|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - ;) pneumatyka
Komplecik - 2013-07-24, 21:07 Temat postu: ;) pneumatyka Wiem wiem ale zapytać nie zaszkodzi,
nastawiony jestem na zakupy pneumatyki z intraka
wzmacniane poduszki
sterowanie dwuobwodowe
dobry kompresor
mocowania dopasowane do danego modelu
panel sterujący w odpowiednim miejscu
instrukcja podobno dobrze napisana do własnoręcznego montażu
cenowo też rozsądnie
z ciekawości jednak zapytam może któryś kolega zmącił coś jeszcze bardziej fajnego za jeszcze lepsze grosiki
ducato fiat camper szeroka oś tylna
?
CORONAVIRUS - 2013-07-24, 21:42
przemo.d - 2013-07-24, 22:53 Temat postu: Re: ;) pneumatyka
Komplecik napisał/a: | Wiem wiem ale zapytać nie zaszkodzi,
nastawiony jestem na zakupy pneumatyki z intraka
wzmacniane poduszki
sterowanie dwuobwodowe
dobry kompresor
mocowania dopasowane do danego modelu
panel sterujący w odpowiednim miejscu
instrukcja podobno dobrze napisana do własnoręcznego montażu
cenowo też rozsądnie
z ciekawości jednak zapytam może któryś kolega zmącił coś jeszcze bardziej fajnego za jeszcze lepsze grosiki
ducato fiat camper szeroka oś tylna
? |
Ja kupiłem u nich ponad rok temu taki zestaw do Ducato - tylko bez kompresora zrezygnowałem.Cena za kompresor jest zaporowa..
Sam to zamontowałem w 2 h na kanale, wszystko pasuje bez problemu w mocowania oryginalne, początkowo miałem lekkie obawy czy ta podstawa pod resor nie jest za cienka ale po czasie stwierdzam , że ok.
Nie widzę potrzeby stosowania kompresora to raczej bajer zwykłą pompką do kół nabijesz te poduszki w 30 sek.
Jestem b.zadowolony z zakupu i auto mocno się podniosło po nabiciu tylko 2,5 Bara już nigdy nie przycieram kołem zapasowym
Jak miał byś na jakieś kowalstwo(klepanie resorów czy dokładanie piór to nieporozumienie) wydawać kasę to poduchy rozwiązują wszystkie tego typu problemy i mniej trzęsie na dołach a wysokością auta sam zarządzasz .
Pozdro.
SlawekEwa - 2013-07-25, 07:33
przemo.d napisał/a: | ak miał byś na jakieś kowalstwo(klepanie resorów czy dokładanie piór to nieporozumienie) wydawać kasę to poduchy rozwiązują wszystkie tego typu problemy |
kimtop - 2013-07-25, 08:31
przemo.d napisał/a: | Jak miał byś na jakieś kowalstwo(klepanie resorów czy dokładanie piór to nieporozumienie) wydawać kasę to poduchy rozwiązują wszystkie tego typu problemy i mniej trzęsie na dołach |
I tutaj się z Tobą nie zgodzę.
Najpierw trzeba zrobić resory.
Komplecik - 2013-07-25, 09:39
kimtop napisał/a: | Najpierw trzeba zrobić resory. |
ja akurat resory mam nie złe.
zastanawia mnie ta machająca rączka Adama serio nic nie wymyślę
bogusław - 2013-07-25, 18:44
Ducato zawsze wyładowany, resory proste, dobijał na każdej dziurze. Zainstalowałem poduszki z kompresorem na obydwie. Nie dobija. Ciśnienie w poduszkach utrzymuję około 4 at. Zamontowali w Intraku. przyjechałem rano wyjechałem po południu.
Zdarrli bo zdarli, ale jestem zadowolony.
Bogusław
Komplecik - 2013-07-25, 20:37
Wszystko Ok. kupujemy zestaw w intraku, zawozimy do mechanika montuje i jest super, ale my my prawdziwi karawaningowcy co my my nic osobistego nie zrobimy mamy iść na totalną łatwiznę no proszę Was, napewno! daje sobie obciąć, coś ktoś jeszcze wspanialszego wymyślił i podzieli się z kolegami tą wiedzą, może my coś jeszcze ulepszymy i wyjdzie IDEAł prawda?
