| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Grecja - Cykady na Cykladach kamperem?
chris_voyager - 2013-07-27, 21:15 Temat postu: Cykady na Cykladach kamperem? Witam miłośników greckiego błękitu.
Snuje nam się po głowie podczas tegorocznego urlopu posłuchać cykad na Cykladach, a najchętniej na Naxos. Forum o tym milczy, czyżby jeszcze nikt z CT tam nie kamperował?
Może ktoś miał zaawansowane plany, ale się nie udało, i dysponuje skarbnicą wiedzy teoretycznej?
γεια
Camper Diem - 2013-07-30, 10:42
chris_voyager
Nie pamietam, zebym gdzies napotkal na relacje...
Ceny promow sa niemala przeszkoda
A czemu akurat Naksos?
frape - 2013-07-30, 11:05
zeszłoroczna wyprawa co prawda nie camperowa, bo osobówką - ale zupełnie w naszym stylu
samego Naxos co prawda nie ma, ale to całkiem spora skarbnica wiedzy o Cykladach i nie tylko - szczerze polecam
http://www.cro.pl/male-i-...oze-t18028.html
Grecja - Cyklady 2012 (m.in. Peloponez, Milos, Kimolos, Mykonos, Delos, Tinos)
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-07-30, 21:11
Frape dziekuje ci,troche poczytałam co pisze kulka,ale to długo trwa/przyzwyczajona jestem do naszego forum,a wiesz ze nie jesteśmy bardzo biegli w te klocki/,jechaliśmy z Olimpu przez Manastyr Lavra, Kalawrite do Diakofto.Widoki super.Przeczytam dalej bo nasze plany sa Peloponezowo,Kretowo,Cykladowe,od polowy września,bez ograniczonego czasu,Moze zarejestruje się na to forum,ale nie wiem czy mi się uda stale wychodzi mi zle haslo.pozdrawiam Barbara
chris_voyager - 2013-07-30, 22:06
Dzięki Frape,
trafiłem już na ten opis - czytam go trzeci dzień, i właściwie czyta się to jak książkę, albo raczej album - mnóstwo pięknych zdjęć i tak jak piszesz bardzo dużo konkretnych informacji. Ciekawe gdzie "kulki" są w tym roku i czy już zrealizowali marzenie zakupu auta 4x4. A swoją drogą jak można przez miesiąc spać (i jak twierdzą wysypiać się) na siedzeniach Skody Felicji - mój kręgosłup by tego nie wytrzymał...
Pozdrówka.
chris_voyager - 2013-07-30, 22:12
| Cytat: | Camper Diem
Nie pamietam, zebym gdzies napotkal na relacje...
Ceny promow sa niemala przeszkoda
A czemu akurat Naksos? |
Podróżujemy (może to za dużo powiedziane) bywamy w Grecji od 1995 roku. Zaczęliśmy od Krety, potem były Rodos, Kefalonia, Kos, Thasos, Lefkada, Samos no i zeszłoroczny (waszym śladem) "Archipelag Peloponez". Oczywiście można wracać w miejsca gdzie się było, lub zagłębić się bardziej w Peloponez, ale pewnie doskonale rozumiecie, jak ciągnie w nowe miejsca...
Naksos wygląda wielce obiecująco z perspektywy Google Earth - nie kusiło Was nigdy?
Wy już w PL?
Camper Diem - 2013-07-31, 13:29
| chris_voyager napisał/a: |
Naksos wygląda wielce obiecująco z perspektywy Google Earth - nie kusiło Was nigdy? |
Wszystko nas kusi, ale kazdej z wysp kamperem raczej nie odwiedzimy Jak nas cos zainteresuje to zbadamy mozliwosci i... koszty
| chris_voyager napisał/a: |
Wy już w PL? |
Tak, ale jeszcze nie w domu. Jutro wracamy.
