Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Organizacja wyjazdów - płatnosc kartą debetową Visa za granicą

nitscha - 2013-08-09, 00:40
Temat postu: płatnosc kartą debetową Visa za granicą
witajcie, czy mogę płacic zwykłą kartą płatniczą Visa (taką bez wypukłych cyfr) za granicą np. na stacjach cpn czy też na bramkach na autostradzie np. w Chorwacji?
Bim - 2013-08-09, 01:02

możesz nawet jak nie masz srodków na koncie na tyle na ile Ci debetu starczy:)
krzysioz - 2013-08-09, 03:15

Rozumiem ,ze jest tu mowa o karcie platniczej np VISA ELectron nieslusznie nazwanej nawet przez banki karta debetowa , choc czesto niepozwalajacej na zaden debet.

Generalnie nie ma z tym w Europie prblemu , ale sa kraje , gdzie jest to czasami utrudnione. Np w Grecji w wielu miejscach za paliwo nie zaplacisz zadna karta.
Poza mozliwoscia platnosci zostaje jeszcze kurs sprzedazy Euro danego banku ( no ale to juz luksus niewozenia gotowizny) Przy walutach innych niz Euro czesto pobierana jast dodatkowa prowizja ( a przypadku mojego banku 2,8% i jest to prowizja VISY , a nie banku) , bo normalnie wszystkie waluty przeliczne sa przez EURO. Regulaminy katrt platniczych i kredytowych maja po 60 stron i sa napisane dosc skomplikowanym jezykiem.
Sorki za offa

bartosz_b - 2013-08-09, 08:44

Z mojego doświadczenia wiem że w niektórych przypadkach wychodzi to nawet taniej niż zakup waluty u nas. W Chorwacji w tym roku przy wyciąganiu pieniędzy z bankomatu kurs kuny wychodził 0,57 PLN a w kraju kupowałem Kuny na drogę po 0,61PLN
Jerzyk - 2013-08-09, 08:50

z moich doświadczeń z tego roku podczas wycieczki do Francji wynikło ważne doświadczenie: zarówno u Niemców, jak i we Francji kilkakrotnie zdarzyło się, że Visa nie chciała działać - na szczęście żonka miała mastercard. Zdarzyło się również odwrotnie, że master nie działał. Z tego wynika nowa zasada: ZAWSZE gotówka w kieszeni na awaryjną płatność w stacji paliw lub na autostradzie. Pozdrawiam J.
antwad - 2013-08-09, 09:19

krzysioz210 napisał/a:
bo normalnie wszystkie waluty przeliczne sa przez EURO

W większości banków tak faktycznie jest i w związku z tym jak dochodzi koszt takiego podwójnego przewalutowania (z lokalnej waluty na EUR lub USD, a potem na PLN, bo rachunek karty prowadzony jest w złotówkach), to sumaryczny kurs wymiany nie wychodzi najlepiej.
Optymalnym rozwiązaniem jest sytuacja gdy dokonywane jest przeliczenie wprost z lokalnej waluty na złotówki. Korzystam z usług banku, który tak ma (ciekawe jak długo jeszcze).
A wisienką na torcie jest kurs, po jakim ta operacja jest wykonywana. :lol:
Nie jest to kurs banku, tylko organizacji kartowej (Visa lub MasterCard). A są to naprawdę bardzo dobre przeliczniki.

gryz3k - 2013-08-09, 10:13

We Francji na stacjach samoobsługowych nie działały mi żadne polskie karty. Ani płatnicze ani debetowe, ani nawet kredytowe. :gwm
Camper Diem - 2013-08-09, 10:24

dodam jeszcze, że każda karta ma limity transakcji. warto przed wyjazdem sprawdzić czy mamy możliwość płacić kartą bezgotówkowo, bo na przykład karta bankomatowa może mieć ustawiony limit na bankomaty i nam wypłaci, a bezgotówkowe "zero" i będziemy niesłusznie psioczyć na kartę i na bank ;)
HENRYCZEK - 2013-08-09, 10:45

Jerzyk napisał/a:
: ZAWSZE gotówka w kieszeni na awaryjną płatność w stacji paliw lub na autostradzie. Pozdrawiam J.

