Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Bezpiecznik do energobloku.

stach63 - 2013-07-30, 22:43
Temat postu: Bezpiecznik do energobloku.
Panowie. Gdzie szukać w Warszawie takiego bezpiecznika?
Skorpion - 2013-07-31, 04:45

Sprobuj zapytac sie w sklepach sieci "GRODNO" jest taki na ul.Wolskiej rog Bema lub na Wolumenie jest tam w ciagu tygodnia otwartych kilka sklepow z elektycznymi szpargalami :spoko :spoko :spoko
Skwarek - 2013-07-31, 07:46

Może tutaj

http://www.tme.eu/pl/katalog/?art=T11-211-8A

ja tam kupowałem

stach63 - 2013-07-31, 12:05

Nigdzie nie ma z tymi parametrami 0,8A. Kurka wodna. Może ma ktoś jakiś pomysł ... Za dotychczasowe: wielkie dzięki.
grzegorz997 - 2013-07-31, 12:19

Może tu
W =attr_maincategory_facet:product&filter[]=language_code:eng-GB]katalogu nie widać, ale może coś podpowiedzą.

Skwarek - 2013-07-31, 12:34

A jaki obwód on zabezpiecza? bo 0,8A to troszkę mało, przy 12V, moc w obwodzie jaką można uzyskać przy tym natężeniu to tylko 9,6W, a to na marną żarówkę ledwie wystarczy. Najmniejsze jakie są u mnie to 8A a ten który jest na zdjęciu jest na 16A.
stach63 - 2013-07-31, 15:31

On zabezpiecza,żeby nie było zbyt dużego poboru prądu podczas ładowania akumulatora z sieci 230v. Czyli żeby n.p. pompka do wody nie chodziła na prostowniku.Tylko,że się zestarzał i wyłącza się sam w dziwnych momentach.
Skwarek - 2013-07-31, 16:03

Czyli jest między prostownikiem a akumulatorem ?
Zapewne łączące je przewody są odpowiednio grube, a prąd ładowania w początkowej fazie może mieć kilkanaście amper i ten prąd powinien bezpiecznik wytrzymać.
Pompka tu nic nie ma do rzeczy, bezpiecznik ma zadziałać w razie zwarcia lub ewidentnego przeciążenia obwodu a nie jak się pompka włączy.
Prądem max 0,8A to będziesz strasznie długo ładował pusty akumulator - najmniej 150 godz.. Nie wiem jaki masz ale zwykle są to akumulatory 120 Ah a dla nich przyjmuje się prąd rzędu 12A, więc bezpiecznik musi być większy aby nie wyskakiwał z byle powodu.

dziwaczek - 2013-07-31, 16:46

A może poszukaj na Wolumenie - najlepiej w sobotę - może Ci coś dobiorą, ew. inny o podobnych parametrach.
Skwarek - 2013-07-31, 19:55

stach63 napisał/a:
Tylko,że się zestarzał i wyłącza się sam w dziwnych momentach.

Nie wygląda jakoś szczególnie staro ;)
A może go sprawdź skoro jest już wyjęty, podłącz w szereg amperomierz na 20A i zobacz przy jakim natężeniu są te "dziwne momenty" może on jednak działa tylko są jakieś zwarcia w instalacji lub w akumulatorze i on wyłącza prąd. To jest bezpiecznik termiczny i reaguje z pewnym opóźnieniem. Powodzenia

stach63 - 2013-07-31, 20:10

Staro może nie wygląda, ale może mieć tyle co reszta czyli 25 lat. Był tu odkąd mam kampera i z ładowaniem nie miałem problemu. Jestem elektrycznym niedoukiem więc wiem tylko tyle że jak wyskakuje to kontrolka ładowania gaśnie. Kabelki ,ktre do niego dochodzą są cieniutkie. O tym, że może się wyłączać z powodu zestarzenia powiedział mi elektryk od TIR-ów, który naprawiał mi awarię elektryki w kamperze. Tyle wiem. Wyjeżdżam w czwartek w Tatry a potem w Bieszczady na 2 tyg więc nie trafię na Wolumen. Na razie staropolską metodą połączyłem na krótko. Ładuje i modlę się żebym pamiętał o nie odpalaniu kamperka podczas ładowania.
miciurin - 2013-07-31, 20:52

Skwarek napisał/a:
Najmniejsze jakie są u mnie to 8A a ten który jest na zdjęciu jest na 16A.

16 to ma przy 240V, a te 0,8 faktycznie może byś na uzwojeniu pierwotnym transformatora

Skwarek - 2013-07-31, 21:58

Jeśli na pierwotnym (w co wątpię) to wystarczy zmierzyć napięcie - czy jest 230V . Jeśli jednak 12V to 0,8A jest bez sensu i to oznaczenie dodrukowane na etykiecie oznacza zupełnie coś innego. Przy 24V napisali, że jest na 15A, przy innych napięciach też są dużo większe wartości niż 0,8A. A w impulsie nawet 60A. Trzeba zmierzyć by nie popełnić grubej pomyłki. Ominięcie bezpiecznika jest groźne !!! (wiem coś o tym i pisałem o odbudowie mojego spalonego skwarka - z bardzo podobnego powodu ). Z tym nie ma żartów. Zamiast mostka z drutu załóż zwykły samochodowy bezpiecznik - tymczasowo. Będziesz mógł spokojnie spać, lepiej spalić bezpiecznik niż kampera. Życzę udanego wyjazdy :spoko
maszakow - 2013-07-31, 22:10

Skwarek podał dobry kierunek -
chyba [....] będzie najlepszy.
jego parametry to było 10A przy 240V przemiennego oraz 15-16A (nie mmogę dobrze odczytać...) przy 24V DC. a więc zabezpieczenie 48V i 8A powinno wytrzymać to co poprzednik.