chris_voyager - 2013-08-03, 00:00
| Camper Diem napisał/a: |
Wszystko nas kusi, ale kazdej z wysp kamperem raczej nie odwiedzimy Jak nas cos zainteresuje to zbadamy mozliwosci i... koszty |
Podchodzimy do planowania podróży nieco z innej perspektywy - z punktu widzenia 14 dniowego urlopu. Mając mniej czasu próbujemy skomasować w krótszym czasie tyle pozytywnych przeżyć ile inni w ciągu kilku tygodniowej podróży. To nas pcha do pośpiechu, i czasami do niezasadnych ekonomicznie wyborów (typu rejs na wyspę, czy też korzystanie z kempingu zamiast poszukiwanie noclegu na "dziko"). Nie bez znaczenia jest też fakt odległości - do najpiękniejszych plaż Peloponezu jest jeszcze ładny kawałek drogi z Aten. No i trzeba jeszcze wrócić. Peloponez to świetne miejsce na miesięczną wyprawę - tymczasem myślimy o jakimś "Peloponezie" w pigułce - czyli np jednej z Cyklad
Ot tak to sobie poukładaliśmy
Pozdrówka
Camper Diem - 2013-08-09, 09:37
| chris_voyager napisał/a: | | Peloponez to świetne miejsce na miesięczną wyprawę - tymczasem myślimy o jakimś "Peloponezie" w pigułce - czyli np jednej z Cyklad |
Jeżeli Peloponez to Grecja "w pigułce" to z góry Ci mogę powiedzieć, że nie znajdziesz Peloponezu poza nim. możesz znaleźć nawet piękniejsze miejsca niż te które oglądałeś w zeszłym roku, ale nic nie ułoży się w taką wspaniałość jaką jest Peloponez.
niemniej kibicuję wyprawie na Cyklady(ę) i czekam na relację
może skorzystam w przyszłości z podpowiedzi
chris_voyager - 2013-08-31, 16:03
Klamka zapadła - jako miejsce docelowe zostaje Naxos. Jeszcze gorączkowo zbieramy informacje nt wyspy i śledzimy prognozy (szczególnie wiatrowe). Peloponez będzie w rezerwie jak się tam coś nie uda. Wyjazd z PL już za 6 dni
Może ktoś alternatywnie zamiast z Pireusu odpływał promem z Rafiny? Polecacie / odradzacie?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-08-31, 17:01
Plynac z rafiny mysle ze port nie taki moloch jak Pireus,a jeszcze zwiedzasz sobie przyladek Sunion.My jeżeli po Krecie zdecydujemy się na Cyklady to przypłyniemy z Andros do rafiny,B.M,niestety nie zdazymy jechać w waszym terminie,kilka dni pozniej
chris_voyager - 2013-08-31, 17:58
| Zbigniew Muzyk napisał/a: | | (...)My jeżeli po Krecie zdecydujemy się na Cyklady to przypłyniemy z Andros do rafiny,B.M,niestety nie zdazymy jechać w waszym terminie,kilka dni pozniej |
Czyli ruszacie za nami, ale najpierw w planach Kreta?
My mamy tylko 14 dni więc Naxos to miejsce docelowe i jeśli tam wszystko przypasuje to z wyspy prawie bezpośrednio wrócimy do domu. Mamy nadzieję ją dość mocno spenetrować. Znając Wasz tryb podróżowania zakładam że przed 17 września nie dotrzecie na naszą wyspę - więc pewnie się gdzieś miniemy - jak rok temu
chris_voyager - 2013-09-07, 23:00
No i udało się ... jesteśmy w drodze
Wczoraj nocleg na przełęczy Okraj dzisiaj na termach w Hódmezővásárhely.
Jutro jak dobrze pójdzie morska kąpiel w okolicach Kalivia Varikou
Ktoś też zmierza naszą ulubioną trasą E75 na południe?