Wczoraj przejeżdżałem przez Niemcy,na stacji paliw była kartka że nie przyjmują nominałów 500 €, chcąc rozmienić,zrobiłem zakupy w Lidlu i kicha,pani nie ma wydać,zatem gotówa ok ale w mniejszych nominałach.

bartosz_b - 2013-08-09, 11:51

HENRYCZEK napisał/a:
Jerzyk napisał/a:
: ZAWSZE gotówka w kieszeni na awaryjną płatność w stacji paliw lub na autostradzie. Pozdrawiam J.

Wczoraj przejeżdżałem przez Niemcy,na stacji paliw była kartka że nie przyjmują nominałów 500 €, chcąc rozmienić,zrobiłem zakupy w Lidlu i kicha,pani nie ma wydać,zatem gotówa ok ale w mniejszych nominałach.

Ja już kilka razy się spotkałem z tym że nie przyjmują takich nominałów, zresztą nie dziwie się to tak jakby u nas ktoś podszedł płacić z banknotem 2000 PLN :)

Zaradek - 2013-08-09, 11:58

gryz3k napisał/a:
We Francji na stacjach samoobsługowych nie działały mi żadne polskie karty. Ani płatnicze ani debetowe, ani nawet kredytowe. :gwm

To zależy od automatu obsługującego stację. Mi na jednych działało a na innych nie. Generalnie bardziej opłaca się tankować na automatach (cena) ale jest też problem gdy zaczyna brakować ropki a automat nie chce zrealizować transakcji.

salut - 2013-08-09, 18:19

Co do płatności karta "płaską" - są to karty płatnicze z możliwością płacenia/wypłacania tylko do wysokości aktualnego stanu konta i ani złotówki więcej.
Która karta jest "lepsza" Visa czy Mastercard? To zależy gdzie jej używamy. Visa przelicza płatność na USD a następnie na złotówki, Mastercard rozliczana jest w EURO /tylko jedno przewalutowanie/. W strefie Euro lepsza jest Mastercard.
Co do płatności, na pewno karta lepiej płacic na bramkach autostradowych. Operacja trwa sekundę.
:spoko :spoko

Camper Diem - 2013-08-09, 18:49

salut napisał/a:
Visa przelicza płatność na USD a następnie na złotówki, Mastercard rozliczana jest w EURO /tylko jedno przewalutowanie/. W strefie Euro lepsza jest Mastercard.

nie jest to prawdą, obecnie waluta nie jest zależna od organizacji - przeciętna karta Visa w Europie rozliczana jest w euro :spoko

antwad - 2013-08-09, 19:19

Camper Diem napisał/a:
nie jest to prawdą, obecnie waluta nie jest zależna od organizacji

Dokładnie. Organizacja kartowa rozliczy w takiej walucie, w jakiej zażyczy sobie bank. Tak było kiedyś - Visa - USD, a MasterCard - EUR.
W większości przypadków polskie banki Vise rozliczają w EUR. Nie wiem jak teraz, ale niedawno Citi rozliczał Vise w USD i to była faktycznie nieciekawa opcja, szczególnie jak się do tego dodało kurs jaki do tego stosował. :evil:

salut - 2013-08-09, 20:11

Witam
Macie rację. Przespałem ten moment zmiany rozliczeń. :oops:
:spoko :spoko

tadek27 - 2013-08-09, 20:23

z mojego doświadczenia płatności kartą są opłacalne jeżeli płaci się wieksze kwoty, gdyż np. w Bułgarii pobierana jest prowizja od transakcji i tu zaczyna się jazda pod tytułem kwota minimalna prowizji o ile pamiętam z 10 zł. przy wiekszych kwotach jakiś procent ale bez bólu. na pewno zależy to od banku w którym posiada się konto. na Chorwacji pamiętam jak pobierałem kasę z bankomatu to kurs liczony był średni z miesiąca plus prowizja. i tak to wychodziło korzystniej niż zakup waluty w Polsce. co do Francji i stacji bezobsługowych to z doświadczenia a walczyłem zaciekle to przechodził tylko american expres ale było to ze trzy lata temu. za to w Rumunii spotkała mnie niespodzianka pod tytułem pin do karty kredytowej , która zawsze była na podpis , lecz okazało się później , że nawet pinowe trzeba było podpisywać.
reasumując w krajach starej unii karty przechodzą praktycznie wszędzie (oprócz Francji na stacjach bezobsługowych) niemniej zawsze w portfelu mam parę euro bo tym zawsze zapłacę choćby kurs mi się nie podobał. tak to działa również w Polsce dla obcokrajowców jak wszystko zawiedzie to każdy przyjmie euro. :spoko :spoko :spoko