CORONAVIRUS - 2013-07-25, 20:45
Ahmed - 2013-07-25, 21:13
Wklej trzy machające rączki to Komplecik już na pewno będzie musiał sobie odciać ten nieużywany narząd
Komplecik - 2013-07-25, 21:57
No name napisał/a: | |
Ale żeby aż tak Ty wogóle Adam kolegą nie jesteś,
No dobrze to innaczej, może dla pierwszej setki wzorem kol. Piro kupimy u Ciebie bezprowizyjnie pamiętaj !!! będziemy chwalić oj chwalić
CORONAVIRUS - 2013-07-25, 22:03
Nie wiem jak działa Piro bo nie sprawdzałem ale jeśli chodzi o poduchy to mogę Ci ten zestaw przysłać do domy w leciutko niższej , koleżeńskiej , cenie jaka jest na stronie INTRAK"u ... nie ma żadnego problemu . Pisz na PW to dogadamy tylko się proszę sprężaj bo urlopik się zaczyna
Komplecik - 2013-07-25, 22:10
Jak już jesteś tak wspaniałomyślny to mógłbyś z podwójnym obwodem i manometrami tak pięknie pasującymi w desce rozdzielczej tak bym se na nie patrzył patrzył a bez tego przytaniawego kompresorka
A Piro ok. ok. Nie jak w cenniku po 1700 a bez tej 7z przodu
CORONAVIRUS - 2013-07-25, 22:16
Misiu drogi... jeszcze raz . Ja nawet nie wiem co Ty tam masz , nie pamiętam ..... Ty nie piszesz jakie masz auto , jaki chcesz/wybrałeś / zestaw .... ja nic nie wiem a mam Ci cos przysłać ....
od początku zatem...
http://sklep.intrak.com.pl/ wybierz pozycje , symbole , i nadaj mi tu listę ... ja to podliczę , nadam Ci cenę za całość i konto do wpłaty ... paczka przyjedzie siódemką . A potem tylko przykręcić i się cieszyć
piotr1 - 2013-07-25, 22:54
Ahmed - 2013-07-25, 23:09
siekierka. a raczej scyzoryk do ręki i do dzieła
Komplecik - 2013-07-25, 23:32
Adasiu najdroższy
Ducato 2009 szeroka ośka, proszę o podusie(pan w intraku cośik mówił o wzmacnianych) + manometry do podwójnego obiegu pięknie komponujące się na pulpicie w moim statku bez taniego kompresorka, zadzwonię jutro dla potwierdzenia podania konta i co tam będziesz jeszcze chciał nio.
Ahmed - 2013-07-28, 16:07
Wstydu nie macie
Nie możecie sami się ,, usztywnić '' ?
Poduszki jakieś pneumatyczne montować , to naprawdę nie boli ?
Komplecik - 2013-07-28, 21:38
oskp napisał/a: | Wstydu nie macie
Nie możecie sami się ,, usztywnić '' ?
Poduszki jakieś pneumatyczne montować , to naprawdę nie boli ? |
Eeeeeee co ty my tylko tak dla jajec i fana
Ahmed - 2013-07-28, 21:56
Dla jajec to chyba ten kompruesor
jarekzpolski - 2013-07-29, 15:28
Nie wiem czy to kryptoreklama czy nie, ale jak pytasz to odpowiadam. Spróbuj u nich, choć mam wrażenie że ofertując dla mnie trochę przerżnęli...Trochę może nawet mocno
Sam kompresor tego typu (tłok i cylinder metalowy, bije do 10 bar) lata na Alledrogo po co najmniej kilka stówek. Paczka ważyła 15 kg....a ta puszka tam to dla skali jest. Poduchy zaliczyły właśnie poważny test. Wszystko OK. Montaż własny.