Pozdrówka
Camper Diem - 2013-09-08, 07:35
| chris_voyager napisał/a: | | Ktoś też zmierza naszą ulubioną trasą E75 na południe? |
ja palcem po mapie
chris_voyager, udanych wakacji
a po wszystkim prosimy o wskazówki dla przyszłych eksploratorów cykladzkich szlaków
koko - 2013-09-10, 09:51
My w cztery campery ruszamy z Berekfurdo na południe MOŻE Grecja zobaczy się?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-09-11, 07:25
Nie zagladalam wczoraj do komputera,bo było intensywne pakowanie.Dzis koncowka,wizyta lekarska i jutro rano wyjazd.Koko,czy jesteście w Berek,czy dopiero tam jedziecie napisz date.Czy można zatelefonować do Was/ barbara.ps,Jedziemy przez Sarajewo ,Czarnogore,Albania,wjazd na Ochryd w Macedoni i dopiero Grecja,Peloponez,Githio,informacja jak plyna promy na Krete?
koko - 2013-09-11, 14:35
jesteśmy w Berek jedziemy w piątek po objedzie do Szeged nocleg sobota przelot przez Serbię dalej okolice Olimpu Peloponez może Kreta powrót II dekada X 2013 może promem do IT Dzwoń jak masz potrzebę
chris_voyager - 2013-09-15, 22:27
Pozdrowka z Naxos. Jutro mija tydzien od naszego tutaj wyladowania. Jest pięknie.
Kamperow na wyspie mniej niż 10 więc spotkanie z każdym to wydarzenie. Obawy ze wiatr nas przegoni rozwiane - pogoda idealna.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-09-20, 15:08
| chris_voyager napisał/a: | Pozdrowka z Naxos. Jutro mija tydzien od naszego tutaj wyladowania. Jest pięknie.
Kamperow na wyspie mniej niż 10 więc spotkanie z każdym to wydarzenie. Obawy ze wiatr nas przegoni rozwiane - pogoda idealna. |
tu barbara,jestesmy w Methoni na Peloponezie,wreszcie wifi,ale pogoda nie dobra,niby cieplo,a pada deszcz,no i wieje,wieje.Boje się tego na Krecie.Jezeli popłyniemy to jutro jesteśmy przy promie,zobaczyc jak to wygląda i popłyniemy za tydzień.napisz z domu lub wyślij mi sms 508589217,co z wiatrami na Naksos.Pozdrawiam
Camper Diem - 2013-09-20, 16:37
| Zbigniew Muzyk napisał/a: | | pogoda nie dobra,niby cieplo,a pada deszcz,no i wieje,wieje.Boje się tego na Krecie. |
Basia, Ty wracaj do Polski, tu nie wieje
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-09-20, 18:00
nigdzie nie wracam ,jakos to będzie,mam kilka ladnych czapeczek.Teraz tu w Methoni pierwszy raz się kapalam,tu zatoka i nie ma wielkich fal,jak w Elea.Nie ma zadnych sladow pozaru,w Eleia jest zdecydowanie mniej kamperow.Stalismy na drodze dojazdowej do plazy blisko prysznica.W prawo skrecilismy w plaze i odkryliśmy rzeczke ,można się splukac ze soli.jutro zaglądamy do Koroni,Bouki,Stomio,no i Githio.W niedziele będziemy patrzeć na prom na Krete.jak nam się spodoba i poprawi się pogoda na Krecie to popłyniemy za tydzień.pozdrawiam barbara Muzyk.Ps.fale na dużej prespie były duże myslalam się się skicham ze strachu
koko - 2013-09-21, 17:34
Może poczekacie jeszcze zdążycie do zimy my mamy zamiar być do połowy pażdziernika
na Peleponezie
Rawic - 2013-09-22, 08:30
| koko napisał/a: | mamy zamiar być do połowy pażdziernika
na Peleponezie |
Polecam miasteczko Nafplio, szczególnie starówkę koło portu, perełka.Miasto dla niektórych jest zbyt weneckie, choć dla mnie bardziej przypomina Florencję, ale może Ci co porównują Nafplio do Wenecji nie byli we Florencji.