antwad - 2013-08-09, 20:43

Transakcje bezgotówkowe (zapłata za towar) powinny być bezprowizyjne.
Tak masz zapisane w swojej umowie z bankiem, który kartę wydał. Co innego wypłata z bankomatu. Tutaj z reguły jest prowizja, aczkolwiek niektóre banki, np w "wakacyjnej promocji" prowizji nie pobierają.
Odbijają sobie za to po kursie jaki stosują do rozliczenia.
Prowizja może być stała, od transakcji i zależna od kwoty wypłaty, ale nie mniej niż...
Ja uważam, że korzystniejsza jest stała. Trzeba sobie oszacować potrzebną na czas pobytu kwotę i jednorazowo wypłacić.

marekoliva - 2013-08-10, 22:20

antwad napisał/a:
Transakcje bezgotówkowe (zapłata za towar) powinny być bezprowizyjne.

Tak jest tylko w krajach " Euro" w pozostałych jest prowizja za przewalutowanie do euro. Co do płatności miałem problem tylko w Rumunii na małej stacji, pani twierdziła, że karta jest nieaktywna, szybki spacer do bankomatu po gotówkę ale niestety z dodatkową prowizją.

antwad - 2013-08-11, 09:58

marekoliva napisał/a:
Tak jest tylko w krajach " Euro" w pozostałych jest prowizja za przewalutowanie do euro.

To są dwie różne rzeczy prowizja za transakcje gotówkowe lub bezgotówkowe i opłata za przewalutowanie.
Za dokonanie transakcji bezgotówkowej (zapłaty kartą) bank opłaty nie pobiera. Wręcz przeciwnie, zachęca aby w ten sposób płacić bo na tym zarabia.
Wypłata z obcego bankomatu już kosztuje, bo bank musi operatorowi tego bankomatu zapłacić za wykonaną usługę na rzecz swego klienta. I tę zapłatę przerzuca na tego klienta w postaci naliczanej prowizji. Chyba, że warunki prowadzenia konta zapewniają takie wypłaty bez opłat. Ale bank sobie to odbija w inny sposób. Bank to nie Caritas i zarobić musi.

krzysioz - 2013-08-11, 12:33

antwad napisał/a:
Za dokonanie transakcji bezgotówkowej (zapłaty kartą) bank opłaty nie pobiera. Wręcz przeciwnie, zachęca aby w ten sposób płacić bo na tym zarabia

Niestety kolega wyzej ma racje . Poszukaj w regulaminie VISY a zobaczysz , albo sprawdz transakcje spoza strefy EURO.

Nawet oprzy platnosciach gola nas jeszcze na spreadzie. Na pewno nikt do nas nie doplaca i nikt nie chce nam zrobic dobrze . Liczy sie tylko zysk i wyniki finansowea ostatecznie za wszystko placi klient.

antwad - 2013-08-11, 15:17

krzysioz210 napisał/a:
Poszukaj w regulaminie VISY a zobaczysz

Szukałem, nie znalazłem. :(
Jeszcze raz podkreślam, że są to dwie różne różne rzeczy:
1. prowizja/opłata za wypłatę gotówki za granicą (banki z których korzystam pobierają: jeden 4% ale min 10 zł., drugi 10 zł niezależnie od kwoty wypłacanej)
prowizja/opłata za dokonanie transakcji bezgotówkowej - nie słyszałem aby którykolwiek bank pobierał za to opłatę, a jeśli taki jest to powinno się go omijać z daleka.

