbyś robić sobie RV na wzór amerykańskich jeśli potrzebujesz ruchomego M1. Adamowi wystarczy mniej i tyle.
No i ile osób tyle zdań, albo i więcej
Wg mnie slajdy w blaszaku to rozwiązanie idealne. Mam mobilność (150km/h na autostradzie) i przestrzeń (np. ducato maxi ze slajdem tylnym i bocznym). Rewelacja!silny - 2013-07-28, 21:35 sam tylny wazy ze wszystkimi bajerami ok.100 kg wiec troche to jest . mnie ratuje DMC 3500 , a wlasna 2050 na sucho wiec jak doszedl gaz i podlogi i slad T i zbiorniki bo juz osadzilem to mnie na wadze zdziwilo - 2450 kg z czego ponad polowa zbiornika paliwa i ok. 100 litrow gazu w zbiornikach .
dzis jakbym robil to bym sie szarpnol na boczny ale dzis mam inna wiedze na temat budowania bo koncepcji przerobilem mnostwo.
jesli kiedys znudzi mi sie jumper to nastepny bedzie tez trojak w budzie tej co teraz ale z ostatnich lat produkcji czyli cos kolo 2-6 roku i bedzie mial wlasnie metrowy slizg z tylu oraz ( z pomiarow mi wyszlo) 70-80 cm slizg boczny za kierowca. oczywiscie wspawam podnoszony dach bo wg. mnie to swietne rozwiazanie na sypialnie w wysokim aucie .
jechalem wczoraj do lodzi do goscia ktory szyje przedsionki dorobic SAFARI ROOM i na autostradzie slabiutki silnik 2.0 lpg poszedl mi ponad 130 i musialem odpuscic bo nie zablokowalem dachu i wpadal w wibracje, ale swiadczy to o tym ze aerodynamika superek