"W dniu 2012-10-22 19:36:08 użytkownik pneu-tec <mail@pneu-tec.pl> napisał:
Witam
Poduchy z mocowaniami 1100zł
Panel 200zł
Kompresor 350zł
Przewody i złączki 30zł
Przekaźnik 20zł
Zawory 200zł
1900zl z przesyłką
Panel wymiary 130mm 60mm
pozdrawiam
Pneu-tec
Spokojna 6, 64-850 Ujście
tel. +48 791554606
tel. +48 665674697
mail@pneu-tec.pl
www.pneu-tec.pl
martini44 - 2013-07-29, 15:42
Jarek a żywca w gratisie dostałeś ??
Komplecik - 2013-07-29, 17:13
jarekzpolski napisał/a: | Spróbuj u nich, |
kupowałeś w intraku czy u siebie w gliwicach ?
jarekzpolski - 2013-07-29, 22:18
chyba nie rozumiem pytania. Kupiłem w Pneu-Tec. Telefoniczno-mailowo-internetowo z wykorzystaniem komputera, przelewów i kuriera...
Żywca odławiam w Mińsku.
Braciuk chciał wywalić na śmietnik, to przytuliłem i postawiełm w garażu. Mińsk robi dwudziesty któryś rok z rzędu bez zadyszki...Zarybiam sześciopakiem, podkarmiam freonem i odławiam
martini44 - 2013-07-30, 09:55
idzie się jakoś podłączyć ??
jarekzpolski - 2013-07-30, 13:29
zarybię dla Ciebie. Podrosną chwilę, odłowię i przywiozę np. do Szyszek. Wpadnij na grzybole...
Komplecik - 2013-07-30, 14:41
jarekzpolski napisał/a: | Kupiłem w Pneu-Tec.
Żywca odławiam w Mińsku. |
ok.
martini44 - 2013-07-30, 19:15
Jareczku Szyszki w planach.... na grzybole i żywcora
Komplecik - 2013-09-06, 11:19
Napiszę coś bo już przetestowałem pneumatykę pod obciążeniem i bez.
Rewelacja, lepsze i bardziej potrzebne od klimy na dachu i telewizora
Robię tak przed pakowaniem (pusty kamperek) mierzę zwis tylni
a po załadowaniu pompuje tak do tej samej wysokości + 1centymetr
z dwoma motorami enduro w garażu PODUSZKI napompowałem ok. 2,2atmosfery
bez obciążenia pompuję troszke ponad 1atmosferę
zaletą tej całej pneumatyki jest to że tylnie zawieszenie pięknie wybiera wszelkiego rodzaju szczeliny ubytki w (asfalcie drodze) i nie przenosi drgań na zabudowę, jak po masełku serio
mniejszą zaletą jest to że kamperka mogę lekko wypoziomować, max wychylenie miechów mierzone na końcu zwisu zabudowy to 8centymetrów
w bardzo nierównym terenie pompuję do 5atmosfer i pupunia ładnie unosi się w powietrze przez co omijam zgrabnie nierówności ,tak robię a co.
poduszki zamontowałem w Gliwicach w wyspecjalizowanej i produkującej poduszki firmie
zestaw
miechy
belka zachowująca stare odboje w razie potrzeby
kompresorek
+wężyk z zaworkami i złączkami i manometrem do dopompowywania pontonu o,
montaż oczywiście 1,5 godziny .
szymek1967 - 2013-09-06, 11:32
z dwoma motorami enduro powiadasz...
Komplecik - 2013-09-06, 16:59
szymek1967 napisał/a: | z dwoma motorami enduro powiadasz... |
no potwierdzam tak to wyglądało
dzieki Piter za fotki
i Andrzej73 za namiar na podusie
Andrzej 73 - 2013-09-07, 13:44
Komplecik napisał/a: | i Andrzej73 za namiar na podusie |
Poduszki od tego producenta mam zamontowane w kamperku oraz w ciężarowym Iveco i jestem jak wiesz bardzo zadowolony. Obecnie jestem już doświadczonym użytkownikiem poduszek więc mogę stwierdzić co należy stosować.
Ważnym elementem jest pompowanie ciśnienia w miechy. Należy obserwować autko w czasie jazdy i dostosować do obciążenia ilość pompowanego powietrza.
|
|