2. prowizja/opłata za przewalutowanie - są banki które opłat za to nie pobierają, są takie które pobierają, jedne stosują swój kurs waluty, inne kurs waluty Organizacji Płatniczej. Tu już pełna dowolność.

krzysioz - 2013-08-11, 16:23

Pewnie juz odbiegamy od tematu. Nie zdawalem sobie z tego sprawy , bo na wyciagach tego nie widac i wszystko wliczone w cene waluty , dopoki nie postudiowalem z pania z banku regulaminu. Czesto wychodzi mi placic w NOK, IRP czy tez w czeskich koronach lun tez USD i od pewnego czasu wszystkie tranzakcje zaczeli przeliczac przez Euro. Co do dodatkowej oplaty jakkolwiek by jej nie nazywac radze spojrzec w linku - regulamin kart platniczych dla jednego z bankow. Pani twierdzila ,ze to oplata Visy , a nie banku.
Co by nie byc goloslownym :
Rozdzial IV artykul 21 punkt 7 ( chyba , ze cos zle przeczytalem)

http://www.bzwbk.pl/_item...rty_ludnosc.pdf

Oczywiscie caly regulamin jest dosc dlugi wiec mozemy doplacac jeszcze po kilka groszy , co moze wynikac z kilku innych punktow - ale jak na razie nic takiego nie znalazlem , a nie bardzo chce mi sie studiwac.

antwad - 2013-08-11, 16:49

Może trochę faktycznie odbiegliśmy, ale myślę że poznawania świata nigdy za dużo.

Coś z tą prowizją przy przewalutowaniach pobieranych przez VISE na rzeczy chyba faktycznie jest, bowiem w Regulaminie Konta jednego z banków, z którego korzystam pojawiła się od 1 lipca 2013 roku zmiana dotycząca prowizji o treści identycznej jak we wskazanym przez Ciebie. A poprzednio tego nie było.
Nie ma też nic podobnego w punkcie dotyczącym płatności kartami MasterCard. Więc bardzo prawdopodobne, że to wymóg VISY.

No cóż, tak jak wspomniałem banki zdzierają jak mogą, chodzi o to żeby się dawać skubać jak najmniej :spoko

rado - 2013-08-11, 19:44

W Holandii spotkałem się w kilku sklepach (m.in. lidl) z nieobsługiwaniem VISY, tylko MasterCard, w innym (digros) za VISE była dodatkowa opłata (widoczna na paragonie). Trzeba też pamiętać o zmianie limitów na płatności zagraniczne (o ile masz takie ustawione).
Zaradek - 2013-08-11, 21:56

Z tego co pamiętam to z visą były też problemy we Włoszech, za to bez problemu z Maestro, z którą to znów były problemy w Niemczech. ( Das ist Polnische natzionalische karte, nicht Mastercard )
Z Mastercard nie miałem problemu jak na razie nigdzie, oprócz niektórych automatów paliwowych we Francji.

marcincin - 2013-08-11, 22:53

Ja założyłem konto "eurowe" w jednym z internetowych banków (za free - prowadzenie konta nic nie kosztuje). Do konta zamówiłem Visę electron ("eurową" - wydanie i pierwszy rok użytkowania za free, kolejny 30 PLN). Euro kupuję w jednym z internetowych kantorów (online - za free po dobrym kursie - lepszym niż stosuje większość banków i kantorów). Wymiana euro jest za free - zarówno wysyłka PLN na konto kantoru jaki i przelew zwrotny z kantoru na moje konto "eurowe". Za transakcje bezgotówkowe i gotówkowe bank nie pobiera prowizji - więc w pierwszym napotkanym za granicą bankomacie wypłacam potrzebną na wszelki wypadek gotówkę (bez prowizji) i używam karty tam gdzie się da bez prowizji i przewalutowania - tyle ile wydam euro tyle jest ściąganych z konta. Karty używam na wakacjach i podczas delegacji - więc 30 PLN szybko mi się zwraca. Wymiana PLN na euro w kantorze internetowym zajmuje 5 minut bez wychodzenia z domu.

Tak jak napisali poprzednicy Visa nie wszędzie jest akceptowana - w Holandii często jest problem płatności w sklepach (brak możliwości lub dodatkowa prowizja) - nigdy nie miałem problemu z bankomatami.

W Niemczech widziałem kilka stacji benzynowych na których były bankomaty "nie wspierające" visy electron.

Dodatkowa zaleta mojej karty to możliwość płatności w internecie - czasami się przydaje przy zakupach w zagranicznych sklepach internetowych.

grzegorz997 - 2013-08-12, 00:18

Twoja karta jest do konta w € , a większość z nas nie ma kart walutowych?

