Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - MOcowanie pod³ogi - blaszakokampery :)

maszakow - 2013-08-02, 00:32
Temat postu: MOcowanie pod³ogi - blaszakokampery :)
Panowie którzy przerabiali dostawczaki na kamperki... jak mocowali¶cie w swoich pojazdach pod³ogi ? Na przelot przez blachê i nakrêtka z podk³adk± - czy do profili po przegwintowaniu ?
Czy meble te¿ fixujecie do pod³ogi czy tylko i wy³acznie do ¶cianek ? aha no i chyba co niektórzy wstawiali jeszcze stalowe poprzeczki w ramê paki - my¶licie ¿e to konieczne ? jaka grubo¶æ blachy ?

elmo78 - 2013-08-02, 00:49

Wszystko zale¿y od grubo¶ci pod³ogi.

Je¶li sklejka ma grubo¶æ 12-15mm i wiêcej to wystarczy od spodu trochê wkrêtów, ale nie na wylot.

Je¶li sklejka jest cieñsza to mo¿na na wylot skrêciæ pod meblami, ¿eby nie by³o widaæ. Czêsto fotele mocuje siê na sklejce i przykrêca do blachy, wiêc to ju¿ wystarczaj±co trzyma pod³ogê.

Mebelki mocowane przede wszystkim do pod³ogi. Sklejka jest o wiele mocniejsza od tych cienkich ¶cian z blachy.

dyha - 2013-08-02, 09:00

Maszakow pozdrawiam!! :spoko .Czy¿by co¶ drgnê³o w przebudowie ?
W moim blachowozie pod³ogê(sklejkê) przykrêci³em na przelot zwyk³ymi blachowkrêtami,a to co wystawa³o pod podwoziem dodatkowo zakonserwowa³em.Na sklejkê na³o¿ona jest wyk³adzina tak ¿e nie widaæ wkrêtów.Wszystkie....dwie szafki stoj±ce s± przykrêcone na przelot ¶rubami M-10 ,podobnie ¶cianki dzia³owe z kibloszafy ,no i podwójny fotel co w dostateczny sposób zastabilizowa³o pod³ogê.Wszystke wystaj±ce gwinty i nakrêtki od strony podwozia równie¿ zakonserwowane . Natomiast szafki wisz±ce przykrêcone s± ¶rubami o profilu "T" do belek orginalnych wzmacniaj±cych nadwozie. :spoko

Ducaciak - 2013-08-02, 14:08

witaj
ja montowa³em pod³oge jak w zabudowie busów.
czyli grube ¶róby z p³askimi okrag³ymi g³ówkami a od do³u masywna podk³adka i nakretki.
ja u mnie raczej wszystko albo spawa³em albo na bardzo wytrzyma³e ¶róby montowa³em.
to od czasu jak widzia³em w niemczech co dzieje sie z camperem jak spotka sie czo³owo z przeszkod± ...
pamietaj aby by³o wytrzyma³e!

maszakow - 2013-08-02, 22:45

taaa...drgnê³o...to dobre s³owo.
Pod³oga ze sklejki zwyk³ej 12mm, zabejcowana dla kolorku + jaki¶ impregnat + lakier do pok³adów jachtowych. PO instalacji - jeszcz ewyk³adzinka... sklejkê Wyci±³em j± do¶æ dawno i przygotowa³em - czeka na podpowiedzi i decyzjê. :)
szczerze mówi±c to jako¶ nie w smak mi przykrêcanie wkrêtami od spodu - Zrazi³em siê do wkrêtów jak poje¼dzi³em trochê z prototypami szafek i ¿aden wkrêt nie wytrzyma³. no i sitko w blasze...NAjbli¿ej mi by³o wersji Dukaciaka. Aczkolwiek pomys³a teraz mam takiego ¿e zamiast wkrêtów móg³bym zastosowaæ od spodu normalne ¶ruby a w sklejce - nakrêtki tzw pazurkowe. to na bank powinno wystarczyæ.
Mebelki my¶³a³em montowaæ te¿ na pazurkowe do pod³ogi ale bez przelotu w pod³ogê - celem potencjalnego szybkiego demonta¿u w razie potrzeby. dyha da³ mi do my¶³enia z meblami ... przez pod³oge to na bank ustoj± ale to znów kolejne dziury... natomiast ja na ¶ciankach mam do¶æ grub± sklejkê ... 6 lub 8 mm :) tak go kupi³em :)
jakie¶ sugestie jeszcze ? :)

piotr1 - 2013-08-03, 18:26

Witam. Na blachowkrêty i nity. W zale¿no¶ci od miejsca :spoko
piotr1 - 2013-08-03, 18:31

W moim aucie pod³oga by³a montowana w Niemczech na nity :spoko
piotr1 - 2013-08-03, 18:36

Sklejka 8 mm. na ¶cianach te¿ by³a montowana na nity :spoko
Skoczek - 2013-08-04, 18:53

Szafki do ¶cian najlepiej przykrêcaæ do nitonakrêtek mocowanych we wzmocnienia.
piotr1 - 2013-08-04, 22:31

Skoczek napisa³/a:
Szafki do ¶cian najlepiej przykrêcaæ do nitonakrêtek mocowanych we wzmocnienia.

Szafki mocowa³em na nity i blachowkrêty trzyma ok. :spoko

maszakow - 2013-08-05, 13:58

Nitonakrêtki to rewelacja ale narzêdzie trzeba mieæ :) od 2 lat siê przymierzam do zakupu takowego ale wiêkszo¶æ o rêczniaków o zakresie do M10 to wydatek ponad 500 PLN.
Kupiê jak staniej± :-P w miêdzyczasie mo¿e jeszcze uda siê po¿yczyæ... sklejkê na ¶cianki tak mocowa³em.

Skoczek - 2013-08-06, 13:00

W zesz³ym roku kupi³em nitownicê M-5 do M-12 plus zestaw startowy nitonakrêtek poni¿ej 200 z³.
mwservice - 2013-08-06, 14:38

W lutym br, kupi³em przyzwoit± nitownicê do nitonakrêtek M3-M10 za 175z³ na znanym portalu aukcyjnym :-).
kodi - 2013-08-06, 18:46

mwservice napisa³/a:
W lutym br, kupi³em przyzwoit± nitownicê do nitonakrêtek M3-M10 za 175z³ na znanym portalu aukcyjnym :-).

To ju¿ wiem do kogo udaæ siê na wypo¿yczenie :)
Osowa - Miszewko to jakie¶ 5-7km

Pozdr