Polecam też oddalony o 12 km od Nafplio tani kemping przyjaznej dla Polaków Kateriny,Camping Argolic Strand współrzędne 37*31.926' E 022*53.512'(N 37.53210 E 022.89187)
Camper Diem - 2013-09-22, 10:00
| rawicki@op.pl napisał/a: | | Miasto dla niektórych jest zbyt weneckie, choć dla mnie bardziej przypomina Florencję, ale może Ci co porównują Nafplio do Wenecji nie byli we Florencji. |
Zbychu czuję, że do mnie pijesz faktycznie nie byłem we Florencji, no ale względem zabytków to raczej trudno do niej Nafplio przyrównać
dlaczego weneckie? bo było dwukrotnie we władaniu Republiki Weneckiej, której ślady są widoczne z portowego nabrzeża, a Palamidi nawet z bardzo daleka
Nafplio jest ładne, nawet za ładne jak na greckie miasto no ale IMHO na starym mieście brak ducha Ellady, trzeba go szukać z dala od portu, ale tam to Ty z kolei chyba nie byłeś pozdro
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-09-22, 10:33
Czekamy w Githio,na prom.Mysle ze Camper Diem Githio się tez podobalo.Ale odkryliśmy Stoupa z tym ze to kurort i tlum ludzi,no zakaz wjazdu kamperow z dwóch stron.Koroni tez nie dla kamperow.W porcie może być,ale w centrum ja szlam z tylu a Zbigniew cofal,bo nie dalo się wyjechać.Barbara,jedziemy nie na plaze z wrakiem ale do Mavrrouthomi.
Camper Diem - 2013-09-22, 12:19
| Zbigniew Muzyk napisał/a: | | Mysle ze Camper Diem Githio się tez podobalo |
i tutaj jest problem, bo go nie zwiedzaliśmy. zatrzymaliśmy się na krótko w porcie i poszliśmy z Wiktorami na lody. było przyjemnie, ale miasteczko w pamięć nie zapadło. zbyt ruchliwa droga i "no camping" w porcie to nie dla nas
a w Mavrovouni było nad wyraz przyjemnie, no ale to plaża i zero zwiedzania
Camper Diem - 2013-09-22, 18:02
adamk76, spamujesz z tą swoją stroną. podajesz wiadomości "encyklopedyczne", czasem zdjęcie i zachęcasz do udziału w konkursie... nic od siebie
a może przegapiłem moment, w którym CT stał się tablicą ogłoszeń
Rawic - 2013-09-22, 18:06
[quote="Camper Diem"] " faktycznie nie byłem we Florencji, no ale względem zabytków to raczej trudno do niej Nafplio przyrównać ", Wenecję jeszcze trudniej porównać bo gdzie Canal Grande i inne kanały, gdzie Most Rialto i inne mosty, a w drugą stronę gdzie w Wenecji znajdziesz wzgórze podobne do Palamidi, czy jakiekolwiek wzgórze.Tak w ogóle to miasto zbudowano za czasów Bizancjum i najwięcej jest tam elementów architektury tureckiej, widziałem też główne ujęcie wody z tureckimi napisami.Wenecjanie wybudowali jedynie zamek obronny Bourtzi na wyspie przy brzegu.
Krzysztof napisał"dlaczego weneckie? bo było dwukrotnie we władaniu Republiki Weneckiej" sam fakt władania nie oznacza podobieństwa, wiele miast było we władaniu wenecjan, ale żadne nie jest podobne do Wenecji, oni nie budowali miast a jedynie je zdobywali i budowali zamki obronne przy portach.
Dlaczego widzę podobieństwo do Florencji, bo w Nafplio są też tak samo bardzo wąskie uliczki, wyłożone pięknymi, dużymi, naturalnymi kamieniami, podobna jest również kolorystyka budowli, a także duża ilość sklepów z piękną biżuterią.