Mam jedno pytanie?
Przeważnie, żeby mieć w banku kartę za Fee - to trzeba posiadać inne produkty tego banku.
Czy masz w nim inne usługi np. konto firmowe, lub pensja do niego wpływa, bo jeżeli tak to bank daje kartę za fee a zarabia na czym innym.

Niektóre kantory internetowe biorą już niewielkie prowizje.

gryz3k - 2013-08-12, 00:40

Przed podróżą do Stanów kolega wyrobił sobie kartę American Express. W banku powiedziano mu, ze jest nr 1 na Stany. Nie działała nigdzie i widząc ją sprzedawcy robili :shock: :haha: :haha: :haha:
marcincin - 2013-08-12, 01:13

Dla zainteresowanych podaję szczegóły - nie jest to kryptoreklama i nie mam nic wspólnego z wymienionymi niżej instytucjami :)

Korzystam z usług mbanku gdzie (o ile mi wiadomo) otwarcie konta w złotówkach i walutowych (EUR,USG,GBP) jest darmowe - trzeba mieć konto złotówkowe (otwarcie i prowadzenie za free), nie trzeba przelewać pensji, itp.

Opłata za kartę wydaną do konta walutowego (w moim przypadku EUR) to 30 PLN na rok (przy czym wydanie i pierwszy rok użytkowania gratis).

Jak planuję wyjazd za granicę przed wyjazdem kupuję EUR w kantorinternetowy.pl - jak na razie kantor nie pobiera dodatkowych prowizji za wymianę, czy przelewy waluty. Kantor zarabia na kursie wymiany, który jest korzystny w stosunku do kursów stosowanych przez większość banków i kantorów "realnych". Kupując walutę wysyłam przelew z konta PLN na konto kantoru (też w mbank), kantor księguje wpłatę w kilka minut i mam możliwość zakupu wskazanej ilości EUR. Po dokonaniu zakupu kantor internetowy odsyła na moje konto eurowe w mbanku zakupioną ilość EUR - bez dodatkowych prowizji. EUR odsyłane jest najbliższą sesją więc zazwyczaj wymiana zamyka się w ciągu 4 godzin (jak walutę kupuję rano) - do innych banków pieniądze mogą być odsyłane online - banki z grupy BRE przyjmują walutę zgodnie z sesjami. Tak jak napisałem powyżej kartą mogę płacić w strefie euro bez dodatkowych przewalutowań oraz wypłacam gotówkę z bankomatów - także ze free.
To czego nie napisałem wcześniej - konto walutowe jest oprocentowane - jak coś tam jest zdeponowane to niewielkie odsetki się naliczają.

Konta walutowe (darmowe) oferowane są przez różne banki - nie analizowałem oferty. Internetowych kantorów także jest kilka - np cinkciarz.pl. Z tego co wiem to cinkciarz.pl wydaje karty walutowe. Czyli nie trzeba mieść konta walutowego w banku - konto walutowe prowadzone jest przez kantor - nie wiem jak z opłatami - nie analizowałem. Kantory internetowe współpracują z większością banków więc praktycznie nie ma znaczenia gdzie mamy konto walutowe - zasada działania jest podobna.

Korzyści jakie widzę z tego sposobu zakupu i "użytkowania" EUR:
1. wygodny zakup (online)
2. korzystny kurs zakupu
3. brak prowizji za zakup
4. brak przewalutowania przy zakupach w EUR
5. darmowe wypłaty z bankomatów za granicą
6. możliwość płatności w internecie

Jedyny koszt to koszt użytkowania karty wydanej do konta w EUR - 30PLN/rok - mi się to opłaca.

Nie analizowałem opłacalności płatności tą kartą w strefie poza euro - prawdopodobnie też jest taniej. Dalej mamy wypłaty z bankomatów za free i jest tylko jedno przewalutowanie - waluta lokalna -> EUR po kursie mbanku. Przetestuję na najbliższym wyjeździe.