[edit - kasuję link do niewłaściwej części by nie sfajczyć komus kamperka]

grzegorz997 - 2013-08-01, 11:21

Jeżeli brać zamiennik to raczej ten z prądem znamionowym 1A a nie 8A, bo ten podany na bezpieczniku 0,8A - to nie pomyłka i zamiana go na 8A może być złe.
maszakow - 2013-08-02, 00:03

DObra panowie - dość zgadywanek.
Oto wyciąg z karty katalogowa wyłączików T11.
Grzegorz ma rację.
TEN Bezpiecznik będzie najlepszym zamiennikiem.

Różnica między T11-614 twoim starym - a T11-611 dostępnym za niewielkie pieniążki - to wielkośc styków. (oczywiście pomijakm w tym momencie 0,2A różnicy prądu)
"611" ma większe styki klasyczny dziś wymiar 6,3mmszrokości zamiast twoich 2,8mm więc albo przejściówka albo wymiana styków. Co zresztą chyba tylko na lepsze wyjdzie. To dość banalna operacja a styki na kable są po kilkadziesiąt groszy w każdym motoryzacyjnym dostępne.
A ja zaraz poprawiam poprzedni wygłup.

piotr1 - 2013-08-02, 00:09

maszakow masz rację :spoko :spoko :spoko
Skwarek - 2013-08-05, 07:10

Tylko zastanawiam się cóż to za obwód 12V który w chwili przeciążenia pobierać może do około 10W ? nic nie przychodzi mi do głowy chyba, że ładowarka do telefonu ;) zazwyczaj zabezpieczenia grupują kilka urządzeń.
Warto jednak sprawdzić ile prądu pobiera ten zabezpieczany obwód w trakcie normalnej bezawaryjnej pracy.

stach63 - 2013-08-06, 22:31

Dziękuje wam bardzo za zaangażowanie w rozwiązanie mojego problemu.Zwłaszcza koledze Maszakowowi,który zapracował na swoje piwo. Zaraz po powrocie zamówię wskazany wyłącznik . :kwiatki:
stach63 - 2013-09-04, 11:59

Zamontowałem ,ale nadal nie wiem do czego on konkretnie służy. Może opis na energobloku coś wam powie, bo ja jestem elektryczna "ciemna masa"
grzegorz997 - 2013-09-04, 12:48

Według mojej skromnej wiedzy to ten bezpiecznik służy do zabezpieczenie TAFO i 0,8A to max prąd uzwojenia pierwotnego trafo przy zasilaniu go 230V .

W załączniku schematy podobnych ładowarek z użyciem takiego bezpiecznika.

stach63 - 2013-09-13, 19:14

Dziękuję Grzegorz . Czy to 0,2A różnicy czymś grozi? :spoko
maszakow - 2013-09-13, 19:55

Wszystko zależy od wykonania transformatora i tego jaki margines bezpieczeństwa projektant sobie dał żeby trafa nie sfajczyć.
JA bym starał się zdobyć oryginalną wartość zabezpieczenia.
Potraktuj te 200mA jak 2stopnie różnicy temperatury, kiedy masz gorączkę. przy 38 jesteś jeszcze w stanie funkcjonować ale przy 40 stopniach raczej padasz na łóżko i nie chce ci się żyć.
Dokładnie tak może się poczuć twoje trafo jak pojedziesz go nieco większym prądem. Raz, drugi przeżyje - ale kipnąć może w każdej chwili.
Jeśli nie znasz obwodów - traktuj je tak jak konstruktor chciał by je traktowano.

grzegorz997 - 2013-09-13, 22:28

Bezpiecznik ten to przede wszystkim zabezpieczenie układu przed przegrzaniem, które w konsekwencji może doprowadzić do samozapalenia transformatora ........
Przegrzanie następuje wskutek strat w uzwojeniu zależnych od prądu oraz strat w stali zależnych od napięcia.
Mim zdaniem to różnica w zabezpieczeniu nie doprowadzi do niebezpieczeństwa, ale jak zacznie bezpiecznik wyskakiwać to ten transformator będzie tylko do wymiany.
Jeżeli już wcześniej było tak, że on wyłączał się na skutek przegrzewania się trafo, a nie na skutek awarii samego urządzenia to kłopoty mogą powrócić w przyszłe gorące lato.

stach63 - 2015-07-13, 08:51

Zalecany bezpiecznik zamówiłem i wymieniłem. Do dziś było O.K. Wznawiam wątek ponieważ w.w. bezpiecznik zaczął znowu wyskakiwać po tym jak oddałem kamperka w ręce miejscowego mechanika. Miał naprawić światła cofania, ale powymieniał podobno wszystkie przekaźniki bo były stare itp. Efekt jest taki, że gdy chcę naładować akumulator (wszystko jedno który) to po 5 -10 sekundach bezpiecznik odpala. Proszę o namiar na dobrego elektryka w Warszawie lub okolicach który zna się na starych Frankiach.
stach63 - 2015-07-25, 18:44

Kończąc wątek. Po podłączeniu transformatora bezpośrednio z ominięciem bezpiecznika z uzwojenia poszedł dym. Grzegorz997 miał rację. Przewinięcie uzwojenia pierwotnego i wtórnego wraz z robocizną kosztowała mnie 300 złotych.