Camper Diem - 2013-09-22, 18:42
| rawicki@op.pl napisał/a: | | Dlaczego widzę podobieństwo do Florencji, bo w Nafplio są też tak samo bardzo wąskie uliczki, wyłożone pięknymi, dużymi, naturalnymi kamieniami, podobna jest również kolorystyka budowli, a także duża ilość sklepów z piękną biżuterią. |
złapałeś mnie, jednak Florencja - nie pomyślałem o tych sklepach z biżuterią
artanek - 2013-09-22, 19:10
| adamk76 napisał/a: | Masyw Olimpu, piękna sprawa...
Obrazek | To tylko zdjęcie z początku trasy na Olimp a właściwie Mitikas .Ładniejsze są zdjęcia z jego szczytu ale problem jest jeden trzeba tam sie wdrapac.
chris_voyager - 2013-09-22, 23:23 Temat postu: Naxos - teraz juz stylko wspomnienia No i jesteśmy w domciu.
Wyspa nas wciągnęła. Była dla nas optymalna. Jeszcze nigdy nie udało nam się skorzystać z tylu aktywności. Udała się wyprawa w góry (choć nie do końca), pojeździliśmy rowerkami, skuterem. Plaże cudne - znak NO Camping jeszcze tam nie występuje. Nocowaliśmy na plażach, w górach, w Chorze i na kampingu. Wyspa wydała nam się (być może dlatego że po sezonie) nie turystyczna w komercyjnym znaczeniu tego słowa.
Pozdrawiam
Camper Diem - 2013-09-23, 06:05
chris_voyager, witaj w PL
jak już przejdziesz aklimatyzację liczymy na fotki i notki interesuje szczególnie prom, gps-y miejsc dostępnych dla kampera i 'aktywności', szczególnie te dostępne dla rodziny z dziećmi
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-09-23, 09:12
Widze ze to nie nasze forum juz koncze wyplywamy jutro o 7 rano,jak dobrze pojdzie i beda mozliwosci to zaloze swoj post,do uslyszenia Barbara Muzyk.ps Stoupa to duze miasteczko na cyplu,tlum ludzi i nieprzyjazne kamperom
Rawic - 2013-09-23, 16:15
| Zbigniew Muzyk napisał/a: | | wyplywamy jutro o 7 rano |
Ja na Waszym miejscu poczekałbym jeszcze parę dni na Peloponezie, prześledziłem pogodę na najbliższe 10 dni , otóż w Nafplio będzie słonecznie i temp.najwyższa w dzień 32 st, najniższa w nocy 17 st, wiatr około 10 km/h, natomiast na Krecie 28/19 st wiatr około 20 km/h,pozdro.
Camper Diem - 2013-09-23, 18:49
| Zbigniew Muzyk napisał/a: | | wyplywamy jutro o 7 rano,jak dobrze pojdzie i beda mozliwosci to zaloze swoj post, |
Basia czy możesz podczas pobytu na Krecie notować koordynaty miejsc na których będziesz się zatrzymywać? Nasze następne greckie wakacje (ale niekoniecznie przyszłe) to Kreta. Wprawdzie mamy przewodnik WoMo sprzed kilku lat, ale przydałaby się weryfikacja
a tak w ogóle to zazdrościmy ogromnie
chris_voyager - 2013-09-24, 23:41
Zanim napisze się relacja kilka fotek z naszej pierwszej Cyklady,
Więcej: https://plus.google.com/u/0/photos/102625578648144319600/albums/5926934794848377217
Pozdrówka
Camper Diem - 2013-09-25, 12:55
Dzięki za zdjęcia, czekam na komentarz
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-09-27, 18:09
Zawsze mam zapisane koordynaty w kalendarzu,nawet nie pisząc relacji.Sa potrzebne jak chcesz dojechać na nocleg robi się ciemno,a koordynaty dowiozą cie na miejsce,mamy dziś wifi
chris_voyager - 2014-05-25, 13:38 Temat postu: Relacja z pobytu na NAXOS 2013 Dla porządku na koniec wątku podlinkowuję relację z wyjazdu:
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=16944
|
|