Załoga G - 2013-08-12, 01:15

Przez ostatnie 3 lata w Chorwacji płaciłem wszędzie gdzie się dało normalnymi kartami mastercard, visa, maestro i nie bylo problemów. I nadal twierdzę, że to się najbardziej opłaca.
Są bankomaty, które nie pobierają prowizji a przed wypłaceniem na wyświetlaczu wyskakuje kurs i kwoata w złotówkach jakie zostaną ściągnięte, więc mogę tego nie akceptować.
Największa zbrodnią jest kupowanie Kun za złotówki w ich Mjenasnicach czyli kantorach, tam są kursy z kosmosu.

krzysioz - 2013-08-12, 03:18

Faktem jest , ze to forma najwygodniejsza z oplacalnoscia moglbym sie spierac. Oczywiscie nie sztuka jest znalezc sposob jeszcze gorszy- drozszy
Tym , co maja cos wbanku za free gratuluje . ( Lub wspolczuje naiwnosci).
Pol biedy jak czlowieka gola na jakims okazjonalnym wyjezdzie wakacyjnym , ale ktos kto placi walutami na codzien powinien juz dobrze pogrzebac w szczegolach umow.

grzegorz997 - 2013-08-12, 10:00

Karta za fee w prezentowanym banku
cytaty z regulaminu.
Visa Classic eMAX walutowy

9. Prowizja od wypłat gotówki w bankomatach krajowych - 5,00 zł
10. Prowizja od wypłat gotówki w oddziałach banków krajowych -9,50 zł

12. Prowizja od wypłat gotówki w oddziałach banków za granicą - 10,00 zł
13. Prowizja za sprawdzenie salda w bankomatach - 3,00 zł
14. Miesięczna opłata za „Pakiet Bezpieczna Karta” -(ubezpieczenie dobrowolne) - 3,00 zł

w przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki, dokonanych w walucie innej niż waluta rozliczeniowa, bank, pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie
transakcji w wysokości do 3% wartości transakcji.

Dodatkowo opłaty za prowadzenie konta
Reszta jest za FEE

marcincin - 2013-08-12, 10:36

grzegorz997 napisał/a:
Karta za fee w prezentowanym banku
cytaty z regulaminu.
Visa Classic eMAX walutowy

9. Prowizja od wypłat gotówki w bankomatach krajowych - 5,00 zł
10. Prowizja od wypłat gotówki w oddziałach banków krajowych -9,50 zł

12. Prowizja od wypłat gotówki w oddziałach banków za granicą - 10,00 zł
13. Prowizja za sprawdzenie salda w bankomatach - 3,00 zł
14. Miesięczna opłata za „Pakiet Bezpieczna Karta” -(ubezpieczenie dobrowolne) - 3,00 zł

w przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki, dokonanych w walucie innej niż waluta rozliczeniowa, bank, pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie
transakcji w wysokości do 3% wartości transakcji.

Dodatkowo opłaty za prowadzenie konta
Reszta jest za FEE

Oczywiście z karty trzeba korzystać z głową:

- karty walutowej nie używam w Polsce (9, 10 odpada)
- nie wypłacam gotówki w oddziałach banku za granicą tylko w bankomatach - a to znaczna różnica - wypłaty z bankomatów za granicą bez prowizji (12 odpada)
- nie sprawdzam salda w bankomacie - mogę to samo zrobić przez internet - jak potrzebuję - 13 odpada
- nie korzystam z ubezpieczenia do karty - nie ma obowiązku - 14 odpada

Jedyną prowizję jaką płacę to 30 PLN na rok. Prowadzenie rachunków złotowych, walutowych bez prowizji. Przelewy bez prowizji (potrzebne do zakupu waluty). Ja nie czuję się "golony" w tym przypadku.

piotrekbb - 2013-08-18, 22:25

www.kantor.aliorbank.pl , nie trzeba zakładać konta, karta be opłat , wypłaty bez opłat i waluta tanio
grzegorz997 - 2013-08-18, 22:46

Oto dla porównania kursy dwóch kantorów internetowych z tej samej chwili.
Pierwsze ten reklamowany w poprzednim poście drugi dowolny

Kupno Sprzedaż
EUR 4,2136 4,2546
USD 3,1595 3,1958
CHF 3,4105 3,4478
GBP 4,9257 4,9946

EUR / PLN 4.2176 4.2200
USD / PLN 3.1765 3.1798
GBP / PLN 4.9410 4.9510
CHF / PLN 3.4249 3.4296

piotrekbb - 2013-08-22, 10:03

no być może można znaleźć jeszcze taniej , niemniej jednak w kantorze Alior mam bezpłatną kartę , mogę natychmiastowo wymienić środki które mam na koncie PLN
następna sprawa to Alior ma realne oddziały wiec większa gotówką wpłacam w kasie , różnie to bywa z wirtualnymi okazjami
Owszem przy 10 tys € zyskasz 346zł jednak ja nie wpłacę takiej kwoty do kantoru który jest tylko wirtulany -obudzisz się rano a tam Error404 i zamiast 350zł zysku masz plecy 40tys zł :spoko

Następna sprawa to spread, podałeś kurs z niedzieli , porównaj w dniu roboczym ile kupisz taniej ?

krzysioz - 2013-08-22, 12:33

Najlatwiej sprawdzic kursy na bizaco. :
http://kantor.aliorbank.pl/

https://www.walutomat.pl/

https://cinkciarz.pl/
Nie twierdze ,ze ktorykolwiek jest lepszy od innego -kazdy ma prawo wyboru.
Od kilku lat wymieniam wszystkie wyplaty w kantorze online ( jednym z powyzszych) i jeszcze zadna nie zginela. Nie taki diabel straszny.

piotrekbb - 2013-08-22, 12:47

Oczywiście , jednak dyskutujemy o kartach i wypłatach zagranicą , nie wiem który kantor poz aliorem daje bezpłatną kartę .Dla mnie to duże ułatwienie a różnice kursowe są znikome.
Kupuje euro i mam je natychmiast dostępne na karcie ,bez przelewania z banku do banku.

krzysioz - 2013-08-22, 13:10

Piotrus , jesli jestes jednym z tych , co to maja cos w banku za darmo , to ja nie biore udzialu w dalszej dyskusji. :spoko
piotrekbb - 2013-08-22, 13:22

Twierdze,że omawiana kartę (kantor) mam za darmo i tak jest , używam jej regularnie.

Oczywiście , kurs jest inny ,podałeś przykłady i każdy decyduje gdzie wpłaca swoje środki :ok

ezto - 2013-08-22, 13:35

piotrekbb napisał/a:
Oczywiście , jednak dyskutujemy o kartach i wypłatach zagranicą , nie wiem który kantor poz aliorem daje bezpłatną kartę .Dla mnie to duże ułatwienie a różnice kursowe są znikome.
Kupuje euro i mam je natychmiast dostępne na karcie ,bez przelewania z banku do banku.

konto prestiz w eurobanku, powyzej jakiejs tam wplaty miesiecznej (bodajze 3 czy 4K) karta MC debit i prowadzenie konta za free, przelewy free, bankomaty na calym swiecie za free, oprocentowanie 2%, roznice kursowe jakies sa, ale roznica prawie zadna. Mi pasuje :)

grzegorz997 - 2013-08-23, 00:04

ezto napisał/a:
....oprocentowanie 2%.....

cytat.

oprocentowanie konta 2,0% niezależnie od wysokości salda i bez utraty odsetek przy wpłatach i wypłatach (promocja obowiązuje do 31.08.2013r.)

ezto - 2013-08-23, 20:44

... ee w sumie nawet jak mi zabiora te 2% to tragedii nie bedzie, bo milionow tam nie mam ;)
Dla mnie jest wazne, zebym ja za nic nie placil. Zarabiac nie musze :spoko
pozdrowienia

zbyszekwoj - 2016-06-29, 10:04

Zaczyna się nowy sezon na wyjazdy.

Jakieś nowe mozliwości płacenia w EUR za granicą ?

Mirekl61 - 2016-06-29, 10:21

Bank jakiś dziwny, ale oferta ciekawa.
http://www.banksmart.pl/k...1/konto-kolory/

BaWa - 2016-08-02, 14:43

w zeszłym roku kupowałam trochę grosza przez cinkciarza i byłam zadowolona z takich operacji .W tym roku życzą sobie żebym uzupełniła swoje konto o pesel i nr dowodu.Na ile bezpieczne będą te moje dane. :stop: Jakie macie zdanie na ten temat ?